Šta je novo?

HDD enigma

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
Ne znam sta je, glava me vise zabole... :trust:

Ovo je otprilike hronologija zbivanja:

1) Puko WinXP boot, izbacuje poruku Boot Failure, Insert system diskette
2) Popravim boot, proverim pomocu Maxtor Diagnostic Utility da li je ispravan HDD, u advanced testu mi prijavi da postoji greska, koju je program ispravio. Ponovo pustim advanced test, passed. Sve lepo sljakalo jedno mesec dana, i.....
3) Opet puko WinXP boot, izbacuje poruku Boot Failure, Insert system diskette
4) Popravim boot, proverim pomocu Maxtor Diagnostic Utility da li je ispravan HDD, u advanced testu mi prijavi da postoji greska, koju je program ispravio. Ponovo pustim advanced test, passed. Sve lepo sljakalo jedno 2 dana,
5) Opet puko WinXP boot, izbacuje poruku Boot Failure, Insert system diskette
6) Popravim boot, proverim pomocu Maxtor Diagnostic Utility da li je ispravan HDD, u advanced testu mi prijavi da postoji greska (hardverska), i da HDD treba zameniti. Ajd reko neka radi dok ne kupim drugi. Posle 10 dana.....
7) Puce WinXP boot, promenio poruku, sada je Device failure, tako nesto, ne mogu da se setim tacno. Nisam mogao da pokrenem WinXP recovery console, ni Max Diag Util, zakuca se PC.
8) Ostavio ga tako nekoliko dana, i onda ajde da probam opet. Skinem HDD, povezem ga na drugi racunar kao slave, i on mi izbaci poruku Slave HDD SMART Status Bad, Backup and replace. Probam da udjem u windows cisto da vidim da li se vidi HDD iz Explorer-a, ali se odmah na pocetku Win zakuca.
9) Skinem ga i vratim u njegovo kuciste, probam da pokrenem Maxtor Diag Util, ocita disk(!!!), u advanced testu mi prijavi da postoji greska, koju je program ispravio!!! Ponovo pustim advanced test, passed!!!
10) Popravim boot, i sada evo opet radi lepo. Pustio Prime95 jedno 4h, svi testovi ok.

Da li se nekom ovo vec desavalo, i sta moze da bude? Da li je Max Diag Util verodostojan alat, posto ovde cas prikaze da treba zameniti HDD, a posle prikaze da je OK

Poslednja izmena:
Očigledno je kvar hardverske prirode i najviše upućuje na hard disk. Ne mora da znači da će potpuno da ispusti dušu, ali definitivno nije za primarni disk. Za svaki slučaj počupaj se kablove i vrati, proveri da li su svi kontakti dovoljno dobri.

El to znaci da Maxtor Diagnostic Utility nije relevantan softver za testiranje ispravnosti Maxotr HDD-a?

DA li je moguce da ovako nesto prouzrokuje lose napajanje?

bice pre da se disk ponasa jako nestabilno....

Tebra nasao sam resenje twog problema na nekom ruskom sajtu...

(***OVO URADI SAMO AKO TI PRESPAJANJE KABLOVA NIJE USPELO***)

Ewo owako treba da uradis.... Posto je greska najverovatnije OS-tipa (tako kazu braca rusi)

1. Obavis kompletan format *bekap* na swim particijama i obrises ih...

2. onda ponowo formiras particije i instaliras Windows 98 SE

3.Onda upgradujes Win98SE->WinXP

4. To je to .... Rusi kazu da je greska pri WinXP formatu i da se zato uwek koristi ta upgrade fora toliko pa ako oces probaj...

Probaj da skratis C particiju za jedno 200MB od pocetka diska. Kada se bad sectori pojavljuju obicno je to na pocetku diska.

BIOS u Boot-u je MORAO da bude podesen na 1st device=HDD, i onda je sve ok.:zgran:

Mora da kada je prvi put pukao Win boot, ostavio sam na CD ROM , i nije mi palo na pamet da to moze biti uzrok kasnijih glavobolja. Eto, sta sve coveka moze da snadje. :d

Cekao sam do sada da se uverim da je stvarno bilo do toga, i za sada je sve ok. A provalio sam tako sto kada mi je izbacivao gresku, ja ubacim Hirens, i slucajno odem na WIndows, a ne na boot cd opciju, i on ocitao WIn bez problema.

Vrh Dno