Šta je novo?

HD audio setup

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
Formiram stereo sistem i imam jednu nepoznanicu, sta da koristim kao transport?
Hd player-integralno pojacalo-zvucnici je setup.
Media je uglavnom 24/96 resolution a mislio sam da koristim wdtv live kao transport ali se bojim da li cu imati 24 bita stereo na izlazu tj da li cu uspeti da iskoristim taj hd audio u punom sjaju bez downscalinga ili mi treba DAC?
Nadam se da ste shvatili moju dilemu.
Hvala.

U svakom slucaju ako zelis dobar zvuk a WDTV kao transport treba ti ext dac. Dig ga povezes pa dac na pojacalo. Kasnije bi mogao na dac da nakacis i PC, mozda CD player, kablovski risiver ili sl, pod uslovom da ima doovljan broj ulaza.
Ako bi koristio PC kao transport mogao bi jeftinije da prodjes sa boljom zvucnom.
WDTV nema analogni izlaz u rangu sa boljim cd playerima ili ext dac. Koji budzet imas za dac?

U svakom slucaju ako zelis dobar zvuk a WDTV kao transport treba ti ext dac. Dig ga povezes pa dac na pojacalo. Kasnije bi mogao na dac da nakacis i PC, mozda CD player, kablovski risiver ili sl, pod uslovom da ima doovljan broj ulaza.
Ako bi koristio PC kao transport mogao bi jeftinije da prodjes sa boljom zvucnom.
WDTV nema analogni izlaz u rangu sa boljim cd playerima ili ext dac. Koji budzet imas za dac?

to zavisi kako prodjem sa zvucnicima :)

za sada je tu rotel ra 1520 a za zvucnike imam oko700-800 evra...nisam ih jos uzeo razmatram, gledam...bw685(684 ili cak 683),, bw c1 (c5), pmc db1i, focal c807v ili opet neke polovne ali do 1-2 godinu starosti...

u zavisnosti od toga mogao bi da dam za DAC i do 500 evra ali treba da se odusevim i kupio bih ga jedno par meseci nakon sto se rotel i zvucnici usviraju..

Dilema mi je u tome da ne pogresim sa wdtv-om, da ga ne kupujem ako moram na DAC da idem onda ce mi to biti previse nego da izdvojim za jedan uredjaj-transport koji ce imati mogucnost transporta sa harda (PC ne dolazi u obzir jer je dnevna soba u pitanju) a opet njegov out nece praviti downscaling zvuka na 16 bita? ovako ako kupim wdtv onda to znaci da moram da idem na DAC da bi imao 24 bita u pojacalu?

DAC-ova vidim da ima dosta solidnih u rangu do 500 evra (rega brio 3, arcam dac) sa wdtv live hub-om sve dodje preko 500-700 evra a mozda ima jedan uredjaj, neki HDplayer sa internim dacom ili sta vec nisam bas upucen u novije playere, koji bi dao isti kvalitet zvuka tj da dobijem tih 24 bita kako bi vinyl ripovi koje imam saje punim sjajem :p

Poslednja izmena:
Ne, i WDTV dace analogni signal tj obradice 24bit zvuk. Kod analognog izlaza nema 16 i 24 bita vec to vazi za dig signal. Ext dac dace prirodniji, detaljniji, lepsi zvuk nego sam WDTV.
Postoji namenski HTPC ili samo server za muziku, kuciste moze liciti na komponentu tako da ne vidim razlog da se PC izostavi ako je u pitanju dnevna soba.
Znaci, hoces bolji stereo zvuk za pojacalo razmisljaj o ext dac.

ok skapirao sam, hvala...onda cu verovatno ici na wdtv + dac

Da bi iz dig preslo u analogni potreban je dac. Sada sta ce dati signal dac-u tj izvor zavisi od tebe. Neki media player, cd player, dvd, blu ray, PC i sl.
Skupi (kvalitetni) uredjaji imaju dobar dac u sebi a neki podrzavaju citanje sa mreze ili prikacivanje hdd. Razmisli i izaberi.

Mislim da to može i mnogo jednostavnije, i što je bitnije bez dodatnih troškova. Ja naime kao DAC koristim Samsung LCD TV, sa kompa - HDMI vezom do TV-a (koji ima audio out- činčeve), i odatle u risiver.
Zvuk je veoma, veoma dobar, naročito kada se pušta FLAC, a ne treba zanemariti ni mogućnost korišćenja TV-a kao USB DAC-a, što takođe često koristim. E, samo ako Samsung još nekim firmware-om omogući čitanje FLAC-a, pa da isključim potrebu povezivanja kompa sa TV-om.
Velika prednost ovog rešenja koje koristim ogleda se i u činjenici da na 40“ TV-u iz svakog dela sobe mogu jasno da vidim nazive numera koje hoću da pustim, a u slučaju kada ga koristim kao USB DAC onda daljincem od TV-a i upravljam. Sve u svemu mislim da je za LOW END HiFi upotrebna vrednost ovakvog koncepta više nego dobra.
E sad, moj Samsung je pre godinu dana kada sam ga kupio bio flagship Samsunga, možda su u njega ugrađene i kvalitetnije komponente, pa to tako dobro zvuči, to ne znam, ali ne košta ništa da se proba.

i ja imam samsung c630 pa cu probati ali i wdtv ima takodje neki dac u sebi pa mislim da bi trebao biti bolji od samsunga...verovatno...za malo bolji ugodjaj verovatno treba neki "ozbiljniji" dac...sta god to znacilo :d

nasao sam info o internom dac-u na wdtv-u ipak radi downscaling sto i nije neka lepa vest..>

Digital audio output on both the optical TOSLink and HDMI limited to 24bit / 48kHz.
Would not playback audio sampled at 88.2 or 176.4kHz without introducing ticks and clicks in the audio steam.
This problem was the same even when using an external DAC via the TOSLink or a receiver on the HDMI connection.

Poslednja izmena:
Kad cujete "ozbiljniji" dac i uporedite ga sa zvukom iz tv ili wdtv, bice vam sve jasno.

Squeezebox je sto se tice audia bolje resnje on daje 24/96 na izlazu sto je ipak bolje a i po recenzijama dobio je daleko bolje ocene u pogledu kvaliteta zvuka u rangu sa nekim od najboljih hi fi cd playera...ostaje problem jer ne pusta video, sto mi nije primarna stvar ali ipak potrebna. Znacilo bi da moram da gomilam komponente sto mi ne odgovara jer sam limitiran specificnim prostorom u dnevnom boravku. Naime nema klasicne police za hi fi vec je u pitanju donji deo kompozicije od regala koji je 40x50x250 pa bi se komponente redjale na vrhu ovog "sanduka" jedna pored druge bez zatvaranja. mislio sam tako zbog hladjenja da je bolje da su otvorene, stajale bi pored TV -a u otvorenom prostoru. Ali sada ako je dac tu pa onda audio player, video player, kablovski reciever, DAC i pojacalo...*** muke su to...ali slatke :d

Poslednja izmena:
Kada potrazis malo na netu, videces da svi koji imaju wdtv, te squeezebox varijate i sve to sl, uzimaju ext dac radi boljeg zvuka. I ne.... SB nije u rangu najboljih cd playera, pre je na dnu tabele.

Da bi se osetile blagodeti nekog boljeg DAC-a treba imati na prvom mestu dobre zvučnike, njih treba da isprati i adekvatno pojačalo, tako da ko nema ta dva ključna elementa HiFi sistema ni DAC od 1000EUR mu ne pomaže. O tome se radi.

Razlikuj player i izvor tj transport od dac opcije. Posteno, to zavisi od sistema. Koje pojacalo i koji zvucnici su u pitanju?

Za koje pare si ga nasao? Video sam da ima Asus HD2 za 16k.

nasao sam review ne player. Njega cu tek da trazim ako u medjuveremnu ne nadjem nesto bolje...od wdtv-a sam definitivno odustao.

Kad ste vec kod ideje za povezivanje preko TVa...

Imam ovaj LCD TV
Panasonic TX-32LED8F

Da li on meni moze popraviti zvuk?

Sada trenutno mi je povezano Kompjuter sa integrisanom zvucnom - Pojacala Pioneer A-66X - KEF Cresta 3 zvucnici.

Jel bih dobio nesto ako bih isao HDMIem preko TVa, pa iz TVa u pojacalo?

Uloga tv je da da sto bolju sliku a ne zvuk. Zvucnici ugradjeni u tv daju zvuk ali je to daleko od hifi zvucnika, isto tako i dac koji ima tv nije nista bolji od integruse u kompu.
Veci dobitak bi postigao uz Asus Xonar DG a ako imas neki hifi sistem jos bolja zvucna ili ext dac su must.

DUNE HD MAX

http://dune-hd.com/hd_players/135-dune-hd-max.html

Jos jedan odlican player koji podrzava sve formate, ima BR citac, rack za eSata HDD, sve potrebne ulaze i izlaze, 24/192 dac za koji nisam uspeo da nadjem ko je proizvodjac...
Sigma Designs 8642 processors su zaduzeni za sliku, sto nije na nivou hi end audio/vido recivera ali za prosecnu upotrebu vise nego zadovoljavajuce.
Sve u svemu all in one za relativno male pare. Za ozbiljnu hifi nadogradnju fali dobar dac, recimo rega dac pa se dobija odlican combo koji moze da tera 5.1 zvuk ali i stereo setup sto je sjajno_Obzirom na ubrzanu evoluciju BR formata uredjaj osigurava dugogodisnje ne zastarevanje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno