Šta je novo?

HDD 500GB ili 1TB

Devix89

Slavan
Učlanjen(a)
12.09.2013
Poena
245
Pozdrav drugari, pošto je moj HDD danas izbacio 4-ti BAD sektor u zadnjih par meseci, hteo bih sledećeg meseca da ga menjam...

Trenutno imam WD5000AAKS od 500GB, power on time je 671 dana, ima 4 bad sektora, 2 weak-a... nagurao je 266 grešaka u komunikaciji u nekih 20ak dana, ali sam to rešio zamenom kablova... napajanje je dovoljno jako, cooler master od 750W, jednostavno je sestrin klinac krenuo da šiba igrice malo više i to je to... ja sam uglavnom komp koristio za CS GO, multimedija, net i to je to...

Sada bih da ja to zamenim, ovog ću koristiti kao sekundarnog ili eksternog u racku.

Šta mi preporučujete, od 500 - 1000 GB, s tim da može da podnese i malo gejminga, ništa posebno i preterano.

Gledao sam Seagate ST1000DM003 u jeftinijoj klasi, ali bih ipak da mi potraje koju godinicu duže od garancije ako je moguće...

Da li se isplati dati malo više para za neki WD black ili nešto takvo? Nisam pratio uopšte ovo tržište i ne znam kakva su iskustva, šta i gde kupiti.

Hvala unapred na odgovorima.

Taj Seagate je jedan od nepouzdanijih modela, ako trazis nesto dobro i pristupacno probaj sa Toshiba ili Hitachi diskovima.

Izdvojio bih tu do jedno 8,9hiljada za hard, pa makar bio i od 500GB, samo da traje. Ja ne patim za velikim prostorom, nekih 200-300 GB mi je arhiva koja se uglavnom ne menja, ostalo je promenljivo (OS, download...).
Sent from Tunguzija.

E ovako,malo sam vršljao po bench shopu, odlučio sam se da uzmem preko raiffasena na tri ratice.

Za sada izbor mi je SSD SanDisk od 120GB čisto malo da ubrzam rad sistema, i WD Caviar black od 500GB. Sad me GiBo2pac naterao da pogledam i WD Blue. 🙂
Sent from Tunguzija.

Poslednja izmena:
Aco gledao sam komentare za taj model, dosta ga kude... a i dok sam radio u servisu nemali broj plavih mi umrlo na rukama...

WD5003AZEX na ovaj daju 3 godine garancije, jest da je skoro 9000...

Sent from my T1 7.0 using Tapatalk

Znaci lutrija... mada ako uzmem SSD, HDD nece biti toliko u upotrebi.. mozda jeftinija Toshiba uradi posao...

Poslednja izmena:
Nije bas da je apsolutna lutrija, gore sam ti okacio linkove sa rezultatima diskova pod identicnim radnim uslovima. Ali naravno, ako nemas srece, i hard sa prosekom od 0,5% kvarova moze da se zalomi bas tebi.

Statistika je qrwa, sve ti pokaže a ništa ne kaže. Da bi ovi podaci bili merodavni svi ostali uslovi moraju da budu identični pa i onda upoređivanje po par primeraka iz različitih serija da bi se izvukla srednja vrednost/prosek. Plus ovo su veći diskovi, nema od 0,5/1 TB

Ima linkova i ka manjim diskovima, treba samo kopati dalje po blogu, ovo je otprilike dovoljno za ilustraciju. Metodologija je potpuno korektna, verovatno nisi citao taj deo.

Onda znaci da je Toshiba od 5400 din i 1 TB bolja od WD ove bilo koje varijante? Meni nije problem dati i 9000 din...

Ja imam taj Seagate i radi perfektno vec niz godina, ali to je sto kazu lutrija i kako kome zapadne. Ako ides na obican hard, WD uglavnom je bolja opcija sada a Samsung SSD na KP ako mozes da se otvoris jos koju crvenu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno