Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Ja sam pazario kartice, pa cu videti kako ce ici :d. Evo sta sam uzeo, pa ako neko moze da mi kaze na koji nacin da ih poveze-uparim sa kojim komponentama. Od napajanja trenutno imam thermaltake toughpower XT650w, chieftec cft650w i thermaltake evo blue r2 850w. Takodje na slici mozete videti i mini atx plocu koju sam dobio u ponudi, pa da li i to vredi uzeti? Hvala

Ne vredi ti nikako ta ploca za mining jer mozes samo jednu karticu ubosti sa ili bez extendera,svejedno.

Ako si mislio da tu plocu koristis za kopanje ne znam kako ces izvesti da spojis tolike grafike na nju s obzirom da imas samo jedan pcie slot :D
Procesljaj malo temu vec je objasnjeno sve sto ti treba da znas. I neka ti je sa srecom jer uzimati tolike karte danas sa ovom cijenom novcica mislim da nije pametno.

Ploce sa procesorom bih dobio dosta povoljno i bukvalno svaka ploca bi bila zakacena na jednu grafiku..... Znam da ne mogu vise od jedne da nakacim....
Koja ploca je trenutno best buy da mogu 3-4 grafike da ubacim, a da to radi lepo?

Poslednja izmena:
vec su vam napisali ,tipa intel celeron g1610 za procesor ploca neka h61 koja moze za 4 grafike (1x16 i 3x1) primer (Gigabyte GA-H61M-DS2H /P8H61-M LX ) potrebni su vam i extenderi i rig (konstrukcija ) pozeljno 4gb ram memorije ...

sto se tice organizacije treba vam minimum 3 masine moj savet je da na TT od 850w ide 7970 i tipa 2do 3x7870 ,ako sam lepo brojao kutije imate 10x7870 tako da vam fale 3x maticne 3x procesora 3x stapa rama od po 4gb i extender za svaku kartu
kao i 3 rig-a (konstrukcije bilo drvene,alu ili metalne ) svako je drugacije improvizovao sa foruma

Mislim da ti je najbolje resenje uzeti neku H61 plocu sa 1x pcie x16 + 3x pci-e x1. One su oko 35e i uzmes 4 extendera za 2000 din i pici.

Recimo ja imam ove ploce
http://www.msi.com/pic/product/five_pictures2_2338_20110302133956.jpg

I sljakaju od Decembra 2012 perfektno, 24/7.

Ne moras uzeti iste te, imas i od Asusa LX kako vec, sa istim rasporedom konektora. :)

jedna ploca + jedna garficka = +200w za 350K cist minus sa strujom, nemoj ni pomisljat

lepo vidis da svi uzimaju asus-e ili bilo koju plocu koja ima 4x pci-e slota (1x, 4x, 16x nebitno)
na primer: Asus h61-m lx r2.0

Hvala na savetima.
Mislio sam da ce ostale komponente vise da me kostaju, ali ovo je odlicno valjda cu nakupiti kesh za ostale komponente do kraja meseca :D. Fakticki treba mi 3 ploce sa 1x pcie x16 + 3x pci-e x1 to je oko 100e, 3xcpu neka bude oko 80e, memorija3x4gb oko 70e i 3 hd-a od 160gb oko 60e.
Ako neko ima dimenzije i specifikacije za izradu riga neka mi prosledi ako nije problem, pa da nadjem nekog majstora da mi to odradi. Dakle treba mi 3 riga na kome ce biti od 3-4 grafike.
Zaboravih da pitam imam jos neku ati 7770 grafiku, jel mogu i nju da ubacim u kombinaciji sa ostalim grafikama. Da li recimo smeta ako ubacim u jedan rig 3 razlicite grafike tipa 7770, 7850 i 7970? Ovo pitam cisto informativno, da li gubim nesto ako u jednom rigu nemam iskljucivo identicne modele grafickih karti?

Ako ces te masine koristiti samo za kopanje bolje ti je mnogo linux sa usba da guras nego da kupujes diskove i kopas u windowsu.

Za vecinu je windows jednostavniji, iako postoje linux distrubucije koje su vec konfigurisane, linux je za vecinu nepoznanica

Jel ovo na slici neka najjeftinija varijanta cpu, ploca i mem koja ce zavrsiti posao? jos 10 extendera oko 5000 din, 3 riga oko 60e. Jos moram da pokupujem 6pin molex kablove, kako bih mogao da povezem sve grafike sa napajanjem.

Jel ovo na slici neka najjeftinija varijanta cpu, ploca i mem koja ce zavrsiti posao? jos 10 extendera oko 5000 din, 3 riga oko 60e. Jos moram da pokupujem 6pin molex kablove, kako bih mogao da povezem sve grafike sa napajanjem.

ja bih pre isao na fm1 ili fm2 varijantu pogotovo , ako ces da rudaris iz windowsa, jer AMD grafike iz APU-a normalno rade

Rudaricu najverovatnije na Linux-u, kolega sa foruma @Dimke ce mi pomoci da sve konfigurisem kako treba. Ako moze napisite mi koji je best buy komplet onda za Linx da li amd ili intel i koja platforma, cpu, ploca i ram mi trebaju?

Vec ti je sve visestruko odgovoreno, nema tu najbolje, uzima se sto radi i to je vec prezentovano, platforma sve jedno uzmes jeftinije

Rudaricu najverovatnije na Linux-u, kolega sa foruma @Dimke ce mi pomoci da sve konfigurisem kako treba. Ako moze napisite mi koji je best buy komplet onda za Linx da li amd ili intel i koja platforma, cpu, ploca i ram mi trebaju?

citam druze tvoje postove i samo jedno pitanje postavljam sam sebi, sa kakvim predznanjem ovaj covek ulazi i ulaze u ovaj poso u ovom momentu :S: pa jos sad i Linux a izgleda da o njemu ne znas nista ili nesto malo :hair: , hardware ne poznajes dobro to je ocigledno tako da... citaj sad pazljivo:
treba da nadjes nekog ko ce licno da dodje (ako treba i plati coveku) da ti to sve pokrene da radi a kako ces dalje kad on ode ne znam, inace ima po forumima da tlajis do decembra meseca dak sve sklepas i pokrenes nekako ...

citam druze tvoje postove i samo jedno pitanje postavljam sam sebi, sa kakvim predznanjem ovaj covek ulazi i ulaze u ovaj poso u ovom momentu :S: pa jos sad i Linux a izgleda da o njemu ne znas nista ili nesto malo :hair: , hardware ne poznajes dobro to je ocigledno tako da... citaj sad pazljivo:
treba da nadjes nekog ko ce licno da dodje (ako treba i plati coveku) da ti to sve pokrene da radi a kako ces dalje kad on ode ne znam, inace ima po forumima da tlajis do decembra meseca dak sve sklepas i pokrenes nekako ...

Ulazim sa istim predznanjem, koje si verovatno i ti imao kada si ulazio minig. Znam malo o minigu zato i pitam mnoge stvari, a tebi ako se ne svidaju moji postovi jednostavno ih zaobidjes, ima ljudi koji hoce da pomognu, bez da komentarisu koliko neko zna ili ne. Ne znam sta je problem, pitao sam samo oko saveta koji hardware da kupim i kako da ga spojim. Naravno da cu zvati coveka koji je u ovom poslu da mi sve poveze i namesti kada skupim sve komponente, necu sigurno smarati oko svega ljude na forumu....

Poslednja izmena:
Ulazim sa istim predznanjem, koje si verovatno i ti imao kada si ulazio minig. Znam malo o minigu zato i pitam mnoge stvari, a tebi ako se ne svidaju moji postovi jednostavno ih zaobidjes, ima ljudi koji hoce da pomognu, bez da komentarisu koliko neko zna ili ne. Ne znam sta je problem, pitao sam samo oko saveta koji hardware da kupim i kako da ga spojim. Naravno da cu zvati coveka koji je u ovom poslu da mi sve poveze i namesti kada skupim sve komponente, necu sigurno smarati oko svega ljude na forumu....

ja sam samo hteo da ti dam savet da nadjes nekog da ti pomogne jer ovde na forumu svako ima svoje misljenje, vecina brani svoj stav i najbolje je ono sto isti ima, na kraju svi smo manje ili vise sujetni tako da ces imati problem jer ce svako preporuciti nesto sto on ima kao pravu stvar... a sto se tice onoga o predznanju nisam ja time hteo da te uvredim ali je ocigledno da se upustas u nesto sa cime ne stojis najbolje, ja sam na primer rudario i pre nego sto je postojala bilo koja od ovhi tema na forumu tako da sam svoje znanje o coinima skupljao po stranim forumima a hardware sam odlicno poznavao tad kao i sad,
kolko vidim sa kartama koje si nakupovao ima da zagazis u crvenu zonu osim ako nemas mernu grupu a u crvenoj zoni ti je po sadasnjim cenama jedva isplativo raditi LTC...
u svakom slucaju mogu da ti pozelim srecu i da iscackas nekako taj potroseni novac ...

ja sam samo hteo da ti dam savet da nadjes nekog da ti pomogne jer ovde na forumu svako ima svoje misljenje, vecina brani svoj stav i najbolje je ono sto isti ima, na kraju svi smo manje ili vise sujetni tako da ces imati problem jer ce svako preporuciti nesto sto on ima kao pravu stvar... a sto se tice onoga o predznanju nisam ja time hteo da te uvredim ali je ocigledno da se upustas u nesto sa cime ne stojis najbolje, ja sam na primer rudario i pre nego sto je postojala bilo koja od ovhi tema na forumu tako da sam svoje znanje o coinima skupljao po stranim forumima a hardware sam odlicno poznavao tad kao i sad,
kolko vidim sa kartama koje si nakupovao ima da zagazis u crvenu zonu osim ako nemas mernu grupu a u crvenoj zoni ti je po sadasnjim cenama jedva isplativo raditi LTC...
u svakom slucaju mogu da ti pozelim srecu i da iscackas nekako taj potroseni novac ...

Ok, hvala. Izvinjavam se i ja na ishitrenoj reakciji. Tek sad pocinjem da shvatam u sta sam se uvalio na brzinu :D

ako mislish da ulazish u ovu prichu radi sgrtanja neke love sa malo ili nimalo truda i malo finansijkog ulaganja, bolje ti je nemoj ni zapochinjati.

jer poprilichno treba vremena da se to sve lepo utegne podesi da radi stabilno i bez shtucanja, i ukoliko nisi upucen u materiju odnosno rachunicu,
i ukoliko ne zelish da se u pochetku debelo iscimash oko svega, necesh se lepo provesti.
takodjer treba biti strpljiv ii imati jaku veru u sve to :D....ne padati u bedak ako skache dif i pada cena.

prvo uzmesh papir i lovku u ruke, procunjash po forumima, ima infoa mnogo, isplanirash gde cesh drzati mashine, koliko ce struje troshiti,
koje ploche provereno rade sa 2,3,4 ili i vishe grafika...itd itd.

^ Malo mu je kasno za taj papir i olovku kada je skoro sve vec kupio ...

ljudi hteo bih da uzmem 7950 ali ne za rudarenje ovako za igranje ,tacnije hteo bi sa otkljucanom voltazom da se manje dere,i one jeftinije sa itsveta do 250 tako nesto, pa koju mi preporucujete

nemojte mi reci da citam thread cito sam do pete strane oci mi pukle :shock:,

Asus ili Vapor X.

ako mislish da ulazish u ovu prichu radi sgrtanja neke love sa malo ili nimalo truda i malo finansijkog ulaganja, bolje ti je nemoj ni zapochinjati.

jer poprilichno treba vremena da se to sve lepo utegne podesi da radi stabilno i bez shtucanja, i ukoliko nisi upucen u materiju odnosno rachunicu,
i ukoliko ne zelish da se u pochetku debelo iscimash oko svega, necesh se lepo provesti.
takodjer treba biti strpljiv ii imati jaku veru u sve to :D....ne padati u bedak ako skache dif i pada cena.

prvo uzmesh papir i lovku u ruke, procunjash po forumima, ima infoa mnogo, isplanirash gde cesh drzati mashine, koliko ce struje troshiti,
koje ploche provereno rade sa 2,3,4 ili i vishe grafika...itd itd.
Mica je malo brz na obaracu :) Mada, da sam i ja takav bio imao bih 2 meseca manje za otplatu. Sta je pametno tesko je proceniti. Sa srecom irvasu :)

Pozdrav svima,
Ušao bih u ovu avanturu, pa pomislih da ne bi bilo loše da prvo "uradim domaći". Da pređem na stvar, imam konfiguraciju iz profila za koju sam planirao da kupim jednu 7850. U vreme kad sam kupovao konfiguraciju nisam ni razmišljao o minning-u. Danas razmiljam :). E sad, da li je bolje kupiti 7850 i puštati je da "kopa" noću i kad ne koristim kompjuter i danju imati solidnu gaming konfiguraciju?

ILI:

Pošto imam jedno kućiše i napajanje (lc power 420w ) viška, da kupim neku Intel LGA 1155 MB + -Celerona, (polovne) štap najjeftinijeg rama, i novu 7790 ili ako se nađe polovna u garanciji 7850.

Tako bih imao konfiguraciju koja će da rudari 24/7.
Na drugoj strani bih izgubio gaming configuraciju, mada nisam neki gamer, ali opet, moram da priznam da bi bilo malo glupo držati fx-6300 sa radeonom 5450.

Recimo da kompjuter koristim 6 sati dnevno u proseku.

Pitanje glasi: da li je bolje rudariti sa 7850 18 sati ili sa 7790 24 na drugoj konfiguraciji koja je samo za to namenjena.

Naravno moram uzeti u obzir "brže starenje" konfiguracije (mislim na ovu trenutno što imam), planirao sam da koristim ovaj CPU i uopšte konfiguraciju jedno pet godina, što će biti teško ostvarivo ako bude rudario bar 18h, a ostalih 6h svejedno bio uključen. To je neko moje mišljenje, e sad nemam pojma da li sam u pravu.

Zaboravih najvažnije: do max 18 000 din budžet, sta god radio. Svaka ideja je je dobrodošla!

Edit: Opcija da prodam hd 5450 i lc 420 takođe stoji. Obe komponente su u garanciji (VGA još preko 20 meseci, a lc oko 10 meseci). To bar malo može povecati budžet :D.
Hvala unapred

Poslednja izmena:
ljudi hteo bih da uzmem 7950 ali ne za rudarenje ovako za igranje ,tacnije hteo bi sa otkljucanom voltazom da se manje dere,i one jeftinije sa itsveta do 250 tako nesto, pa koju mi preporucujete

nemojte mi reci da citam thread cito sam do pete strane oci mi pukle :shock:,
Moje "skromno" mišljenje je da je OVA karta najbolja...ja je imam i naponi su otključani. Koristim je za rudarenje (99% load-ne znam koja igra će je toliko opteretiti) tiha je (najveći broj obrtaja je do 2000) i hladna (do 70C) doduše sa malim undervolt naponom ali na klokovima 1040/1375. Znači sa def. naponom ili većim može i mnoooogo više :-devil-:
PS.
polovne sa garancijom su oko 230-260 evrića

edit:
@qwerty89
ja sam probao sa jednom 7850 i davala je maaalo više od moje 5850 koja je mnogo jeftinija, verovatno će se već javiti neko iskusniji ko je duže vremena u rudarenju a imao takve karte...

Poslednja izmena:
Ljudi, dajte vise citajte bar sta je napisano, prica je zavrsena za sve karte osim 7950, a i to je pitanje kad ce postati neisplativo pa ce karta barem ostati klincima za igranjac. Ako BTC ne skoci na 200, a dif i change za scrypt valute ne budu mnogo skakali odnosno padali, moze jos da se prica o nekom hobiju koji ponekad donese neku kintu, kao i loto, tombola, sportska, zato je ovo hobi za heklere i nista vise od toga, oni koji su zgrnuli lovu ne spadaju u nasu pricu, kako bi narod rekao para na paru ide. @irvase bio si brz na okidacu ili te mrzelo da citas, odnosno narodski usla ti voda u usi, bolje da si napravio jedan rig sa dve tri 7950 i da sad vec kopas nego da se patis i dalje, nije ni to lose naucices nesto ali vreme vise ne radi nizakoga, a pogotovu ne za ljude koji tek sad ulaze u pricu, neka te lepo sluze i da vratis to sto si ulozio.

Poslednja izmena:
Znam da može biti, blago rečeno, iritantno kad vidiš nekoga ko je došao 10 godina posle tebe na forum sa pričom "zdravo i ja bih da zaradim". Razumem to zaista, i moja je krivica što nisam pročitao celu temu. Ali zaista nisam mogao, 5 strana rasprave o tome koje napajanje, zatim 5 ASUS i ostali, "ova je hladnija 5 C" i to...i, pa onda 7950, 7950, 7950 i tako... Ja zaista nisam iz onoga što sam pročitao (malo sam nešto i proćitao) da jednostavno samo 7950 dolazi u obzir. Ako je tako, onda ok.
Zeleo sam samo, da ako već kupujem grafičku da vidim da li mogu nešto tako iz hobija da probam, jer meni svejedno treba nova grafička.

Poslednja izmena:
Vrh Dno