Šta je novo?

HDD Rack i WD 500GB AAKS

mant3ra

Slavan
Učlanjen(a)
27.07.2006
Poena
319
ej danas mi je stigao hard WD 500GB AAKS i uzeo sam rak za njega ali imam jedno pitanje./...

posto ovaj rek se povezuje sa kompom preko SATA kabla (1.5 gbs) znaci nema USB niti firewire . i adapter od 12v za napajanje....

e posto se kaci direktno na sata mene zanima dali smem da ga iskljucim/ukljucim izvadim kablo dok je komp ukljucen ili vec moram da rukujem sa njim kao da je u kucistu to jest da lepo kom ugasim pa ga tek prikacim/otkacim...

posto meni on ce samo da sluzi za beckup podataka tako da cu ga vec samo par puta u 2/3 dana paliti

i dali ovo mogu da prikacim na eSata kablom ali posto vec nemam na maticnoj eSata port niti sto ...dali postoji neki dodatak da ubacim eSata prikljucak na mojoj maticnoj??

Mozes i na obican SATA prikljucak samo ga uredno iskljucuj u Windozi pre otkacinjanja kabla.

ne svatam te bas... znaci samo iskljucim prekidac na raku i izvadim kablo i mogu da ga nosim de ocu :D

posto te ne svatam kako da ga iskljucim "windozi" *windowsu ?

i ovo je to kuciste za hard:

Kod:
http://www.canyon-tech.com/products/storage/enclosures/CN-HDD35SA1

Pa odjavis preko ikonice Safely Remove Hardware u taskbar-u, kao kad odjavljues USB Flash. E sad, da li ti se ta ikonica pojavljuje u taskbaru za SATA uredjaje zavisi od ploce i drajvera...

toga nema... znaci probao sam... ja iskljucim prekidac ali ono ga komp i dalje vidi.. tako jedno par minuta posle mi Pc zakuje jedno 5-10 sec. :D
i onda se ne vidi u kompu....
ali znaci kad ga ukljucim onda se nista ne desava ... moram ici onda na hardware i skenirati pc za novi hardware tek onda se ponovo pojave particije sa harda...
ali nemam Hot plug and play ili kako vec.. ili mozda neznam znaci pogledajte koju maticnu imam u MOJA MASINA u mom profilu...

toga nema... znaci probao sam... ja iskljucim prekidac ali ono ga komp i dalje vidi.. tako jedno par minuta posle mi Pc zakuje jedno 5-10 sec. :D
i onda se ne vidi u kompu....
ali znaci kad ga ukljucim onda se nista ne desava ... moram ici onda na hardware i skenirati pc za novi hardware tek onda se ponovo pojave particije sa harda...
ali nemam Hot plug and play ili kako vec.. ili mozda neznam znaci pogledajte koju maticnu imam u MOJA MASINA u mom profilu...

SATA je od pocetka projektovan da bude plug'n'pray, zavisi od proizvodjaca kako ce da implementira drajvere ali ne bi smelo da se desi nista lose ako otkacis kabl dok je racunar ukljucen.

Posto nemas 'safe removal' ikonu za HDD onda odi u device manager pa iskljuci taj HDD (disable), zatim mu iskljuci napajanje i onda tek cupaj SATA kabl. Ne bi trebalo da imas problema na taj nacin.

Mozes i da eksperimentises malo sa drajverima, probaj Intelove novije (ne one sa Gigabyte sajta).

Ovo pise u Release Notes za najnovije Intelove drivere 7.8.0.1012 (Matrix Storage) kao jedna od stvari koja jos nije resena:

"eSATA hard drive not visible in the "safely remove" operating system's system tray icon"

Mislim da ovo vazi samo kad je kontroler u AHCI modu.

Posto imam istu plocu kao i ti a hocu da prikljucim eksterni disk u kucistu sa eSATA konekcijom, napisi kako si to resio. Da li koristis eSATA ili USB 2.0 vezu ? Da li ti se odmah prijavi disk kad ukljucis eksterno kuciste ili tek kad prikljucis i eSATA kabl ? Sta uradis prvo kad ga ukljucujes a sta kad ga iskljucujes ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno