Šta je novo?

Hardware koji bi trebalo da pusti sve HD popularne formate --- Popcorn Hour A-100

Naravno, meni licno vise odgovara originalan AR nego bilo kakav oblik deformacije slike. I to je izgleda jedino "normalno" resenje. Sa ovim ripovanjem na 800 po vertikali, gubi se ostrina, malo ali sasvim primetno. Slicno je npr. kad fotkas nesto i posle cropujes odredjeni deo, taj deo je manje ostar nego da si se priblizio dovoljno tome sto je cropovano. Nadam se da nisam bio konfuzan. :)

Btw,

nece imati crne strafte sa originala vec ce to popuniti plejer kada bude slao signal tv-u.

sta si mislio pod ovim da plejer popuni strafte ? :)

Naravno, meni licno vise odgovara originalan AR nego bilo kakav oblik deformacije slike. I to je izgleda jedino "normalno" resenje. Sa ovim ripovanjem na 800 po vertikali, gubi se ostrina, malo ali sasvim primetno. Slicno je npr. kad fotkas nesto i posle cropujes odredjeni deo, taj deo je manje ostar nego da si se priblizio dovoljno tome sto je cropovano. Nadam se da nisam bio konfuzan. :)

Btw,

sta si mislio pod ovim da plejer popuni strafte ? :)

Bas sam dosta ovih mkv konvertovao bilo u .ts bilo u .mp4 koje sam gledao na ps3 i ovi ripovi koji su bili u 2.35:1 tj. 1280x544 su imali crne strafte gore i dole kao sto je i normalno kad se gledaju na 16:9 tv-u. Ima filmova koji su u radjeni u 1.78 i oni ispune ceo ekran ali filmovi koji su u 2.35 naravno da ne mogu ispuniti ceo ekran jer im je slika sira pa zato crno gore i dole.

A ja tebe ne razumem sta si mislio pod ovim da se gubi ostrina kad se odsece slika sa 1080 na 800. Jedino moze da izgubi ostrinu zato sto koristi manji bitrate kad sa originala enkoduje u x264. Na HDbits-u enkoderi cesto postave screnshotove originala i njihovog ripa. Ako je rip 1080p onda je razlika u slici u tome sto original ima u slici crne ivice gore i dole a rip nema. Aspekt je isti i nijedan deo slike nije odsecen. Jedino sto nikad ne moze biti isti kvalitet kao kod originala jer se koristi manji bit rate za video.

Pazi :), mene bune dve stvari. Prva - kada se odsece sa 1080 na 800, to je i dalje 2.4 aspekt i kako se to bez strafti prikazje gore i dole ? A druga je, ako kazes da se samo otklanjaju strafte zasto se onda uopste smanjuje na 800 linija, kada je tih 800 linija deo korisnog signala, a ne strafti ? Tj. originalnih 1920x1080 ne ukljucuje strafte, njih dodaje plejer ?

I da li znas kojim bih programom mogao ukoloniti strafte na nacin koji si opisao da se radi sa 1080p ripom, pa makar i radio re-enkodiranje ?

poz.

Pa x264 je deo implementacije istog standarda koji se zove H.264 isto kao sto je xvid bio implementacija H.263 standarda. Tako da nema potrebe sumnjati da li ce moci da ih reprodukuje. Uostalom proizvodjaci tog popcorna dobro znaju koja im je ciljna grupa, tj. ljudi koji imaju gomile materijala u mkv/x264 skidanog sa neta.

... inače podržava x.264 i titlove u .srt formatu ali samo ako je ime isto kao i film, što naravno nije nikakav problem. imaju primere za epizode heroja, smolvila 7 sezone u hd-u.
samo sa tim smolvilom znaš da je x.264 sigurno jer još nije ni na dvd-u izašlo. svi filmovi sa popularnih sajtova itd.

Oooodlično!!! Sign me in! :banana:

... sve to radi odlično kad je na internom HDD-u, dok kod strimovanja ima problema zbog bitratea i to najviše sa 1080p ripovima.
naravno neko ima lošije routere a neko ima skupocene, ovi sa lošijim uglavnom imaju problema.

Pa, dobro. 1080p ripove prvo iskopiraš na njegov HDD, a ostalo može i preko mreže - nije neki problem. Još samo kad bih znao gde da ga kupim? :S: Il' da se organizujemo pa da naručimo nekoliko komada ;)

Btw, jel' neko pronašao, šta je unutra od hardware-a?

Pazi :), mene bune dve stvari. Prva - kada se odsece sa 1080 na 800, to je i dalje 2.4 aspekt i kako se to bez strafti prikazje gore i dole ? A druga je, ako kazes da se samo otklanjaju strafte zasto se onda uopste smanjuje na 800 linija, kada je tih 800 linija deo korisnog signala, a ne strafti ? Tj. originalnih 1920x1080 ne ukljucuje strafte, njih dodaje plejer ?

I da li znas kojim bih programom mogao ukoloniti strafte na nacin koji si opisao da se radi sa 1080p ripom, pa makar i radio re-enkodiranje ?

poz.

Ne, u tih 1920x1080 se UKLJUCUJU strafte tj. onih 1920x800 je film, korisni signal. U tome je cela stvar i zato to zbunjuje gomilu ljudi koji imaju hdtv.

Avisynth sam ili sa MeGUI koji valjda ima skript kreator pa sa njim ide lakse. Odavno nisam radio sa videom pa ne znam sta je tu jos novo izaslo.

Poslednja izmena:
@scheilinkin: Mene interesuje :). Volim da znam kako nesto radi, da ne budem "bot" koji samo klima glavom na sve sto mu kazu :smash:. Nhf, nemoj ovo da shvatis pogresno. :wave:

Ne, u tih 1920x1080 se UKLJUCUJU strafte tj. onih 1920x800 je film, korisni signal

To mi je cudno jer fali samo 280 piksela, a kada se gleda na monitoru/TV-u strafte zauzimaju skoro 50% ekrana...

Poslednja izmena:
ma to je bio kao neki vedri komentar.
a ovo za crne linije, danas sam gledao "shoot em up" 720p ili 1280x544 rip i iako tv ima rezu 1366x768 tj. fali tih 224 čega već štrafte su zazimale baš nekih 50%.
pa sam malo čačkao po vlc playeru i u aspect ratio meniju (desni klik) sam izabrao 16:9 opciju i slika se povećala kao da gledam 720p al pravi 720. slika se nije izdeformisala, čak je bolje izgledala.

Ne znam kako nisi primetio izduzenje, ali bas se primeti. Jedino gde mozes da imas ceo kadar i bez izduzivanja je zadrzavanjem originalnog aspekta. Sve ostalo sece delove kadra ili izduzuje likove.

primetio sam na titlovima, ali mi je slika bila ok. pošto kad gledam običnu televiziju stavim na "panorama" opciju, ali opet su ljudi malo deblji nego inače, jedino na wide ne valja. a ovo mi je delovalo kao normalno, tj. kao kad mi tv prebaci na 4:3 ali sa punom širinom slike. imam još tonu 720 ripova pa ću videti kako je sa ostalima.

Elem....monitori su 16:10 ...televizori su 16:9 ...na njima su shtrafte manje....@#%@@$ STRAFTE!!!

Ja sam narucio A100 okecujem u naredne dve nedelje da stigne pa javljam utiske..

Ovo mi se vec mnogo vishe svidja...E sad...Da li postoji mogucnost da se ovde nagura i neki operativni sistem? Opticki drajv moze da se nakachi?

what you see is what you get!

može samo da se nabudži sa dva sata harda i jednim IDE. i može da prihvati pci wi-fi karticu i to je to. nije to kao komp pa da bi neki OS radio, mada on ima svoj OS, neku verziju media centra(ne windows).

Popcorn Hour A-110

Upravo sam dobio Popcorn Hour A-110 i ne mogu da dočekam da ga probam. :) No, pre probe, jedan savet za one koji žele da ga naruče: ni u ludilu ne koristite ekspres pošte (UPS, DHL, FedEx, TNT); čak je pitanje šta će se desiti ako se koristi USPS.

U čemu je stvar? Uređaj je koštao 200 evra sa sve poštarinom, stigao je za tri (!) dana iz Kine - u sredu (01.10.08) je bio u Beogradu, u četvrtak (02.10.08) su me zvali iz UPS-a i rekli da može da bude isporučen tek u ponedeljak (06.10.08) i da treba da platim 4000+ dinara za špediciju + carinu i ostale troškove. Kanda malo previše (ovo za špediciju je posebna priča zbog čega bi sve domaće ekspres pošte trebalo da ugase)... našao sam drugog špeditera, dogovorio sam se za cifru od 3500 + otkup tovarnog lista, ali da bude gotovo u petak ili subotu. I naravno, paket sam dobio tek danas (07.10.08) jer se carinicima nije otvarao paket u subotu. Tri dana od Kine, skoro nedelju dana u Beogradu... sramota.

Najgore od svega: kada se skupe svi troškovi cifra je stigla do 150 evra (ako nekog interesuje mogu da napišem šta sam sve platio, stavku po stavku). To je tek za 50 evra manje od ukupne cene uređaja i poštarine iz Kine. Da li vredi dati 350 evra za ovako nešto? Naravno da ne. Ili čekajte da stigne do nas regularnim putevima, ili napomenite da pošalju preko USPS-a, pa se nadajte da ćete platiti samo carinu.

Elem, prva iskustva sa uređajem ću napisati večeras ako stignem, ili sutra popodne.

Kako si zaključio da je ovo sajt u Kini?

Ja hteo da kupim i pošaljem prijatelju u Šangaj da mi donese a on mi za poštarinu nudi samo US Internacional od 50 USD. Isto kao za Srbiju. Tek kad se izabere neka od USD država poštarina je manja, pa pretpostavljam da je ono ipak USA sajt.

Na Where To Buy postiji spisak država i firmi koje ih prodaju.

btw, kao si dobio A-110 kad se on i dalje vodi kao pre-order?

Ja hteo da kupim i pošaljem prijatelju u Šangaj da mi donese a on mi za poštarinu nudi samo US Internacional od 50 USD. Isto kao za Srbiju. Tek kad se izabere neka od USD država poštarina je manja, pa pretpostavljam da je ono ipak USA sajt.
Možda je sajt u Americi ali sigurno šalju iz Kine. Piše negde na sajtu, možda u Community delu pa "Popcorn Hour pre-order status updates". Ima i objašnjenje kako paketi idu u Ameriku, ali se ne sećam priče. Evo ti link sa tracking informacijama mog paketa, vidi se da je krenuo iz Kine:

http://wwwapps.ups.com/ietracking/tracking.cgi?tracknum=1Z68R8430453286715

Stvarno je čudno da za slanje u Kinu traže istu sumu... moguće je da se kasnije rekalkuliše.

Video, ali mi ništa nije odgovaralo, čak ni Rumunija.

Pre-order funkcioniše tako što se pošiljke trpaju u batch-eve, pa se šalju kolektivno. Tačno možeš da pratiš kada tvoj paket upada u batch i kod će datuma biti poslat (to je na delu sajta koji sam napisao već gore). Ja sam imao sreću da sam čekao samo 10 dana; kada se A-110 pojavio čekalo se po mesec dana.

Ako imas prijatelja u Sangaju bolje mu daj neki kontakt pa nek on direktno kontaktira i poruci za sebe. Ja sam porucivao neke glupe delove koji su preko sajta kostali 25USD + 12 USD postarina a kad sam dao kontakt kinezu on ih dobio za 15USD i poslao mi obicnom postom za par USD. Tako je izaslo manje od 20EUR pa ne ide ni carina.

Dakle, sinoć sam prikačio Popcorn Hour A-110 direktno na monitor, i proradio je iz prve (korišćenjem HDMI -> DVI konvertora)! :) Kvalitet slike ne mogu da komentarišem jer je native rezolucija monitora 1680x1050, a 1080p je 1920x1080. Izborom 1080p cela slika se vidi na ekranu, kada prebacim na 720p isečena je. Interesantno je da pri auto podešavanju monitor prikaže poruku "Recommended resolution is 1680x1050", i ne može da se ide dalje od toga. Kada prebacim na 1080p s vremena na vreme se pojavi ista poruka, ali klikom na dugme Menu na monitoru poruka nestaje i sve radi.

Nakon testiranja sa monitorom, pokušao sam da ga prikačim na TV. Đubre od televizora ima samo SCART, pa mi ne bi teško da odem i pokupujem sve moguće kablove (s-video i kompozitni -> SCART, poseban s-video kabl, činčevi za kompozitni video i stereo audio signal), ali od slike ni traga. Možda je do televizora, možda je do kablova, možda je do samog Popcorn-a - ostaje mi da nađem neki normalniji televizor pa da probam opet.

Ono što još uvek nisam probao je puštanje HD filmova. Pošto ne mogu da stanu na flash disk, a odrali su me na carini pa ne mogu da kupim nov hard disk, moraću da ih vučem preko mreže - inače, probao sam i povezivanje na mrežu i radi savršeno.

Proradilo je i povezivanje sa TV-om nakon čačkanja po dugmićima daljinca i menjanja smera signala na SCART adapteru. Moram reći da je slika običnih DivX/XviD fillmova sjajna! Pokušao sam da pustim i .mkv fajlove preko Ethernet veze sa laptopom, ali je stalno dolazilo do prekida - verovatno zato što je mrežna kartica na laptopu jako spora. Isto sam pustio kroz mrežu sa kompjuterom i išlo je bez problema (Transformersi u 720p izgledaju fenomenalno!). Ali postoji jedan problem: premotavanje HD filmova traje užasno sporo, nekad i po 15-20 sekundi (slobodna procena). Jeste da je zahtevan format, ali ovo je baš sporo. Pokušaću i sa internim hard diskom, ali streaming preko mreže već radi max brzinom (ako mrežna kartica podržava veće brzine), tako da je problem ili u nedovoljno jakom procesoru u Popcornu, ili ja klikćem po pogrešnim dugmićima na daljinskom. ;)

Ostaje još jedan ultimativni test, pored wireless-a: film u 1080p. Testiraću na filmu "Harry Potter and the Order of Phoenix" (veličina oko 14Gb); ako to bude uspeo da ga sažvaće bez problema biću prezadovoljan. :)

ma idi begaj. viđao sam na forumima da nekome preko mreže nije radio ni 720p.

joj hoću i ja popcorn, znam da sam već ranije postovao sličnu poruku.

joj hoću i ja popcorn, znam da sam već ranije postovao sličnu poruku.
Ja u prvoj varijanti 'tedoh da uzmem HDX 1000 (http://www.hdx1080.com) jer mi je lepši, ali primaju pare samo preko PayPal-a tako da sam se ipak odlučio za Popcorn Hour (rade preko Google Checkout-a koji nema problema sa Srbijom, tj. Jugoslavijom). Mislim da su razlike između plejera jako male, jer je hardver manje-više isti.

Nazad
Vrh Dno