Šta je novo?

HDD rasklapanje

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Skinuo sam elektroniku, otvorio kuciste ali dalje nemam gde ...

Jedini saraf koji vidim je ovaj zaokruzen na prvoj slici, ali njemu ne mogu da pridjem od kucista ...

Odozdo i odozgo, kao sto se vidi na slikama 2 i 3, nema sarafa ...

Plocu ne mogu da izvucem jer je drzi glava, a glavu ne mogu da odsarafim jer nam sarafa, ili nisu dostupni, sta dalje?

Bas sam se odusevio kada sam ga otvorio ... Nikada nisam video savrsenije ogledalo :)

Prilozi

• IMG_0125 (Small).JPG
    IMG_0125 (Small).JPG
    36.7 KB · Pregleda: 133
  • IMG_0128 (Small).JPG
    IMG_0128 (Small).JPG
    40.1 KB · Pregleda: 118
  • IMG_0132 (Small).JPG
    IMG_0132 (Small).JPG
    53.8 KB · Pregleda: 137
Na osovini sto drzi glave je sraf. Mozda ga nisi prepoznao posto izgleda kao sajbna koja je zasecena odozgo. Trebalo bi da mozes da ga odvrnes sa obicnim srafcigerom i skines glave sa osovine, a tako ce se osloboditi i ploce za skidanje.

To sam pokusavao da odvrnem ali bi krenulu na drugu stranu, a potom zapelo, pa nisam hteo da silim ... probacu sad ponovo sa vise "samopouzdanja" :d

Pazi samo da ne diraš ploču prstima, možeš da izgubiš podatke.

A taj magnet je dobar za magnetisanje šrafcigera. :)

Rasturam HDD u svrhu informisanja o istom.

To je stari 20 GB Maxtor disk, koji je brljavio, pa sam ga zrtvovao ...

Šta vam je... ja sam ozbiljan, ako dirate magnetne ploče masnim prstima, odoše podaci. Mrve od čipsa su još gore.

kikibgd je napisao(la):
bato sta si ti radio sa 1300+postova ovde ?
imam novi potpis

Uglavnom pomagao ljudima ako mogu.

Da si ti meni živ i zdrav, od tih 1300 postova (osim ova dva u ovom threadu) nađi koliko je offtopic, spam ili sa netačnim informacijama.

:wave:

@zeleni_zub
Previse si ozbiljan :D - neozbiljno je ocekivati da neko "razvaljuje" HDD u "kucnoj radinosti" i spasava podatke.

neozbiljno je ocekivati da neko "razvaljuje" HDD u "kucnoj radinosti" i spasava podatke.

A što ne, ja sam jednom izvadio ploče da bi mogao izvući podatke, doduše nije mi proradilo u drugom disku, ali, hebiga bilo je 50:50 da će uspeti, nikad ne znaš dok ne probaš, a proradilo bi mi sigurno samo da mi nije ploča ispala na pod. :mad:

kakvi crni podaci
pa ne mislis valjda da je otvarao(ocigledno po prvi put ) disk a da su mu bitni podaci :D

Poslednja izmena:
A što ne, ja sam jednom izvadio ploče da bi mogao izvući podatke, doduše nije mi proradilo u drugom disku, ali, hebiga bilo je 50:50 da će uspeti, nikad ne znaš dok ne probaš, a proradilo bi mi sigurno samo da mi nije ploča ispala na pod. :mad:

50:50??? Misliš 50% šanse da uopšte ne sastaviš HDD, a 50% da ćes ga sastaviti ali da, naravno, neće raditi? :d:d:d

Poslednja izmena:
Ja sam jednom dobio hard pun bad sektora, otvorio, uzeo onu najfiniju vodenu smirglu, ismirglao pod cesmom, posle ispolirao, sklopio, i vise nije bilo bad sektora. :)

Pa ***, ja sam amater, ti si pro.
Nego, cuo sam da vi po tim servisima imate neku specijanu smirglu za to?

Ali, kao, moze i najfinija sto nadjes, samo treba dooobro da se ispolira posle :)

I jel istina da je mehaniku najbolje namazati slaninom?

Rasturam HDD u svrhu informisanja o istom.

To je stari 20 GB Maxtor disk, koji je brljavio, pa sam ga zrtvovao ...

Drzim polucasovne kurseve rasturanja HDD-a
u svrhe edukacije....

Cena: 1x Milka 300 g

Evo gsimon-u je to posao, neka vam objasni za masne prste i mrve od čipsa...

Ako izmastite ploče jedino ostaje ovo sa finom vodenom šmirglom kao što je uradio dr.Tiristor. Samo mora da bude veoma fina inače može da se desi da skinete previše magnetnog filma sa ploča i onda ćete imati manji kapacitet.

Da prestanemo pre nego što neko stvarno ovo proba, pošto su već sve shvatili ozbiljno?

edit: Mala zanimljivost (da ne bude da samo lupam po ovom threadu): Ploče na starijim diskovima (ko ih je otvarao i video) su bile crvenkaste zbog toga što je magnetni materijal bio gvožđe oksid - iliti rđa :p
Danas stavljaju neki ultra tanak magnetni film i preko toga neku zaštitu (zaboravio sam od čega je).

I ozbiljno... sačuvaj taj magnet (ona pločica što stoji iznad glava), dobar je za šrafcigere. :)

Poslednja izmena:
Drzim polucasovne kurseve rasturanja HDD-a
u svrhe edukacije....

Cena: 1x Milka 300 g

Evo, reci nam, u cemu se razlikuje rasklapanje u kucnoj radinosti, od onoga sto bi ti uradio sa podacima koji nekom coveku vrede recimo 1000€?

Ako nije tajna? :)
Mada pazi, Milka je u pitanju ;)

:d

edit: Mala zanimljivost (da ne bude da samo lupam po ovom threadu): Ploče na starijim diskovima (ko ih je otvarao i video) su bile crvenkaste zbog toga što je magnetni materijal bio gvožđe oksid - iliti rđa :p
Danas stavljaju neki ultra tanak magnetni film i preko toga neku zaštitu (zaboravio sam od čega je).

Misliš na ovo:
714px-IBM_old_hdd_mod.jpg

Najbolja fora je što sam ja 100-200 dinara na buvljaku od cige kupio dva elektromotora identična ovom sa hard diska na slici i od jednog napravio brusilicu.
Kad sam slučajno na netu naleteo na ovu sliku, nisam mogao da verujem da imam tako hi tech brusilicu :D

ijao majko mila.
ode milka od 300g
ovo sto je tiristor reko za slaninu mora da je tacno ali mora da bude ona sapunjara :d

jao ljudi koliko gluposti na jednom mestu.strasno
ostao sam bez teksta.

evo malo pomoci onima koji su strucnjaci za HDD http://www.storagereview.com/guide2000/ref/hdd/hist.html

The entire hard disk is mounted into a physical enclosure designed to protect it and also keep its internal environment separated from the outside air. This is necessary because of the requirement of keeping the internal environment free of dust and other contamination that could get between the read/write heads and the platters over which they float, and possibly lead to head crashes.

na ovom sajtu je bas lepo objasnjeno do detalja kako sta radi.

Pazi samo da ne diraš ploču prstima, možeš da izgubiš podatke.

A taj magnet je dobar za magnetisanje šrafcigera. :)

matori, ja se nadam da se ti salis :d

cini mi se da niko nije spomenuo dole, ali trenutka kad otvoris HDD tebi ulazi prasina i sitra ****** na plocu diska i tu vec mozes da se pozdravis sa daljom upotrebom, ne moras nista dirati :)

matori, ja se nadam da se ti salis :d

cini mi se da niko nije spomenuo dole, ali trenutka kad otvoris HDD tebi ulazi prasina i sitra ****** na plocu diska i tu vec mozes da se pozdravis sa daljom upotrebom, ne moras nista dirati :)
pa da,HDD je u nekoj vrsti vakuuma,ako se ne varam.

pa da,HDD je u nekoj vrsti vakuuma,ako se ne varam.

nije on ima ventilacioni otvor i preko toga dodju 2 filtera jedan da skupljanje prasine a drugi sluzi za izjednacavanje pritiska

nije niko ni hteo da spomene jer ga zaebavaju ljudi a on se naprzio :d

Poslednja izmena:
ja se izvinjavam sto sam prekinuo kvalitetnu salu :d

keep goin' boy!

Ljudi nemojte se mešati u nešto ako ne znate... ove gluposti oko otvaranja diskova u 'specijalnim uslovima' je samo navlakuša da skupo plaćate popravak diskova ako vam treba. Svi koji to hoće, a na netu ima mnogo uputstava za to samo treba znati gde tražiti, mogu sami popraviti disk, a dr.Tiristor vas je dobro uputio sa finim šmirglom u kojem smeru treba ići, ne bojte se, ništa vas ne košta da pokušate. ;)

Bas sam se smejao,MRVE OD CIPSA...manje stete ako je onaj light chips kao proporcionalno masnoj jedinici :)

Mislim da ipak strucno otvaranje treba poveriti mlađem bratu ili sestri. Oni ce sigurno znati šta da rade.

Jel ima ovde neko nesto pametno da kaze?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno