Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

ma kao sto sam rekao 280 ce biti u sredinu zato su ih i ostavili za kraj...pravice vise od 7950 (do 700), a trosice isto struje, cenovno jeftinije od 280x (neka budu do 250 evra)...sto znaci raj za nas :)

Ali zato kad izadju, rudarenje ce izaci iz mode...

ne verujem, ipak mislim da ce izaci do februara, marta :)

Namestio 280x dual x
Prvi utisci
Ubacio sam ih u rig gde su radile 7970,dva puta restrtovo komp jer je prepoznao novi hw
Upalio cg miner i daju identicno 730 khs, kao i 7970,sve proradilo iz prve
drajveri su neki od pre godinu dana ,karte idu do 1100 nisu zakucale,ali sam ih odma vratio jer nisam imao vremena da se zezam
Hladnije su od 7970 par steppeni i vrte ventove na 50%,predpostavljam zato sto su nove i ciste
Nisam uspeo da im skinem voltazu sa 1.20 al se nisam ni mnogo zezao
Eto toliko za sad,ako se neko premislja, nit smrde nit mirisu

Pa sve ok, ali ako ne moze napon dole onda ***. Mada pretpostavljam da sa trixom moze (nadam se).

Asus 280x ja sa cg minerom nisam napravio da radi kako valja. Sada kopam sa gui minerom. Na low usage 7970 sett. kopa 610 khash temp je bila kriminalna 80 , 83 c ali u sobi je bilo mnogo vruce inace. Spustio sam sa Trixx-om vddc sa 1200 na 1006 sada je temp do 73c fan je na 43 posto i ne cuje se skoro. Kada predje 50 i neki procenat postaje ocigledno bucan a to se desava na 82,3 c. Stavio sam low da mogu da koristim komp posto na high manje vise staje sve ,a i kopam i xpm sa procesorom. Valjda je to sve ok, ja mislim da sam zadovoljan za sada :)

ufff to je bas malo za tu karticu, preko 700 mora da ide definitivno! A temperatura mora biti visoka zbog kucista ili vec gde drzis...nije valjda da se toliko greje kartica po ovim hladnocama?

Jel probao neko BIOS za Gigabyte 7970 sto sam ostavio?

mogu li onda neki saveti za kartice, koje bi vi uzeli? ali mnogo komada za jedno 15-20000e

Evo ti najbolja dostupna kombinacija:
Gigabyte ga-h61m-ds2h rev2.1
Intel celeron g1620
2gb ddr3
4xextender 1na16
4gb usb flesh
CM Vangard 1000W
4x7950 Msi tf3 be
Sve ukupno 146000 din,radi pod smosom,ako hoces moze i pod win ali onda dodas hdd i jos 2gb ram-a.
Taj kombo ti daje 2760khs.Od toga nema bolje.Za te karte ces ubuduce jer su eol dobiti 280/280X ako bude reklamacija ali su trenutno ubedljivi bestbuy.

@ ledio
Po ovome jedna kartica daje 690kh/s. Interesuje me samo ako ti nije tesko da mi kazes koje su temperature tih kartica, broj obrtaja ventilatora, na kom su naponu i koliko struje trose? I otprilike temperatura prostorije u kojoj se nalaze?

za 690-700 se moraju naguzit skoro na default naponu (kontam da treba vise od 1.15-1.2v) i bogami tada bas trose... ja nisam za to da se za 7950 ide na iznad ~1030Mhz i 1.07v sto daje 630khs

MSI 7950 TF3 su dobre kartice u pogledu kvaliteta izrade, hladnjaka ali su im očajni ventilatori, računaj da će na svakoj 4-5-toj kartici da rikne vent posle par meseci....
Idi na 7970 MSI TF4 Lighting odlična kartica, veoma kvalitetna, hlađenje i više nego OK, taman je skuplja koliko je i bolja od 7950, tu imaš ladno 4x750kHs ~3mHs po mašini, može pod linux ali je 4gb jako poželjno po mašini. Napajanje mora neko bolje za 7970, najbolje 2 komada po rigu a i najisplatljivije, ja bih išo na RaidMax 1kw AE (andyson K platforma) + još jedno nešto manje snage da tera 2x7970 na dodatnim 6-8 pin konektorima, takođe RaidMax 700 dobar izbor (nikako modularni 535,635,835), još bolje RaidMax 850AE modularni. CM 1000V neće da tera kako treba 4x7970 kada se occ, hoće sa spuštenim naponima i uz blagi occ ipak 7970 troše bar 30-tak W više nego 7950.
Ovaj moj rig je malo skuplji ~158k din ali ipak daje više od razlike u ceni, računaj da preko dva riga zajedno sa kućnom potrošnjom (~kuća 5k din) znači račun za struju u crveno, što mnogo košta, tako da moraš da rasporediš mašine na više strujomera.

Obavezno dodatno hlađenje oko kartica, po jedan sobni vent iznas svake mašine (ili još bolje sa strane ili neki industrijski vent na 220V), leti klima skoro pod obavezno u skučenom prostoru, jedino ako nemaš veliku prostoriju što više ukopanu (podrum) i promaju.

Poslednja izmena:
Ja bi i dalje isao na 280x jer ove 7950, 7970 ne mozes nigde nove da nabavis a polovne ne bi uzimao nikako. Isao bi na 750 kh/s zimi, leti do 700kh/s i to je to.

Morate paziti sa 280x naci dodatnih informacija oko hladjenja pre svega naposnkih... da vam ne bi za mesec/dva sve pocrkavale (hint pazite sa MSI)..., ko ima velikih prostorija i podrume, njemu lako, za vecinu ce ovo biti problem

Mislim da ce se to sa BIOS-ima resiti, spustanjem voltaze :)

Pa ima nova 7970 MSI Linghting zato i pričam o tome, ista cena iste kartice i performanse a idu i 3 igre uz seriju 7.

Mislim da ce se to sa BIOS-ima resiti, spustanjem voltaze :)

7950 msi na primer kad je GPU ~74C naponska je 95-98C sto je kontam vec gornja granica, i to na sputenoj voltazi... asus dc2 je sasvim druga prica GPU moze da bude 90C naposnka ce biti 80C... ztao treba apziti u razlikama medju kartama

koliko ima na stanju i gde?

Bemu sunce pa nemože sve na tanjir moraš malo i sam da se pomučiš oko stvari koje možeš sam da završiš. Danas svi hoće da kopaju, nije ni to tako jednostavno kao što ti se čini na prvi pogled ako uopšte nisi u toku.

Poslednja izmena od urednika:
MSI AMD Radeon HD 7970 3GB 384bit R7970 Lightning BE je 400Eura,
da bash chudno sad pogledah link da je na njemu puno jeftinije ne znam odakle tolika razlika u ceni :( tko zna

ja sam razmisaljo da uzmem
4 komada
GIGABYTE AMD Radeon HD 6850 1GB 256bit GV-R685OC-1GD rev.1.1 bulk
ne znam koliko je to isplativo koliko sam citao jedna mozda moze da izvuce 180-190 ... sto za chetiri izadje malo manje od 800 a cena im je oko 50E nove
opet one proizvode vise od polovne 5970 u rangu tih cena ili greshim

Poslednja izmena:
sasami ne ostavljaj link dobices bananu, meni ubise dzokavac kad uradih slicno

neko ustane i svako jutro pije kafu i cita novine, ja ustanem pa pregledam ponude grafickih i napajanja :p

ima BFL Jalapeno butterflylabs BITCOIN miner 5Gh u oglasima "samo" 600jevrica

Poslednja izmena:
neko ustane i svako jutro pije kafu i cita novine, ja ustanem pa pregledam ponude grafickih i napajanja :p

Sve ja to razumem, ali čovek hoće da kupi i treba mu, može sam da pogleda....
Napravio si zez što si prodao 7850 *** nisi vračka pa da proričeš budućnost.

Cek cek ja kopam vec pola godine...pitam informativno, tome forum sluzi jelte?!..ako ti smeta ne postavljaj link i to je. svakako hvala za info.

Svakako cu ici na 280x verovatno.

Poslednja izmena:
Asus 280X DC2T CGminer 1070/1500 1134mv 750Khs .
cgminer podesavanja :
color 70
cgminer -o stratum+tcp://eu.ltcrabbit.com:3333 -u USERNAME -p PASSWORD -o //litepool.eu:3333 -u USERNAME -p PASSWORD --scrypt --thread-concurrency 8192 -I 13 -g 2 -w 256

Poslednja izmena:
Vrh Dno