Šta je novo?

HDD seagate barracuda 7200.12

dragan_kg86

Cenjen
Učlanjen(a)
22.03.2012
Poena
151
Imam veliki problem, ako neko moze da pomogne nek se javi...
Znaci ovako stoje stvari... Na HDD-u mi je izgorela elektronika, pa sam je zamenio. Sada mi Windows ne vidi HDD... Probao sam preko disk management-a i tu ga vidi, ali pise Disk 1 Unknown Not Initialized. Sta bi mogao da bude kvar sad?

Prvo, dobro došao na forum! :p

Nova elektronika je možda donela novi serijski br., te ga win vidi kao novi disk?
Inicijalizacija ti neće izbrisati podatke (nije isto što i particionisanje), te probaj da ga inicijalizuješ možda nakon toga budeš video particije i podatke. Probaj prvo to..

Čekaj da li si sam menjao ploču ili neko drugi? Možda više i nemaš ništa od starih podataka na njemu, ako su obrisani. Onda ti samo ostaje da probaš nekim alatom za povraćaj podataka/particija. U suprotnom format i da ga koristiš...
I jedno glupo pitanje, pokušavaš li povratiti podatke ili samo koristiti disk?

Sam sam je zamenio. Valjalo bi da mogu da vratim podatke, jer sam imao oko 500 gb na njemu. Na kraju krajeva i ne mora, bitno je da proradi... Samo je problem sto nece da ga inicijalizuje i pise da ima 0mb na hdd-u. Kojim programom bi mogao to da resim? Probao sam sa HD Tune Pro, ali bez uspeha. Kad u programu prebacim da skenira taj hdd odmah ugasi program.

Pitam se da li je elektronika sa identičnog harda, i kako si je zamenio (ispravno ili ne).
A druga opcija, uzjebao se firmware i ne vidi veličinu harda. Probaj flešovati novi ili isti koji bio ponovo. CC49 je poslednji ukoliko je kao za moj.

Probao sam i da ga flesujem ali nije htelo, tu mi samo prepozna primarni hdd. Izbaci samo da to nije seagate i stopira flesovanje.

Samo da dodam nesto... Posto sam zamenio elektroniku prepoznaje mi seriski br. sa nove elektronike tj. sa drugog hdd-a, takodje i verziju firmware-a. Najverovatnije mu tu sad brka pojmove :D Samo sto ja ne mogu da mu vratim to na staro...

Izbaci samo da to nije seagate i stopira flesovanje.

?
Si siguran da je sa identičnog HDD-a elektronika, tj. seagate-a uopšte? Nisi mi odgovorio na ovo važno a krucijalno pitanje, jer neće raditi ako nije tako.
I prethodno je važno zbog činjenice da koliko znam firmware koji se nalazi na čipu na elektronici radi zajedno sa podacima na pločama diska:

Hard drive firmware is typically found on a flash memory chip on the hard drive PCB. Often the firmware will need to access various drive unique parameters from the hard disk platter surface during operation to ensure the correct functioning of the hard drive at all times.
i kvar može biti:
There are a number of hard drives that have apparent firmware issues. Damage is sustained to either the firmware code itself, or to some of the hard drive parameters located on the hard disk platter surface that are accessed by the firmware.

U suprotnom trebaće ti pomoč stručnjaka i da pogleda taj disk, ima ih i na forumu, potraži...

Sa istog sam skinuo elektroniku, razlikuje se verzija firmware-a, serijskii br. i onaj p.number. Izgleda da ce morati pravo u servis pa da oni to vide, igubio sam volju da ga popravljam sam :) A cekao sam 5 meseci da nadjem identican hard sa ispravnom elektroniom i sad kada sam nasao nema vajde...

Probao sam sve i vise nemam ideje sta bi moglo da se radi... Hvala u svakom slucaju, ali izgleda da ide pravo u servis...

To je manje-više sve čega se mogu setiti a da nemam hard kod sebe.. I nema na čemu!
Nego čudi me što se nije oglasio niko stručniji u poznavanju hardova sa foruma...? Ili nažalost ni oni nemaju drugi (pametniji) savet da ti daju. :D

Da pitam ovde,pošto je naslov skoro pa odgovarajući ;) .

Lm,upecao sam :D ganc nov,neformatiran Barracuda 7200.10 disk.
Nameravam da ga koristim na ploči sa sa S-ATA III kontrolerom (AMD SB 950) a muči me sledeće.
Na disku su 4 mala pina za džamperisanje.Na disku piše "sa džamperom radi u S-ATA I modu a bez džampera u S-ATA II modu" .

Da li je na mom disku već skinut taj jumper ili je ovo malo sivo što spaja 2 pina jumper koji treba skinuti ??
Evo fotke:

Prilozi

• DSC00002.JPG
    DSC00002.JPG
    269.4 KB · Pregleda: 45
  • DSC00001.JPG
    DSC00001.JPG
    296.5 KB · Pregleda: 54
  • DSC00003.JPG
    DSC00003.JPG
    310.5 KB · Pregleda: 47
Sam si si odgovorio, da taj treba skinuti da bude SATA2.

Sa istog sam skinuo elektroniku, razlikuje se verzija firmware-a, serijskii br. i onaj p.number. Izgleda da ce morati pravo u servis pa da oni to vide, igubio sam volju da ga popravljam sam :) A cekao sam 5 meseci da nadjem identican hard sa ispravnom elektroniom i sad kada sam nasao nema vajde...

Kakav ti je to identican hard kod koga se razlikuju firmware-a, serijskii br. i onaj p.number ? :d
Onaj p.number koji se razlikuje ti kaze da to uopste nije isti HDD kao tvoj.

@Stojcha
Vidi stvarno nisam pažljivo čitao, ja se usredsredio na firmware. Ali rekao sam mu da li je baš sa identičnog. Da jeste radilo bi...

Vrh Dno