Šta je novo?

HD 2900 PRO prvi utisci

Sta je od onog gore bilo preterivanje, da E2160 kad se dobro overclockuje (3GH ili malo vise) ne moze da prestigne overclockovanog (ali slaba vajda od tog) 6000+ ???

...pa samo poredjenje E2160 i x2 6000+ je preterano. Razumem ja da neko navija za jedne ili druge, ali daj malo objektivnosti u tome...

Hvala svima na forumu a pogotovo hvala Fudzilla timu (Fuadu, Nerminu, Slobodanu, Peteru, Davidu i ostalima...) imate pice od mene kad se vidimo :bottle:

Elem, ovih dana sam se igrao sa voltažama unutar Voltage Control sekcije u ATI Tool-u ali sam došao do zaključka da ništa opipljivo u taktovima ne mogu da izvučem sa vazdušnim hlađenjem.
Neke granice do kojih treba ići na vazduhu su za VDCC do 1.3V i MVDDC 2.3V sve preko toga postaje vrelo na mojim sadašnjim optimalnim taktovima (793/1000) i po meni, izaziva povećani rizik.

Takođe sam postavio neka, po meni optimalna, podešavanja kontrolu obrtaja ventilatora na kartici koja izgledaju ovako:

Na 31% kartica je gotovo nečujna, na 38% već ima primetan šum a na 44% je već pomalo prelazi u buku 69% i preko toga postaje neprijatno za slušanje ali do sada nisam uspeo u igrama da zagrejem karticu preko 83 C ma koliko se trudio.

...pa samo poredjenje E2160 i x2 6000+ je preterano. Razumem ja da neko navija za jedne ili druge, ali daj malo objektivnosti u tome...

Da da ja sam navijac Intela, pa da li si normalan...
I da kada se E2160 overclockuje na recimo 3 - 3,2 GHz (toliko vidim da ga vecina overclockuje) ubija boga u tom 6000+, po pitanju sintetickih testova (3D Mark06, mada skor u njemu najvise zavisi od graficke, i ostali testovi - SuperPi...) i po pitanju igara. Doduse kao sto rekoh ovaj AMD je dovoljan za sve danasnje igre, dok ce bilo koji C2Duo pri pomenutom clocku biti dovoljan jos dugo, sto se ne moze predvideti za Athlon X2...

Dajte ljudi batalite Intel VS. AMD prichu, ima dana za megdana ali ne ovde i sada.

Svaka chast pixelu na brzini, i uspehu na svetskoj turneji:p

Da da ja sam navijac Intela, pa da li si normalan...
I da kada se E2160 overclockuje na recimo 3 - 3,2 GHz (toliko vidim da ga vecina overclockuje) ubija boga u tom 6000+, po pitanju sintetickih testova (3D Mark06, mada skor u njemu najvise zavisi od graficke, i ostali testovi - SuperPi...) i po pitanju igara. Doduse kao sto rekoh ovaj AMD je dovoljan za sve danasnje igre, dok ce bilo koji C2Duo pri pomenutom clocku biti dovoljan jos dugo, sto se ne moze predvideti za Athlon X2...

Da imas malo prakse sa ta dva procesora koja poredis, ne bi tako pricao, a ako si ti jedan od onih koji kupuju procesor na konto skora u 3DMark-u, ok, tvoj izbor...

Izvinjavam se na Off-u...

@pixell, sve pohvale i od mene :type:

Poslednja izmena:
Evo i mojih rezultata za 3Dmark06.
Rezultat za 2900PRO 1GB GDDR4.
Test konfiguracija: C2D 6300 @ 2.8GHz, 2GB RAM GEIL 4-4-4-12 @ 800MHz.
Prva slika je sa default podesavanjem graficke (skor 9344), druga oc na 801/1120 (skor 10980). Mislim da bez problema moze preko 11000.

Lepi rezultati.
Koliko kosta taj 2900Pro 1GB DDR4 ?

Meni na E4400 @ 2,7GHz i 8800GTS 320MB na defaultu 500/700 je 8900 poena (kada bi E4400 bio na 2,8 GHz kao taj tvoj cpu onda bi verovatno imao nesto blizu ~ 9000 poena).
Kada sam je blago overclockovao (nekih 12% cpu i 8% memoriju) 575/1700 skor mi je 9600 poena (plus nekih 100-200 kada bi bio brzi procesor).
Dakle nije bas velika razlika izmedju grafickih kada su na default-u, ali postoji...

Koliko si procentualno overclockovao (procesor i memoriju) ?
Verovatno dosta vise od mene...

Procesor sam digao sa 7x266 na 7x400, a memorija i dalje radi na default-u 800MHz (samo sam stavio FSB : DRAM na 1:1); inace je Geil Black Dragon.
A cenu imas u ovoj temi.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=141469&page=6

Mislio sam koliko si procentualno overclockovao procesor i memoriju na grafickoj ?

Pa sta mi dajes neke linkove, koliko si ti platio graficku, lakse mi je da mi kazes ti, nego da se ja tamo lomatam sa nekim cenovnicima iz razlicitih fitmi...

Sad sam video da ova tvoja 1GB DDR4 kosta oko 270 evra, dakle kao ova moja 8800GTS 320MB...
Dakle sigurno je bolja kupovina (zbog ocigledno dosta vise memorije), ali videcemo kako ce se pokazati u igrama... Mislim da na nizim rezolucijama (< 1600x1200) nece biti velike razlike izmedju njih...

Poslednja izmena:
Pa stavio je covek slike kartice na default-u i overclockovanu pa ti sam izracunaj koliko je to procentualno. :)

Mislio sam koliko si procentualno overclockovao procesor i memoriju na grafickoj ?

Pa sta mi dajes neke linkove, koliko si ti platio graficku, lakse mi je da mi kazes ti, nego da se ja tamo lomatam sa nekim cenovnicima iz razlicitih fitmi...

Sad sam video da ova tvoja 1GB DDR4 kosta oko 270 evra, dakle kao ova moja 8800GTS 320MB...
Dakle sigurno je bolja kupovina (zbog ocigledno dosta vise memorije), ali videcemo kako ce se pokazati u igrama... Mislim da na nizim rezolucijama (< 1600x1200) nece biti velike razlike izmedju njih...

Taj 2900pro sa 1gb ddr4 memorije je oko 20000din... a onaj sa ddr3 bi trebao da bude 16000din...

@zdravko: sorry za to mada se moze izracunati sa slika.
Znaci 33% procesor i 21% memoriju.
a kao sto je raven rekao cena oko 20.000 dinara.

@zdravko: sorry za to mada se moze izracunati sa slika.
Znaci 33% procesor i 21% memoriju.
a kao sto je raven rekao cena oko 20.000 dinara.

Nisam video one linkove :).
Dobra je to kartica i im dosta nizu cenu nego sto sam ja to ocekivao...
Ati je konacno pravu stvar uradio, ali videcemo u igrama kakva je...
Vidjao sam dosta po netu testova gde je 2900XT bio iza 8800GTS 320MB u rezolucijama do 1600x1200...
Jel mozes ti malo nju da istestiras pa da nam pokazes rezultate u nekim igrama...

Evo ja sam moju malo pogurao:
E4400@2,7GHz
8800GTS 320MB @ 650/1000
Znaci overclock za 26,7/26,3 %...
Temperatura u toku 3DMark-a nije presla 70C, kao ni za pola sata igranja DIRT-a...

3DMark06 Score: 10323
Verovatno me malo kochi preocesor, ali njega necu da diram josh... :D.

Ono sto mi je cudno je da mi Everest ne prepoznaje clockove za cpu (core), pise i dalje 513 MHz u GPU Clock (geometrci domain), dok dole u Forceware clocks pise kako treba ???

P.S. Nemoj da neko pomisli da ocu temu 29000Pro da zagadim sa Nvidiom, ali mislim da je korisno da se ove dve kartice uporede, kako bi ljudi znali sta je bolje kupiti...

Ali mislim da ce cenovno takmac ovom 2900Pro biti 8800GT...

edit: ipak se ono Everest malo istripovao, sad je sve u redu, pokazuje 648MHz za Geometric domain, a 1512 MHz za Shader domain...

Prilozi

• Score 2.jpg
    Score 2.jpg
    151.2 KB · Pregleda: 75
  • Everest.JPG
    Everest.JPG
    117.8 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Trenutno od igara imam samo Oblivion.
Evo rezultata na default-u (601,925) za 1680x1050.

Bez AA, AFx8, sve na max (test sam radio u blizini Skingrada posto mi je uvek tu najmanji framerate).
min 24
max 29
avg 26

Isto sa AAx2
min 18
max 23
avg 21

Probao sam jos Quake Wars demo 1680x1050, prva mapa, fps je bio sve vrame zakucan na 30.

Probao sam jos Quake Wars demo 1680x1050, prva mapa, fps je bio sve vrame zakucan na 30.

Iskljuci vsync.

Ako uporedim tvoje Oblivion rezultate sa rezultatima testa Sapphire 2900xt sa benca nije mi nista jasno. Oni su imali 43.8 frejmova sa 4xAA i 16xAF i HDR-om u 1680x1050.

Poslednja izmena:
Iskljuci vsync.

Ako uporedim tvoje Oblivion rezultate sa rezultatima testa Sapphire 2900xt sa benca nije mi nista jasno. Oni su imali 43.8 frejmova sa 4xAA i 16xAF i HDR-om u 1680x1050.

Ali on ima 2900Pro i C2Duo na 2,8GHz, a ti pricas o 2900XT i ko zna kom procesoru... mada je razlika dosta velika...

@Geble
Da trebalo bi da iskljucis v sync, to je dosta zahtevno, jedino ako ti bash toliko smeta ona crta sto se povremeno pojavljuje...

E da i popuni Moja masina da se bolje snalazimo... Nisam znao da imas 22" monitor, moje licno misljenje (na osnovu testova sa neta) je da 8800GTS 320MB i ova 2900Pro nisu za tako velike rezolucije. Mana GTS-a je manjak memorije (koje nikad dosta na visim rezolucijama), ali sta je onda mana ovog Pro-a kad ima 1GB memorije... Ocigledno je Nvidia u necemu superiornija...

Poslednja izmena:
Inace uspeo sam na 836/1125 da izvucem 11200.

A koliko ostavljas za svaki dan, jer vidim da si testirao Oblivion na defaultnim klokovima...

Ja sam ovaj moj GTS ostavio na 650/2000...

Karta stabilno radi na 800/1100 bez ikakvih problema, mada je isla i nesto vise ali ne zelim da preterujem.

Izvinjavam se na gruboj gresci, sa iskljucenim Vsync, ista podesavanja kao pre oko 60 bez AA, 40-50 2xAA.
Sada sam odradio i za 4xAA, 8xAF (601/925):
min 38
max43
avg 41.
I jos jedna napomena, rezultati su sa iskljucenim HDR-om posto imam nekih problema sa instalacijom chuck patch-a.
Sada cu da izmenim i gornji post da ne bude zabune.

Poslednja izmena:
Ali on ima 2900Pro i C2Duo na 2,8GHz, a ti pricas o 2900XT i ko zna kom procesoru... mada je razlika dosta velika...

@Geble
Da trebalo bi da iskljucis v sync, to je dosta zahtevno, jedino ako ti bash toliko smeta ona crta sto se povremeno pojavljuje...

Pateto potato. Eto sad je sve ok. Ako ukljucis VSYNC i framerate padne ispod 60fps (npr na 55) onda je sledeca vrednost 30 fps. Nije problem da li smeta tearing ili ne kada se igra vec se nikada ne ukljucuje vsync pri bencmarku.

Ja sam se nesto gadno istripovao. :lupko:
Znao sam da ogranicava na 60 fps, ali nisam znao za ovo kada je ispod mada sam pretpostavljao da ima neke veze sa VSync-om cim je sve vreme bio na 30.

Za Geble :
Koliko ns ima DDR4 memorija na tvojoj grafickoj ?
Tj. koja joj je kompletna oznaka ?
Dovoljno je i samo ovo prvo ...
Bas me zanima , a i licno mislim da graficka sa 1GB memorije i 512bit-a nece jos dugo biti prevazidjena ...
(Dugo je od danas pa u naredne 2 godine i ne mislim u rezolucijama vecim od 1600x1200 mada je i to mnogo)

Za Geble :
Koliko ns ima DDR4 memorija na tvojoj grafickoj ?
Tj. koja joj je kompletna oznaka ?
Dovoljno je i samo ovo prvo ...
Bas me zanima , a i licno mislim da graficka sa 1GB memorije i 512bit-a nece jos dugo biti prevazidjena ...
(Dugo je od danas pa u naredne 2 godine i ne mislim u rezolucijama vecim od 1600x1200 mada je i to mnogo)
GeForce 7950GX2 je imao 1GB memorije pa je pojavom GeForce 8800 serije bio prevaziđen, ne igra kolicina memorije kljucnu ulogu.

GeForce 7950GX2 je imao 1GB memorije pa je pojavom GeForce 8800 serije bio prevaziđen, ne igra kolicina memorije kljucnu ulogu.

dokaz da kolicina memorije (bar za sada) ne igra nikakavu ulogu su identicne performanse 8800 modela sa 320 i 640mb memorije. A koliko vidim 8800 320 model ima za 1-2 fps-a bolje performanse u vecini igara u poredjenju sa 2900pro modelom, pa cak i 2900XT 512mb. Mislim da je 8800GTS sigurniji (ne bih rekao bolji, jer su tu negdje) izbor jer su njegove performanse dobro poznate. Svi se nesto nadaju od 2900pro da ce biti dobar u "buducnosti" ali mislim da ce on i biti upravo onakav kakav je sad, rame uz rame sa 8800GTS. Ne kazem ja to zato sto sam vlasnik 8800 karte, cak sam planirao da predjem na 2x 2900pro crossfire. Ali kad sam pogledao performanse 2900pro u igrama, odustao sam od toga i planiram 8800 SLI.
A i cijene 8800GTS-a ce vjerovatno pasti dok pristigne 2900pro na lagere.

Poslednja izmena:
Hvala.

Nisam uspeo da nadjem koliki je odziv memorije, moracu jos malo da procackam, na ovoj strani su specifikacije svih kartica 2xxx serije.

http://www.sapphiretech.com/en/productfiles/matrix-vga-1.xls

Sto se tice memorije istina je da 1GB ne mora da znaci da ce kartica biti brza, koliko se secam AMD je ostavio na partnerima taj izbor.

ah da cestitam na kupovini, uzeo si extra stvar za malo para. Kasnije ubodes jos jedan u crossfire i boli te uvo:)

Poslednja izmena:
Tesko da cu Crossfire (imam jedan slot, a i ovo cudo je ogromno), mada mislim da bi cena CF bila isplativa za verzije sa 512MB.
Sto se tice kupovine stvarno mi je svejedno bilo da li cu da kupim Nvidiu ili ATI, do sada uvek uzimao GF katrice pa sam hteo da isprobam i ove.
Gledao sam nesto za 250 evra ili 8800GTS ili 2900PRO 512MB (mislio sam da ce joj kod nas biti ta cena), zato mi i nije bio problem da uzmem verziju sa 1GB.

Sto se tice odnosa cena/performanse jeste najisplatjivije uzeti verziju sa 512MB; trenutno i nema neke razlike, a da li ce je biti u DX10 igrama vreme ce pokazati.

Ne zelim da smaram vec da se informisem, koliko je 8800GTS 320MB brzi od 7950GX2 ?

PS. Stvarno je SUPER cena ove 2900PRO sa 512MB !
Valda ce sad da spusti cenu i NVIDIA ...

Vrh Dno