Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

@marko_ns

Najlakse je da od jednog 8pin za cpu napravis 2x6/8pin za Vga i uzmes adaptere 2x6pin na 1x8pin.
Onda kacis ovako:
Kartice 1 i 3 na zasebne kablove, a na njih adapter sa 2x6pin na 1x8pin na karticu 2. Isto tako i za preostale 3 kartice.
Tako u sustini dobijes 1.5 karticu po kablu, sto svaki kabal 100% moze godinama gurati.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pipni da li se greju kablovi ako su hladni onda je ok

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Greju se malo, ali u prostoriji je oko 27-30C, uskoro rešavam promaju da izbacuje vazduh

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Napominjem da u prostoriji imamo 10tak EVGA koja su skoro skroz hladna.
Zbog čega se ta shit napajanja 1200W Raidmax, LC power toliko greju sa 6 kartica?
Imamo i 2 Xigmatek 1800W poprilično hladna.

Greju se jer su izradjena od manje kvalitetnih komponenti od Evga napajanja...Zato i kostaju manje....

Nisam jos cuo da je neko sa Evga,Super flower imao probleme ali zato sam citao o Cooler Master-u,Raidmax-u i Lc power-u vise puta da su imali probleme....

Evga,Super flower napajanja sa platinium,titanium sertifikatom to je napravljeno da traje vecno...Ja mislim da ce ovo moje od 2000w da sluzi makar 10 god. iako je garancija na njega 5 god. samo.

Dobro je ako hoćeš da se zapališ... [emoji28]
Sta rade ljudi boze moj. Na jedan kabl dve karte, em na odvratni Raidmax koji ne bih stavio u HTPC, onda i pise da trosi 90W. Tri greske u jednoj recenici...

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Svaka skola se placa, i to ako budu imali srece da im crkne samo napajanje i ne povuce nista za sobom. Taj Raidmax i LC power su uglavnom dno dna, i na napajanjima ne treba stedeti. Iz prve ruke - Thermaltake Toughpower, Seasonic, Cooler Master Vanguard su ok (doduse, kod CM su losiji kablovi, i tu treba pripaziti, ali je napajanje samo po sebi dobro). Silverstone Strider onako.
Ako se ne zna sta je dobro, onda se kupuje sta je skupo. Pogotovo kada su napajanja u pitanju. Zarad 100 evra ustede stavlja se oko 3000 evra na milost i nemilost kung fu napajanju.

U prodavnicama kod nas mizerna ponuda napajanja, ako nije više od 80% napajanje optereceno i ima odgovarajuce žice mora da drzi stabilno dugo.

A jednostavo ne vredi da se tu ustedi 100-150€, i da kad promenis coin krene vece opeterece i nadjes rig u dimu i da je crklo.

Ja sam uzeo ovo Enermax platinmax 1700W, kablovi su hladni, ono jeste blago mlako, i nije vise od 1100W opterećeno, i imam jos mesta za karticu.

300€ naspram ostatka od 3500€ je nista.
Dao bih i vise samo za napajanje, samo nisam mogao EVGA da nadjem.

A meni LC Power koji je CWT (isti Thermaltak Thought Power unutra) trajalo 10 godina, igralo se na njemu sve i svasta.
Svako napajanje od 5 god. Garancije moze da traje 10+ osim ako se ne njaka do limita i ne pregreva.

Sent from my HTC 10 using Tapatalk

Sta rade ljudi boze moj. Na jedan kabl dve karte, em na odvratni Raidmax koji ne bih stavio u HTPC, onda i pise da trosi 90W. Tri greske u jednoj recenici...

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Nisam ga ja sklapao niti je moj rig, tako da iskuliraj. Ja gledam da nagovorim ortaka da to smeće zameni ako ima potrebe, zato i tražim savet ljudi koji znaju o njima više od mene.
Da 90W jedna kartica troši, ceo rig 820W.
Šta od dobrih napajanja 1200W moze da se nađe trenutno na našem tržištu?
Ne bežim ni od varijante mađarska EVGA. Seasonic.
Ovo bi trebalo da je vrhunsko napajanje?
http://www.itsvet.com/napajanje_seasonic_prime_platinum_ssr_1200pd-pdaa1-57.i?id=1340
Ne vidim EVGA 1200 da se nudi kod nas?

Poslednja izmena:
Lc 1200w je ok napajanje. Dosta bolje od raidmax. Lc 1000w i 1200w su kvalitetnija od ostalih lc-a.

@marko_ns

To napajanje je mama, za te pare (30k din.) za rig od 6x AMD RX kartica je vrh.

http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story6&reid=511

Jedino što je čika jonny istakao:

• PCIe cable wire gauge is too thin for one cable to handle high power cards

Mada AMD RX580 ne vuče mnogo struje (ampera) tako da će da radi posao, pod uslovom da su modovane za ETH mining sa spuštenom voltažom.

Ako ima za ~30k din. to negde, bez razmišljanja, a mogu i jače kartice da se nakače, ali za sigurnost da se nabave kvalitetniji kablovi.

PS: ja sumjam u svako napajanje koje nije testirano od strane jonnyGURU, osim ako nije renomirano serversko, ostalo sve nije pravljeno za 24/7 high load, pa bolje 3 puta meri i jednom seci.

Poslednja izmena:
Taj Seasonic vredi za taj novac kod Madjara je i skuplje....Ima 3 god. garancije sasvim ok....

A imas i Evga platinium 1200w od Madjara 5 god. garancije 38000 din. bi trebalo da te izadje....

2 god. garancije dodatne su itekako prednost :).

@marko_ns da se radi o klavitetnijem napajanju 2x90W bi bez problema radilo po jednoj grani. R9 390 sama vuče po 200W i EVGA je tjera bez problema godinama. Ovako jeste kocka.
Ako na dodir osetiš da su kablovi i najmanje topli to nije zato što je u prostoriji 30 stepeni nego zato što ti kablovi trpe, a vjerujem da oni o nisu najslabija karika u tom lancu. Sami lemovi ili konektori na modularnim napajanjima trpe još i više. U praksi znam slučajeve da i na gorim napajanjima dvije kartice rade na istoj grani.
Ne vrijedi rizika.

Poslao sam Monitoru mail dal imaju na stanju i dal je cena 30k kao sa sajta.
Ako ne uzimam preko KP EVGA.
Ovaj Raidmax Cobra 1200W košta novo 230 evra, valjda se može prodati za 170-200 evra staro 3 meseca sa garancijom. Mislim da je ok rešenje za 5 kartica.
Zar je moguće da se izbor napajanja od 1200W kod nas svodi na LC power, Sama, FSP??

E da treba mi napajanje koje ima 6 VGA izlaza za 6 kartica. Pazi moja EVGA GQ1000W imaju 6 VGA izlaza.

Poslednja izmena:
LC Power 1200 ( Andyson Platinum R 1200W)
http://www.jonnyguru.com/modules.php?name=NDReviews&op=Story&reid=412

Performance (40% of the final score) - time for some scoring! Andyson's going to be a happy company today, for this unit performed flawlessly. We had voltage regulation averaging 0.4% in the hot box, which is beyond excellent, so no points come off there. We had Platinum efficiency at all times, so no points come off there. Finally, we had ripple suppression into the single digits, so no points come off there, either. What's that mean? A perfect 10.

...

The Good:

Better than excellent voltage stability
Ripple? What ripple?
Tons of goodies in the box
Fully modular
Plenty of PCI-E connectors for the crypto mining set
Did I mention the total lack of ripple?

The Bad:

Limited availability

The Mediocre:

Some second tier capacitors mixed with the first tier ones

Performance: 10

Functionality: 9

Value :10

Build Quality: 9

Total Score : 9.6

Poslednja izmena:
Kaže Johnny guru da Seasonic SSR-1200PD ima tanke kablove za jače kartice?
Zar Rx580 spada po jače kartice kad se obori voltage i u full load troši 90W?
Verovatno je mislio na GTX 1080 I 1080 Ti
Napajanje ima 6 x VGA na sebi.
Dobra je cena koš nas.
Ili da ipak uzmem EVGA 1200 W P2? 30 evra razlike mi ništa ne znači

Poslednja izmena:
Voleo bih da vidim 580ku koja trosi samo 90W...
Sabira se maximalna snaga koju karte mogu da povuku, a ne undervoltovane. Sta se eesi ako uzmes knap napajanje za undervoltovane grafike kada se zakuca AB? - BUM

Samo vi pametujte pa malo kukate mining i gejming nije isto.

Sent from my D2403 using Tapatalk

Dva SATA kabla koja idu od riser-a do napajanja su BAS vruca na dodir tj. Plasticni dio koji ulazi u sata konektor.

Upoznat sam sa svime, da sata nije preporucljiv kao vid povezivanja rajsera... Planiram da povezem sve rajzere preko molex-a.

Pitanje za upucene da li je bezbedno povezati dva rajzera na jednu granu moleksa? Jednu granu imam na evga 850w. Ta jedna grana ima 4 konektora za 4 moleksa.

Hvala unapred na pametnim odgovorima.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

Voleo bih da vidim 580ku koja trosi samo 90W...
Sabira se maximalna snaga koju karte mogu da povuku, a ne undervoltovane. Sta se eesi ako uzmes knap napajanje za undervoltovane grafike kada se zakuca AB? - BUM
Oćeš screen iz GPU Z?

Ni to ni Afterburner ne prikazuju tačnu potrošnju.
Najbolje je da imaš merač potrošnje... Racunaj ploča, cpu i hard da troše oko 70-90 W. Ostalo troše grafičke.
Edit. Još iz vremena scrypt algoritma računam da jedna grafa troši maksimum 250 W. Svaki rig mi ima maksimalno 4 graficke, a napajanja su od 1000 do 1500 W. Ništa Raidmax, LC power i ostala kung fu boranija. i evo 6 godina radi sve bez problema.

Poslednja izmena:
@marko_ns
Ne treba. To nisu tacne informacije. 580ka ispod 120W ne moze da radi. Racunaj 6x120W=720 + maticna, cpu, hdd bar 60-tak Wati da vuku, to je neki minimum potrosnje za rig sa 6 rx 580 na Ethash-u i sa barem GOLD napajanjem...

Poslednja izmena:
Ni to ni Afterburner ne prikazuju tačnu potrošnju.
Najbolje je da imaš merač potrošnje... Racunaj ploča, cpu i hard da troše oko 70-90 W. Ostalo troše grafičke.
Edit. Još iz vremena scrypt algoritma računam da jedna grafa troši maksimum 250 W. Svaki rig mi ima maksimalno 4 graficke, a napajanja su od 1000 do 1500 W. Ništa Raidmax, LC power i ostala kung fu boranija. i evo 6 godina radi sve bez problema.
Merio sam sa meračom, 6xRX570 4Gb 0.93V ukupno 820W.
Definitivno nije tačno to iz GPU Z ili pokazuje samo deo potrošnje GPU?

Šta kažete sa ono Seasonic SSR-1200PD?
Ne znam sto Johnny guru kaže da su tanki kablovi za jače kartice? Verovatno misli na 1080 ili one AMD modele što prže preko 200W

Kod mene 4 rx580 iz zida 560W sa citavim sistemom, GPUz pokazuje za svako oko cca 85W, tako da na to ocitavanje iz GPUz dodati 40-50w.
Napajanje Chieftec GPS 750c dve grafe na jednom kablu. Kablovi nisu vruci ali napajanje se zna zagrejati kad u prostoriji bude vruce poprilicno. Nadam se da je dovoljno napajanje.
E na drugom rigu malo nelogicno za mene. Svi kazu RX570 manje trose od 580ki, ali kod mene i nije bas tako. Tri komada rx570 MSI 8GB potrosnja u GPUz cca 105W. I oba ta riga trose oko 1030W. Dakle taj drugi sa 3 rx570 trosi oko 470W.
E sad jedino sto mi je logicno je to sto su 8GB, a klokovane su 1150 za core i 2250 za memoriju. Napon core 850, memorija 900. Micron memorija pa ide ovako visoko.
RX580 su manji klokovi, dve elpide 1950 i dve samsung 2100. Mislim da je jedino to razlog vece potrosnje 570ki. ili se varam?

@marko_ns
Ne treba. To nisu tacne informacije. 580ka ispod 120W ne moze da radi. Racunaj 6x120W=720 + maticna, cpu, hdd bar 60-tak Wati da vuku, to je neki minimum potrosnje za rig sa 6 rx 580 na Ethash-u i sa barem GOLD napajanjem...

6x580 mereno iz zida 760W. Bez njih oko 100w. Što dodje oko 110W po grafičkoj. GPUZ prijavljuje 67W. Sve radi bez problema poslednja 2 meseca.

Primetio sam kod mene da PCI-e kablovi koji idu do grafika su blago mlaki, oseća se na dodir ali jedva.
Kontam da nisu baš predviđeni za 24/7 i visok load, i ne znam koliko to može da bude strašno?

A pošto ovo napajanje ima 6 modularnih prikljucaka za graficke, ali dolaze samo 5 kablova koji se račvaju na po 2 8-pin PCIe (Šesti je ako treba odvojeni 4 ili 8 pin za maticnu).
http://www.enermax.com/home.php?fn=eng/product_a1_1_3&lv0=1&lv1=52&no=318

Ne mogu da prikačim 6 grafičku, osim da je kačim na molexe sa adapterom.

Neko je ovde na forumu, pisao da ima neki lik koji pravi te kablove, kvalitetne.
A posto planiram da kompletiram rig sa 6-tom grafickom, trebao bi mi kabal kao ovaj na slici, i jos duzi.

Samo da se ne račva na 2, nego da ide 1 PCI-e 8-PIN, a na riser bi prikacio 6-PIN sa molexima.
b_19.jpg

Merio sam sa meračom, 6xRX570 4Gb 0.93V ukupno 820W.
Definitivno nije tačno to iz GPU Z ili pokazuje samo deo potrošnje GPU?
pa tamo i piše gpu only što znači samo gpu a karta nije samo gpu :)
oduzmi od tih 820 oko 50w za sistem i dobiješ potrošnju karata. podeli sa 6 i dobiješ potrošnju po karti. 130w iz zida što je klasika... ako spustiš napon na recimo 0.85 i ispod bićeš 110-120w, ako kopaš dual biće oko 150w i tako. iz psu povlači nekih 85-90% od toga zavisi od efikasnosti napajanja.

Ok hvala svima.
Skoro sigurno uzimam Seasonic 1200W

Recite mi gde mogu da se kupe kablovi za napajanja ali duzi,2-3m?
Naravno kvalitetni.
Ne mogu da organizujem sve masine zbog kratkih kablova.

Nazad
Vrh Dno