Šta je novo?

Hdd na Ssd ?

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Pitanje za one koji su sebe castili sa ssd diskom.

Pretpostavljam da su imali hdd sa jednom sistemskom i jednom ili vise radnih particija.
Da li su koristili partition to disk (ssd) ili su radili instalaciju od pocerka na ssd?
Za slucaj varijante 1, da li su koristili Norton ghost ili Acronis Disk Suite.
Da li je operacija prosla bez problema?
Nisam se jos susreo sa ssd diskovima, ali cu uskoro, pa da se spremim na vreme.

hvala.

Ako koristiš Win7, možeš da jednostavno uradiš backup na bilo koji disk i da posle boot-uješ sa instalacionog Win7 DVDa i uradiš restore sistema na SSD.

Ja sam iskoristio acronis, ali me je namucio, pa nije hteo da bootuje posle, jer sam na originalnom disku imao 2 particije (druga je w7, prva acer recovery), a na novom samo jednu... onda sam nesto budzio i budzio i proradilo na kraju...

inace sam nesto citao o tome da bi trebalo uraditi fresh install kad se prelazi na ssd, zbog neke price o offsetu sektora ili sta vec, ali je meni u tom momentu bilo jako komplikovano, pa nisam...

Upravo to. Ovde su vidim opisane i neke dodatne sitnice koje nije loše uraditi pre pravljenja image-a.

Nema potrebe za dodatnim alatima, sve se odradi iz Windowsa. :)

Bilo je dosta reči o tome.

Koknretno koristim Kingston SSD 40GB kojem može da se enableuje TRIM, mada to još uvek nisam uradio jer me mrzi. :)

Bilo je dosta reči o tome.

Koknretno koristim Kingston SSD 40GB kojem može da se enableuje TRIM, mada to još uvek nisam uradio jer me mrzi. :)

Aj posalji screen iz hdd tune pro.
Zasto bi te bilo sta mrzelo.

Zato sto taj konkretan disk radi podjednako dobro i bez TRIM-a maltene. Svi Intel SSDovi i ostali rebrandovani Inteli sasvim Ok rade bez TRIM-a. Imam i X25-E i X25-M u masini, ispisane nekoliko puta, pa ni na M se ne vidi primetna razlika u odnosu na prvi put.

BTW, ja sam koristio Acronis da prebacim Srv03 sa HDD-ova na SSD-ove. (obe varijante u RAID-u, Acronis IZ Windows-a)

Zato sto taj konkretan disk radi podjednako dobro i bez TRIM-a maltene. Svi Intel SSDovi i ostali rebrandovani Inteli sasvim Ok rade bez TRIM-a. Imam i X25-E i X25-M u masini, ispisane nekoliko puta, pa ni na M se ne vidi primetna razlika u odnosu na prvi put.

BTW, ja sam koristio Acronis da prebacim Srv03 sa HDD-ova na SSD-ove. (obe varijante u RAID-u, Acronis IZ Windows-a)

Da, ali Intel nije baziran na Samsung kontroleru. I ne kosta uzalud 3x skuplje od Kingstona V serije 64Gb (110€).

alfa pa ti si trubio kako kingston ne valja zato sto nema trim? (i zato sto mu je spor upis)
sad kad sam enableovao trim, odjednom trim ne treba?

Ne nego alfa toliko pljuje sve sto mu se u nekom momentu ne svidja da kad se situacija promeni, onda opet mora da menja pesmu...

Ma razumeo sam te ja ;)

alfa pa ti si trubio kako kingston ne valja zato sto nema trim? (i zato sto mu je spor upis)
Nisam ja, to je I_L_I_D_A_N (ili kako se vec pise).
Kingonst V+/V- ne valjaju jer prosto ne valjaju (TRIM or not).
Ali X25-M/E bilo u Intel ili Kingston brandu su odlicno SSD-ovi, i TRIM im nije potreban.

Ne nego alfa toliko pljuje sve sto mu se u nekom momentu ne svidja da kad se situacija promeni, onda opet mora da menja pesmu...

A ti volis da lazes ili sam nesto pljuvao sto tebi ne odgovara, pa sada mi ubacujes da sam rekao nesto sto nisam?:)

Aj posalji screen iz hdd tune pro.
Zasto bi te bilo sta mrzelo.

Ma nije baš da me mrzi nego je procedura više hack, a pošto planiram uskoro da uzmem veći SSD (jedan kolega planira da proda Intel 80GB, pa bih ga dobio povoljno), a ovaj da prodam, ne bih da mu ubacujem nezvanični firmware i time eventualno poništim garanciju, a što alfa reče na Intel baziranim SSD-ovim TRIM i nije toliko bitan.

Ovde i ovde sam postavio neke testove. Ako treba još nešto, kaži.

Poslednja izmena:
Hmm pa ok je to pod uslovom da cena bude u skladu sa performansama :)

Ma nije baš da me mrzi nego je procedura više hack, a pošto planiram uskoro da uzmem veći SSD (jedan kolega planira da proda Intel 80GB, pa bih ga dobio povoljno), a ovaj da prodam, ne bih da mu ubacujem nezvanični firmware i time eventualno poništim garanciju, a što alfa reče na Intel baziranim SSD-ovim TRIM i nije toliko bitan.

Ovde i ovde sam postavio neke testove. Ako treba još nešto, kaži.

Dovoljno, samo da si ubacio i jos jedan klasican hdd, cisto radi uporedjenja.
Mali su mu transferi u pisanju.

Hvala.

Da, ima slabiji sekvencijalni upis, što je prilično nebitno za sistemski disk.

Inače, evo ovde malo poređenja sa običnim diskovima u realnom radu:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=216819
Ovde mi je akcenat bio na akustici, ne na performansama, tako da nisam nešto detaljno poredio, ali mislim da je dovoljno da se vidi razlika.

Vrh Dno