Šta je novo?

HDD na 486 i "kecu"

Jel moze neko da mi kaze koliki HDD mogu da prikljucim na 486 koji radi na 66mhz?
fala :D

Zavisi od BIOS-a. Možda će BIOS videti max 512mb, a najverovatniije 8gb. Ali nije problem da staviš i veće hard diskove s tim da bootabilna particija bude u tih prvih 8 gb (ili 512mb). Kasnije sve zavisi od operativnog sistema da li će videti punu veličinu hard diska.
Takođe postoji Ontrack-ov software koji se instalira u boot block hard diska i onda vidi na početku punu veličinu hard diska.

pogledaj koju plocu imas i potrazi po net-u informacije o njoj vrlo verovatno mozes da nadjes i modovan bios za plocu gde ti omogucava velike kapacitete harda.

Pravish raid ? :d

ontrack dinamic overlay, tako se zove softver za korekciju vidljivog kapaciteta, sa 99% 486 neces imati problema do 8gb hardovima

Ja sam mnogo cesce nailazio na 486 masine koje staju na 512 srecom pa sam instalirao linux na njima tako da ovo nije bilo ogranicenje u radu.Nisam nikada probao win na takvim masinama sa vecim hardom.

To su verovatno ploce sa 486sx i dl/dlc varijantama procesora, stariji modeli, noviji koji su dolazili sa dx2 66mhz procesorima i novijim, bez problema rade sa vecim hardovima, takvih ploca verujem da ima najvise kod nas..

Ne u pitanju su najcesce bile brandname masine dx40 ili jace nisam se susretao sa normalnima plocama koje su se prodavale kod nas.

ja nisam video mnogo brand 486ica, uglavnom korisnicki sklapane konfiguracije i nase "brand" firme, ali sam video mnooogo 486-ica sa 850, 1,3 2,1 gb hardovima i sve je mahom radilo bez problema, mada je tad bilo gomila proizvodjaca ploca i kontrolne logike na njima tako da mze biti svega...

Moja 486/DX2 80Mhz je gurala do 2.1GB. Naslednik P I 133Mhz je mogao da 'sazvace' do 8GB.
Dakle tvoja 486/66 skoro sigurno 'guta' 2GB. Ako je disk veci stavi boot particiju u tih prvih 2 GB i sve bi trebalo da radi.

Moze i 4gb na vecini ploca iz tog vremena, shuttle ploce sigurno primaju i preko 4 gb jer sam jednom davno kacio disk od 6,4 gb li 20, zaboravih koji bese.

Moj P1,ima neka intelovu plochu,uz pomoc MaxBlast 3 i DinamicDriveOverlay-a podize win 98 sa 40Gb hard-a.

eee pa to je vec drugo,p1 je ekskluziva hehe...fala inace videcu sta da radim.kupicu od 120 pa sta bude bude hehe:D:D:D

120mb? 120eur? :d

Samo pazi, ako ti je award-ov bios, oni znaju totalno da se zablokiraju pri detekciji ako vide nešto veće od 32gb... (mada i za to postoje fix-ovi za pojedine verzije bios-a)

a cemu ce da sluzi taj komp sa tim procesorom i tolikim hardom ako nije tajna? :)

Javlja mi se mashina za 24/7 dl ...;)

odlicna ideja samo ako 486 to moze lepo da gura...
...ako se dobro secam donja granica je neki osrednji Pentium 1...
al nek je sa srecom :wave:

Ako su torrenti u pitanju, teško da će to 486/66 da gura kako treba. Možda ako ga overklokuješ :eyebrows:

Šalu na stranu, ja se u tu avanturu ne bi upuštao bez pristojne Pentium trojke.

Nije mislio ozbiljno 120gb,komp ce sluziti za posao,vodjenje papira i sl.

Moze i 486-ica da posluzi za torrent, samo ako se koristi Utorrent kao softver. Sve ostale torrent aplikacije su prezahtevne za masinu Pentium I ranga. Znaci uzmi Windows95, uz Winsock2 apdejt i kako rekose ljudi, bilo koji HD sa instaliranim Ontrack dynamic drive overlay-om.
Kod mene Pentium 166 mmx sa Samsung hd-om od 40 GB radi 24/7 i sluzi za torrent, u pozadini cak preko Opere surfujem, pustam mp3, kucam u Word-u, proveravam mail. Ako Pentium I moze sve ovo, 486-ica ce sigurno moci samo da torrent-uje Dakle, moze se.

Poslednja izmena:
A i ti ga bas...:smoke:

120GB za dokumentaciju....Sta se to cuva? Nacionalna arhiva? :eyebrows:

Poslednja izmena:
uhm.....na amd 5x86 sam pokusao povezati 2 western digital harda (malecka) ali nikako nisam uspeo. Nasao sam na netu sheme za dzampere , ali nista ne vredi. Ako neko zna za neki link o tome, nek posta.

Fa||a

Misim da 486 (intel verzija) ne podržava diskove veće od 8GB.
Prve vrezije Pentiuma ne podržavaju diskove veće od 20GB.

Ja sam na Chaintech 5AGM2 (K6/2 na njoj) morao dva puta da flesujem BIOS, prvi put kad sam stavljao HDD od 40 GB (posto je prihvatao samo one do 30) i drugi put od 120 GB (BIOS koji sam prvi put flesovao prihvatao samo do 60) :)

NSX, prica je o 486 i prvim Penitum plocama. CH 5AGM je dosta novija ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Da li je mozda bolje na takvim 486 masinama umesto Win95 instalirati neki Linux i koji Linux?
I koja su onda ogranicenja?

Da li je mozda bolje na takvim 486 masinama umesto Win95 instalirati neki Linux i koji Linux?
I koja su onda ogranicenja?

Nazad
Vrh Dno