Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Ako budes rudario sa jednom kartom a cak i sa dve slabijeg kalibra tipa 7850 i 7790 nista neces da postignes, da mozes reci da si ostvario dobit.. Ne znam da li placas struju i kako bi to islo ali ako sam ja batalio sa 7970 na 720Kh/s onda sta da ti pricam... Ne znam sad tacno ali u aprilu maju si mogao sa takvom jednom kartom da "naberes" ceo 1 BTC a danas ti treba do 60+ dana za isti, i to kopajuci shitcoine pa konvertujuci ih nazad u BTC i prodavati.... To se prosto vise ne isplati... Veci igraci sa vise kartica mozda i uspeju nesto radeci na berzi a sitnasi sa karticom il' dve slabo. Ja da gatam u pasulj dal ce danas isplativost za neki coin koji kopam da bude 1000% a sutra 200% pa da menjam non stop pool-ove itd ne pada mi napamet.. Mozda jos neko moze ovo da potvrdi a ti sad razmisli sta i kako...

Poslednja izmena:
Ma sad je katasrofa period za ulaganje. Zarade je sve manje, period otplate se oteze preko godinu dana. U takvoj situaciji nebih nikome preporucio da ulozi i dinar u ovo. Zato sam i pitao Micu kako misli da otplati to ulozeno ali covek je ocigledno u pricu uleteo pun nade pre nego ozbiljne racunice. Drzim mu palceve.

Ok, onda zaboravljam na minning i te stvari. Kada ne bih uzimao u obzir "rudarenje", možda bih išao i na 650 ti boost pre svega jer mislim da su ove karte potcenjene baš zbog "rudarenja". Ali opet, ne znam da li bi bilo pametno da uzmem ATI da bude to "za svaki slučaj". Nemam neki izbor: 7850 ili 7790. Da li se nekada ranije dešavalo da, pretpostavljam da je to difficulty (izvinjavam se ako je greška, stvarno sam nov, mislim na ovo što je rekao DoX, koliko se nabere u jednom vremenskom periodu sa određenom grafičkom) padne posle nekog vremena? Jer ako danas nemam šta da tražim sa 7790 ili 7850, i ako to stalno raste, sigurno neće biti ništa "rudarenja" sa takvim komponentama ni u budućnosti. Verujem da se pad difficulty-a ne može desiti, jer logično je da ako će da izlaze sve jače i efikasnije graf karte, da će i snaga potrebna za formiranje 1 BTC-a biti sve veća.

Ja sam najverovatnije čitajući postove po forumima od marta, možda i od ranije zaključio da nebi bilo loše probati. Međutim, stvari se tu baš brzo menjaju.

Hvala

Za ozbiljnije rudarenje je prošao voz ali za "rekreativno" rudarenje uvek ima mesta :d...Čovek ionako kupuje grafičku pa hoće da vidi da li bi mu se isplatilo i da usput rudari sa njom (ako sam dobro shvatio) da je otplati ili bar da zaradi za utrošenu struju (ceo iznos mesečnog računa). Jedna 7850 (po mojim procenama) na 24h napravi oko 9-12 LTC-a mesečno a 2x5850 daju 16-19 LTC-a. Pošto tvoja ploča ima 2x pci-e x16 (ako ne grešim), možeš danju da se igraš u SLI modu a noću da rudariš. Pošto si novčano ograničen za kupovinu, da li ti se isplati i koja kombinacija to zavisi samo od tebe. Papir i olovka, izračunaj i odluči...:)

Poslednja izmena:
Za ozbiljnije rudarenje je prošao voz ali za "rekreativno" rudarenje uvek ima mesta :d...Čovek ionako kupuje grafičku pa hoće da vidi da li bi mu se isplatilo i da usput rudari sa njom (ako sam dobro shvatio) da je otplati ili bar da zaradi za utrošenu struju (ceo iznos mesečnog računa). Jedna 7850 (po mojim procenama) na 24h napravi oko 9-12 LTC-a mesečno a 2x5850 daju 16-19 LTC-a. Pošto tvoja ploča ima 2x pci-e x16 (ako ne grešim), možeš danju da se igraš u SLI modu a noću da rudariš. Pošto si novčano ograničen za kupovinu, da li ti se isplati i koja kombinacija to zavisi samo od tebe. Papir i olovka, izračunaj i odluči...:)
znaci ne znam kako si dosao do toga da jedna 7850 pravi skoro kao 2x5850 ali si u zabludi i to povecoj..
2x5850 daju ~ 740Kh/s
1x7850 daje ~ 360 Kh/s
pa sad probaj ponovo da izracunas koje karte kolko daju:)

PS
amd karte ne rade u SLI vec u CROSSFIRE modu

Poslednja izmena:
znaci ne znam kako si dosao do toga da jedna 7850 pravi skoro kao 2x5850 ali si u zabludi i to povecoj..
2x5850 daju ~ 740Kh/s
1x7850 daje ~ 360 Kh/s
pa sad probaj ponovo da izracunas koje karte kolko daju:)

PS
amd karte ne rade u SLI vec u CROSSFIRE modu
Izvinjavam se za SLI..moja greška ;) a za ostalo... ajd pročitaj mi molim te gde sam rekao da 1x7850 daje kao 2x5850 jer ja ne mogu da nadjem :p

Izvinjavam se za SLI..moja greška ;) a za ostalo... ajd pročitaj mi molim te gde sam rekao da 1x7850 daje kao 2x5850 jer ja ne mogu da nadjem :p
pa 9-12 je jako blizu sa 16-19 ako uzmes razliku izmedju 12 i 16
stvari inace stoje 2x5850 trenutno daje ~20 LTC-a
1x7850 daje ~ 10 LTC-a
ovo je poso sa brojevima, situacija je takva da je tanka linija izmedju zarade i gubitka i ako neke brojeve iznosis moras biti precizan da nebi ljude naveo na pogresno razmisljanje a samim tim mogu pojedinci da donesu i pogresne zakljucke sto ih moze dovesti u veoma losu situaciju pa cak i u gubitak ...
nadam se da shvatas sta zelim da kazem :)

Poslednja izmena:
Naravno da shvatam :) i u potpunosti podržavam tvoju izjavu "situacija je takva da je tanka linija izmedju zarade i gubitka" i zbog toga sam namerno stavio od-do jer nisu sve karte iste kao ni podešavanja. Ako je čovek realan pri proračunu uvek uzima najniže vrednosti za zaradu a najveće za troškove. Ako mu se pri takvom proračunu isplati onda nek radi jer ako zaradi više od takvog proračuna biće mu i merak veći :d

Da, mislio sam na rekreativno noćno "rudarenje". Malo čisto da probam, ako je isplatim sa tim onda super. Moja karta ima 2 x16pci e, ali ovaj drugi je u x4 modu http://www.asus.com/Motherboards/M5A97_R20/#specifications. Mislim da je to opet neka prevara od strane proizvođača, ali da budem iskren nisam uopšte planirao CF kada sam je kupovao.
Mislim da je kupovina 2 graf karte za CF uvek gora varijanta od kupovine jedne jače koja se može kupiti za cenu te 2. Ispravite me ako grešim.
Ja gledam odnos kh/W (opet se izvinjavam ako nešto pogrešno pišem) i mislim da je on bolji kod 7790 u odnosu na 7850. Ovaj drugi pci e slot (ukoliko grafička može u x4 modu da radi) bi iskoristio ukoliko bi bilo nešto od rudarenja. U tom slučaju ne bi mi bilo teško da uložim u još jednu 7790/7850.

Da kupujem odmah dve za CF 7790 ili jednu 7950 ipak ne, i zbog budžeta i zato što to prevazilazi hobi "rudarenje".

Znam da je to posao sa brojevima, i da sve to može da se okrene preko noći, ovi naši podignu malko struju i eto kraja "rudnika". Međutim, dobra stvar je što meni svejedno treba neka bolja grafika, rudarenjem se uopšte ne opterećujem, ako se isplati super, ako ne opet ok, nisam je zato ni kupio.

Poslednja izmena:
Sa 7850 ili 5850 možeš trenutno da zaradiš možda oko 1000-1500din mesečno ako ti struja neulazi u crvenu zonu, kako će se stvari nadalje odvijati ko zna.... Zaboravi na 7790 jeste da manje troši od 7850 ali daje ~250kHs naspram ~370-400kHs koliko daje 7850.

@qwerty89 diff nece padati vec samo rasti. Sa jednom kartom ti se ne isplati mining nikako. Ja kopam sa 2 karte 5770 i 7850 i nakon 4 mjeseca jos nisam otplatio 7850 jer je cijena novcica koje sam iskopao pala MNOGO a pad se nastavio i dalje. Sem toga povlacenje novca sa mjenjacnica nije dzaba vec se placa provizija pa ces 1 mjesec kopati samo da platis proviziju za povlacenje novca.

A sta ako bude rudario 2-3 meseca i onda kad cena skoci, rasproda sve novcice? Hoce li onda biti isplativo? :)

Ne kazem da je skok siguran ali ne mozete zakljuciti da je neisplativo/ce biti neisplativo na osnovu sada male vrednosti.

Btw, 5850 daje malo vise od 7850. Sa dobrim drajverima i podesavanjima lako distize ~410 kh/s, dok je za 7850 nekih ~400 kh/s maximum do kojeg bi isao.

Ocigledno nisi procitao njegov predhodni post gdje pise da ce kopati samo nocu sa jednom 7850. Mislis da ce nakopati dovoljno novcica za 2-3 ili 6 mjeseci?

Hvala svima na odgovorima :).
Kakva su trenutno kupovina 7950? Mislim na ove od 24 k, znam da su ove od 30 k verovatno kvalitetnije i imaju 3 godine garanciju, ali zaista ne mogu toliko da se ispružim za to. Kada kažem kupovina, neću da se osvrćem na rudarenje već mislim na gaming i naročito qaming u budućnosti. Tj, koliko takva jedna grafika više klase može da potraje i gura igre u budućnosti? Ako je raznilka značajna u odnosu na 7850, onda bih mogao da razmislim o 7950. Što se tiče rudarenja, to sve zavisi kako se situacija bude odvijala...
Bilo bi dobro čuti nekoga sa npr 3950, kako on igra i šta igra danas ? :)

Sigurno ce ti 7950 pruziti mnogo vise zadovoljstva nego 7850. Mnogo je jaca karta i sto je najbitnije 3GB rama sto ce sada biti jako bitno za nove igre. Kupi 7950 makar i polovnu. Super je i za rudarenje i ako budes rudario non stop kad ne igras nesto moze da ti se otplati grafika. Za dve godine npr. kupis novu i sve tako.

ako mislish da ulazish u ovu prichu radi sgrtanja neke love sa malo ili nimalo truda i malo finansijkog ulaganja, bolje ti je nemoj ni zapochinjati.

jer poprilichno treba vremena da se to sve lepo utegne podesi da radi stabilno i bez shtucanja, i ukoliko nisi upucen u materiju odnosno rachunicu,
i ukoliko ne zelish da se u pochetku debelo iscimash oko svega, necesh se lepo provesti.
takodjer treba biti strpljiv ii imati jaku veru u sve to :D....ne padati u bedak ako skache dif i pada cena.

prvo uzmesh papir i lovku u ruke, procunjash po forumima, ima infoa mnogo, isplanirash gde cesh drzati mashine, koliko ce struje troshiti,
koje ploche provereno rade sa 2,3,4 ili i vishe grafika...itd itd.

Ne ocekujem da zgrnem neke pare od ove price, nego sam hteo znatizelje radi da probam mining jer kao sto sam napisao ne mogu da izgubim vise od 20% od ulozenog novca ukoliko recimo odustanem nakon 3-4 meseca. Istina je da sam ishitreno uleteo u ovu pricu, sa minimalnim znanjem, ali sad je gotovo pokupovao sam skoro sve komponente, fali jos par komponenti pa da pustim masine u pogon. Meni je sad iskreno najveci problem prostor, nije problem cimanje i zatezanje grafika, nego jednostavno nisam razmisljao da to bas nece ici lako u stanu od 50 kvadrata :D

Dobro ide zima bar ces da se grejes za dzabe. Samo ne znam sta ces leti da radis, ako jos budes kopao.

Sigurno ce ti 7950 pruziti mnogo vise zadovoljstva nego 7850. Mnogo je jaca karta i sto je najbitnije 3GB rama sto ce sada biti jako bitno za nove igre. Kupi 7950 makar i polovnu. Super je i za rudarenje i ako budes rudario non stop kad ne igras nesto moze da ti se otplati grafika. Za dve godine npr. kupis novu i sve tako.

Ok, onda ću obratiti pažnju i na 7950 :). Problem mi predstavlja napajanje i verujem da bi mi trebalo bar TT sps 630 w za takvu konfiguraciju. To računam bar + 70e

Ma, ne žuri mi se. Kupujem tek krajem narednog meseca najverovatnije.

Hvala svima

500w Raidmax gura 7950 sa nekim normalnim procesorom, bez klokovanja.

500w Raidmax gura 7950 sa nekim normalnim procesorom, bez klokovanja.

Imao sam Raidmax 730w na koji sam stavio jednu 7950 i jednu 7870 i rudario. Po teoriji je trebalo biti ok ali u praksi sam imao padove napona na granici od -5% i nestabilnost napona, PCI kabl se grejao. Mada je sistem bio pod punim opterecenjem i najvecim vrucinama, nije pao ni jednom. Poucen tim iskustvom gledao bih da izbegnem Raidmax za kopanje ali je uvek bilo koliko para toliko muzike. Moze da radi posao za normalne potrebe.

Meni Raid od 1200w gura 3x lepo klokovane 7950, ventilator jedva da se vrti, ladno ko led...
Raid od 1000w gura 3x6950 i planiram da dodam jos jednu, ista prica kao sa 1200w modelom.
500w raid mi gura 6950 i q6600, rudari se sa grafikom (cgminer) i cpu-om(minerd)
Masina se fino greje, ali napon ne pada ama ni malo...

Raidmax od 850w gura klokovane tri 7950. Eto ako nekom zatreba.

Ps: tako rade vec 3 meseca.

Kako si ti sa tim preziveo leto?
Imam merac, 3x7950 klokovane vuku oko 800w iz zida na raidu od 1200w...

na napajanjima se ne stedi ... i .

Jel zna neko šta bi mogao da bude problem u slučaju kad je jedna karta direktno u ploči na pci-e x16 (monitor preko DVI) a čim se nakači druga (preko extendera) na pci-e x1 nema slike na ekranu?
Edit:
u pitanju su 7950 i 5850...kad je sama7950 radi normalno a kad se nakači 5850 (preko extendera) u CCC 7950 stoji pod "disabled adapter" a sliku na monitor baca SAMO 5850 iako nije u pci-ex16...Kako podesiti da slika ide sa 7950 a ne sa 5850 koja je nakačena preko extendera?

Poslednja izmena:
Jel imao neko problema da nakon reinstalacije graf. drajvera ( stari obrisani sa amd_cleanup_util_1.2.1.0) ne može da instalira SDK ??

XFX 850W gura 3x7970 i tako X 30, ni jedan nije umro... Vredi nekad dati pare za kvalitetnije napajanje

Jel zna neko šta bi mogao da bude problem u slučaju kad je jedna karta direktno u ploči na pci-e x16 (monitor preko DVI) a čim se nakači druga (preko extendera) na pci-e x1 nema slike na ekranu?
Edit:
u pitanju su 7950 i 5850...kad je sama7950 radi normalno a kad se nakači 5850 (preko extendera) u CCC 7950 stoji pod "disabled adapter" a sliku na monitor baca SAMO 5850 iako nije u pci-ex16...Kako podesiti da slika ide sa 7950 a ne sa r koja je nakačena preko extendera?

Probaj 5850 u x16, a 7950 na extender i monitor na 5850. Koji je drajver?

Poslednja izmena:
Vrh Dno