Šta je novo?

HDD (WD) slave "PROLUPA" iz prve, uključuje se tek iz drugog pokušaja

GIO

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
604
HDD (WD2500JB, 250Gb) na prvo uključivanje kompjutera (nakon duže pauze) "prolupa" = klikće, klepeće nekim metalnim zvukom u tri serije po desetak kliktaja, i u takvoj varijanti uključivanja kompjutera, hard je nedostupan, nema ga.

Na restartovanje prolem se ponavlja.

Ali ako računar isključim, dovoljno je 1minut, u drugom uključenju sve je ponovo normalno.

Hard je pun dragocenih podataka. Narezivanje ide sporo. (da ne pominjem što ovaj sekundarni disk koristim za skidanje sa interneta=stalno se dopunjava sa koeficijentom: brzina skidanja sa interneta=0,9*brzina rezanja)

Da li da, za svaki slučaj, (kupim npr eksterni maxell, 1Tb, USB 2.0, pa da...) evakuišem trezor?

Pošto je stara varijanta harda (ATA?) ne bih ga menjao, eventualno rešio problem pomenutim novim eksternim, ili čak i novim računarom, do 20.000din cca, jer se taj eksterni opasno približava polovini cene današnjih standardnih računara (iako me AMD Athlon, XP 2500+, 1,8GHz, matična ASUS A7N8X-X služi kao zmaj, za moje neigračke potrebe).

(moj računar je rođen 13. 11. 2003. a hard 14. 9. 2006. Funeral time?)

Jednom rečju: upomoć.

Hvala čitačima i savetodavcima.

Poslednja izmena:
Obavezno spašavaj podatke dok još nije kasno. Da sam na tvom mestu ne bih više ni uključivao komp dok ne nađem disk na koji bi prebacio podatke :zgran:

Meni se tako isto ponsao, samo sto sam ga kasnije morao tuci dok klikce (bogami bolela me ruke 2 dana jer sam ga sumanuto sopao dok nije uspeo da se uspesno upali) da sve ulegne na mestu, kad ulegne sve radi 100% ok pod uslovom da ga ne cimam.... odradio backup i prosledio ga ne servis....

Vrh Dno