Šta je novo?

Hard Se Zapalio (razvalio) !!!

5eul

Slavan
Učlanjen(a)
03.08.2007
Poena
304
Na temperaturi oko 40 stepeni zapalila mi se elektronika Maxtora 80gb SATA prve generacije,
ne znam tacno koji model ali znam da ima dva napajanja staro i sata. Nije strasno samo je jedan cip pregoreo, pa me interesuje pre svega jel su mi podaci citavi, jer su mi veoma vazni (bekapovao sam sam oko pola), i gde mogu da nadjem tu elektroniku, jer su mi rekli da je veoma retka. Razmisljao sam da odnesem hard u data solutions(ili kako god), medjutim odrace me jer mi treba skoro 40 giga a elektronika mi je mnogo povoljnije resenje.
tako da ako zne gde? sta? kako? => pomagaj!

Poslednja izmena:
Imao sam isti slucaj, i 99% ce ti raditi kada zamenis taj cip.

Hvala, ali nisam vas najbolje razumeo, jel moze da se popravi elektr. ili mora zamena,
jel 6000 soma popravka tog cipa, zamena elektronike, ili sta?
i gde je taj HelpDisc.

Meni se slicno desilo sa maxtorom 60gb samo sam zamenio elektroniku i sve je radilo ok doduse elektroniku sam platio 25e

Potrazi elektroniku po oglasima ako je nikako ne nadjes onda kupi nov isti takav HDD skini elektroniku sa njega stavi na stari i to je to.
Nakon skidanja podataka vrati elektroniku na novi jer je bolje da imas novi HDD nego stari sa novom elektronikom.

Uh da zamalo da zaboravim za srafove na HDD-u ti treba Thorex srafciger (sestokraki).

Hvala, ali nisam vas najbolje razumeo, jel moze da se popravi elektr. ili mora zamena,
jel 6000 soma popravka tog cipa, zamena elektronike, ili sta?
i gde je taj HelpDisc.

Poslednja izmena:
Potrazi elektroniku po oglasima ako je nikako ne nadjes onda kupi nov isti takav HDD skini elektroniku sa njega stavi na stari i to je to.
Nakon skidanja podataka vrati elektroniku na novi jer je bolje da imas novi HDD nego stari sa novom elektronikom.

Uh da zamalo da zaboravim za srafove na HDD-u ti treba Thorex srafciger (sestokraki).

ovo ti je u principu najpametnije resenje, ali ne i najlakse (ali svako spada u jeftinije varijante- jer ti ionako treba HDD pretpostavljam)

Poseti www.pcberza.co.yu i vršljaj po oglasima, čak i mesecima starim. Ja na primer imam maxtora od 40Gb kome je skiknula mehanika, ali, totalno me mrzi da za 10€ koliko po meni vrede ploče - bilo koje i bilo kog diska, kljucam oglase. Sramota je odrati nekoga kao ti kome je zapelo za podatke, a ti imaš tamo neki krš koji gomila u fijoci... srećno u pretrazi. Mislim, 25€ su dernuli čoveka na muci za polovni krš.... ima valjda boga.... Na tom sajtu imaš nekoliko likova koji se bave diskovima, a i taj pomozibožedisk servis također se tamo reklamira povremeno.

hvala jos jednom,
videcu sta ima na toj pcberzi!

Ja ti preporucujem da se pre nego sto se latis srafcigera i cackanja hdd-a obratis nekom od ove dvojice sa foruma : gsimon , duksa88 . Veruj mi proci ces jeftinije nego ako sam radis nesto a ne razumes se . i procitaj ovo , ako i dalje mislis da sam cackas :
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=136874
Pozdrav

u cemu je fora

Trazeno mi je za popravku diska od soma
do 24 soma dinara,
jel me neko lera ili u cemu je fora
kapiram da cu da odem u helpdisk i za 6000
da ga tu popravim, al sto me neki *****avaju nudeci mi resenje i za 15 e
zna li neko o cemu se radi?
jedni mi govore da moze cip da se popravi , drugi da mora nova elektronika,
a treci mi nude kao resenje samo skidanje podataka i to neki za 400e ...brate!

Pa ovako... cip koji je izgoreo tesko da tje iko da ti zameni a kamoli popravi!
99% se kladm da ti koji ti nude "skidanje podataka" imaju elektroniq za tvoj HDD i to je to...
Sumnjam da iko kod kutje ima "sterilnu sobu" pa da se igra sa otvaranjem hard diskova, ili imaju torexe, al ne i dovoljno mozga, pa se vode onim, "sta!? otvoritju mu HDD i kod mene staviti njegove ploce" ili tako necim.
Podaci su ti NAJVEROVATNIJE netaknuti. Jedino resenje [a da nije par K dinara/evra] jeste da pronadjes identicnu elektroniq! Obrati paznju na voltaze na svom HDDu i HDDu sa koga je ta "nova" elektronika, jer iako na oko znaju da budu [skoro] identicne, postoje razlike, dakle, najcesce mora biti ista serija HDDa, a ne samo isti model.

tnx

tnx
javio mi se sad neki lik iz oglasa za elek. videcemo...

100% ce raditi zamenom elektronike,uspesno sam odradio 50-ak diskova tako i svi sljakaju
i kod Maxtora je najveca prolaznost jer u 99% imaju iste elektronike,dok kod WD-a je druga prica. poZZ:smash:

100% ce raditi zamenom elektronike,uspesno sam odradio 50-ak diskova tako i svi sljakaju
i kod Maxtora je najveca prolaznost jer u 99% imaju iste elektronike,dok kod WD-a je druga prica. poZZ:smash:

ne bih se kladio u 100%...
ode cesto i cip u HDA / mehanici....
pa zamena tada ne pomaze.....

A i ovih 99% nije tacno...

A da se zaposliš kao novinar u žutoj štampi pa očas posla zaradiš lovu za novi hard? Naslov je takav da sam ja pomislio da je hard eksplodirao kao bomba, razneo pola kuće, uništio ceo krov, i ubio komšijsku mačku pride. :d

Zamenio sam elektroniku i opet ne radi,
ne registruje ga u biosu, i hard je poceo da mi skljoca
(po prvi put), probao sam i na drugom kompu i opet isto
(nije do kablova i napajannja) !
zanima da li je to ipak i mehanicki kvar, ili postoji mogucnost
da je i dalje do elektronike, odnosno da je i ova neispravna (to se ja tesim jer ga nema u biosu).
inace cip koji je pregoreo (otvoreni plamen) je smooth...
a hard je Diamond Max plus 9 80GB SATA/150HDD
serija 3.5

Pa ovako... cip koji je izgoreo tesko da tje iko da ti zameni a kamoli popravi!
99% se kladm da ti koji ti nude "skidanje podataka" imaju elektroniq za tvoj HDD i to je to...
Sumnjam da iko kod kutje ima "sterilnu sobu" pa da se igra sa otvaranjem hard diskova, ili imaju torexe, al ne i dovoljno mozga, pa se vode onim, "sta!? otvoritju mu HDD i kod mene staviti njegove ploce" ili tako necim.
Podaci su ti NAJVEROVATNIJE netaknuti. Jedino resenje [a da nije par K dinara/evra] jeste da pronadjes identicnu elektroniq! Obrati paznju na voltaze na svom HDDu i HDDu sa koga je ta "nova" elektronika, jer iako na oko znaju da budu [skoro] identicne, postoje razlike, dakle, najcesce mora biti ista serija HDDa, a ne samo isti model.

ipak mora da nosi kod nekog ko nema mozga

Zamenio sam elektroniku i opet ne radi,
ne registruje ga u biosu, i hard je poceo da mi skljoca
(po prvi put), probao sam i na drugom kompu i opet isto
(nije do kablova i napajannja) !
zanima da li je to ipak i mehanicki kvar, ili postoji mogucnost
da je i dalje do elektronike, odnosno da je i ova neispravna (to se ja tesim jer ga nema u biosu).
inace cip koji je pregoreo (otvoreni plamen) je smooth...
a hard je Diamond Max plus 9 80GB SATA/150HDD
serija 3.5

a mozda si "unishtio" i tu dr. elektroniku....

mehanika ???????

@Duksa88 nemoj da spamujes i da prozivas ako nemas neko konstruktivno resenje!

@5eul Dodjavola... nemoj se ni truditi da stavis jos neq elektroniq jer i ako nije bilo do mehanike, sada jeste[ili do elektronike koja se nalazi unutar harda] ako ne planiras da nosis HDD u neq specijalizovanu firmu da ti "cupa" podatke, slobodno se pozdravi sa HDDom. Slicno se i meni desilo, culo se skljocanje aktuatora, a onda cudan beep zvuq, i tako u nedogled "cak-beep-cak-beep..."
Naravno, mozes se predati nekom entuzijasti sa foruma, al stagod da radis NEMOJ DA OTVARAS HDD ako ti ti podaci zaista trebaju!!! To se radi u specijalnim uslovima u sterilnim sobama koje imaju, recimo, zrno prasine po qbnom metru[sve u svemu, cistije od operacione sale]!!!
[OFF] nadam se da nisam upravu[/OFF]

a mozda si "unishtio" i tu dr. elektroniku....

mehanika ???????
ne verujem da sam je "unistio", jer se od pocetka culo to skljocanje
i pistanje, i nijednom hard nije detektovan, spolja mi deluje ista
kao i pre, pa valjda bi primetio da se i ona zapalila, osim ako sam nesto
drugo sad sprzio.
sad mi jedan drugar rece da mi je za zamenu te elektronike potreban
i PC3000 => ja nemam pojma sta je to!?

mislim da ti je bilo pametnije da si u startu kontaktirao recimo Gsimona i skratio sebi muke i ustedeo vreme.
Mislim da je bolje da prepustis taj posao nekom iskusnijem...

mislim da ti je bilo pametnije da si u startu kontaktirao recimo Gsimona i skratio sebi muke i ustedeo vreme.
Mislim da je bolje da prepustis taj posao nekom iskusnijem...

Sve je to lepo ,samo prosao bi bez vise hiljada u dzepu...
meni nije problem to da iskesiram, na kraju cu to verovatno i morati,
al mi je smor da dam 100, 200 evra
za neku stvar koju cu ionako da bacim,
kada skinem jedno 5-10 bitnih GB,
i pritom ce mi trebati kes za novi disK.

@5eul Posle simptoma koje si opisao, to je neminovno, ako su ti ti podaci zaista neophodni!

Sve je to lepo ,samo prosao bi bez vise hiljada u dzepu...
meni nije problem to da iskesiram, na kraju cu to verovatno i morati,
al mi je smor da dam 100, 200 evra
za neku stvar koju cu ionako da bacim,
kada skinem jedno 5-10 bitnih GB,
i pritom ce mi trebati kes za novi disK.

stvarno ne znam da li si pokusao da kontaktiras nekoga od navedenih, ali po tvojim komentarima cini mi se da nisi. To su ljudi koji se stvarno razumeju u posao koji rade, meni je Gsimon vise puta pomogao... Nema potrebe da govorim koliko sam mu zahvalan na tome.
U svakom slucaju, da si poslusao nas iskusne, mogao si da brze da ustanovis koji je problem sa tvojim hardom i sta je potrebno da bi isti proradio. Samim tim znao bi koliko ta usluga kosta i da li uopste postoji sansa da sam resis problem. Niko od pomenutih te ne bi prevario i slagao te da ti je crkla mehanika u slucaju da ti je otisla elektronika....
ali dobro, neko nauci na tezi nacin.

Ma ja samo hocu da mi neko ako zna kaze sta je problem
mehanika ili elektronika?, jer kapiram da je ovo slucaj koji nije redak,
ja npr. do sad nisam znao da disk moze das skljoca, prvi put sam cuo za to,
, a to mi se sad desava, to i pistanje, medjutim to je samo kad sam stavio drugu el.
tako da ja mislim da je i dalje do el. jer ga ni bios ne registruje,
ne zelim da nosim negdei da placam dijagnoze od 1000,2000 kinti,
dakle sve sto hocu jeste da mi neko ako zna kaze
npr. da najcesce je u takvom slucaju glava *****avala...elektronika...ili sta god.
jel nekom poznat uopste ovakav slucaj kada posle zamene el. pocne pistanje i skljocanje hdd-a
da li postoje elektronike koje izgledaju identicno a da imaju drugacije parametre?
da znam da li da jurim drugu elektroniku, jer mi se javlja sto vise ljudi,
a ako je mehanika ne gubim dzabe vreme i da ganosim u servis ili deganziram...:trust:

, a to mi se sad desava, to i pistanje, medjutim to je samo kad sam stavio drugu el.
npr. da najcesce je u takvom slucaju glava *****avala...elektronika...ili sta god.
jel nekom poznat uopste ovakav slucaj kada posle zamene el. pocne pistanje i skljocanje hdd-a
da li postoje elektronike koje izgledaju identicno a da imaju drugacije parametre?
a ako je mehanika ne gubim dzabe vreme i da ganosim u servis ili deganziram...:trust:

a ko ti je to trazio kinte za dijagnostiku?

Ja nisam , a siguran sam 100 % ni Duksa !!!

imao si pm od mene....!!!

javi se i donesi disk da ga dijagnosticiramo
i posle toga imas odredjenu ponudu u kintama za RESHENJE !!!!

naravno ako je moguce resiti problem....

i to je SVE....

sve drugo ti je samo lutanje i pokusaji kojima samo mozes pogorshati stanje diska....

Pa ako su ti stvarno bili bitni podaci onda si lepo trebao odmah da nosis nekom ko moze da ti pomogne a ne da pokusavas sam da krpis loptu za koju mislis da je kockasta piramida *** :d

Probaj jos malo da popravljas sam pa ce na kraju ili da te kosta 10 puta vise skidanje podataka ili ces da bacis lepo HDD u djubre.

Ali s obzirom da si se usudio sam da opravljas pretpostavljam da ti podaci nisu toliko bitni pa lepo to baci u djubre i pazari novi hardic ;)

Vrh Dno