Šta je novo?

HDD u predsmrtnom stanju?

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
380
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Lenovo T460S
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 T Pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U pitanju je Hitachi deskstar star 4 godine na kojem imam gomilu vaznih podataka i koji mi i dalje sluzi kao main hard disk, sve sa sistemom. Naime, u zadnje vreme je, na momente, poceo da ispusta cudan tup zvuk koji traje dok ne restartujem masinu, a za to vreme je doslovno neupotrebljiv. To se ne desava cesto; dva do tri puta nedeljno, no HD sentinel mi kaze da je disk u kriticnom stanju i da bih morao pod hitno da razmislim o zameni.

HD Tune Pro takodje nalaze da situacija nije bas najsrecnija...

...ali je error scan prosao bez ikakvih problema.

Voleo bih samo da napomenem da mi nije probelm da odem i kupim sebi novi HDD, ali u nardene dve-tri nedelje imam ludacki mnogo posla koje moram da zavrsim na racunaru, sto ukljucuje: web stranicu, malih milion priprema za separaciju boja + redizajn kompletne knjige standarda za jednu firmu, tako da bi mi ponovna instalacija svih zivih i nezivih programa neophodnih za rad + dizanje sistema oduzelo strahovito puno vremena koje u ovom momentu nemam.

Uglavnom, treba mi savet: Gurati ovako kako je sad uz nadu da ce hard izdrzati jos te dve-tri nedelje, ili kupiti novi disk i krenuti sa instalacijom svega nanova?

Kupi nov hard disk i kloniraj ga, najlakše ti je.

Mislis sve, zajedno sa sistemom? Da li je to uopste izvodljivo?

U redu, hvala. Da li bi ste mogli da mi preporucite neki pozudan program sa kloniranje?

Ja juče radio sa drugom na laptopu pošto ima legalan win 8.1 a uzeo ssd, mi smo to radili preko programa koji se zove macrium reflect, imaš na youtube kako se radi, jedino što smo mi imali neki problem da pokrenemo sistem pa smo preko windows 8 recovery driva morali da radimo startup fix ili tako nešto se zove i Rebuild bcd, odnosno iz recoverya pokrene se cmd prebaci se u c particiju i odradi bootrec /rebuildbcd, ali ne znam što je to tražio ali nema veze

Poslednja izmena:
Akronis mi automatski namesta i sve particije kao sto su bile? U smislu podelice ih uypravo onako kakve su bile na starom hard disku?

Hvala. :)

Trenutno radim surface test diska u HD sentinelu da vidim koliko zapravo ima losih sektora. U medjuvremenu idem da jurim neku radnju u Sapcu koja ima 1 TB hardove na stanju, pa javljam sta sam uradio.

možda to ne bi trebalo da radiš, da ga ne mučiš, imaće dosta posla kasnije kad bude kopirao sve sa sebe

Surface test zavrsen, pronasao je svega 4 losa sektora, medjutim HD sentinel i dalje javlja 14% health (bad) i 100% preformance (excellent). Pitram se sta mu znaci ovo "excellent performance", ako je hard jedva ziv i kako to da je u ovoliko losem stanju (14% health), ako je pronasao samo 4 bad sectora?!... :trust:

Btw, nigde u Sapcu nema hardova na stanju. :( Svakako veceras idem sa ortacima u BG na Beer Garden, pa cu videti da svratim negde da kupim hard usput.

nisam siguran da li uz hdd idu i sata kablovi ali ako ne idu uzmi neki, za svaki slučaj

I kao što neko reče, ne siluj ga više sa tim testovima dok ne sačuvaš podatke.

Kratki update: Krenuo sam da kloniram hard sa Acronisom, sve je islo kako treba dok kopiranje nije stiglo do otprilike 45% D particije. Sada vec punih 11 sati radi nekih 15%, sto znaci da ukupno nije klonirao ni 60% D particije. Trebali da abortiram ili da cekam 5 dana, ili koliko ce mu vec trebati sve da prekopira?... :/

Abortiraj, ako ti je disk posle ovoga jos uvek ostao ziv.

Dakle, posle ravno 64 sata, kloniranje je zavrseno i to uspesno. :) Za sad sve radi, mada nisam imao mnogo vremena da testiram s obzirom da sam se kasno vratio sa posla. HD sentinel pokazuje 100% health za novi WD, dok je Hitachi otisao u vecna lovista. :)

Nazad
Vrh Dno