Šta je novo?

Hdd - - - Maxtor Vs Western Digital

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Kupujem kompjuter i imao sam dilemu oko Hdd-a. Zapeo sam za Western Digital Caviar 120 GB 8 MB cash, ali nigde ne mogu da ga nadjem pa mi kao solucija dodje Maxtor 120 GB 8 MB cash. Koji je bolji od ova dva i da li se isplati cekati WD. Drug mi je preporucio WD, a za Maxtor sam video neke pozalice valjda na ovom forumu.

Pozeljni sto brzi odgovori dok mi se ne rasproda i ovaj Maxtor koji mogu da nadjem :D
Hvala.

Ako ti nije zurba sacekaj za WD !
Neces se pokajati...

Kako mozete biti toliko sigurni u WD?

Meni je u proslu subotu crkao Maxtor 80GB/8MB a u utorak WD 80GB/8MB. Kako ja sad mogu da kazem da se neko nece pokajati bilo sa 1. bilo sa 2.

Najvaznije je da uzmes onaj sa vise garancije, savet se ne odnosi samo na HDD-ove nego na svu tehnicku robu.

Pa WD ima 3 godine garancije!

Ne znam zasto, ali WD nigde ne mogu da nadjem na 120 GB 8 MB. Kao da su u zemlju propali. Do pre mesec dana svi su ih imali i sad se kajem sto ga tad nisam uzeo. Da sam znao da ce da nestane,... Ima li negde u Beogradu da se nadje.

@Jaksa: Mislim da crkavanje harda ima više veze sa napajanjem nego sa samim hardom, pogotovo ako ti se to desilo na istom kompjuteru. Desilo mi se par puta, ne pričam napamet, dakle verovatno je problem u napajanju (ili lošoj struji)

Ja lično sam kupio 120GB sa 2MB keša, jer sam imao prilike da testiram verziju i sa 8MB i sa 2MB i nisam primetio neku veliku razliku u realnom radu (obrada videa, PS, DWW, Divx kompresija...) A ima razlike u ceni. Mada... po sintetičkim testovima ga "šije" model sa 8MB...

violinista je napisao(la):
@Jaksa: Mislim da crkavanje harda ima više veze sa napajanjem nego sa samim hardom, pogotovo ako ti se to desilo na istom kompjuteru. Desilo mi se par puta, ne pričam napamet, dakle verovatno je problem u napajanju (ili lošoj struji)

Ja lično sam kupio 120GB sa 2MB keša, jer sam imao prilike da testiram verziju i sa 8MB i sa 2MB i nisam primetio neku veliku razliku u realnom radu (obrada videa, PS, DWW, Divx kompresija...) A ima razlike u ceni. Mada... po sintetičkim testovima ga "šije" model sa 8MB...

Desilo mi se sa Maxtorom kuci, kompjuter ima Chieftec 360W PSU i APC UPS 1000VA.
Na poslu je WD poceo da skljoca, kuciste sa istim Chieftec PSU i APC UPS 650VA.
Znaci, nema pravila.

Kada bih sada kupovao disk za sebe, sasvim sigurno bih uzeo Maxtor 120GB/8MB cache, a WD nikako i to samo zbog buke.

Valjda WD pravi manju buku od Maxtor-a. Takoo sam cuo.

Poludecu sa ovim starim kompjuterom. U ponedeljak definitivno idem da uzmem bilo koji hard koji imaju. Konfiguracija mi je sledeca

EPoX 8RDA3+ (SATA ploca)
Saphire 9200 Radeon
XP 2000+ BOX
? 120 GB 8 MB cache

Jel ovo dobro ili odlicno :)

nixylive je napisao(la):
EPoX 8RDA3+ (SATA ploca)
Saphire 9200 Radeon
XP 2000+ BOX
? 120 GB 8 MB cache

Jel ovo dobro ili odlicno :)

Jedino ti je graficka totalni ocaj!!!

poz.

Ja ne mogu suditi o WDu (sem preko Jaksinih muka u koje smo svi upoznati:( ) ali zato mogu suditi o Maxtoru koji radi savrseno 24/7. Imam 230w napajanje i APC BackUPS 500 VA i zaista radi savrseno vec duzi vremenski period (inace DM9+ 80 gb 7200 RPM). Znaci nema pravila...

Konfiguracija je sasvim OK, ali ako zelis da se malo vise bavis igricama, oc-ingom i sl. mogo bi malo vise para da ulozis u graficku...

Poz.

I Maxtor sa 8MB kesha ima 3 godine garancije. Kupujte samo od proverenih dilera.
Maxtor je tishi i noviji modeli su brzi od JB-a. I ne greju se vise toliko. Do sada su izasle neke 4 revizije istog modela.
Inace sam bivsi vlasnik JB-a koga sam zamenio za Maxtora upravo jer sam uporedio oba.

Delija je napisao(la):
...

Jedino ti je graficka totalni ocaj!!!

poz.

Ok. Koju onda da uzmem. Samo neka je cena do 60 evra. Ova je bila Radeon pa reko ajde nju da uzmem jer nisam mogao da nadjem 9100.

Hteo sam ViVo jer mi drug rece da mogu da prebacujem sa vhs kaseta na komp, ali mi je posle neko drugi reko da mi za to treba Tv kartica ili tkao nesto. Eto moze mala pomoc oko toga, koju karticu da yuzmem ili koja je najjeftinija kombinacija da kasnije mogu da prebacujem sa vhs kaseta na komp.

Pozdrav.

Neo_Matrix je napisao(la):
Konfiguracija je sasvim OK, ali ako zelis da se malo vise bavis igricama, oc-ingom i sl. mogo bi malo vise para da ulozis u graficku...

Poz.
Generalno glednao, za obicnog korisnika mislim da previse dajem za 5 komponente. Izacice mi oko 400 evra. Bonus uzimam kuciste sa 300 ili 400 W napajanja. Ima li velike razlike s tim da imam dva rezaca i ovaj hard disk sto uzimam, a za kasnije planiram dvd rom ili rezac i jos jedan hard disk. Sta mislite.

re

Opet se pomonje termin losa stuja.
Odem dva dana van grada i eto sta napravise.
Kod nas ti se ljudi razumeju u fudval ,kosarku,rakiju, ali se brate(zaboravih izbore) u struhju slabo ko razume.
Lose napajanje.Ok samo ako ti crkne jos nesto u kompu.A ako ti crkne hardisk i samo hardisk pa sto bi napjanje bilo lose samo za hardisk.
Poselo je za Quantumima.
I onda se svi prime na FIREBALL(slicno je valjda kao AIRAMaX).
Pa onda najke izadju iz mode pa od jednom svi vole Maxtora.E sada kad nije fazon imati MaTRIXA vracamo se starom dobrom CAVIARU(vrovatno ruskom)
Ovi wd-ci su uvek imali 3g. garancije ali to nema vezae sa tim koliku gomilu imam sa crknutm mehanikama.
Jedino zbog cega bi ja dao ocenu vise wd-u je to sto je laksi za popravku.
Nikola

U masini imam WD80gb 8mb, i Maxtor 120gb 2mb. WD se NE CUJE, radi potpuno tiho, i brz je kao zverina, za razliku od Maxtora koji se itekako cuje, a razlika u brzini je vise nego osetna. I ja sam jurio WD120 8mb, ali nema ih u gradu sada, stizu u Flamingo (generalni distributer za YU) sledece srede, dakle kod preprodavaca krajem nedelje, i BEZ DALJEG RAZMISLJANJA ovog Maxtora menjam za WD-a.

Pozdrav!

jeste da se vodi izbor izmedju wd-a i maxtora ali sto ne bi lepo razmislio o seagate-u... koliko sam primetio veoma mali broj reklamacija na njega... ispravite me ako greshim... tih je dovoljno brz (sporiji mozda od wd 2%)

Maxtor je znatno bucniji od WD-a!
Znam iz licnog iskustva.

nixylive je napisao(la):
...

Ok. Koju onda da uzmem. Samo neka je cena do 60 evra. Ova je bila Radeon pa reko ajde nju da uzmem jer nisam mogao da nadjem 9100.

Hteo sam ViVo jer mi drug rece da mogu da prebacujem sa vhs kaseta na komp, ali mi je posle neko drugi reko da mi za to treba Tv kartica ili tkao nesto. Eto moze mala pomoc oko toga, koju karticu da yuzmem ili koja je najjeftinija kombinacija da kasnije mogu da prebacujem sa vhs kaseta na komp.

Pozdrav.

Ako ne mozes da das vise od 60evra za graficku i ne zanimaju te bas previse igre, onda je sasvim OK. Inace VIVO ce ti raditi posao (tome sluzi!). Ne treba ti nikakva TV kartica.

poz.

kao prvo spadam u vrlo paranoicne osobe po pitanju buke koju racunar proizvodi.Posto sam imao tu srecu da radim u servisu imao sam i priliku da probam sve moguce kombinacije kako bi komp. bio sto tisi.I zato tvrdim:

1.Bilo koji maxtor koji ima FDB a to su sve novije serije npr. 8 i 9 je tisi od bilo kog WD-a.NE MNOGO ali je TISI!

2.nemoj da slusas price kako se seagate kod nas najmanje kvari jer se na reklamaciju vratilo 20 maxtora i samo 2 seagatea(kao recimo i u servisu gde ja radim).Taj ko ti je to rekao nije bio dovoljno pametan da razmisli da je ta ista firma prodala 1000 maxtora i 20 seagatea pa sad ti gledaj ko se procentualno vise kvari.

3. Ako ti buka nije strasan problem uzmi onaj hard koji ima duzu garanciju i po mogucstvu sa 8Mb kesa.Razlike u modelima sa 120gb i 8mb kesa su po pitanju presformansi mozda oko 2-3 % sto ne mozes ni ti ni niko drugi da primeti.

4. kad budes skrcao u kompjuter 600-700e gledaj da nesto pametno sa njim i uradis!

5. ovo pod 4 ti je najpametniji savet od mene!

pozdrav!

TEP3A je napisao(la):
4. kad budes skrcao u kompjuter 600-700e gledaj da nesto pametno sa njim i uradis!

Pa naravno. Prosle godine sam platio komp 300€ i od tad ga povratio jedno 5 puta. Sad mi treba malo jaci da bih zadovoljio svoje potrebe i za neka nova dostignuca.

Nazad
Vrh Dno