Šta je novo?

hdd rack zadimio...sta dalje?

sekula30

Poštovan
Učlanjen(a)
17.05.2021
Poruke
274
Poena
65
Dobar dan drustvance, dosao sam ovde u nadi da mi neko moze na bilo koji nacin pomoci. Imam fioku za hard disk preko koje je formatiran disk u nekom 4k cluster size i sada hard disk nije citljiv ni u jednom drugom samo u tom docku. Elem juce je poceo da zmirka i nedugo zatim se malo zadimilo i usmrdelo...Otvorio sam ga i video sta je pregorelo, neki U3 sto se vidi i na slici. Ne razumem se nista u to, komsija pogledao kaze mozda mogu da ti zalemim ako to nadjes. Moze li neka pomoc savet, bilo sta jer ne mogu da pristupim podacim na hard disku bez toga. Hvala puno svima, unapred!
 

Prilozi

  • viber_image_2021-05-17_18-46-53.jpg
    viber_image_2021-05-17_18-46-53.jpg
    218.6 KB · Pregleda: 81
Ne može. Veličina sektora se menja samo u programu da bi mogao da pronađe particije. Ne tvrdim da ne postoji neki program koji bi mogao da učini disk čitljivim svuda, ali ovaj to ne može.

Mislim da bi trebalo da počneš da razmišljaš u pravcu nabavke diska za čuvanje kopije važnih podataka. Em ćeš moći da prekopiraš podatke preko TestDisk-a, em ćeš imati rezervnu kopiju za slučaj da se jedan disk pokvari. Ako ne možeš da priuštiš treći, onda razmisli o prenameni jednog od ta dva koje imaš i proceni koliko imaš stvarno važnih stvari, jer 6TB je stvarno ogromna količina podataka.
Losa vest, fioka ona koja je ista kaze prodata bar tako rodjak kaze. Kreatori PCB ploce su mi poslali detaljan datasheet te komponente. Sta ko razume nek napise. molim vas.
 

Prilozi

  • AX3502-V1.4.pdf
    448.4 KB · Pregleda: 24
1. Ukloniti U3
2. Izmeriti otpornike na feedback-u (pin 5), pretpostavljam da su R12 i R16, ali se ne vidi baš sa slike. Onda može da se izračuna izlazni napon. (Oznaka na štampi sugeriše da je u pitanju 1.2V odnosno 1V2, ali treba proveriti)
3. Uključiti uređaj i izmeriti ulazni napon (pin 4)
4. Naći na KP podešavajući DC step down (ima ih u prilično malim dimenzijama) i povezati ulazni napon (pin 4) i masu (pin 2)
5. Podesiti izlaz na step down konvertoru na vrednost dobijene u tački 2
6. Povezati izlaz step down konvertora na pin 3, a možda i bolje iza induktivnosti
7. Uključiti prvo bez HDD-a
8. Ako je sve OK, prebaciti podatke i zapaliti/zakopati ovaj uređaj da više nikoga ne unesreći

Postoji realna šansa da je nešto drugo izazvalo ovaj kvar i da nije jedini, pa je i šansa za oporavak neizvesna.
 
Kao sto su rekli iznad - proveriti otpornike da bi se preracunao izlazni napon.
Moze se probati dovodjenjem eksternog napajanja.
Pitanje je da li je nastradao taj Asmedia cip - U1 na stampi.

Ovaj AX3502 - nema ga na farnellu i na par drugih krupnijih sajtova.
Mozda je najjeftinije poruciti ga sa aliexpress-a (kakva god da je kopija trebalo bi da radi).
4.55$ je za 10 komada, shipping slicno + se ceka 2 meseca :D

 
Rodjak je uspeo da nadje polovnu fioku na willhabenu koja je kao moja sa 3 dugmeta tj backup funkcijom. Postoji mala sansa da je to ta stara V1 varijanta ali opet je bitno da je isti kontroler ili nije i kada ce to uopste doci u moje ruke. Narucio je i stigla je, poslao mi i slike.
 

Prilozi

  • viber_image_2021-05-26_09-58-12.jpg
    viber_image_2021-05-26_09-58-12.jpg
    237.1 KB · Pregleda: 45
  • viber_image_2021-05-26_09-58-24.jpg
    viber_image_2021-05-26_09-58-24.jpg
    236 KB · Pregleda: 26
  • viber_image_2021-05-26_10-22-15.jpg
    viber_image_2021-05-26_10-22-15.jpg
    129.5 KB · Pregleda: 45
^Pa valjda bi trebalo da je sve ok, valjda istu enkripciju imaju i V1 i V2 modeli?
totalno je drugi kontroler i cela ploca u pitanju slikao sam vec od V2 sto sam dobio i nece...
Ako nece skoro da dolazi javi mi, imam drugara koji je svake nedelje u Becu i moze da donese.
Malo je to komplikovano Bec je veliki da se ne seta drugar po bicirkovima a i ovaj rodjak kad je slobodan itd ali ako nema druge javljam ti se.
 
Stigla fioka iz austrije polovna, po slici je sve identicno i revizija chipa i sve. Nadajmo se da ce raditi, pre vikenda necu moci da probam jer je lepo vreme mora zemlja da se radi.
 

Prilozi

  • IMG_20210608_191852.jpg
    IMG_20210608_191852.jpg
    263.9 KB · Pregleda: 27
^Sad samo neko ko se razume da ti da savet kako podatke da sačuvaš u nekom nekodiranom formatu, i nakon toga ih bekapuješ, tako da si miran ako kontroler ponovo otkaže, jer kako vreme protiče sve je manja šansa da ćeš naći zamenski kontroler ili delove...
 
Nasao sam resenje i za to, ali mi je potreban prazan HDD, kad to nabavim onda lako njega formatiram u kompu, pa prekopiram sve sa fioke na njega, pa onda taj iz fioke ubacim u komp obrisem particije napravim novu i formatiram i sve biva ok posle toga. Najveca greska je bila sto sam pravio particije dok je bio u fioci,
 
Nasao sam resenje i za to, ali mi je potreban prazan HDD, kad to nabavim onda lako njega formatiram u kompu, pa prekopiram sve sa fioke na njega, pa onda taj iz fioke ubacim u komp obrisem particije napravim novu i formatiram i sve biva ok posle toga. Najveca greska je bila sto sam pravio particije dok je bio u fioci,
Misliš da novi podaci koje budeš snimao na formatiran HDD dok je u fioci neće biti kodirani tj. neupotrebljivi bez kontrolera (fioke)?
 
Ako je ta fioka iste verzije kao i stara, biće nekompatibilna sa uređajima koji nisu formatirani u njoj. Videće se verovatno jedna primarna MBR particija preko celog diska, bez fajl sistema.
 
Probao fioku sa hardom koji je formatiran u prosloj i radi sasvim normalno svih 4TB su dostupni...probao jos jedan hdd koji je formatiran u kompu nevezano sa fiokom i taj je ocitala. Ali sentinel pokazuje istu gresku za onaj hdd koji je u prosloj fioci napravljen da nece biti citljiv na drugom kontroleru.
 
Znači imaš diskove veće od 2TB od kojih je jedan vidljiv samo u fioci i a druga dva i u fioci i u računaru? Zanimljivo. A taj što nije čitljiv u računaru, možeš li da proveriš kad ga ubaciš u fioku da li je MBR ili GPT?
 
Imam 2 diska od 3TB i 1 od 4TB. Prvi od 3TB je u kompu formatiram pre nego sto je ssd ubacen i posle toga je izvadjen, i on je radio i na prosloj fioci radio je u na kompu radi i u ovoj fioci. Druga 2 diska su napravljena i formatirana u fioci i oni su radili u prosloj fioci, i rade takodje u ovoj fioci ali nece ako se prikljuce direktno na komp.
 
Nazad
Vrh Dno