Jel ima neko iskustva sa matrix raid-om? Na papiru to je super tehnologija da se sa dva diska postignu sve prednosti RAID-a 5 za kucne korisnike (npr na striping particiju ide sistem i programi, na mirror particiju backup, na ostatak koji nije raid multimedia itd...). Ako crkne jedan disk pretpostavljam da mirror particija moze da se procita sa bilo kog racunara?
Da li su performanse matrix stripping particije iste kao kod obicnog stripping raid-a?
Matrix raid je OK po meni a kakve su performanse ???
Imash npr 2 hdd od po 320GB i kazesh ovako
70GB su u miroring i on otkine tih 70GB sa oba hdd-a a ostalo u stripping shto daje raid 0 od 500GB. 320-70=250GB pa tih 250GBx2=500GB
Tu po meni Intel nishta nije uradio revolucionarno sem shto je ubacio algoritam za particionisanje u BIOS.
RAID 5 je malo shkatljiv zbog "rupe upisa" tj. tzv. "write hole". Naime, problem nastaje prilikom upisa parity-ja a da u tom trenutku krene neshto naopako, npr nestane struje. E sad ako je pogreshno upisan/izrachunat parity, kako ce se kasnije pravilno rekonstruisati podaci. Kazu da ZFS file sistem reshava ovaj probelem dok konvencionalni metodi koriste battery-backed cache kako bi se smanjio prozor period da se rupe upisa pojave.
Svaki raid ima svoju namenu a RAID 0 ne treba po meni nizashta koristiti sem za neku obradu audio/video materijala, mozda instalacija neke igre i sl. Praviti RAID 0 da bi se na njemu chivale gomile torrentovanog softwera isl je glupost. I sluchajno vam zvekne neki hdd i onda ide 'vatanje za vugla.
RAID 1 je ono pravo. Zveken hdd samo se uradi rebuild niza koji zna da potraje i par sati.
Skoro sam imao situaciju da je u nizu od 2 wd80gb sata u raid 1 jedan riknuo. E sad da ne bi rizikovali da uskoro rikne i drugi zamenjen je ceo raid 1 niz sa drugim od 2xwd250gb sata uz pomoc hiren's boot-a a ujedno i uvecan storage prostor. Stvar je bila gotova za 1 sat uz korishcenje backup hdd-a od 80GB PATA mada smo mogli i direktno ali smo pre bilo kakvog prchkanja ipak napravili backup kad smo vec mogli.
Ako je disk u raid 1 modu to ne znachi da mozesh sad da ga izbacish iz niza i on ce da radi.(tj. da mu se "vide" particije)
Ne verujem da tako neshto moze jer niz se tretira kao logichki hdd koji simulira fizichki i najverovatnije ce sam BIOS neshto "nazvrlajti" na hdd tako da samo preko niza moze da se pristupi file sistemu.