Šta je novo?

Hard se prebacuje u PIO mod

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
920
Od juče mi je hard disk počeo da se prebacuje u PIO mod, bez obzira što deinstaliram granu u Device Manageru pa restartujem (tada radi u DMA modu "donekle", ali čim krenu neke veće HDD aktivnosti, prebacuje u PIO).
Instalirani su najnoviji Intelovi čipset drajveri, ne znam šta je. Da nije problem do harda? Evo šta kaže SMART info iz Everesta:

clipboard01tn3.gif

Proveri / promeni kabl....

Ovo se desava ako Win ne mozhe da uradi upis na neki sektor (valjda 6 puta zaredom). Realno, to znaci da je disk crko na tom mestu, i da nema sektora za realokaciju. Mislim da beshe isto ako ne mozhe da procita (s'tim sto tada nema reci o realokaciji :D).
Pokreni SpinRite programce, uradi surface test i videces sta je u pitanju.

Skoro sam sigura da je disk u pitanju. Ne znaci da je crko ali ako nema sektora za realokaciju, kao da je beskoristan. Zameni ako mozhes.

Privremeno sam ubacio onaj ResetErrorCountersOnSuccess u registry, koji resetuje taj brojač posle svakog uspešnog upisa, kao privremeno rešenje dok ne utvrdim šta je. Sad se više ne prebacuje, a i kabl sam malo pričvrstio pošto je labav. Sad ću da probam sa nekim od tih surface skenera.

Privremeno sam ubacio onaj ResetErrorCountersOnSuccess u registry, koji resetuje taj brojač posle svakog uspešnog upisa, kao privremeno rešenje dok ne utvrdim šta je. Sad se više ne prebacuje, a i kabl sam malo pričvrstio pošto je labav. Sad ću da probam sa nekim od tih surface skenera.

ako je kabl bio labav to je verovatno uzrok za
povecan broj CRC gresaka
pa moze da bude i uzrok prebacivanja u pio mode...

Surface scan nije našao loše sektore, ali po uključivanju SMART-a u BIOS-u, Everst sada kaže sledeće:

ID Attribute Description Threshold Value Worst Data Status
64 <vendor-specific> 0 1 1 0 OK: Always passes
C8 Write Error Rate 0 100 0 0 OK: Always passes
C8 Write Error Rate 200 100 0 142 Advisory: Usage or age limit exceeded
5C <vendor-specific> 0 200 0 0 OK: Always passes
64 <vendor-specific> 0 100 253 0 OK: Always passes
64 <vendor-specific> 0 92 0 6366 OK: Always passes
64 <vendor-specific> 0 0 0 3187671040 OK: Always passes
20 <vendor-specific> 0 0 0 3254779904 OK: Always passes
52 <vendor-specific> 0 100 0 133 OK: Always passes
C8 Write Error Rate 0 63 0 37 OK: Always passes
C8 Write Error Rate 0 113 0 37 OK: Always passes
C8 Write Error Rate 0 200 0 0 OK: Always passes
C8 Write Error Rate 0 200 0 0 OK: Always passes
C8 Write Error Rate 200 0 0 2214592512 Advisory: Usage or age limit exceeded
01 Raw Read Error Rate 0 200 1 51300738 OK: Always passes

Da li je vreme za paniku?

cable! :)
meni se ranije rezač prebacivao na PIO... imao sam identičan problem, i sve što sam uradio je naguravanje kabla u ide konektor.

@Rio: manje od godinu dana.

Ni u najmanju ruku se ne moze reci da je hard star, verovatno je neki nesretan primerak ili tako nesto. Garancija i hdd u ruke pa u radnju, ne verujem da se moze nesto tu popraviti...

Ni u najmanju ruku se ne moze reci da je hard star, verovatno je neki nesretan primerak ili tako nesto. Garancija i hdd u ruke pa u radnju, ne verujem da se moze nesto tu popraviti...

tesko da ce mu prihvatiti reklamaciju ....

Baš tako, odgovoriše mi na mail kako može biti i zbog čipseta i zbog ovoga i onoga, a da teglim celu mašinu preko pola grada pa da je drže tamo ko zna koliko dana, nema šanse...
Nije da imam nekih ozbiljnih problema - posle uključivanja onog tweaka u registriju više se ne prebacuje u PIO, osim što ponekad iskoči error u event logu...

Ma ja bih odma' uzeo drugi disk, a ovaj probao da dotučem nekim stress test-om, pa im ga onda vratio uredno crknutog. :d

Na koliko si dobio garanciju na njega? Ako je samo godinu dana, nemaš još puno vremena a i baksuz možda neće tako lako posustati. Ako je problem do medijuma, po meni je najbolje da pustiš neki r/w stress test 24/7, ali da mu ni ne pomažeš mnogo sa hlađenjem, pa dok ne baldiše. ;)

Imali smo isti problem u firmi, i to sa potpuno novom mashinom! DOlazili serviseri i nisu znali da otklone kvar dugo vremena pa se moj kolega setio da proveri to u device manageru. Na kraju se ispostavilo da je ushtekan neki matori sata kabel, posle chije se zamene nije vishe s`ebavao taj transfer mode...
Probaj da zamenish samo kabel, mozhda je on problem.

Poslednja izmena:
A mož' da bidne i ploča...

Kako sam promenio kabl, disk errori se više ne pojavljuju u event logu, da kucnem u drvo. Ali je isti raport u SMART-u ostao.

Mani se Everest-a. Skini program sa sajta proizvodjaca tvog diska, ili Hitachi Drive Fitness Test, koji, koliko ja znam, moze da testira sve diskove. Inace, ja sam jednom, po principu zatvorenog kola, testirao ATA kabl, i sve zicice su bile OK, ali disk nije hteo da radi sa tim kablom - go figure.

mislim da je do windowsa i da u 80% slucajeva windows brljavi a ostatak od 20% ide na greske do kabla, maticna brljavi ili hdd neispravan tj poluispravan

windows brljavi, a mislim da je to u stvari bug koji je resen kasnije nekakvom zakrpom, u vise navrata i prebacuje hdd ili dvd u odredjenim slucajevima kao sto su npr:
hdd prebacuje u pio (naravno ne uvek) najcesce u slucajevima kad se reze dvd i prilikom rezanja hdd nije u stanju da isporuci odredjeni broj MB u zavisnosti od brzine rezanja a usled defragmentiranosti hdd (obicno vece brzine od 12x+)a dvd prebacuje u pio ako recimo ne moze da procita podatke sa dvd zbog prljavstine medija, pa je problem sto windows pamti kako je zadnji put uredjaj radio

Poslednja izmena:
HD nije popunjen ni do pola, defragmentujem ga redovno, režem na niskim brzinama, diskovi su ko novi i čisti jer ih tako čuvam, tako da to nije sigurno. Kao što rekoh, otkad imam novi kabl problema nema (da kucnem opet u drvo), al mi se baš i ne puštaju ponovo testovi, to traje dan i noć...
U svakom slučaju, problem (većim delom) rešen, hvala lepo.

Problem: disk(ovi), kabl(ovi), ploča.

Ta priča sa Windows-om ne pije vodu u >95% slučajeva... Imao jednu mašinu na kojoj se to dešavalo. Zamijenjen disk, reinstaliran Windows - opet se pojavi poslije 15 dana. Zamijenjen kabl, reinstaliran Windows - eto ga opet za 15 dana. Zamijenjena ploča - eto ga... Šipak! Nema ga više, sve u redu.

Mašina ima DVD-ROM, ali osim instalacionih medija, nijedna druga medija nije bila unutra. Koristi se isključivo da se otkuca desetak rečenica (za npr. 20 ljudi dnevno) i da se pokupi pošta...

Nazad
Vrh Dno