Šta je novo?

Hardware u Madjarskoj

MegaSkot

Nenadmašan
Učlanjen(a)
04.12.2003
Poena
2,125
Nisam baš bio pametan gde postaviti ovo pitanje, tako da se nadam da je ok ovde.

Zanima me, ako neko zna gde su najbolje cene harware-a u Madjarskoj pošto imam priliku da donesem neke komponente, samo ne znam gde tačno da odem ??? :trust:

Madjarska je sirok pojam ;)

Kecskemet bi bio idealan.
Ako nema tamo, može Szegedin ili Budimpešta ;)

evo uzzeg pojma..

Budimpeshta, radni dan..
tihi fan-ovi i heatsink-ovi..
Nexus/Panaflo/Papst i Thermalright..

onda i TFT 19" monitori, Belinea..
napajanja, Seasonic..

znachi, radnja, da dodjesh i pazarish..
gde? link, adresa, fon..?

pozdrav

i sta ces da radis ako slucajno bas tvoj monitor je ne ispravan ?
razmisli da ne bude skuplja dara nego mera ;)

To nije bilo pitanje, tako da, poštedi nas komentara tog tipa ;)

Nisu tamo u maloprodaji manje cene nego kod nas. Treba da ipak budeš neka firma i malo više pazariš da bi se to isplatilo. O garanciji da ne pričamo, otkačiće te ako je nešto izgrebano, nema ambalažu i sve kabliće itd. Gore navedene firme su dobra informacija.

Pozdrav.

Predlažem da se u Budapest posete sledeće radnje:

- Mistral Computerworld >>> KLIK
- Lord Computer >>> KLIK
- Bluefish >>> KLIK

Za površni uvid u lokalno IT tržište posetiti Depo sajt >>> KLIK

Uglavnom u većini kompjuterskih dućana po Budapest spikaju engleski.

Poslednja izmena:
Nisu tamo u maloprodaji manje cene nego kod nas. Treba da ipak budeš neka firma i malo više pazariš da bi se to isplatilo.

Upravo to me i zanima, preko firme uzimati robu ;)
Posebno stvari koje je teško ili nemoguće naći kod nas.

http://tts-kft.hu/news.php

ovo mi je mnogo interesentno:D

dal neko ume da na ovom sajtu vidi(prevede)sta ima na stanju od ove egzotike ;)

nashao pre par dana taj site, al' reko' da pitam dal' neko zna josh neki slichno mesto tamo, jer neeemaaaa SI-128 heatsink na stanju trenutno.. shmrc :(
inache, to mozzesh da vidish preko menija sa leve strane pri vrhu, pishe Fõmenü
ono shto nema je bledo napisao u tabelama..
shta je shta provali se za par sati cheprkanja po raznim site-ovima, ja nemam pojma madjarski al' sam preveo sebi intuitivno shta mi treba.. ,)

evo josh par slichnih, rezultat pretrazzivanja mene i drugara poslednjih dana:smoke: :
ComputerMode
HardwareOC
PostIT

generalno, meni bi trebalo neshto shto imaju ovi:
CoolPC
nemam nishta protiv Slovenaca, svaka im chast za ovaj shop :Klanjanje ... ali :alo: EEEJJJ SRBIJO! :lupko: gde smo to mi?! :rupa:

pozdrav

www.idc.hu, www.novacomp.hu - Segedin
Odlične cene, a tek kad skineš porez (AFA)! Moj računar je 80% iz Mađarske, nisam imao (hvala bogu) potrebe da potežem garanciju, mada mislim da ne bi bio problem. Jedino je pitanje isplativosti nositi nešto na reklamaciju na primer iz Beograda.

~260Ft. = 1€
"ali Google je chudo, majkemi.." :p

pozdrav

Pre par dana bilo 242 za 1 eur u menjačnicama, ali ako podižeš forinte sa automata (neka devizna kartica) daju 255 do 260 za 1 eur.

Pre par dana bilo 242 za 1 eur u menjačnicama, ali ako podižeš forinte sa automata (neka devizna kartica) daju 255 do 260 za 1 eur.

Koja devizna kartica? Hoces da kazes da ako ja npr. sa deviznog dela moja Visa kartice budem dizao na nekom bankomatu mogu dobiti cak do 260Ft?? Nesto mi je to velika razlika.
Jel znas u kom vremenskog intervalu mogu traziti povracaj AFA-e od datuma izlaska iz zemlje?
U Segedinu sam uglavnom uzimao u Mistralu ali nikad nisam isao na povracaj poreza pa zato i pitam.

Koja devizna kartica? Hoces da kazes da ako ja npr. sa deviznog dela moja Visa kartice budem dizao na nekom bankomatu mogu dobiti cak do 260Ft?? Nesto mi je to velika razlika.
Jel znas u kom vremenskog intervalu mogu traziti povracaj AFA-e od datuma izlaska iz zemlje?
U Segedinu sam uglavnom uzimao u Mistralu ali nikad nisam isao na povracaj poreza pa zato i pitam.

Ne znam da li je baš 260 ali 252-3 je sigurno (dosta im varira kurs), drugar sa kojim sam išao je tako dizao pare.Neke domaće banke su ukinule proviziju za podizanje gotovine u inostranstvu, tako da se isplati.
Povraćaj poreza možeš da ostvariš 150 dana od iznošenja robe iz Mađarske, dobijaju se posebni formulari i zajedno sa računom se overavaju kod mađarskih carinika, pa sa tako popunjenom papirologijom sledeći put dižeš pare. Minimum moraš potrošiti 50.000, dakle
oko 200 eur.

nadovezacu se na ovu temu (ako moze:) ). Zanima me kupovina hardware u Hrvatskoj, pa me zanima vezano za porez, carine i sve sto ide sa tim zajedno,...ako neko moze da mi objasni sva "pravila" oko kupovanja (olaksice i to)...o ovome sam trazio na sajtu ali nisam uspeo da nadjem...:(
thx

ili me preusmerite gde da o ovome procitam...

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novu temu, jel moze neko da napise svezija iskustva sa kupovinom u HU (Segedin npr). :)
Povracaj PDV-a. Papiri, cene...

Mene konkretno interesuje kupovina DSLR-a, ali znacila bi mi iskustva i u drugim granama :)

Evo ovako u kratkim crtama:

Odes u Segedin,npr u Cora. Bitno je da pri placanju trazis AFA (PDV) racun,sto neke radnje ni ne izdaju,tj nisu obavezni pa neki nece da se cimaju,ali u Cora-i mozes.
MORAS da predjes granicu,tj u pasosu da imas da si se vrnuo za Srbiju i sledecim odlaskom u Cora-u ces dobiti 100% AFA nazad,sto je 25% od ukupno placenog iznosa.

Imas kancelarije na granici u slucaj da se vratis na nasu stranu,pa odmah presetas nazad u Madjarsku (znaci imas pecat da si presao) ali oni ili 50% ili 70% vracaju od AFA iznosa,znaci ne kao Cora 100%.

E da,VRLO BITNA stvar,pravo na AFA povracaj stices ako uzimas robu ukupne vrednosti preko 50.000 forinti,tj,oko 170 eura.
Znaci,na jednom racunu moras imati preko tog iznosa,nije bitno dal imas jedan DSLR ili 1000 pereca...

To ti je u grubim crtama princip.

DSLR je idealan za neplacanje carine,obesis ga oko vrata i kazes da je tvoj,kutiju sakrijes negde u gepek i cao...

Poslednja izmena:
E ovako. Pre mesec dana sam kupio PS3. Odes u prodavnicu koju izaberes i uzmes ono sto zelis. Trazis da ti ispune papire za povracaj PDV-a (Afa na madjarskom). Oni ti to sve lepo ispune u prodavnici. Ako ti daju samo jedan racun, treba da ga fotokopiras, posto jedan racun ostaje na carini. Najmanji iznos na koji se vraca AFA je 50.000,00 Ft. (to je sad oko 185 Evra, uvek mozes pogledati ovde srednji kurs). Kontam da je DSLR skuplji. :) (uz to ukupan iznos na racunu treba da bude veci od tog iznosa, tako da ako kupis josh baterije, punjac, memorijsku itd.. i tako dostignes iznos, to je vec ok.) Kad si dobio sve papire, ides na carinu u Madjarskoj. Moras da imash originalnu kutiju, sve lepo zapakovano, da se vidi da je roba nova. Oni pregledaju papire, i stave pecat na jedan od dokumenata da si izneo robu.
Na srpskoj carini ako dobro prodjes nece ni pogledati sta nosis, ako pogledaju mozda platis carinu na robu u Srbiji.
U roku od 6 meseci se moras vratiti u prodavnicu gde si uzeo robu, i od njih traziti iznos PDV-a (20% od cene koje si platio), sa dokumentom koji su ti pecatirali na granici i oni ti kesiraju i to je to. :) Moze i neko preuzeti iznos sa potpisanom punomoći (dva svedoka treba da potpisu).

Sve sto nije jasno, objasnicu. :)

Hvala planiram da idem, pa se raspitujem unapred. :)

25% je pdv na neto, sto mu dodje 20% od bruto cene. To je verovatno uzrok zabune, 25% na manji broj ili 20% od veceg broja.
U medjuvremenu sam saznao da je bitno da na tom racunu ne bude alkohol ili cigarete, jer onda nista od povracaja...

Ako mi carina ipak "nadje" taj aparat, jel onda samo placam carinu ili je u pitanju prekrsaj? :)

Zna li neko koliko raiffeisen vraca?

Poslednja izmena:
Ma za DSLR nece biti nikakvih problema... Lepo ti je DukeLander rekao kako da se resi ;)

Zna li neko koliko raiffeisen vraca?

Ovo pitanje ne razumem.

Ima neka fora da se preko banke dobije povracaj tog novca. Verovatno je na to mislio. Ja sam to negde, nekad procitao, ali se ne secam u cemu je fora.

Ako mi carina ipak "nadje" taj aparat, jel onda samo placam carinu ili je u pitanju prekrsaj? :)
Naravno da je prekrsaj - u suprotnom niko nista ne bi prijavljivao pa ako prodje prodje, ako ne, placa carinu i to je sve. U najgorem slucaju mogu da ti oduzmu aparat, pokrenu postupak protiv tebe i da izadjes u novinama.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno