Šta je novo?

Hdd mi se izgubi posle nekog vremena iz my computera i biosa ponekad

darkomd

Cenjen
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poena
154
U zadnjih nekoliko dana mi se desi da mi se jedan hdd izgubi iz my computera i posle kad ga restartujem desi se nekad da ga ne vidi ni bios pa pocne nesto da zeza i uopste nece da se upali. A kada ga vidi posle restartovanja sve se lepo podigne sistem i posle nekog vremena opet nestane hdd iz my computera i tako u krug. Probao sam da ga prebacim na neki drugi sata prikljucak sa drugim kablom ali isti problem se javlja. Radi se o WD2500AAJS-22RYAO. Sistem je Windows 7 x64. Da li neko moze da mi pomogne?

Unapred hvala :)

Prvo napravi backup svega bitnog.

Ako ti backup uspe, probaj ga na nekom drugom kompu (ako mozes).

Mozes da probas i drugi disk na tvom kompu da bi otklonio sumnju u plocu, ali prvo napravi backup.

Backup sam uradio i sve dok se hdd vidi on i radi sasvim ok, uradio sam error check onaj windowsov i u speed fan-u pod odeljkom smart sam uradio onaj short test i ne javlja gresku pa sam pokrenuo extended test i otprilike negde na pola testa se hdd izgubio i to je to. Na kompu imam tri hdd-a, i samo ovaj zeza.

Proveri SATA kablove (data i napajanje).

-Stavi ventilator na njega da ga hladi, skoro sam imao hard koji se isto tako ponasao, wd 320gb, cim dostigne temp od 38 stepeni zakuca, nece ni u biosu da ga prepozna, cim malo spadne temp normalno radi.
Stavio sam vent na njega i od tada radi kao zmaj :) Prolazi sve testove.

-Moze biti i da ti je napajanje lose.

Probao sam sad hdtune i health je pisalo ok pa sam mu stavio da radi error scan i on je posle nekih 20-tak minuta blokirao zato sto je hdd nestao iz sistema. SATA data kablove sam proverio a SATA kablove za napajanje nisam, ali provericu ako treba. SATA konektori za napajanje su vezani serijski za jedan kabl a ovaj hdd sto zeza je prikacen na srednji konektor pa mislim da zeza konektor nesto ono bi zezao i onaj hdd koji je vezan iza njega na napajanje?

HDD ne prelazi temperaturu od 35 stepeni ni u kakvom slucaju jer ima 3 kulera koja izvlace toplotu od tih hdd-ova.

Poslednja izmena:
Dobro, kod mene je zakucavao na 38 stepeni hard, kod tebe ce mozda i na manje, nije pravilo da ce da zakuca na 38.
Samo za probu stavi jedan vent da DUVA pravo u njega. Mnogo vise znaci kada vent duva u njega nego kada odvlaci vazduh sa njega.
I probaj ubodi drugi konektor od napajanja u njega, izvadi iz tog diska sto radi.
Koje ti je napajanje?

Poslednja izmena:
Mislim da temperatura nije problem jer je stvarno hladan a i ova dva druga hdd-a su dosta toplija od njega. Sad sam upravo promenio konektore za napajanje pa cemo videti da li nije do toga. Napajanje mi je cooler master extreme plus rp-650-pcaa-e2.
Mada sve je moguce, mozda on ima manju toleranciju na temperaturu od ovih drugih :)

Poslednja izmena:
Evo opet je nestao sa My Computera iako sam stavio da kuler DUVA u njega i promenio sam SATA konektore za napajanje....

Ajd' ti pusti onaj dugacki HD Tune test, pa vidi da li ce uvek na istom mestu da ga izbaci.

Ako je tako, onda je verovatno u pitanju elektronika/mehanika, a nista te ne kosta da probas low level formating tj. zero-filling.

Formatiranje i ziro-fil nemaju nikakve veze sa tim što disk nestaje (prekida komunikaciju).

Proveri SATA-data kabl. Najbolje ga zameni. Ako ni to ne pomogne, verovatno mu odlazi elektronika. Trebalo bi proveriti Event viewer, tj OS logove.

Sto se tice dugog testa, pokrenuo sam ga bio vec dva put i koliko se secam ne prekida na istom bloku. Nekako mi se cini da nema veze sa tim da li ima bad sector-e ili ne jer nebitno da li ga koristio ili ne, on se izgubi. I ja sumnjam na elektroniku ali nisam 100% siguran posto do sada nisam imao takvih problema. Sto se tice zamene SATA kabla, i to sam radio (napisao sam to u prvom postu). Znaci mislite da mi nema spasa osim da kupim drugi hdd? Da li je moguce da to zeza windows nesto?

Pa napisao je da je proverio SATA data kablove, tako da...

Najbolje da proba sve sto mu padne na pamet, mada verovatno od toga nema nista, kao sto je i slucaj sa DVD rezacima - kad krenu da zezaju, ako ciscenje, kablovi i firmware ne pomazu, kupuje se novi.

EDIT:

Da li je moguce da to zeza windows nesto?

Mozda, ali samo mozda, je neki virus u pitanju, ali to se jednostavno da proveriti...

Ostavi samo taj disk ukljucen, izbrisi ga skroz-naskroz sa Acronis-om, pa instaliraj cist Windows.

Poslednja izmena:
Ok, znaci samo jos da vidim to za viruse, mada sumnjam i ja da to moze da bude problem. A sta mislite, ako se pokaze da moram da uzimam nov hdd, da uzmem wd 500 gb caviar black kao zamenu za ovaj?

Ma ovaj hard pre nego sto je poceo da zeza je nabijao temp i do 60 stepeni i radio normalno, ali su mu te visoke temperature dosle glave i sada nece da radi cim nabije 38 stepeni, cudna neka boljka :)
A sto se tice ovoga:
Da li je moguce da to zeza windows nesto?
Ne verujem, posto kazes da ni bios nece da ga prepozna kada zakuca. Mada nista te ne kosta da probas da reinstaliras sistem.

Ok, znaci samo jos da vidim to za viruse, mada sumnjam i ja da to moze da bude problem. A sta mislite, ako se pokaze da moram da uzimam nov hdd, da uzmem wd 500 gb caviar black kao zamenu za ovaj?
Nemoj uzimati nista ispod 640gb, veoma je mala razlika u ceni. Mozes ga naci i ovde u oglasima, polovnog jos uvek pod garancijom, za 30e.

Poslednja izmena:
A sto da ne uzimam nista ispod 640 gb? Ja u kompu imam preko TB tako da mi nije toliko bitna velicina, odnosno zadovoljio bi se sa 500 gb posto je to duplo vise od ovog sto se kvari, nego mi se svidja onaj model zato sto je caviar black a moj HDD od 1TB je takodje caviar black i imam dobra iskustva sa njim pa zbog toga pitam? Ne bi uzimao neku caviar green varijantu sigurno, jedino caviar blue mozda, mada i ovaj sto mi crkava je caviar blue. :(

A za cega ga koristis ako vec, kao sto kazes, ti nije toliko bitno koliki je.

Probaj ono sa kompletnim brisanjem pomocu Acronis-a i svezom instalacijom, ali samo kad je on prikljucen.

Verovatno je gotov, al' jos uvek je vikend pa mozes svasta da isprobavas, bez obzira na male sanse za uspeh :type:

To sto je vikend nema veze, ne verujem da cu imati vremena da mu instaliram windows do kraja sledece nedelje, a jos ako su toliko male sanse, da ne kazemo nemoguce, zasto da gubim vreme? Mislim, ipak to nije posao od 2-3 minuta. :)

Ma koristim ga za skladistenje podataka nego me mnogo nervira kada je hdd spor. A i sta znam, mozda nekako i podsvesno zelim da bude caviar black :)

Probaj ono sa kompletnim brisanjem pomocu Acronis-a i svezom instalacijom, ali samo kad je on prikljucen.
A kakve po tebi ima veze sadržaj na disku sa tim što disk gubi konekciju i što se ni iz BIOS-a ne vidi?

Svaki eventualni bed-blok bi bio automatski remapiran, a i I/O greška na mediumu je jedno, a ispadanje uređaja je nešto drugo. Mislim, može da proba i da ga osvešta, al' slaba vajda.

A kakve po tebi ima veze sadržaj na disku sa tim što disk gubi konekciju i što se ni iz BIOS-a ne vidi?

Svaki eventualni bed-blok bi bio automatski remapiran, a i I/O greška na mediumu je jedno, a ispadanje uređaja je nešto drugo. Mislim, može da proba i da ga osvešta, al' slaba vajda.

Ma ja u nekim stvarima imam "shotgun approach", pa ako uspe uspe - nista me ne kosta.

E sad, ovako na daljinu je najverovatnije disk vrisn'o, al' mozda je i neki virus koji iskljuci disk kad se pristupi odredjenom sektoru. To je malo verovatno, ali ne i potpuno nemoguce, bar onako kako ja "(zavero) teorijski" razmisljam :wall:

Ja bi' probao cisto da me ne kopka :d

Hehehe, tvoja ideja ima samo jedan manjak, i BIOS ga ne vidi :)

Hehehe, tvoja ideja ima samo jedan manjak, i BIOS ga ne vidi :)

Ma otkud znas kako je opasan taj virus - nemacki virusi su najbolji na svetu :D

Izgleda da sam opsesivno kompulsivan u nekim stvarima - ja bih ga probao, pa makar ne spavao celu noc, kao sto sam se ceo vikend zezao sa Optiarc rezacem, iako znam da 99.999% mora da ide novi.

:wave:

Hehehehe, pa dobro, kad imas vreme da se zezas onda je to ok, na zalost ja sam slab sa vremenom.

Zato sto je mizerna razlika u ceni izmedju 640 i 500.
Ako ti nije bitna velicina onda nemoj ni kupovati drugi, koristi tih terabajt i nesto sto imas :)

Pa dobro, to si u pravu. Pitanje je samo da li mogu da nadjem to kod mene ovde u gradu i za koju cenu, posto ovde znaju da deru :)
Da su mi dovoljno tih terabajt i nesto bez ovih 250 gb sto ce uskoro da crknu ja ne bih ni kupovao drugi, ali posto nisu moram da kupim.

Poslednja izmena:
Backup i storage prostora nikad dosta. Uzmi ti najbolje jos 1TB - nece da se baci, a mozes da pravis i RAID, pa da jednog dana ubacis i SSD i da sve fercera :type:

Hehehe, pa to si u pravu, i najverovatnije cu i neke godine kad budem kupio drugi komp kupiti i SSD ali za sada je to previse skupo i meni licno nepotrebno.
Hvala svima na pomoci oko ovog problema :)

Meni se to povremeno nestajanje diska javlja na starom sata150 (VIA VT8237) kontroleru sa Samsung F3 HD103SJ diskom. Bila je već tema o tome i korisnik koji je imao isti disk i isti problem ali nije se našao uzrok.
Kod mene nekad pri cold startu nema ga u biosu pa ne može da butuje ali iz druge ga uvek vidi i sve radi ok. Retko se to dešava, ali čini mi se da je češće kad je nestanak struje i slično nepravilno gašenje u pitanju. Recimo kad mi smrzne windows pa ga resetujem. To smrzavanje sam prvo mislio da je do memorije ali može da bude i kontroler/hdd jer po naknadnom paljenju ume da nestane iz biosa.
Kabl nisam nikad menjao jer još nemam drugi ali nabaviću. Napajanje a i konektor je menjan. Ostaje jedino da hdd ima neki problem, ili matori kontroler što sam bio ubeđen, ali eto ima tih slučajeva i na novijim pločama i sa drugim hdd-ovima...
Mislim da dok ne zamenim ploču da neću znati.

Nazad
Vrh Dno