Šta je novo?

HDD mi changrlja...

FanTOM

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2002
Poena
609
Imam Quantum Fireball lct10 (10G) i desava mi se da posle nekih 10min od ukljucenja u njemu nesto bukvalno changrlja. Tada mi se blokira Win i to je kraj. Zanima me da li je u pitanju elektronika ili mehanika (tako da znam sta da trazim - ili prodajem)!!!

Nadji program tipa zero fill, ili potrazi quantum data erasor kojima ces moci da ga kvazi "low level" formatiras.
Moguce je da se napravio neki bad sector koji bi mogao da nestane nakon ove operacije. Nakon toga ti ponovo sledi fdisk-ovanje i formatiranje, pa instalacija windowsa. Kada sve to uradis, napuni ga do npr 90ak% i ljuto ga skeniraj sa scandisk-om. Ako ne prijavi nista specijalno, onda je ok. Tesko da mu je riknula elektronika kad vec pocinje da dize windows.

Ako si vec sve spremio (backupovao) da mozes da ga slobodno brises mogao bi i da probas samo fdiskovanje i formatiranje i instalaciju win-a. Ipak, sigurnije je da uradis zero fill pre svega toga.

Btw, ja imam isti model.

Pomoglo je i obicno formatiranje...ako se moze tako reci. Surface scan mi je pokazao da na drugoj particiji ovog HDD-a (veca particija) ima gomila bad cluster-a, dok je prva (manja) totalno OK!
Svaki put kada pristupam (kopiram) nesto na drugu particiju dodje do tog changrljanja. Jedino cega sam se setio jeste da obrisem drugu particiju i da se zadovoljim ovom manjom (preko 3G).
Koliko je sigurno koristiti ovakav HDD???

FanTOM je napisao(la):
Imam Quantum Fireball lct10 (10G) i desava mi se da posle nekih 10min od ukljucenja u njemu nesto bukvalno changrlja. Tada mi se blokira Win i to je kraj. Zanima me da li je u pitanju elektronika ili mehanika (tako da znam sta da trazim - ili prodajem)!!!

...bas cudno...a nije IBM!:)

FanTOM je napisao(la):
Pomoglo je i obicno formatiranje...ako se moze tako reci. Surface scan mi je pokazao da na drugoj particiji ovog HDD-a (veca particija) ima gomila bad cluster-a, dok je prva (manja) totalno OK!
Svaki put kada pristupam (kopiram) nesto na drugu particiju dodje do tog changrljanja. Jedino cega sam se setio jeste da obrisem drugu particiju i da se zadovoljim ovom manjom (preko 3G).
Koliko je sigurno koristiti ovakav HDD???

To ti je dobro pitanje. Nije sigurno uopste, mora da si ga negde cuknuo pa ti je glava malo zaparala plocu i kada pocne da ti cangrlja to znaci da nalece na delove ploce. Mozda, ali prvo probaj da uradis HDD Low Level Format. Nadji nekog ko to ima na ploci. ,)

Ok, nadji program spinrite 5. On bi mozda mogao da te oslobodi bad sector-a, ali racunaj da ce ti hd i racunar na kome to budes radio biti uposlen par desetina casova.

Mogao bi pre toga da uradis zero fill (ili data erasor).
Trenutno nije bas sasvim pametno raditi posao na tom hd-u, ali ima sansi da ga sredis sa Spinrite-om. Ako se uspostavi da nema teorije otkloniti lose sektore, mogao bi da ti cuci na sistemu cisto kao jos jedno mesto (ali nikako i jedino) na kome smestas backup ili My Documents (kada ga ponovo formatiras tako da ti jedna particija bude cista)

DS9 je napisao(la):
Ok, nadji program spinrite 5. On bi mozda mogao da te oslobodi bad sector-a, ali racunaj da ce ti hd i racunar na kome to budes radio biti uposlen par desetina casova.

Mogao bi pre toga da uradis zero fill (ili data erasor).
Trenutno nije bas sasvim pametno raditi posao na tom hd-u, ali ima sansi da ga sredis sa Spinrite-om. Ako se uspostavi da nema teorije otkloniti lose sektore, mogao bi da ti cuci na sistemu cisto kao jos jedno mesto (ali nikako i jedino) na kome smestas backup ili My Documents (kada ga ponovo formatiras tako da ti jedna particija bude cista)
Ako ne uspe operacija sa SpinRite-om moj ti je savet da se sto pre otarasis tog harda jer je samo pitanje kad ce otici u vecna lovista, tj. kad ce te napustiti, mada ako imas srece to moze da potraje jako dugo, ali definitivno se u tom slucaju ne treba oslanjati na njega i na njemu drzati neke bitne podatke...

Posto imas Quantum , koga je inace kupio Maxtor, odi na www.maxtor.com i skini program PowerMax. Nacices ga pod support za IDE diskove. Taj program ce ti tacno reci da li ti je disk za bacanje ili ne. Ima u sebi i low level format koji u vecini slucajeva odradi posao, tako da posle disk bude kao nov.

Najveci problem sa HDD-ovima je inace i pregrevanje procesora koji pogoni glave, pa se zato cuje ono cuveno zveketanje. Moj ti je savet (ja sam tako resio dosta diskova) je da nabavis cooler za hdd. Po meni je najbolji onaj koji se srafi sa donje strane diska i duva hladan vazduh po elektronici koja je opstepoznato losa na starijim Quantumima...

U dosta slucajeva se desava i da lose napajanje bude uzrok kvarova diskova. Do sada mi se nije dogodilo da disk strada kada se vrti na DTK ili nekom kvalitetnijem napajanju, a onih hdd-ova koji su se vrteli na raznim zutim napajanjima mi je pun ormar u servisu i svima je naprosto eksplodirao procesor za pomeranje glave diska...

Nadam se da sam bio od pomoci posto se sa takvim problemima u firmi srecem skoro svaki dan...

Nazad
Vrh Dno