Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Uh, najezim se kad cujem da neko kaci 300w graficku na molexe. Ja ne bi smeo ni onu od 50w zbog veoma loseg iskustva sa molexima.

pogledas na napajanju koliko ti pise da moze da izvuce za molex grane i sve ce ti se samo kasti

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Pa masovno su mi se palili molexi prosle godine. Sreca drzao sam masine u stranu pa odmah primetim kad graficka zakuca vent na 100% i naravno paljevinu. Nekoliko puta su mi topili i sam molex konektor na ploci pa sam ih morao menjati.

Ne znam kakve produzne koristis ali ovi moji su izgleda bili najgori kineski i tesko da su mogli ~60w da isporuce.

Na kom naponu ti radi taj MSI? Kapiram da ti je potrosnja prevelika i da napajanje ne moze da isporuci dovoljno pogotovu preko molex-a.

Molexe koje koristim su što stužu uz sappire grafike (Slika), po mom mišljenju su veoma kvalitetni.
Nikad nisam imao problema sa bilo kojim konektorima, rudarim godinu dana

MSI radi na defu, nisam još uvek obarao napon na grafikama, planiram to već 6 meseci, ali nikako da signe na red.
Po specifikaciji napajanje može da isporuči 54A/648W na 12V grani

Poslednja izmena:
Zanima me ima li ko iskustva u rudniku sa msi lightning 7790?
Temp,fan,undervolt itd.
Hvala.

Molexe koje koristim su što stužu uz sappire grafike (Slika), po mom mišljenju su veoma kvalitetni.
Nikad nisam imao problema sa bilo kojim konektorima, rudarim godinu dana

MSI radi na defu, nisam još uvek obarao napon na grafikama, planiram to već 6 meseci, ali nikako da signe na red.
Po specifikaciji napajanje može da isporuči 54A/648W na 12V grani

+5V & +3,3V combined: 120W

pored kvaliteta molex produzetka bitan je i kvalitet spoja, jer ako nije dobar greje se a samim tim i crkava kabal, molex adapteri koje sam koristio nisu bili nesto, grejali su se pa sam sam uradio direktno grane, stavio deblje zice i sve radi kako i treba kabal je hladan, isto pazi da molex kabal originalan od napajanja isto moze da se greje ako se kroz njega provuce veca snaga, npr izrokaz 300W na jedan molex ima da se istopi odma

Ne leži vraže, sad sam našao kod mene jedan problem.
Stigla mije jedna 270x , pa sam morao da pravim drugi raspored.

Na jednoj ploči LC Power 6650 tera jednu MSI HD 7950 Twin Frozr III Boost OC i na drugom napajanju GPS-700A8 ista MSI HD 7950 Twin Frozr III Boost OC i Asus 7850 1GB i sve radilo, kako treba, danas zamenim 7850 za SAPPHIRE HD 7950 i mašina zakuca posle 2 minuta.

Ovo napajanje GPS-700A8 ima 2x8pin plus 2 molexa, tako da je u prvom slučaju MSI HD 7950 vezana direktno na 2x6pin, dok je Asus 7850 išla preko molexa. Posle zamene stavio sam SAPPHIRE 7950 direktno na 2x8pin sa napajanja, a MSI HD 7950 je išla preko molexa.
Kad mi je zabola mašina, probao sam samu MSI HD 7950 da radi preko molexa i ne može, mašina kuca.
Kako je moguće da single rail napajanje ne može da izvuče grafiku od 300w(mada nema ni toliko) preko molexa
Isto to napajanje tera 280x(direknto) + 270x(preko molexa)

Nije mi jasno kako si mislio da nesto jace moze da ide na molekse od tog napajanja. Imam isto napajanje i bruka je koliko su stavili tanke zice na molekse.

Meni radi 7850 u x16 slotu preko moleksa i tako moze da radi. Inace nesto jace nema sanse jer ces da spalis zice, ako bude radilo malo duze.

Vidim ovde ljudi traze napajanja sa sto vise moleksa, planiraju po 2 jace grafike da gurnu preko njih to sigurno.

Moleks sluzi samo za prvu pomoc i samo za to.

Raspitivao sam se i ja oko Corsair RM1000, pa dobio ovde od iskusnijih kolega za rudarenje odgovor:

Samo prenosim, ja sam odustao od istog. Ipak ovo gore bih dobro proverio na netu i ako se odlučiš da ga uzmeš proveri koja je verzija.

U pinju je neka gold verzija v2.4, sad neznam, sto vise citam vise sam zbunjen...

Slažem se da su kod ovog napajanja žice na molexu tanke, i da ne ulivaju poverenje.
Nisam imao nikakvih problema sa konekcijom, sve lepo radi, ništa se ne greje, zadovoljan isam.

Ali problem je što sad na tržištu nema šta drugo da se kupi, svi lageri su prazni, tako da smo osudjeni na ova jeftinija rešenja

+5V & +3,3V combined: 120W

Kakve veze ima +5V & +3,3V sa 12V granom koja je na molexu, preko koje se napajaju grafike?
Pogledajte prilog 136608
Pogledajte prilog 136609
Pogledajte prilog 136610

Žuta je 12V, i ona se svuda koristi gde su veći potrošači.
Ono što mene čudi, je to da je napajanje single rail, tj ima samo jedan izvor 12V i on je jak (prema specifikaciji 55A/648W) a mašina odma zabode.
Pošto ima jednu granu, imajući u vidu da se žice tanke treba da se greju žice i molex(i to bi razumeo), ali se to ne dešava, jer odma zabode.
Da ima 2 grane , pa da sam vezao na istu, to mogu da razumem(to kad se desi, mašina se isključi)

Poslednja izmena:
izlupetaj se za medalju, umor sta ces :d

jel pucaju na manjem intenzitetu/kloku?

stavi na manje pa ispipaj sve kablove i 24pinac sa ploce

Poslednja izmena:
Vecita tema.
Nova serija ekstendera nova problematika.
Uspem da nabavim po :-devil-: ceni ekstendere, onih sto su zaliveni plastikom i imaju i crnu zicu, par strana unazad bilo je zalbi da gore ekstenderi. Instrument u ruke i nece da svira kako treba.
Uzmem fem i polako omeksam plastiku i skinem je sa obe strane i imam sta da vidim. Zalemljene 2 zice a treca nije ako se dobro vidi na slici. To je onaj treci tanki kontakt koji gori. Naravno ni zice prema ploci nisu isecene. Ajde to i da razumem. Da moze da radi i bez molexa. Ali svuda kazu treca isto zalemljena.

Pogledajte prilog 136619

Gledajuci ovu sliku sa foruma treba obavezno zalemiti i trecu zicu i otseci prema ploci

Pogledajte prilog 136617

Sa druge strane izgleda ovako

Pogledajte prilog 136618.

Prva preskocena i na zutu zalemljena 2 i 3 to mi izgleda OK. Ali isto nije seceno prema ploci.

Izvori informacija risim :Klanjanje koga sam bogami smarao i Wikipedia

Odma da kazem da sam samo priuceni i da bih voleo da cujem pro misljenje a ovo gore je samo moje glasno razmisljanje.

Brine me crna zica sa obe strane imam pitanja.

Da i nju secem prema ploci.?

Po semi to je ground, sta se misli pod tim, jel to masa kuciste , ili neki specifican izvod sa ispravljaca.?

Dal da je ukidam ili ostavljam.?

Za sad idu 2 napajanja i 2 x 290x na njih, mozda kasnije dodam jos. Tera li neko vise od 2 x 290x na ploci.

Sta da radim samo sam to uspeo da nabavim, znate kakva je situacija a svrbele me pare pa reko tu su sigurnije.

Poslednja izmena:
Ne leži vraže, sad sam našao kod mene jedan problem.
Stigla mije jedna 270x , pa sam morao da pravim drugi raspored.

Na jednoj ploči LC Power 6650 tera jednu MSI HD 7950 Twin Frozr III Boost OC i na drugom napajanju GPS-700A8 ista MSI HD 7950 Twin Frozr III Boost OC i Asus 7850 1GB i sve radilo, kako treba, danas zamenim 7850 za SAPPHIRE HD 7950 i mašina zakuca posle 2 minuta.

Ovo napajanje GPS-700A8 ima 2x8pin plus 2 molexa, tako da je u prvom slučaju MSI HD 7950 vezana direktno na 2x6pin, dok je Asus 7850 išla preko molexa. Posle zamene stavio sam SAPPHIRE 7950 direktno na 2x8pin sa napajanja, a MSI HD 7950 je išla preko molexa.
Kad mi je zabola mašina, probao sam samu MSI HD 7950 da radi preko molexa i ne može, mašina kuca.
Kako je moguće da single rail napajanje ne može da izvuče grafiku od 300w(mada nema ni toliko) preko molexa
Isto to napajanje tera 280x(direknto) + 270x(preko molexa)

Mozda brljavi jer prima struju sa 2 napajanja?

pogledas na napajanju koliko ti pise da moze da izvuce za molex grane i sve ce ti se samo kasti

mene zivo zanima kako sa napajanja moze da se procita koliko izvlace molex "grane"? ja sam 99% siguran da molexi vuku istu struju kao i PCIe konektori sa 12v grane. Inace retko koje napajanje od 700w ima 4 PCIe konektora tako da svi koji na rigu imaju 4 x 270X moraju neke da kopcaju preko molexa jer je *****ski kupiti 2x CM b700 za 4 x 270X.

mene zivo zanima kako sa napajanja moze da se procita koliko izvlace molex "grane"? ja sam 99% siguran da molexi vuku istu struju kao i PCIe konektori sa 12v grane. Inace retko koje napajanje od 700w ima 4 PCIe konektora tako da svi koji na rigu imaju 4 x 270X moraju neke da kopcaju preko molexa jer je *****ski kupiti 2x CM b700 za 4 x 270X.

Ma pogrešio je čovek.
Single rail je napajanje tako da svaka 12v grana ide sa istog izvora

Sa druge strane ima običaja da se ovde piše sve i svašta, plus da se pljuje po nekim rešenjim (bez argumenta), da bi dve nedelje kasnije svi to isto furali, kao da ništa nije rečeno.

Jedino dostupno napajanje (na odgodjeno placanje) mi je TT 730W SE 80+.
Moze li 2x270+5770 na njega.

to ti je 2x 185w + 75w u max varijanti plus ostatak sistema

Poslednja izmena:
Mislim da je jos davno receno da nije samo fazon u watazi nego i kvalitetu napona u smislu stabilnosti ovog sa pcie konektora i preko molexa...

Vecita tema.
Nova serija ekstendera nova problematika...

Ako pod "treca zica" mislis na zicu koja ide na B3 pin, procitaj ovaj citat sa jednog od upustava za modovanje ekstendera:

PCIE 1.0 spec specified pin B3 as reserved. Pin B3 was changed to 12v with 1.1 spec in March of 2005. If you are mining with a 1.0 spec card, x850 or lower, do not route B3 to molex (Use A2,A3,B1,B2 only). The instructions above are valid for all pci 1.1 - 3.0 spec cards(x1800 and above).

U prevodu, to je ostavljeno zbog kompletne PCIe kompatibilnosti.
Kod mene na ekstenderima za MSI 270x sam B3 povezao na 12V i nemam problema. Uradio sam to zato sto na novijim grafickim B3 jeste 12V i da nisam njega presekao, dzabe bi mi bilo sto sam sekao ostale, 12V sa molexa bi kroz taj vod bilo u vezi sa plocom.

GND je izvod sa napajanja, crna zica. Nemoj nista da vezujes na sasiju.

Posto koristis dual PSU, moj predlog je da prekines 12V vodove prema ploci.
Za GND nisam siguran da bilo sta postizes zato sto ti ostaje jos 7 GND vodova koji vode na plocu. Mozda su razdvojeni svi ti GND vodovi, ne znam, ali ja licno bih prekinuo i te vodove koji su povezani preko molexa.

Mnogo mi je 125W za 5770, ima samo jedan 6pinac, koji je max 75W, oćeš da kažeš da vuče još sa ploče 50W

Dobro, nije po defaultu 125W vec kako rece Vojkan oko 110W ali je malo o/c pa sam dodao.
Nje mi je najmanje zao pa je cedim maksimalno :)

Ali sto bi bilo cudno za 1 sestopinac? Pa 270 trosi 150W pa ima samo 1!?

edit: Ponavlja se prica kao sa APU Kaveri (u dolasku-nije stiglo al' ce da bidne).
Zacijenila "braca" da upecaju :/

http://geizhals.at/de/sapphire-radeon-r7-265-dual-x-11232-00-20g-a1074222.html

Poslednja izmena:
Izludeh zbog temperatura, dok mi kolega Apple ne isflesuje biose surdukno sam masinu napolje na terasu da radi (najtoplija kartica 70 stepeni; temp napolju 7 trenutno)!!..valjda nece kisa padne u po noci vcrs :D

Nazad
Vrh Dno