Šta je novo?

HDD 3TB, a PC mi dozvoljava da formatiram na 2TB... šta da radim?

jedino mi verzija biosa pada na pamet...? posto znam da za neke ploce mora da se update bios da bi videle 3tb... tako pise na kutiji od moje 990xa-ud3, mada ja koristim 1tb tako da nisam imao prilike da se bakcem time ;)

Upravo sam UPno BIOS na najnoviji, sačekao, sve lepo odradio, reinstalirala sedmica nove drajvere za sve, i i dalje ne može ....

Udjem u Acronis, i ne da mi da povećam particiju.

Izgleda da je to ograničenje kontrolera u čipsetu.
Jedino da probaš ovo ili da kupiš neki PCI-E SATA III kontroler.

Gde piše?
Ozbiljno pitam... ne vidim nigde.

edit:
Aha, vidim.
"Pored ovog UEFI BIOS donosi i podršku za diskove velikog kapaciteta na 64-bitnim operativnim sistemima."

Mada mi ovo deluje kao copy/paste generičkog dela specifikacije i ne uliva mi preterano poverenje, a kontroler je SATA 2.
Ne znam, taj deo sa podrškom za 2+TB diskove mi je uvek bio misteriozan. Nekako podrazumevam da su sigurno podržani samo ako je u pitanju SATA 3 kontroler.

Poslednja izmena:
Koliko vidim na slici koju si postavio, disk ti je inicijalizovan kao MBR (Master Boot Record). MBR dozvoljava da se koriste diskovi samo do 2,2 GB. Da bi iskoristio ceo prostor, potrebno je da inicijalizuješ disk kao GPT (GUID Partition Table).
Naravno GPT disk ti neće biti vidljiv na nekim starijim sistemima.

Ovde ti je uputstvo kako da konvertuješ disk: http://www.sevenforums.com/tutorials/26193-convert-mbr-disk-gpt-disk.html
Samo da napomenem da gubiš sve podatke koji se nalaze na disku jer se particija briše i prave nova.

Poslednja izmena:
Sad tek videh i ja da si postavio MBR umesto GPT, zato se i ne vidi komplet disk.

Nije problem za podatke, nov je hard, tek stavljen.

Smeške .... konvertovao sam kako ste napisali, i sada ga Acronis vidi kao taj GPT disk, i ne dozvoljava ništa , osim CONVERT TO MBR ... vidi ga kao unlocatted space 2.76GB, i to je to ... na desni klik, i na levi klik, nigde ništa ne daje ....

E, tek u onom WIN7 DiskManageru hteo da ga formatira ....

Tako da sam uspeo, hvala svima koji su doprineli prestanku nerviranja moga... :) :) :)

Nemoj jednu od 2.8TB particiju da drzis, makar 2 napravi.

Neki poseban razlog, ili ... ? Jer mi odgovara da bude sve jedna particija, sa par foldera.

Pa preveliko je, nema, jednostavno sigurnije je.
Za sam HDD je bolje nesto manja particija, a ne od 2.8TB.

Zašto je sigurnije?
Ja trenutno držim deset diskova na jednoj particiji :p (osnovni disk i devet diskova mount-ovanih kao folderi)

A kolke su ti te particije tj folderi?

Ako oces i aktivnu i 3GB onda instaliras win7 u uefi modu.

Kad se pominje uefi mod, nisam se ranije interesovao, koje su njegove prednosti, da li je boot brzi?

Kada hocu da reinstaliram sistem, sta se desava sa drugim particijama?

Kako da znam uopste da li sam sistem instalirao u uefi modu i kako da omogucim tu instalaciju u bios-u odnoso u uefi-u (sta da trazim, koju opciju)?

Kad se pominje uefi mod, nisam se ranije interesovao, koje su njegove prednosti, da li je boot brzi?

Kada hocu da reinstaliram sistem, sta se desava sa drugim particijama?

Kako da znam uopste da li sam sistem instalirao u uefi modu i kako da omogucim tu instalaciju u bios-u odnoso u uefi-u (sta da trazim, koju opciju)?

to mora neko ko zna da ti objasni ili google ili Mr.YT, vidi u upustvu za plocu, uglavnom instalacija mora da bude prilagodjena tome, sam DVD.

@Dandy
OK, koliko se ja secam, iz FAT vremena jos, nije se preporucivalo da budu prevelike, verovatno se to vremenom promenilo.
....
OT
sta li cuvas ona ovolikim HDDovima?!?! lele boshke...........

Pozdrav, imam slican problem. Kupio sam Seagetov HD od 3 TB. Kad sam hteo da napravim jednu particiju od 150 GB (za sistem), on mi je automatski napravio jos jednu particiju od 2 TB i jednu od 754 GB. Ovu od 2 TB sam uspeo da formatiram, medjutim ovu od 754 ne mogu ili mi bar Disk Manager u Windowsu 8 64bit to ne dozvoljava. A hteo bih da je formatiram i spojim s ovom od 2 TB, ili makar da je formatiram :D U biosu ploce iz potpisa mi detektuje HD od 800GB. Kontam da je taj podatak verovatno do starijeg biosa..mada ne mora da znaci..

Neverovatno mi je da ova tema nije stiki, i da neko do sad lepo na srpskom korak po korak nije objasnio sve ovo.
....
Ta particija ti nije partcija vec ostatak, disk ti je sada MBR.

Da, pretpostavljam da jeste sad disk MBR, samo nisam bas siguran da moja ploca podrzava taj UEFI mod koji svi spominju.

Iz mog iskustva, je najlakse uzeti neki budzet polovni SSD, kakav takav samo za OS, i ostaviti taj 3TB u GPT, i biti miran, ta instalacija u UEFI modu je meni bila spansko selo, tj sve sam uradio po uputsvima, i jednostavno nije htelo, verovatno sam zezno negde ili bug na ploci, ko zna.... nisam imao vremena za istrazivanja vise i zavrsio sam sa SSDom od 60GB, samo za OS, polovnim, nije to toliko skupo o 3TB kao GPT.

Da bi napravili UEFI bootabilan Windows 8 USB morate imati rufus program http://rufus.akeo.ie/downloads/rufus_v1.3.4.exe

Posle ga podesite ovako

8wb2xe.png

Dakle ubacite flesku od 8GB izaberite ISO fajl od Windows 8 koji imate i stavite gore GPT partition scheme for UEFI computers i FAT32 i idite na start za 20-ak minuta ce vam kreirati bootabilan USB Windows 8 UEFI flesku! Posle u bios ukljucite UEFI i nadjite za boot usb opciju to je lako posle kada vam dodje do dela za particije ako vam pise

Windows cannot be installed to this disk onda vam je MBR obrisite sve particije i kreirajte nove GPT napravice vam 2 particije od 200-300 megabajta za recovery i efi boot to ne dirajte , dakle da bi imali svih 3tb ovako instalirajte windows , ne znam da li moze za windows 7 ali najverovatnije moze!

Ako hocete particiju od recimo 2TB da napravite kucajte 2147483648(barem tako kaze google)

Naravno sve zavisi od ploce do ploce kod mene na laptopu u biosu je recimo Legacy mode za MBR a UEFI za GPT particije!

Ovo definitivno u stiki.

Pa definitvno!
Pitace jos 400 ljudi u sledecih par godina.

Darkodar

Jedno pitanje - primedba, da li si siguran da treba da se izabere FAT32, pošto znamo da na FAT sistemima nije moguće čuvati fajlove veće od 2GB, a Windows instalacija u sources folderu ima jedan .WIM file koji je 3-4 GB ?

Vrh Dno