Šta je novo?

HD Tach daje razlicite rezultate zavisno od stripe fajla!

Ivan176_83

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2005
Poena
319
Da li je normalno da je hd tach zavistan od stipe fajla za raid 0 niz,kada je stipe 32k daje odlicne rezultate ,a kada je 64 jako losije?Cemu onda testiranje harda ako je zavistan?Treba da naznacavamo koji stripe svako ima?Da li je moguce da za test dikova koristi samo male fajlove pa mu odgovara 32k za stripe fajl u raid0 nizu s 4 harda kao kod mene? Hd tune takodje zavistan ali mnogo manje nego hd tach.Daje malo losiji rezultat ako je stripe 64k,a malo bolji ako je 32k? Zna li neko da mi kaze u cemu je problem i koji onda za ime sveta da izaberem strime fajl 32 ili 64k koji je ujedno i optional?Hitno potrebna pomoc.

Nisi trebao dve teme da pravis.
Mani se HDTach-a vishe za testiranje diskova! Uradi konkretne testove koje zelis, i vidi sta ti bolje radi. (HDTach, pominjem ko zna koji put ;) nije precizan za RAID nizove).
Hoces brzhe kopiranje? Veci stripe, definitivno.
Hoces manji access time? Manji stripe. (access time nece biti manji nego kod jednog diska, ali sto je veci broj diskova access time se povecava zbog overhead-a).

Veci stripe mozhe da da bolji copy speed, ali to NE zavisi od stripe-a, vec je samo do overhead-a kontrolera! Onboard kontroleri (nvRaid, Intel ICHxR) koriste CPU, i bilo sta da radis, bez obzira da li je vezano za disk ili ne ce primetno promeniti brzinu kopiranja.
32K je dovoljno veliki da je kopiranje neprimetno sporije, dok je access time manji (bolji), sto ce se pak odraziti na sve ostalo (game loading - mozda ili ne, zavisi od igre do igre). Posto si na PM nagovestio da zbog igara pitas, znaj da kad se predje odredjena brzina diskova, oni vishe nisu bottleneck i ne dobijas nesto dodavanjem diskova u RAID0, ili drugim RAID nizom. Koliko i kojih je to diskova? E to zavisi od igre.
Ima na netu plethora (izobilje) testova RAID0 za igrice, gde vecina prikazuje mala ili nikakva poboljsanja. Sta to znaci? Da igra ima drugi bottlenck (graficku, CPU etc.), tj. da je disk za nju dovoljno brz.
Zbog ovog gore, predlazem ti 64K stripe, posto njime dobijas bolje rezultate za kopiranje (ako bash cesto radis kopiranje, kao ja za testiranje kroz VMWare ;). Ili... neki Dual Core CPU, a 16K stripe.

Sto se igara tiche, radio sam poredjenje Samsung 64GB SSD-a (ne mogu da postujem rezultate) vs. Raptori na mojoj mashini. Za dve tri igrice kojima sam imao pristup (War 3, Cezar 4 i Oblivion), i jedan Raptor i 4 Raptora su radili isto. SSD je radio jedva sporije (zbog manjeg bandwidth-a).
Sada jurim Mitron SSD u Koreji, koji zvanicno ima bolji STR i od Raptora, pa javljam, ne zbog SSD-a, vec da bi znali koliko uopste bandwidth igra ulogu.

Koji program mi savetujes za testiranje raid nizova i koji daje realnije rezultate?

IOMeter.org

Primetio sam da smanjenjem stripea dobijam sve bolje rezultate u hd tune i hd tachu cak za average read 233mb/s. Pa te pitam posto ti dobro znas oko raid nizova, da li je to brze rade diskovi na manjim stripeu 16k ili hd tach i hd tune lazu tj ne daju tacne rezultate? I mozes da mi das tvoje misljelje koji stripe definitivnmo da izberem 16 ili 64k? Privlaci me ovi bolji rezultati u programu hd tach i hd tune ali nisam siguran da zaista rade brze na 16k nego na 64k stripeu? Kopiranje mi nije najvaznije. Samo me plasi zasto mi skace zauzece procesora preko20 posto u hd tachu na 16 k stripeu i da li je to opasno i jel usporava sistem jako? Kopiranje kao da radi malo sporije za jednu do dve sekunde nego na 64k,kopiranje filma od 700 ili iso fajla od3 gb. Molim predlog.

Da imas malo brzhi procesor, 16K, ovako za igrice je CPU ionako spor, pa je bolje da ga diskovi ne usporavaju, znaci 64K.

Pa mislim da diskovi ne rade kada igram igru vec samo kada se nivo ucitava?

a jel su rezultati iz hd tacha tacni?

Poslednja izmena od urednika:
Zavisi od igre. Mislim da beshe u FarCry-u "rintanje" i pri igranju ponekad. Uglavnom je samo loading level-a.
HDTach ne daje tacne rezultate za RAID nizove - da li stvarno treba na 200 nacina da kazhem da shvatis?:)

@alfaunits:
Mene interesuje nesto drugo: Da li menjanje stripe vrednosti u letu radi eksperimentisanja moze na neki nacin da dovede do gubitka podataka? Malo bih se *****avao s tim ali se plasim da ne pogubim neke podatke jer je 300GB stvarno mnogo za izgubiti.

nvRaid koliko se secam ne moze da menja u letu (znaci, moras da izbrises pa napravis ponovo niz). Isto vazhi i za Intel ICHxR.
Ako mislis na profi kontrolere, oni imaju safety mehanizam, koji otprilike radi tako sto u NVRAM ili na RAID sektore diska (sektore koje ne vidi OS) upisuju sta ce se promeniti, izmene to, onda upisu da je promenjeno. Mozhe da se desi da se izgube podaci, jedino u slucaju da kontroler ili diskovi crknu (ili da je kontroler faulty na neki nacin - hardverski uglavnom, ovo se ipak testira vishe nego procesori).

Vrh Dno