Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Sta tri, kod mene tera cetiri 7950 lockovane biosem na 1.25v

4 7950 tera? Pa te karte trose nesto tipa 250W... Juuuuu siledzija :)

Oko 2 meseca sam terao 4 komada Gigabyte sa onim usranim biosima, al sada sam sredio biose pa rade na v1.09. LTC naravno, BTC sam od toga kopao 2 nedelje ukupno.

Da sad kupujem zabrinuo bih se tj ne bih se zezao sa karticama na 1.25, ali mislim da one sa manjim/normalnim naponom mogu bez problema na 1kW Raidmax-a.

@proday rec je o raidmax 1kW a ne 750w.

Ahaaaa, to vec objasnjava sve. Znam da je SS dobar ali da tera 1000W, cinilo mi se mnogo.
Mogu, zasto da ne.
Ja kada podelim svu mesecnu potrosnju kojim imam na samo na grafike izadje oko 220W iz zida. A opet, tu su dva harda, dve masine, nekoliko ventova... Moze to da gura Raidmax, nije lose napajanje.

Meni se chif BPS 1200w gornja strana poprilicno greje a on duva mlako/hladno i kuler nije bucan???
Nemam pojma kako su resili hladjenje ali sramota
4x 7950 rade na 1.05v sto znaci da ukupno ne vuku vise od ~700-750w

Jos imam klimu jos stoji na podu

Poslednja izmena:
Ma nemas potrebe da brines za to. Cim je vent tih a duva hladno/mlako nema razloga za brigu. Neki od proizvodjaca iskoriste i kuciste napanja pa nalegnu neku od komponenti na lim da bi se bolje hladilo sto nije losa stvar. Moze to napajanje daleko vise da gura, ne brini nista. Zabrini se tek kad krene da duva toplo ;)
SPG mi je sad tih i hladan skroz sa 4 karte na istim naponima. Dok se GX750 greje na istom mestu s dve karte u konfom ali je to 3 klase losije napajanje od BPS-a.

Ja sam danas malo cistio prasinu iz grafika. Vapor-x iako je najnovija grafika ubedljivo najvise je prasine nahvatala. U Asuse se skoro nista ne hvata. Nije mi bas jasno zasto ali tako je.
Malo sam i pravio drugaciji raspored grafika i ventilatora i odlican sam posao napravio. Asusi mi idu 63-66, Vapor 64, Giga 68. On je najtopliji ali mala je razlika.

Poslednja izmena:
Jel samo ja imam situaciju da izmerim da mi 7950 naklokovana izvlaci iz zida 320-330w.. ?
Ja to mogu da dokumentujem.. a bas bi voleo ove sto teraju 4x7950 na 1kw da dokumentuju da to stvarno tako radi ;)

to ne znaci da je problem do grafike. mozda ti je jako neefikasno napajanje.

Ajde mala pomoc ako moze pri odabiru ventilatora.

Prodajem sve ove grafike serije 6 i uzimam 7950/7970 (mislio sam na svaki rig po 2x 7970 i 2x7950, kako ukupna potrosnja ne bi bila veca od 1KW), i sada pravim vece boxeve gde ce mi hard i napajanje biti ispod ploce, dok ce prva i cetvrta graficka biti produzena sa dva extendera. Koje ventilatore bi ste preporucili a da nisu mnogo skupi (500-600 din max jer ce mi trebati barem 4 za svaki rig)?

I jos se dvoumim da li ih staviti odozgo ili od nazad, mada to cu videti u praksi kada ih uzmem. Ja sam gledao artic cooling f12/14 ali cini mi se da bi airflow mogao biti i veci.

Uzimaš grafike od 300 eur a jajariš za ventilatore...dobro mi prolazimo kakva smo *****, majke mi...

1) graficke kopaju i zaradjuju a ventilatori ne.
2) ne uzimam jedan ventilator nego ~50.
3) Pitao sam koji je najbolji do 500-600 din jer airflow ne utice preterano na cenu. Skuplji su obicno tisi a to mi u ovoj prici ne treba.
...
Jasnije? :)

1) graficke kopaju i zaradjuju a ventilatori ne.
2) ne uzimam jedan ventilator nego ~50.
3) Pitao sam koji je najbolji do 500-600 din jer airflow ne utice preterano na cenu. Skuplji su obicno tisi a to mi u ovoj prici ne treba.
...
Jasnije? :)

Jasnije...začitao sam se, *** :D Moja ti je preporuka ako možeš da nađeš negde termaltejkove (koristili su se na modelu jungle 512) imaju dobar protok vazduha zato što se jako brz vrte...sad je jedino pitanje koja je njegova cena....

to ne znaci da je problem do grafike. mozda ti je jako neefikasno napajanje.

Verovatno mi je napajanje neefikasno lol :D
Salio sam se malo.. naravno da su jaci klokovi u pitanju.. ;) nego volim ove sto su negde procitali nesto pa stoje iza te tvrdnje.. a ja koji sam merio potrosnju izmisljam sta pricam.. :D

A sto se tice tih ventalatora, bolje pojuri sposobne sunone ako ti nije bitna buka.. oko 10-12e ti je jedan 120mm na 220v.. ima oko 150 kubika/sat protok.. sto je vise nego full.. bolje jedan takav nego 2 ta od 500-600din..

A s druge strane, ja sam povukao lepu kolicinu tih sunona.. i onda sam probao varijantu koju je zmajns spominjao.. vent od 50e koji pravi oko 4000 kubika protok.. sto je za provetravanje prostorije keva.. a imam i drugare koji ih koriste za provetravanje tunela sa masinama.. gde rigove ankerisu za zid tunela kako bi ostali na mesto gde su postavljeni :D

Poslednja izmena:
E sad si me bas zainteresovao da pitam; jel moguce da je razlika zmedju 4 karte koje rade na 1,05V i 1,125V oko 250w?!...meni to nesto cudno

Mislim na realnu potrosnju a ne na ono sto vuku iz zida... a da smanjenjem napona potrosnja se eksponencijalno smanjuje, jer pri vecem naponu dolazi do curenja

Bolje cete proci sa onim sobnim ventilatorima od kineza, nego sa tim malim prdavcima. Treba sve to pokriti.

Mislim na realnu potrosnju a ne na ono sto vuku iz zida... a da smanjenjem napona potrosnja se eksponencijalno smanjuje, jer pri vecem naponu dolazi do curenja

Ako cemo da budemo precizni, nije eksponencijalno nego kvadratnom funkcijom. Ali radi posao u svakom slucaju, ja sam svoj Tahiti LE chip spustio sa 1.2V na 0.9V i potrosnja je negde 2x manja.

Proday je napisao(la):
E sad si me bas zainteresovao da pitam; jel moguce da je razlika zmedju 4 karte koje rade na 1,05V i 1,125V oko 250w?!...meni to nesto cudno
Razlika izmedju karte na 1.09V i karte na 1.25V je 72-73W po karti na istom kloku. Izmedju 1.05 i 1.125 ne znam kolika je ali nije mala. Verovatno nije ni 250W ali opet zavisi i od kloka, ne samo od napona.
Zavisi i od napajanja tj. efikasnosti i od modela grafike jer neke grafike trose malo vise od drugih.

Neka je Zeljko to i odokativnom metodom merio, nije mnogo promasio sigurno. Razlike u potrosnji itekako ima, to ventilatori najbolje osete i napajanja.

risim je napisao(la):
Jel samo ja imam situaciju da izmerim da mi 7950 naklokovana izvlaci iz zida 320-330w.. ?
Ja to mogu da dokumentujem.. a bas bi voleo ove sto teraju 4x7950 na 1kw da dokumentuju da to stvarno tako radi ;)
Dali je stvarno potrebno da ti slikam ili si ipak spreman da verujes na rec? Pa kad naklokujes ti svoje karte jer ti hladjenje dozvoljava sto te cudi da ti karte trose toliko? Eno, Deleviceve karte su trosile minimum 400W svaka na onih 1390MHz.
Moja prosecna potrosnja na dva rudara zadnji mesec je oko 220W iz zida. Ali tu nisu samo karte vec dve konfe, ventovi, hardovi, sijalice... Ali ja karte teram na 1020MHz, undervoltovane, zato i nemam problema s temp, struja mi je stigla samo 6500din i sl.

Poslednja izmena od urednika:
Hahahaha, nesic gigant :))

Ima ovo dvojaku funkciju, zimi greje dupe! :d

Covece samo ovo drvo (stolica) vredi vise nego da si na stovaristu pazario 10x40 i 13x13 cevke.. i to sve izvario... i dobio daleko prakticniji ram koji mozes preneti kako god hoces :D

Al u svakom slucaju 5+ za kreativnost ;) ocekivao sam da cu videti rig u gajbici piva, al i ovo je podjednako ludo :cool:

Vrh Dno