Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Neko te odrao. Meni stigle po 32500 din. Pošto je izvor isti, tj. Alti, nisi malo platio.

Hmm, pa stigle grafike iz Altija u Win Win u NS-u,tamo sam ih preuzeo. Nemaju nikakve cene na sajtu,pitam posto, kazu 37.000 din. Jel moguce da mogu da menjaju cene kako hoce, tj. kako im se ko svidi? Ja im se ocigledno nisam svideo :D.

Hmm, pa stigle grafike iz Altija u Win Win u NS-u,tamo sam ih preuzeo. Nemaju nikakve cene na sajtu,pitam posto, kazu 37.000 din. Jel moguce da mogu da menjaju cene kako hoce, tj. kako im se ko svidi? Ja im se ocigledno nisam svideo :D.
Pa na koliko ti je kucan racun?

Krenuo preorder za scrypt asic....

@micairvas, to je to, pre nove je bila 33K a sad je 37K razlika za PDV, ali je mnogo jer je cena na pocetku pojave 280x bila 30K sa PDVom tako da bi realno sa novim PDV ne bi trebalo da prelazi 33.6K ali trziste diktira cenu jer je grabez dok ne ode dif ili odnos BTC/LTC u majcinu , ovo vazi i za napajanja. Ono sto prodavci koriste je da na cenu sa 8% PDV dodaju razliku od 12% novog pa ispadne novi PDV 21.8% lopovska posla al stacete. Vade se na garanciju da zato dizu cene da bi mogli da je isprate, ali mnogo je stiglo karti koje su u startu neispravne, znaci nisu radile ni sekunda a oni ih drze na servisu danima, umesto da vam odmah daju novu, ako je vec tako kako kazu. Normalno na skok cene su uticali razni PRPICI i nasi ljubljeni mediji sa pricom o lebu bez motike, mnogi novi rudari zaboravljaju na cenu struje, i mnoge druge vratolomije koje ih cekaju na leto, kad krene krckanje. Jedan rig cas posla potrosi 300KW za mesec, ali tih 300KW nece biti zeleni, vrv plavi (2000 din) a mozda i ne daj boze crveni (4000 din), plus cena naj riga(4x280X) od trenutno oko 180K koji trenutno moze da zaradi u naj boljem slucaju 53K, onda vidite kad ce te biti na nuli, podvlacim trenutno, jer je sve vrlo promenljivo tj. rizik je samo nebo . Ovo ne vazi za stare rudare, ali koliko su rada, truda i para ulozili, red je i da im se isplati

Poslednja izmena:
tako je, i u PCPractic-u su bile 32.500, pre kraja godine.

To sto pise na sajtu nema veze sa vezom..ja sam bio kod njih narucio toxic verziju za 38000 i jos platio kaparu i dobio predracun za toxic i oni mi posalju za 38000 al dobijem vapor verziju ..kad sam se zalio bilo je uzmi ili ostavi ali mi posle rasprave vratili 1500 dinara kao neku razliku ali to je bilo kao na pijaci..lupaju cene u tom trenutku..nista nema fiksno.

Coolermaster 700W tera dve Saphire 280x Dual-X, na default naponu (1.225 V)
Ali ne mogu jedna pored druge jer temperatura gornje ode na 95C!

Koliko znaci hladjenje drugacije..meni su 2 vapor 280x jedna pored druge u kompu ..neka stara am2 sli ploca..konstantno jedna 81 stepen (sto je na njoj monitor prikljucen) ova druga 76 stepeni ..svaka po 750kh/s ..evo 3 dana non stop

Poslednja izmena:
Pa 60 kh/s ti daje neki obican procesor, ne moras da cekas :p, a 25Mh/s = 25000 kh/s ;) .....

Ispravljeno :) posto i sa btc-om kad se pojavio scrypt onaj od 5 Mh/s nije bio isplativ onaj od 25 nako a ko je uzeo 60 Kh/s ovajdio lepo.

Ima nas koji smo se opekli, tako da sami odlucite. Vrlo je interesantno kako stimuju dif pred kraj da ne ide vrtoglavo, sto moze da znaci da vec kopaju nekakvi ASICi ili veliki sistemi sa po 200 i vise karti, obore ga za 20G ocas posla

Koliko znaci hladjenje drugacije..meni su 2 vapor 280x jedna pored druge u kompu ..neka stara am2 sli ploca..konstantno jedna 81 stepen (sto je na njoj monitor prikljucen) ova druga 76 stepeni ..svaka po 750kh/s ..evo 3 dana non stop

Ja sam pokusao da stavim 2 R9 karte u svoj desktop komp, medjutim letece napolje. DualX R9 280x mi se greje do 77C, a R9 280x Toxic ide do 73C. Fanovi su na oko 75-80%. Zajedno daju oko 1450khsa.... Kuciste je HAF XM sa 6 kulera od toga 3x20cm, jos sam i stranicu ostvorio..... 2 x r9 280x i I5 250k sa gomilom kulera radi na chieftec cft750w napajanju bez problema.

Poslednja izmena:
Ja bi radije da kopam jos 3 god. sa grafikom nego 1 god. sa asicom. Na zalost bojim se da ce ljudska pohlepa preovladati i da ce se desiti slican scenario kao i sa btc-om.

Sto se tice drzanja grafika u kucistu temperature mogu biti i preko 10C vece u odnosu na one koje se nalaze vani. Meni je ASUS 7850 bila na 65C vani a u kucistu je isla na 76-77C.

Ako mislite da ozbiljno rudarite zaboravite na kucista ako graficke hladite sa ventovima, pod vodom je OK ali ventovi nikako

^ A ako "gornja" radi na 67C i 64% vent? :d

Ako mislite da ozbiljno rudarite zaboravite na kucista ako graficke hladite sa ventovima, pod vodom je OK ali ventovi nikako
zasto?ja bas planiram da pazarim ventilator..ne mogu nikako da spustim temperaturu,uvek je oko 79,80 C..prestao sam i da rudarim par dana...ako ne budem uspeo da spustim na 70C prodajm graficku..

Temperatura vam sve kaze, plus obratite paznju i na temp naponskih ako ih vidite u gpu-z ili aidi, graficke nisu predvidjene za rudarenje zato im trebaju uslovi , prosto, jer se igrate 24 sata, pogotovu ova nove serije R9 gde su ventovi tanki ko twigi. Sto kaze mladjahni @nesic svi na terasu:)

Koja je temp preko koje ne treba ici za 24/7?Zar nisu graficki cipovi izdrzljivi,tj. mogu da prze i 100c i da rade bez problema...Zasto je onda problem 70c?

Ne zelim da razocaram nove rudare ali krckanje brojeva ili ti rudarenje nije naivna stvar i trazi ozbiljno angazovanje i ulaganje. Napisao sam u ranijem postu kako to izgleda finansijski plus potrebno znanje, @Saj,Rap,Mige i drugi su se ubili objanjavajuci sta sve treba raditi i jos poznavanje berze kao @Sasadjak i ZmajNS. Brke su kao i uvek omastili dileri grafickih i napajanja (aaaa, Ilicu,Ilicu;) ). Hype im je dobro dosao da lepo zarade.

Nazalost malo su zaradili koliko su mogli... samo da su na vreme spremili zalihe za rudare... jake su to firme kad ja nazovem porucim 4 napajanja i vise nema i treba cekati mesec dana...

To je (70) po nekom iskustvu plafon temp. za rad 24/7 e sad na koliko radi vent i na kojoj temp su ti naponske i to treba da kontrolises proporcionalno tome ti je i hash

zasto?ja bas planiram da pazarim ventilator..ne mogu nikako da spustim temperaturu,uvek je oko 79,80 C..prestao sam i da rudarim par dana...ako ne budem uspeo da spustim na 70C prodajm graficku..

Zato sto je slab protok vazduha i sve je zbijeno em' se grafika vise grije kad stoji horizontalno u odnosu na one koje stoje vertikalno.
Racunaj da ces na ljeto imati jos 10C vece temp a mozda i vise.

Najlakse je otici i kupiti alat ali taj isti alat treba znati koristiti :D
Kao sto sam vec rekao par puta dosta ih je uslo u ovo na brzinu ne razmisljajuci dugorocno.

Di smeju da poruce 1000 napajanja od 1KW:smash: Nemaju srce ni za 100

Poslednja izmena:
Nego, ovo bas cepa nedelja, a cena tuce evo 850, @ Saj, sta ce mo, cekamo 1000darku , mada mi mirise da ce drop. Nedelja a svi glavni prate, bice sto neko rece na btc-e utrcavaju kolumbijci:smoke:

Poslednja izmena:
Vidim da neki od vas imaju ozbiljnih problema sa temperaturama. Ako to ne resite, ne cekajte leto. Ja ne smem ni da vam kazem na koliko moje rade, razbolecete se. Pre neki dan nisam znao jel kopaju il ne koliko su hladne bile :)

@Ji Spustaj napon kako znas i umes, skinuces 15-20c bez problema. Karta ti sad trosi 30% vise struje nego sto bi joj bilo potrebno i zato se zagrevaju toliko.

Vrh Dno