Šta je novo?

Hardverska kontrola ventilatora ne postoji?

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
865
U MSI Afterburner sam isključio kontrolu ventilatora i opteretio GPU. Na moje iznenadjenje, OSD je prikazivao temperature od 65+ stepeni, dok je ventilator grafičke 'ladio peraja na 40% brzine. Dok je bila zima, nije bilo problema, ali sada, i naredna 2-3 meseca će da bude katastrofa. Zar je moguće da sama karta nema neku kontrolu nad ventilatorom? Meni nije normalno.

Kako nema? Idi u msi afterburner settings pa u fan i pogledaj kako izgleda kriva, tj. kako pocinje rad ventilatora sa porastom temperature. Namesti svoju vrednost, npr. meni na ovom budjavom palitu tek na skoro 70 stepeni ventilator je kretao da podize obrtaje. To je najverovatnije tako stavljeno zbog toga sto je kuler extra bucan pa da bi se na nekim "manjim" temperaturama dobilo na tisini, a a pregrevanje su stvorili samo tako...

To je softverska kontrola. Napisao sam da sam to isključio u Afterburner, hteo sam da vidim kako sama kartica kontroliše, pošto već na ~60% brzine počinje buka.

Pa da, ne znam sta te buni. Karta ti ima veliku toleranciju na toplotu zbog buke koju kuler proizvodi pa je zato i stavljeno da ti se brzina obrtaja povecava tek na vecim temperaturama. Takav je fabricki settings karte i ti u afterburneru ga sam podesi kako ti odgovara. I taj gainward i ovaj moj krseviti palit imaju lose kulere, doduse palit ima najgori, tako da ti je kombinacija afterburner +undervolting + manuelno namestanje obrtaja jedino sto moze da ti "pomogne". 🙂

Znam da podesim Afterburner, ne moraš to da mi pišeš, niti mi stema buka i D3D modu. Mene interesuje koja je prva "veća temperatura" na kojima grafika sama ubrzava ventilator? Jer 67 stepeni pri 40-60% load uopšte nije malo. Ako kartici ne smeta, meni smeta osetno veća temperatura u sobi.

Poslednja izmena:
Mene interesuje koja je prva "veća temperatura" na kojima grafika sama ubrzava ventilator?

Pa to sam ti rekao, pogledaj u settingsu->fan kako izgleda kriva za temperaturu i brzinu obrtaja. Tu ti pokazuje na koliko stepeni koliko obrtaja radi kuler. Tu podesi stavke da ti radi na vecem broju obrtaja na nizoj temperaturi i da ti jos vise dize broj obrtaja sa porastom temperature.

:smash: Alo, čoveče, ne pitam za Afterburner, nego kad grafička karta sama, bez Afterburner, isključivo hardverski ubrzava ventilator, jer kad isključim AB, ona je konstantno na 40%, a temperature lete u nebo. Zamisli da nemam instaliran AB ili bilo koji drugi softver te prirode. Kako je onda kontrolisan fan (AKO je uopšte)?

Polako, ne lupaj glavom nigde. 🙂 Pa afterburner cita kakav fan profil karta ima u biosu. Znaci ako te nesto zeza da je konstantno zakucano na 40 posto i ne dize uopste obrtaje, onda kreni prvo od softvera, dakle drajveri, sistem i ostale software related stvari, pa ako nista i od toga ne pomogne onda joj flashnes bios. A cak ako hoces mozes i da ga modujes da ti defaultno i ne njemu radi na vecem broju obrtaja.

Da Afterburner čita išta iz BIOS karte, karta bi se tako ponašala i bez AB, a ne ponaša se. Softver je generički nVidia, nema podešavanja za fan, BIOS je najsvežiji, karta došla sa njim.

Znači, posle skromnih 7 poruka, konačno stigosmo do toga da karta, kakva je izašla iz fabrike, nema uradjenu kontrolu ventilatora, što je i bio smisao ove teme...

Ima li neko ovakav slučaj, da karta sama ne kontroliše ventilator na osnovu temperatura?

:smash: Alo, čoveče, ne pitam za Afterburner, nego kad grafička karta sama, bez Afterburner, isključivo hardverski ubrzava ventilator, jer kad isključim AB, ona je konstantno na 40%, a temperature lete u nebo. Zamisli da nemam instaliran AB ili bilo koji drugi softver te prirode. Kako je onda kontrolisan fan (AKO je uopšte)?

Meni deluje da ti je bas taj afterburner zabrljao nesto oko fan controle ili si ga ti podesio na manual control i kad ga ugasis ostane na tih 40% fixno nesto tu baguje.A to sto ti hoces da vidis samim tim sto je na fan na auto u afterburneru koji si snimio i bez podesavanja "fan profila" to je jednostavno samo hardverski ili ti kako bi sama grafa radili i bez tog istog programa ako me kapiras i dodje mu na isto afterburner tu nista ne radi osim sto ti ocitava podatke.
Unistaliraj taj Afterburner ucitaj Gpu-z igraj nesto i vidi ocitavanja u brzine fana i temp u istom.

Da Afterburner čita išta iz BIOS karte, karta bi se tako ponašala i bez AB, a ne ponaša se. Softver je generički nVidia, nema podešavanja za fan, BIOS je najsvežiji, karta došla sa njim.

Znači, posle skromnih 7 poruka, konačno stigosmo do toga da karta, kakva je izašla iz fabrike, nema uradjenu kontrolu ventilatora, što je i bio smisao ove teme...

Ima li neko ovakav slučaj, da karta sama ne kontroliše ventilator na osnovu temperatura?

Da ta karta nema ugradjenu kontrolu obrtaja ne bi ni iz afterburnera mogao da namestas brzinu obrtaja. 😉 Evo i B-ziger ti kaze isto sto i ja gore, problem je softwerske prirode, verovatno je nesto afterburner zabrljao i nece da menja brzinu... jednostavno desava se.

Deinstalirao AB; deinstalirao drajvere; instalirao drajvere; skinuo GPU-Z, namestio ga da loguje; uključio igru na max podešavanjima, kao i do sada. Rezultat: temperatura preko 60 stepeni, fan konstantno na 40%.

Nesto je zesce zabolo onda. A jel mozes da okacis krivu iz fan sekcije afterburnera da vidimo kako izgleda? Btw, evo ovde je covek imao neki slican problem sa kulerom i temperaturom...

Pošto sam sad instalirao AB, ovo je podrazumevano setovanje.

According to this sve bi trebalo da bude ok, tj. AB software normalno cita bios podesavanja. E sad, posto je vec nesto zabrljalo, onda ti lepo namesti da sve radi preko AB-a, posto kazes da preko njega sve ok funkcionise. Mozda se problem kasnije resi sam od sebe instalacijom neke druge verzije AB/drajvera, a mozda i reinstalacijom sistema.

Mislim da je ovde slucaj kao kod moje Inno3d GTS450 koja do 70 stepeni vrti vent na 30%, a onda ga automatski ubrzava na 70%. Nema nikakvog postepenog ubrzavanja, ako ne koristim AB. Posto sam cackao u Nibitoru bios proverio sam i tako je podeseno da ima samo dve brzine ventilatora. Znaci nista nije AB pobrljavio nego su *****ski podesili u biosu. Ne znam kako je kod drugih Fermi kartica, ali znam da je ova moja *****ski odradjena.

Poslednja izmena:
^To je odgovor kakav tražim od početka. Znači, moguće je da su moronski napravili BIOS.

Ja sam ovoj svojoj menjao ventilator i primetio da se ovaj novi jedva okrece i skoro nista ne hladi. Zato sam i proveravao bios i promenio default brzinu ventilatora na 50%, a maksimum na 100%.

Kako? Modovani BIOS ili softverski kao npr. Afterburner?

Modovao bios u Nibitoru. Ali ipak koristim i Afterburner da bih imao normalno postepeno ubrzavanje.

Koliko znam za gtx 400 i 500 seriju ne mozes da napravis dinimicki fan profile u biosu, barem ja nigde nisam video da moze. Ako si promenio 2 stavke, to su bile za min i max brzinu kulera.

Koliko znam za gtx 400 i 500 seriju ne mozes da napravis dinimicki fan profile u biosu, barem ja nigde nisam video da moze. Ako si promenio 2 stavke, to su bile za min i max brzinu kulera.

Tacno tako promenio sam samo min i max brzinu, ali je to bilo stvarno neophodno jer se fabricki ventilator vrtio na 1500 i 2500 obrtaja, a ovaj koji sam ja stavio na 800 i 1500. Ovo nepostojanje dinamicke promene brzine se odnosi na genericki Nvidia bios koji vecina modela ima, ali mislim da neki Asus modeli imaju dinamicku promenu brzine, a za jedan Gigabyte model sam citao test gde tvrde da ima kontrolu ventilatora preko napona, a ne preko PWM.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno