Šta je novo?

Hdd PIO! Uninstall za UDMA?

• Začetnik teme Začetnik teme Kron
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kron

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2003
Poena
620
Moja oprema  
Monitor
U boji
Laptop
Digitalni sa kolor ekranom
Tablet
Isto digitalni sa kolor ekranom
Mobilni telefon
Imam dva
Sinoc sam kod drugara isao da postavim DVD rezac u komp. Prvo sam proverio stanje i video da su i CD citac i hard u PIO rezimu u Device Manageru (HDD prim. master, CD sec. master). Ja rekoh - ok, samo da ubacim i DVD rezac pa da sredim to. Postavim ja DVD rezac kao sec. master, CD citac kao sec. slave, HDD ostavio kako je bio. U BIOSu sam video da je transfer mode na AUTO i za hard i za opticke uredjaje, pa sam pretpostavio da ce se po ulasku u win sve prebaciti u UDMA rezim. Medjutim nije - ulaskom u win i Device Manager utvrdio sam da je i dalje sve PIO - i hard i optika. Naravno, to se videlo i po performansma (sporije dizanje win-a, opterecenje 100% CPU-a pri rezanju itd).
Znam za onu caku sa uninstall sec. grane i restartom posle cega ta grana predje u UDMA mod, to mi je uvek upalilo. Ali prvi put se susrecem sa slucajem gde je primarna grana tj. HDD u PIO modu. Pa se ja sad pitam smem li da to sa uninstall primenim i na tu granu na kojoj je HDD; na njemu je win, da li cu nesto upropastiti?

PS: nisam zagledao detalje oko teh. spec. same masine, znam da je Celeron na par GHz, 40GB hard sa dve particije i 256MB memorije, WinXP SP2

Poslednja izmena:
Mozes slobodno da ga uninstall i obavezno ubaci neke novije drajvere za plocu tj za taj dati chipset koji je na plochi.
Nisi naveo koja je plocha u pitanju, mada nije ni bitno, uglavnom sam reshavao takve probleme na ovaj nachin.
Pozz

Ja sam tako odinstalirao primarnu granu i posle toga nije htela da se instalira ponovo ali i pored toga sve normalno radi samo sto uvek po ukljucivanju prijavljuje found new hardware i pokusa da ga instalira bezuspesno inace sve ostalo je normalno.

Ne verujem da ćeš upropastiti, mada sam i ja to radio samo na sekundarnoj grani.

astan je napisao(la):
Ja sam tako odinstalirao primarnu granu i posle toga nije htela da se instalira ponovo ali i pored toga sve normalno radi samo sto uvek po ukljucivanju prijavljuje found new hardware i pokusa da ga instalira bezuspesno inace sve ostalo je normalno.
Ima li jos nekoga da potvrdi da mogu bezbedno da odradim uninstall, a da se NE desi ovo o cemu pise "astan"?

dakle, pretrazi forum, ovo je medju osnovnim dilemama onih kojima se desava prebacivanje DMA-PIO. Uglavnom, najcesce je savetovano uninstal.

p.s. i u mom slucaju uninstal je resavao problem, na vise konfiguracija.

Pretrazio sam forum i sve se odnosilo na sec. granu sa optickim uredjajima (sem u jednom slucaju). Moja dilema se odnosi na prim. granu gde je HDD sa win-om, dakle jasan sam. Hvala.

Poslednja izmena:
Mozesh slobodno deinstalirati i primarnu granu, ja sam par puta deinstalirao ceo IDE kontroler (na razlichitim mashinama)... nikad nisam imao problema.

Moze i primary, provereno kod druga (i mene je tada zanimalo :d)

Pa ako nisi siguran baš u sve to što radi, dečko ima instaliran XP pa lijepo odradi Set Restore point i onda izbriši čitav kontroler i restartuj mašinu, pa ako ne radi kako treba ti opet u System restore pa vrati ono što si pokvario. Ako ništa drugo, barem imaš lufta da se igraš.

E hvala vam, sad sam miran, a ako nesto explodira vi cete biti krivi! Salim se! 😛 Hvala jos jednom!

Eh sad ja ne bih da te plasim ali...:type:

Danas sam na sveze instaliranoj XP mashini probao da uradim Uninstall svega, potaknut tvojim pitanjema i mojom znatizeljom. I primarne grane i sekundarne i Busmaster-a. Odjednom.

Sta se desilo. Po trazenom restartu pronasao je sve IDE uredjaje redom CD-ROM, pa jedan pa drugi HDD pa obe IDE grane i busmaster. A onda je zatrazio jos jedan restart.

Kompjuter se podigao ali... U systray-u nije bilo nekoliko programa koji su dosad podizani zajedno sa windows-om. FreRAMXPPro, Noron Antivirus i jos par sitnica.

Nisu se pojavili ni posle jos jednog restarta. A bogami nisu se pojavili ni kada sam sa System Restore wizardom vratio sve na jucerasnji datum kada je sve bilo OK.

Nista mi drugo nije ostalo nego da gostujem prethodno napravljeni image fajl mog Operativnog sistema tj primarne particije.

Nadam se da te nisam previse zabrinuo i pre svega nadam se da ces ovo procitati pre nego sto krenes u avanturu. Mozda je bolje da uradis taj ghost pre nego system restore (ako imas mesta na hardu) posto ce to sigurno biti delotvornije. Bar ces da imas pocetno stanje da se vratis na njega u slucaju problema.

Ovo moje pisanije ne znaci previse. Mozda sve bude u redu kod tebe. Ali... Opreznost je majka sigurnosti. 😉

Pozdrav.

Ne bi ni ja da ga plašim, ali koliko je meni poznato radi se SYSTEM restore point, što po meni podrazumijeva (a tako izgleda i ispada) da se čuvaju samo microsoft sistemske stvari (dakle, od registry-ja na dalje samo i jedino microsoft).

A možda i ja griješim, pa tebi jednostavno nije sve ispalo kako treba.

Grimlock je napisao(la):
Mozda je bolje da uradis taj ghost pre nego system restore (ako imas mesta na hardu) posto ce to sigurno biti delotvornije. Bar ces da imas pocetno stanje da se vratis na njega u slucaju problema.
To je pametno i nadasve korisno, posle toga se igraj koliko hoces😉

OK, bice tako. Uradicu Ghost imagovanje sistema pre bilo koje intervencije. Samo, to ce se desiti tek kad ovaj zakmeci da mu je sistem prespor pa me pozove da intervenisem (bice to uskoro, cenim), a i ja da nadjem vremena za to.
Hvala na informacijama svima!🙂

Nazad
Vrh Dno