Šta je novo?

HDD ili BLUE REY

makipn

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2008
Poena
319
Moja oprema  
Laptop
Huawei i HP
Tablet
Samsung
Mobilni telefon
P30 pro
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
LJudi treba mi mala pomoc posto sam neodlucan sta da radim :D

Naime imam brdo filmova po DVD diskovima i hteo bih tu gomilu da smanjim tj da prebacim pa ne znam sta je bolje ,da li da uzmem HDD od 2tb koji je 11200 dindzi i tu sve ''nabutam'' ili da pazarim blue rey rezac za 9000 i da kupujem mediarage diskove koji su 100 dinara(mada sam i verbatim nasao za 210)?Mislim i jedno i drugo ima svoje prednosti i mane ali nikako ne mogu da se odlucim sta je bolja varijanta :-devil-:

Ja bih ti licno preporucio hdd varijantu i to externi , sto pouzdaniji mozes da nadjes.
Prednosti su visestruke:

+ Sve sto snimis na njemu , ne moras da dajes drugarima kao sto bi morao BD diskove (mada je mala verovatnoca da oni imaju BD citace).
+ sa externim diskom mozes lako da posetis prijatelja i snimis od njega nesto sto recimo ne mozes da nadjes po torentima , starije serije ili filmove ili slabo seed-ovane na primer.
+ lako mozes da povezes sa bilo kakvim playerom ili tv-om ukoliko pravilno podesis particije.

- hdd moze da ti otkaze i da sve izgubis sto si mesecima/godinama skupljao. Ali rizik da stvar rikne postoji za sve , sa tim se zivi. Ovo ne bi trebalo da te preterano plasi ukoliko pravilno odredis kriterijume za kupovinu externog hdd , kao sto sam ja na primer: 1. pouzdanost ; 2. mobilnost; 3 user friendly-ness i kompitabilnost ; 4 brzina (posto ce biti koriscen za storage koga radim samo kada se nakupi gomila stvari za backup, brzina mi nije bitna - jednostavno kopiras sve i ostavis da radi dok si recimo u gradu ili na poslu).

Ukratko > ja bih ti preporucio HDD varijantu :d

Poslednja izmena:
HDD druze u kojoj god varijanti (interni, externi).

HDD definitivno !

Ako je za filmove i sl podatke kojima se ćesto ne pristupa, po meni - BD!

e pa sada cvrc vise i ne znam sta hocu :d ...gledao kao ako uzmem rezac da kupujem ove mediarage diskove , pa me zanima da li oni valjaju nesto ili su kao i ostala s..nja koja se narezu danas i posle godinu dve nece da se citaju...

eh golema je muka nas umetnika :wc:

Ja narezah jedno 50 tih media range. Nemacki su. Meni su sasvim OK. Ortak je narezao jedno 20 i svi jos uvek rade. Ja sam sa HDD presao na njih kad im je pala cena na 100 din. I na netu nema zamerki na njih da su losi. Kako jedan tip iz nemacke kaze ako ti valjaju Verbatim i ovi ce ti. Nista nisu losiji. HDD je super dok ti se desi da zvekne. Ako ti neki disk ne radi to je 1,2 filma. Kad ode hard sve si izgubio. Postoji onda i onavarijanta da drzis na dva harda isto (kao becap), ali to mu onda dodje skuplje nego media range diskovi.

to što ti ime media range nije poznato ne mora da znači da je disc krš, oni imaju određene standarde po kojima moraju to da naprave i oni da ne valjaju sigurno se ne bi ni prodavali. malo jače marke kod nas imaju veću cenu samo zbog navikanog imena. ne verujem da između verbatima i tog mediarange-a ima nekih većih razlika u kvalitetu da bi opravdalo duplo veću cenu. ja lično HDD sada ne bih uzimao zato što imaju sve uslove da cene spuste na nivo od pre poplava, proizvodnja je odavno obnovljena i čak se proizvode sada u većem broju nego pre poplava, ali neće jer su dva velika proizvođača koji su bili zaduženi za smanjivanje cena ranije (samsung i hitachi) prodali svoje pogone WD-u i seagate-u, koji su se dogovorili da cene drže veštački naduvane. znači HDD bi sad platio duplo više od njegove realne cene.

i mala ispravka piše se Blu-Ray

Poslednja izmena:
ma video sam da sam se zaznuo u ''pravopisu'' a kasno videh :wall: ,sto se tice HDD znam da su naduvali cenu tako da vise naginjem ka blu ray rezacu :)

A moj često :d:wall: niko nije ni primetio.. :D
Da mislim da je pametnije, HDD ima bolju svrhu od te a i može crći ceo, a disk po jedan.

Ako budes diskove drzao na tamnom mjestu , mogu ti potrajati i duze nego sto mislis.
Isto kao sto je slucaj sa vinom i rakijom ! ;-]
A i gledaj kome dajes sve !

Bas mi je "riknuo" 1.5tb hdd prije neko vrijeme i jedva sam ga uspio prebaciti na drugi hdd...ali bas jedva.
Tona svega i svacega da ode u nista...umalo srcka!
Przi przi prasice...

ma resio sam uzimam BLU RAY a videcu sta cu sa 450 dvd-a da radim kada ih prerezem xD

Hvala vam ljudi :D

A i gledaj kome dajes sve !

teško da će imati kome i da pozajmljuje, nema kod nas puno ljudi Blu čitač. ja sam pre dve godine na nekoj rasprodaji pazario matori LG HDDVD/BluRay čitač za nekih 20€ i služi me savršeno od tada a pre toga sam na svakih 5-6 meseci menjao nec-ove, samsungove, lite-on dvd rezače. čak mi je dobro došao za rezanje xbox igara jer je podržavao 2,4x brzinu a ovi dvd rezači nisu mogli ispod 4x.

^ ma svi koji nabavljaju ps3 uzimaju obicno jailbrake-ovane verzije kojima uglavnom laser i ne radi :d

Kvari se i bluray rezac, itekako. Sve je to made in China, tako da ... Lutrija. Ja bih pre isao na HDD, jer cesto obnavljam sadrzaj, skidam remasterizovana izdanja, dir cut i sl.

Hard od 2tb je 12k dinara

blue ray rezac rece da je 9k dinara

1disk od 25gb je 100din, 2tb je 8k dinara

Jesenas je matematika bila malo drugacija, hard je bio 6500 din pa nije bilo bas nikakve dileme, preporuka je bila 2 harda sa istim sadrzajem (master i bekap). Ja sve tako drzim i cak i u ovoj situaciji gde su dva harda 24k din a blu rej i diskovi 17 ipak bih kupio 2 harda. Neka ti se desi par puta da treba da zamenis nekoliko filmova pa ce da ti skoce i troskovi. Pored svih navedenih prednosti da li treba da pominjem gabarite 80 diskova, preturanje po gomili da nadjes disk koji ti treba ... (rece da imas 450 dvd-ova pa znas o cemu pricam)

Sada imam oko 19tb u hardovima i jos uvek imam gomilu dvd-ova koje nisam prebacio na hardove zato sto mi je muka kad pomislim na dvd-ove i na vreme koje mi za to treba.

Poslednja izmena:
Možda ti je brže da to što ti je na DVDima skineš sa neta :) :) :)

A gde je to BRRezač 9000 ?

ja gledo nešto sve oko 150 evra ....

Ne znam .... negde piše combo, na ovom drugom uopšte ne piše brzina pisanja BR ....

Večita dilema HDD ili Blu ray?
Treba napomenuti da trajnost diskova je oko 6 godina, posle toga dolazi do deformacije sloja.
Obrni , okreni najjeftinije je uzeti HDD i podeliti u dve particije :)
Da li se slažete sa tim ?

Za CD 6 godina da, za DVD duže a za BD još duže!! ;)

Za CD 6 godina da, za DVD duže a za BD još duže!! ;)

Nadam se da je tako. Mada je to jako diskutabilno. Za sada stoji da su najbolji DVD sa metal Azo slojem, a oni su preko 100 din, verovatno je i tako sa BD. Moje neko mišljenje je da će BD ući u veliku primenu za 1 - 2 god. Do tada će pasti cena samih rezača. Trenutna cena je 9000 din za LG model Sata....

Da dodam i ja moje misljenje/iskustvo... Pre nekoliko godina skupljao sam div-x filmove (po jedan na svakom cd-u) i dalje ih imam, skupljaju prasinu u selu... ubrzo se pojavio DVD disk, pa sam filmove sa cd-a prerezivao na DVD (6 filmova na 1 DVD) pa sad ti filmovi takodje stoje uskladisteni u ormanu u torbicama i retko se vade odatle. Pa se onda pojavise FULL HD Blu-Ray ripovi od 8-30GB po filmu... Od tada samo cuvam ono sto je vredno imati i gledati vise puta... ostalo SHIFT+DELETE... Od hardova imam externi 640GB + 500GB + interni 320GB + 2TB i planiram jos jedan da uzmem cim malo padne cena ispod 100e.

Kao sto su neki vec rekli, HDD je jednostavniji i prakticniji za upotrebu, mozes ga nositi bilo gde... Ako su ti podaci bitni tj. bojis se da ih ne izgubis, kupi 2x2TB HDD (preporuka: Samsung SpinPoint F4) podesi ih u RAID (valjda bese mirror mode...) pa ako jedan crkne sve to imas na onom drugom... Spasi sebe nepotrebnog zongliranja sa BR diskovima vodjenja evidencije sta imas gde narezano...

Da oživim temu.
Kakva je danas situacija?
Hoću nekako da uskladištim slike.
Nekako bi da ih snimim, a zatim da zaboravim na njih.
Na prvom mestu mi je sigurnost.Imam oko 1TB fotki koje bi sačuvao.
Dakle HDD ili BLUE REY?

Za fotke:
Oba+cloud.

Za takve stvari, nikad dosta bekapa.

Jednostavna racunica kaze sledece: externi HDD od 1TB kosta oko 8.000RSD, a BD-RW 8500, 1TB izrazen u verbatim diskovima iznosi 4000RSD, tj ukupno 12500 te izadje BD varijanta. Finansijski gledano izbor pada na HDD. Medjutim, ako ti zvekne HDD ode ti sve u nepovrat, a diskovi se cuvaju u onim pernicama, retko kad otvaraju i ostaju tako sacuvani. Ja sam uvek za diskove, kada je rec o podacima koji se ne menjaju, npr slike, muzicke kolekcije i u najvecem procentu HD i BLURAY filmovi. Posebno zbog izgubljenih podataka sa dva HDDa. Ako osim ovih slika neces rezati gabaritne fajlove kao sto su filmske kolekcije u nekom HD ili BR formatu, HDD je resenje. I ako se opredelis za HDD varijantu, obavezno uzimaj najpouzdaniji externi 2.5 HDD. I ako ces retko pristupati slikama, miran si. Jer HDD najvise ubija velik start-stop count, tj broj startovanja diska. I sve sto rekose kolege gore stoji.
Nadam se da sam ti malo pomogao :)

Nazad
Vrh Dno