Šta je novo?

HDD kaze "klik" :(

mp

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
304
Elem, pre jedno mesec dana se prvi put desilo da povremeno (otprilike jednom nedeljno) pri paljenju kompa, HDD-a prosto nema. Par gasenja iz struje bi pomoglo. Nesto kasnije se desilo da se u radu prosto cuje jedno "klik" (kao zvuk iz FDD-a kad ubacite disketu u on je "zakljuca"), komp zamrzne na par sekundi i restartuje pri cemu opet "nema" HDD-a. U pitanju je Maxtor DiamondMAx 9, 120GB, 8MB kesa, 7200rpm, PATA133, a garancija je, naravno, istekla pre mesec dana :(
Pretpostavljam da nece jos dugo - da li sam u pravu? Dal da spremam kintu za novi ili mozda gorka sudba moze da se predupredi...
P.S. Promenio sam kabl, iskljucio pola kompa itd i opet isto...

Poslednja izmena:
re...

mp je napisao(la):
.....Pretpostavljam da nece jos dugo - da li sam u pravu? Dal da spremam kintu za novi ili mozda gorka sudba moze da se predupredi...
P.S. Promenio sam kabl, iskljucio pola kompa itd i opet isto...

treba ga malo istestirati
pa onda donositi zakljucke

Powermax.........
Mhdd........
Victoria......

PowerMax kaze OK, DriveLED-ov SMART test (ako vredi ista) isto kaze OK...

Po savetu iz jednog od gornjih thread-ova, izgrebao sam malo kontakte na molex-u i hardu. Vise nije bilo problema, ali ne mogu da tvrdim da je to bilo u pitanju jer sam posle nedelju dana stavio Cifteka pa je moguce da je staro napajanje malo izlapelo...
Jury is still out... ;)

Prošlo je 8 meseci i hard radi bez greške, a komp je upaljen po ceo dan. Dakle, struja je bila u pitanju: ili loš kontakt, ili loše napajanje.

Bilo je u igri slabo napajanje...
Ima isti hdd i na isti nacin (lc6550) sam resio problem..

1) proveri kabl za napajanje (kontakete, tkz Molex), uzmi finu smirglu i osmirglaj malo kontakte sa obe strane.

2) Probaj da ga premestis na drugi uticnik u sobi. Nekad se desi da pre nego sto crknu stari osiguraci pocnu da prave problem sa variranjem napona. Meni se to desilo, promenio osigurac i sve radilo ok. Ako to ne pomogne probaj da ga testiras na masini sa drugim napajanjem pa vidi da li klikce.

3) Mozda je problem do hdd. treba ga testirati.

Bekapuj podatke i sacekaj da crkne ;)

Kao što rekoh:
>Prošlo je 8 meseci i hard radi bez greške, a komp je upaljen po ceo dan.
>Dakle, struja je bila u pitanju: ili loš kontakt, ili loše napajanje.
Hvala na pomoći ali pročitajte ceo thread - samo sam hteo da potvrdim da je i dalje sve OK, možda nekome bude od koristi.

A backup-ovanje se podrazumeva i inače...

imam isti, ali isti problem! Ljudi, ako me ova fora izvuche :zgran:

A nije iskljuceno: HDD skoro redovno proradi kad mu izvucem i vratim IDE konektor (ehem, znaci nije molex konektor.., malo sam se prerano obradovao). Uglavnom, sad mu sledi jedna grebachina :d

@joriq

Pametnije ti je da das 2-3€ za nov IDE kabl nego bilo sta da grebes.Neispravan
IDE kabl zna da napravi zestoke probleme.

to sam vec probao, ali thnx :)

Ovih dana sam dm9 (2mb) 120ica, drzao privremeno (menjao sam plocu) na racunaru koji ima neko kinesko napajanje. Pored njega, glavni sistemski hd je neki wd 10gb, dvd rezac, duron 700mhz, gf2, 2x128 ram, via kt133.
Elem, uobicajeno taj racunar (bez dm9) radi vec 2 godine normalno, a radio je i sada kada sam dodao dm9 ali sam primetio da s vremena na vreme iz racunara nesto klikne,,prilicno glasno, identicno onome kada se racunar gasi, s tim sto racunar nastavlja da radi normalno i nema resetovanja. Osim toga dm9 koji se generalno prilicno greje, na ovom napajanju bio bas vruc. Na chieftecu i drugoj ploci isti hd sasvim normalno radi a mislim i da se manje greje.
Sad pitanje je dal` svi mislimo na isti "klik", al` bice da oslabelo napajanje vrlo ima veze.
Inace kada molex kablovi gube kontakt, onda se ne desava 'klik" vec karakteristicna inicijalizacija (pokrecu se glave) kao i kada se racunar ukljuci.

Poslednja izmena:
joriq imam ti ja jedan kabal ako ces

imam te u vidu ;) Vidjecemo kako je prosla ova grebachina od cinoc :d

aj ja kupujem jedan takav da vidim sta to klikce.
Nikola

duksa88 je napisao(la):
aj ja kupujem jedan takav da vidim sta to klikce.
Nikola

Hahahahahahaha :)
Lave, pa zar se jos niko nije pojavio da ti da na uvid hdd sa klikom?
Secam se da si ih trazio pre jedno 2 god :D

ja bih drage volje dao ovaj moj, ako mozes da se izorganizujesh za zamjenu u Podgorici ;) Ozbiljno!

Ama ljudi nije do Molex-a, aman!

Ustvari mozda jeste, ali u 5% slucajeva, ostalih 95% otpada na slabo napajanje!

Par Maxtora + moj sam resio kada sam ljudima rekao da kupe jace/kvalitetnije napajanje.

ja imam chieftec 360w, da je loshe, kliktalo bi od prvog dana :D
Inace, danas ni 1om nije kliknuo, idemo dalje :)

isti slucaj i kod mene,lose napajanje je bilo u pitanju i LC6550 je resio onaj problem da se hdd uopste ne upali na boot-u a ono sa kliktanjem resio je Low Level Format i mhdd (mada ne mogu da tvrdim 100%, mozda je i kliktanje resio LC.Cini mi se da sam u isti dan stavio novo napajanje i uradio LLF)

duksa88 je napisao(la):
niko , svi nesto klikcu a niko da klikne.
Eh sad je kasno moj je na kraju i crkano na taj nacin, klikato, i na kraju ostao da klikce non stop, znaci sad kad ga prikljucim samo klikce i naravno bios ga vise ne vidi, a pre klikne jednom do nekolio puta (pri tome transfer padne na nulu), i nastavi da radi, mada nekad i nestane iz biosa, za to vreme drugi hardovi se nikad nisu bunili... cudan je taj maxtor...

joriq je napisao(la):
ja imam chieftec 360w, da je loshe, kliktalo bi od prvog dana :D
Inace, danas ni 1om nije kliknuo, idemo dalje :)

pa i ja imam chieftec i isto je 360w pa je kliktao.

xaver je napisao(la):
pa i ja imam chieftec i isto je 360w pa je kliktao.

znaci da je do molexa onda! :)

BTW, nema mi logike da imam 2 skoro ista HDD-a od 80GB, i da jedan klikce zbog napajanja, a da drugom to napajanje sasvim odgovara. Elem, grebachina se i dalje dobro drzi, "no click till Brooklyn!"
:guitar:

Meni se taj "klik" cuje samo kad gasim komp. HDD je Maxtor 6Y080LO 80gb 2MB. Tako se cuje od prvog dana (vec 6 meseci). Inace sve ostalo je OK. Da li je to u redu sto se cuje ili nije ?

Taj klik je parkiranje glava pri gašenju harda. Dal je to taj mehanizam (opruga ?) što povuče celu ručicu ili baš udarac u nešto... ne znam ali tako treba da bude. Problem je kad se to čuje pri radu i posle toga dođe do "smrza" kompa, kao što se meni dešavalo. "Siva oblast" je kad se to čuje u radu a komp normalno radi... tu se lome koplja šta je u pitanju i dal treba da zabrinjava :crash:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno