Šta je novo?

HDD Raid

= IGY =

Slavan
Učlanjen(a)
31.07.2006
Poena
465
Doslo je vreme kada sam i ja konacno popunio moj wd 250gb.
Sad sam razmisljao da kupim jos jedan isti i da ih povezem na Raid 0.
Sada ce mi vecina vas reci to je rizicno itd.
Ali mene zanima da li se nekom od vas zaista desilo da pukne hdd i da izgubite sve podatke,kolika je uopste verovatnoca da se to moze desiti sa recimo 2 WD2500KS harda?

Hvala u napred

Poslednja izmena:
Ista kao da ti pukne 1 hdd , znaci sve je ok ja koristim raid 3 godine.

Verovatnoća je 2 puta veća nego da ti otkaže jedan disk (pošto imaš dva diska, a ako otkaže bilo koji od njih gubiš podatke). Takođe može da se desi da se ošteti raid niz kada recimo nestane struje za vreme upisa.

kada otkaze raid teze je povratiti podatke....

Problem je i u tome što ako crkne ploča, a hard diskovi su skroz ok, opet je jako teško povratiti podatke.
Nadam se da si svestan da prilikom formiranja RAID 0 niza gubiš podatke sa tog prvog diska koji ti je pun?

Ako su mi zaista bitni podatci i zelim Raid, odlucio bih se za raid 5, i to na hot plug, hot swap diskovima i kontroleru.
Za raid 0 ili 1, odlicio bih se za :
1x hdd za Os i programe, koji je van Raida i
2x hdd za podatke ( bazu, video materijale, muziku). Koji su u raidu 1.( Mirroring )

Za to bi mogla da posluzi P35-DS3R, ploca.
Upravo smo u firmi kupili :
Q6600 +
4x1Gb Hyper-X Kingstone ,
3 x 400Gb Sata2 na gornjoj ploci.

Evo malo materije:
http://en.wikipedia.org/wiki/RAID

Poslednja izmena:
Jel ima neko iskustva sa matrix raid-om? Na papiru to je super tehnologija da se sa dva diska postignu sve prednosti RAID-a 5 za kucne korisnike (npr na striping particiju ide sistem i programi, na mirror particiju backup, na ostatak koji nije raid multimedia itd...). Ako crkne jedan disk pretpostavljam da mirror particija moze da se procita sa bilo kog racunara?
Da li su performanse matrix stripping particije iste kao kod obicnog stripping raid-a?

Jel ima neko iskustva sa matrix raid-om? Na papiru to je super tehnologija da se sa dva diska postignu sve prednosti RAID-a 5 za kucne korisnike (npr na striping particiju ide sistem i programi, na mirror particiju backup, na ostatak koji nije raid multimedia itd...). Ako crkne jedan disk pretpostavljam da mirror particija moze da se procita sa bilo kog racunara?
Da li su performanse matrix stripping particije iste kao kod obicnog stripping raid-a?

Matrix raid je OK po meni a kakve su performanse ???
Imash npr 2 hdd od po 320GB i kazesh ovako

70GB su u miroring i on otkine tih 70GB sa oba hdd-a a ostalo u stripping shto daje raid 0 od 500GB. 320-70=250GB pa tih 250GBx2=500GB

Tu po meni Intel nishta nije uradio revolucionarno sem shto je ubacio algoritam za particionisanje u BIOS.

RAID 5 je malo shkatljiv zbog "rupe upisa" tj. tzv. "write hole". Naime, problem nastaje prilikom upisa parity-ja a da u tom trenutku krene neshto naopako, npr nestane struje. E sad ako je pogreshno upisan/izrachunat parity, kako ce se kasnije pravilno rekonstruisati podaci. Kazu da ZFS file sistem reshava ovaj probelem dok konvencionalni metodi koriste battery-backed cache kako bi se smanjio prozor period da se rupe upisa pojave.

Svaki raid ima svoju namenu a RAID 0 ne treba po meni nizashta koristiti sem za neku obradu audio/video materijala, mozda instalacija neke igre i sl. Praviti RAID 0 da bi se na njemu chivale gomile torrentovanog softwera isl je glupost. I sluchajno vam zvekne neki hdd i onda ide 'vatanje za vugla.

RAID 1 je ono pravo. Zveken hdd samo se uradi rebuild niza koji zna da potraje i par sati.

Skoro sam imao situaciju da je u nizu od 2 wd80gb sata u raid 1 jedan riknuo. E sad da ne bi rizikovali da uskoro rikne i drugi zamenjen je ceo raid 1 niz sa drugim od 2xwd250gb sata uz pomoc hiren's boot-a a ujedno i uvecan storage prostor. Stvar je bila gotova za 1 sat uz korishcenje backup hdd-a od 80GB PATA mada smo mogli i direktno ali smo pre bilo kakvog prchkanja ipak napravili backup kad smo vec mogli.

Ako je disk u raid 1 modu to ne znachi da mozesh sad da ga izbacish iz niza i on ce da radi.(tj. da mu se "vide" particije)
Ne verujem da tako neshto moze jer niz se tretira kao logichki hdd koji simulira fizichki i najverovatnije ce sam BIOS neshto "nazvrlajti" na hdd tako da samo preko niza moze da se pristupi file sistemu.

Poslednja izmena:
Ja se bavim obrdom video materijala pa mi zato treba raid , a kod kuce ga koristim 3 godine na poslu skoro 5 , bilion puta mi je nestalo struje i nikad se nista nije desilo.
A sto se tice crkavanja maticne ploce postoji i vrlo lak sistem tj. program za podizanje sistema na drugoj ploci.Sto se tice performansi meni se cini da sve leti cak i ogromne avi nekompresovane datoteke lete iako znaju da budu po 80gb.Kod video igara nisam primetio da direkto ubrzava video igranje ali verovatno na jakoj masini ubrzava proces loada (moje misljenje) uglavnom ja sam zadovoljan.

Ja se bavim obrdom video materijala pa mi zato treba raid , a kod kuce ga koristim 3 godine na poslu skoro 5 , bilion puta mi je nestalo struje i nikad se nista nije desilo.
A sto se tice crkavanja maticne ploce postoji i vrlo lak sistem tj. program za podizanje sistema na drugoj ploci. Sto se tice performansi meni se cini da sve leti cak i ogromne avi nekompresovane datoteke lete iako znaju da budu po 80gb.Kod video igara nisam primetio da direkto ubrzava video igranje ali verovatno na jakoj masini ubrzava proces loada (moje misljenje) uglavnom ja sam zadovoljan.

Bilo bi glupo da ne moze da se niz prebaci na drugu plochu.
Ti naravno koristish RAID 0. Ako ti rikne npr. neki disk uvek moze da se ponovo isti materijal obradi i sl.

Bilo koji RAID mozes da prebacujes s ploce na plocu kako ti se cefne na nvidia chipsetovima.
Ovo je provereno. Samo sam ubo' diskove na novu NF570 plocu i sve je bilo potpuno normalno. Pre ove sam imao NF3 250GB.

Sta mislite o kombinaciji od 4x80Gb HDD-a u 2xRAID 0 nizu (2x80Gb + 2x80Gb) unutar kucista a ova svoja 2 HDD-a od 250Gb bih izbacio u externe eSata fioke (ako je to uopste moguce posto u BIOS-u ukljuce RAID a ne IDE mod ili ici na FireWire ili USB 2.0 fioke)???!!!!
Nesto se razmisljam da uzmem za pocetak 2x80Gb za RAID0 na kome bi mi bili samo OS, instalacije programa i igara a sve bitne podatke bih drzao na externom HDD-u. Smorio sam se kada sam u Visti video da mi je Data Transfer Rate 5.7 a sve ostalo 5.9 (mada je to daleko od jedninog razloga za RAID) :trust:

Sta mislite o kombinaciji od 4x80Gb HDD-a u 2xRAID 0 nizu (2x80Gb + 2x80Gb) unutar kucista a ova svoja 2 HDD-a od 250Gb bih izbacio u externe eSata fioke (ako je to uopste moguce posto u BIOS-u ukljuce RAID a ne IDE mod ili ici na FireWire ili USB 2.0 fioke)???!!!!
Nesto se razmisljam da uzmem za pocetak 2x80Gb za RAID0 na kome bi mi bili samo OS, instalacije programa i igara a sve bitne podatke bih drzao na externom HDD-u. Smorio sam se kada sam u Visti video da mi je Data Transfer Rate 5.7 a sve ostalo 5.9 (mada je to daleko od jedninog razloga za RAID) :trust:

Moze to i bez fioke. Uzmesh samo eSata Bracket i pobodesh na plochu. ;)
Ima ja mislim thermaltake to u ponudi a neki bracketi se dobijau sa plochama kao shto npr. gigamyte deli uz neke ploche. Samo namestish hdd-ove na neki nosach ili inprovizujesh kutiju koja ce da obuhvati oba hdd-a i ubacish neki fan i vozi kao da su unutra. Trebaju ti, samo otkachish kablove i vozish dalje.

Ne znam da li mozesh 2x80gb pa onda to 2x. :trust:
Zashto ne bi odmah pravio 4x80Gb RAID 0 niz kad vec 'oesh tako. Za raid 0 je minimum potrebno 2 diska a za max ionako si ogranichen kontrolerom. Samo ako ti jedan od ta 4 hdd-a rikne odoshe svi podaci. Znachi 4 puta su vece shanse da ti rikne hdd tj. da ti pukne niz.

FireWire i USB 2.0 fioke nikako, jer cesh ubiti performanse tih hdd-ova samo tako sem ako ti to niej bitno.

Pa totalno sam nov sto se tice RAIDa. Mislio sam 2xRAID kako bi mi Windows video kao da imam 2 odvojena HDD-a (C: = 2x80Gb i D: = 2x80Gb) i externi 2 x 250Gb (trenutni diskovi).
Mada za moje potrebe ce i 1xRAID od 2x80Gb da zavrsi posao a ovaj drugi je cisto lozenje.

Nije problem sto se tice bracketa za eSata jer sam sve to dobio uz plocu nego ne znam da ako namestim u BIOS-u da mi ICH9R kontroler radi u RAID rezimu (trenutno je namesten na IDE) da li nece biti nikakvih problema posto taj disk naravno nece biti u RAID-u (a ni drugi)?!!!

A i posto sam danas pazario Samsung SH-S203B i Pioneer 212D SATA rezace da li ce i oni raditi bez problema ili da njih premestim na Gigabyte-ov SATA kontroler?!

Za P35 ne znam, ali na NF570 to sigurno moze. Trenutno vozim 2 RAID0 niza sa 2x250GB HDD-ovima i sve to leti. A kad krenes da kopiras s jednog niza na drugi ono sto vidis je da se us**es. Transfer je preko 100MB/s i ceo film je gotov za manje od 7 sekundi. Ko pobogu mp3 pre par godina kada sam imao PI na 200MHz. Strasno.

A jel bolje da pravim RAID sa 2x80Gb diskovima ili da naprravim sa ova svoja 2x250Gb i da uzmem jedan externi od recimo 400Gb???!!!

Naravno da je bolje praviti RAID sa 250GB HDD-ovima. Brzi su no starija braca, 80-ice.

Ma tako reci znao sam ali mi je greota da stavljam u RAID 500Gb kada ni 100Gb necu iskorisiti.

Zanima me ako ja imam raid 2X250GB recimo,
i komp mi je upaljen i ja nesto radim i iznenenada nestane struje da li ja gubim podatke?

Verovatnoća da izgubiš podatke je ista kao i u slučaju da imaš jedan disk.

Kao sto je gore covek pitao da li ima neke drasticne ralike u brzini.

nije tacno !!!

verovatnoca je 2 puta veca ....
Ako pod time misliš na mogućnost hardverskog kvara, to je tačno. Ja sam mislio na softversko narušavanje integriteta podataka.
Nestanak struje će retko da pokvari disk, dolazak struje je opasniji.

Sta to znaci?
Na ovom kompu sa konfig. iz potpisa mi je hiljadu puta nestalo struje i nista se nije desilo!
I sad ako dokupim jos jedan disk i stavim RAID0 ako nedaj boze nestane struje bojim se da mi ne nestanu podaci! :S

Poslednja izmena:
moram da se ukljucim u pricu, nesto mi jedna stvar ne ide u glavu. Ja vec skoro godinu dana imam 2x WD 250GB koji nisu u RAID-u, i sad se nesto razmisljam da ih stavim u RAID 0, jel se rizik od riknjavanja hardova povecava ako su u RAID-u ili mi je isti djavo posto i onako imam dva vec duze vreme? znaci ako je nekom odzvonilo on ima da rikne pa ima da rikne nebitno da li je u raid-u ili ne. A na peformansama cu dobiti pa makar malo ali sigurno.

Imam RAID 0 2xWD160GB , vec godinu dana, slogirao sam komp 100 puta, nestajalo je struje, nista mu nije nikada bilo, vecom verovatnocom crkavanja se ne opterecujem. Bavim se obradom video materijala, znaci hard se razbija 24 sata bar 4 dana u nedelji, sa retkim pauzama za defragmentaciju (ako se to moze nazvati pauza) i igrice. Sve radnje gde hard utice na brzinu se svakako primetno brze izvrsavaju sto zavisi i od podesavanja RAID-a 0. Narocito je lepo kada se nivoi u igrama ucitaju za cas (ne komentarisem video obradu i secenje video fajlova od 15GB ili vecih ). Mislim da to svakako treba iskoristiti. Sve sta je bitno narezes brate na DVD ionako su dzabe ako se plasis crkavanja harda. Radi mi sa dva sistema + Norton Ghost znaci sve sto je radio i na jednom hardu sasvim normalno. Problem je bio sa Vistom u pocetku dok nisu izbacili drajvere za RAID, sada i to ima i lepo.

znaci bez brige mogu da se bacim na RAID. naravno sve prvo da narezem sa hardova pa onda lepo da namestim array i da uzivam. No imam jos jedno pitanje, kad se ukljuci RAID za SATA kontroler jel ima veze sto mi je DVD rezac SATA da nece nesto da smeta ili da ne radi?

au bre dok mi neko odgovori ja namesti ceo raid, mogu da kazem samo da pici kao ludo!!!! Raid 0 sa 2x250GB WD 2500KS diskovima pod vistom x64. Transfer rate mi se vise nego udvostrucio a average tacno za pola povecan, u ostalom evo i slika. Pozz

Prilozi

• 321.jpg
    321.jpg
    186.4 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Vrh Dno