Šta je novo?

HDD vise ne prikazuje: temp, Healt, SMART....

Gadoguz

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2007
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 & Thermalright Assassin Spirit 120 PLUS V2
Matična ploča
GIGABYTE B450 Aorus Elite (rev. 1.x)
RAM
XPG GAMMIX D35 32GB (2x16GB) 3200 MT/s CL16
GPU
GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G
Storage
WD Green M.2 240GB, Seagate BarraCuda 1TB 7200
Zvuk
HyperX Stinger S 7.1, Turtle Beach Recon 200
PSU
XPG PYLON 750W
Kućište
XPG VALOR MESH, Lian-Li 120mm fans
Monitor
iiyama GB2470HSU-B1
Miš & tastatura
ASUS TUF M3, GLORIOUS GMMK 2 Compact + GMMK Numpad
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 9A
Pametni uređaji
KOSPET TANK T2 Smartwatch
Pristup internetu
  1. Optički internet
Od kako sam reinstairao sistem nijedan program nema podataka o HDD-u :mad:
HD-tune, everest, Speed fun itd. prije je sve normalno radilo!

sta moze biti problem?

I jos jedno pitanje, sta treba odabrati u bios-u od ponudjenih stavki, procitao sam ne jednom forumu da ima veze sa temp.

IDE Native class
AHCI Class
IDE legacy Class
IDE-AHCI class
Hyper Flash Class
IDE - Hyper flash class

?????

Da moze da ima veze sa tim sta odaberes u biosu.
Sta ces odabrati zavisi od laptopa do laptopa, na nekom bolje radi sistem kad je IDE native odabran, kod nekih IDE-AHCI. Ja licno vise koristim Native IDE odnosno Dissable AHCI.
Za sta god da se odlucis treba da imas u vidu da ako sistem instaliras dok ti je postavljeno na jednu od opcija, kasnije ne mozes prebaciti na drugu (sistem se nece podizati, moraces reinstalirati sistem).

E hvali ti na odg. upravo tako sam i mislio, Dok nisam reinstalirao sistem bilo je IDE Nativ class.
vratio sam bio na default i on je prebacio IDE-AHCI class.
I sad nemam temp. a ni ostalo. :S:

Za sta god da se odlucis treba da imas u vidu da ako sistem instaliras dok ti je postavljeno na jednu od opcija, kasnije ne mozes prebaciti na drugu (sistem se nece podizati, moraces reinstalirati sistem).

Po meni ovo nije tacno.Hard ako radi na XP-u on je u compatibility - ide - sata mode(zavisi od BIOS-a) a ako je na 7-ci onda radi u AHCI.Na mom MSI starom kad instaliram XP on je u sata mode a kad ocu 7-cu on je u AHCI.I kad bi na primer dignuo XP i stavio AHCI izbacio bi mi BSOS i restart bi se komp.Medjutim kad bi usao ponovo u BIOS i vratio na sata mode on bi radio normalno tj ne bi morao da dizem sistem.Tako je bar meni bilo na MSI.

E sad ako mozda na nekom drugom lapu je tako kao sto ti kazes ja zaista ne znam.A sto se tice problema pokretaca teme predlazem ti da odes sa hiren boot CD 10.0 na hdd regenerator i da vidis sta ti kaze tamo.Moguce da ce ti reci da prebacis u BIOS-u hard u neki drugi mode.U svakom slucaju ne mogu da garantujem da ce hard raditi u oba mode medjutim ono sto mislim 99% da nije tacno je to da promena mode znaci da moras da reinstall OS.To 1 put sad cujem.

Po meni ovo nije tacno.Hard ako radi na XP-u on je u compatibility - ide - sata mode(zavisi od BIOS-a) a ako je na 7-ci onda radi u AHCI.Na mom MSI starom kad instaliram XP on je u sata mode a kad ocu 7-cu on je u AHCI.I kad bi na primer dignuo XP i stavio AHCI izbacio bi mi BSOS i restart bi se komp.Medjutim kad bi usao ponovo u BIOS i vratio na sata mode on bi radio normalno tj ne bi morao da dizem sistem.Tako je bar meni bilo na MSI.

E sad ako mozda na nekom drugom lapu je tako kao sto ti kazes ja zaista ne znam.A sto se tice problema pokretaca teme predlazem ti da odes sa hiren boot CD 10.0 na hdd regenerator i da vidis sta ti kaze tamo.Moguce da ce ti reci da prebacis u BIOS-u hard u neki drugi mode.U svakom slucaju ne mogu da garantujem da ce hard raditi u oba mode medjutim ono sto mislim 99% da nije tacno je to da promena mode znaci da moras da reinstall OS.To 1 put sad cujem.

Da si proguglao malo procitao bi i ranije.
Ae probaj ovako,
u BIOSu stavi na comaptibiliti mod i instaliraj 7icu, onda probaj da prebacis na AHCI da vidis da li se sistem podize.
Ili obrnuto, instaliraj 7icu dok je u BIOSu AHCI ukljucen, onda prebaci na compatibility pa proveri.
Ovo sto sam napisao vazi za koji god hoces, MSI, Asus, Samsung, Acer, Toshibu, Dell (neke cu preskociti), probao sam na svima i nijednom mi se nije desilo da mi se sistem podigne posle promene HDD moda u BIOSu.
Za XP je tacno da na nekim laptopovima uopste ne moze da se podigne dok je u BIOSu AHCI ukljucen.

Vrh Dno