Šta je novo?

HDD problem?

ivann

Cenjen
Učlanjen(a)
31.01.2013
Poena
154
Imam 2TB HDD WD Green serija koji je oko 2 god radio bez ikakvih problema. Medjutim od pre 2-3 dana desava se da odjednom u windowsu "nestane". Posle restartovanja kompjutera, HDD se vraca i radi normalno bez problema.

U event viewer-u stoji: Event 11, atapi The driver detected a controller error on \Device\Ide\IdePort0.

U kompjuteru imam dva hdd-a, zamenio sam im sata kabalove, odnosno kabal od hdd-a koji radi ubacio sam u WD i obrnuto. Ali opet posle nekog vremena je WD jednostavno nestao. Sto bi najverovatnije znacilo da su sata kablovi kao i sata portovi na ploci ispravni.

Smart od HDD prikazuje da je sve ok. Da li je neko imao slican problem? Da li je veca verovatnoca da se nesto desava sa hdd ili je mozda napajanje u pitanju? Ono je neko Codegen 500W.

Takodje, koliko sam primetio svaki put kada je HDD nestao bilo je prilikom igranja novog Tomb Raider-a i to obicno posle 30-40 minuta od upaljene igre. Dok sam u windowsu nijednom nije doslo do greske, odnosno nestajanja hdd-a. Igra nije instalirana na njega vec na drugi hdd.

Proveri napajanje. Moguce je da graficka "povuce" vise struje pa da hdd se izgubi men se to desavalo na jednom starom racunaru. Jednostavno hdd se ponasao kao usb u toku rad samo se iskljuci posle gasenja i cekanja par minuta sve bi bilo po starom, SMART je detektova da je 100% health. I tako jedno par nedelja. Menjao kablove sata napajanje stavio ga na drugu granu.i nista dok nisam stavio jace i bolje napajanje..

pa da je napajanje oba bi mu zablokirala?
Napravi backup pod obavezno pa posle misli

Ipak jos jednom proveri data kablove. Ja sam imao slican problem i kupovinom kvalitetnijih kablova, problem resen...

@radebojic
Kablovi bi trebalo da su ok, jer su oni iz sistemskog hdd-a ubaceni u storage i obrnuto. Samo deo koji ulazi u hdd sto znaci da je promenjen i port i sata kabl. Moracu da proverim i kabl za napajanje.
@ duksa88
Sasvim si u pravu za backup, to sam prvo uradio. Prebacio sam sve ono bitno na drugi HDD... sve ostalo moze se ionako skinuti ponovo.

Mada izgleda da je problem definitvno kada ukljucim da igram Tomb Raider, tako da je moguce da graficka kartica ima ulogu u svemu tome (nvidia GTS 450). Ceo dan juce nisam imao nijednog problema sa kompjuterom i hdd-om iako je bio prilicno opterecen prilikom konvertovanja nekog video materijala. Evo sada posle otprilike 1h igranja igre, cim sam se vratio u windows primetih da je ponovo nestao HDD.

Nazad
Vrh Dno