Šta je novo?

HDD - Ima li mu spasa?

milos308

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2005
Poena
610
Problematicni hard je Maxtor 120GB oznaka: 6Y120LO.
Radio je normalno 2,5god. do juce kada se racunar sam od sebe restartovao (tada je na njemu radio P2P program), poceo je da se pali, dosao do Verifying DMI Pool Data... i onda A Disk Read Error Occurred press CTRL+ALT+DEL to restart. Restartovanje nije pomoglo.
Probao sam da reinstaliram WinXP, ali javila se greska could not acces this disk (na disku je bilo 5 particija koje se nisu videle, pisalo je da je ceo disk unformated).
Onda sam probao sa raznim alatima sa Hiren Boot cd-a. Svi alati za rad sa particijama su prijavljivalji neke greske. Posumnjao sam na bad sector-e. HDD Regenerator je za nekih sat vremena pregledao i isparavio oko 100 sektora. Prekidao sam i zapocinjao test sa razlicitih mesta na disku i uvek isti rezultati... znaci kao da su svi sektori bad.
Sledece je bilo Low level format. Powermax je dosao skoro do kraja i dao mi neki kod da kontaktiram maxtor. Low Level Formater je kao formatirao disk ali nije resio problem. Jedina razlika je sto sada HDD Regenerator ne pronalazi odmah Bad Sector-e, vec posle ~1000.
Ima li neke sanse da se sa HDD-om nesto uradi?

Meni se desilo isto pre 2 dana, ali sa hardom od 40 GB, isto makstorom. On je star negde oko 4-5 god. Ja sam rešio tako što da kupio nov od 160 GB.

mehanika polako ali sigurno otkazuje...

moze da bude da firmware , ali jos cesce " glave " pocinju da brljaju i
u nekim slucajevima dolazi na kraju do mehanickofg ostecenja i samih ploca....

Gsimsone, baš dobro što si tu, jer me zanima da dobijem odgovor iz 1 ruke. Recimo Hdd od 40GB ima 1.000 bed sektora. Sa li može preko nekog programa da se napravi recimao 1 particija ili 2 dve bez bed sektora. Da se nekako programski odseče taj deo Hdd a. Bed sektori se ne šire. Stali su tu. Hdd bi služio za skidanje podataka sa neta, a operativni sistem bi bio neki linux.

Još jedno pitanje. Koji HDD od 320 - 400 GB sata 2 bi mi preporučio?

Unapred hvala ...

Izvinjavam se milos308 , što sam mu upao u post, ali da ne otvaram novu temu zbog jednog pitanja.

Pozz ...

Poslednja izmena:
Gsimsone, baš dobro što si tu, jer me zanima da dobijem odgovor iz 1 ruke. Recimo Hdd od 40GB ima 1.000 bed sektora. Sa li može preko nekog programa da se napravi recimao 1 particija ili 2 dve bez bed sektora. Da se nekako programski odseče taj deo Hdd a. Bed sektori se ne šire. Stali su tu. Hdd bi služio za skidanje podataka sa neta, a operativni sistem bi bio neki linux.

Još jedno pitanje. Koji HDD od 320 - 400 GB sata 2 bi mi preporučio?

Unapred hvala ...

Izvinjavam se milos308 , što sam mu upao u post, ali da ne otvaram novu temu zbog jednog pitanja.

Pozz ...

zavisi kako su rasporedjeni po disku...

ako su skoncentrisani na jednom mestu moze...

ali ako su razbacani onda nema shanse ...

je li to DM+ 8 serija ?

svima ponuda da donesu disk pa cemo ga na brzinu testirati...

lakse mi je to nego da nashiroko objasnjavam....

poz

Znaci da kupujem novi.
Ajde jos jedno pitanje da ne otvaram novu temu.
Ploca je matsonic MS8137C ...dosta stara i da pretpostavimo da na njoj nece raditi diskovi veci od 137GB. Noviji BIOS ne mogu da nadjem.
Mogu li formatiram disk od recimo 160GB na npr. 130 i da ostatak bude unformated? Hoce li ga ploca tada prepoznati? Hoce li to raditi stabilno.
Ne kupuju mi se manji diskovi jer mozda uskoro kupim novi racunar.

Ako ste se ispricali, moze te li mi odgovoriti na ovo:

Znaci da kupujem novi.
Ajde jos jedno pitanje da ne otvaram novu temu.
Ploca je matsonic MS8137C ...dosta stara i da pretpostavimo da na njoj nece raditi diskovi veci od 137GB. Noviji BIOS ne mogu da nadjem.
Mogu li formatiram disk od recimo 160GB na npr. 130 i da ostatak bude unformated? Hoce li ga ploca tada prepoznati? Hoce li to raditi stabilno.
Ne kupuju mi se manji diskovi jer mozda uskoro kupim novi racunar.

Saznao sam da ploca ne vidi vise od 137 gb. Ima li neko sa starijom plocom i velikim HDD-om?

Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno