Šta je novo?

Hard & Ram

intruder

Čuven
Učlanjen(a)
30.12.2003
Poena
604
Pozdrav svima na forumu!

Imam problem sa drajverima za HDD. Naime, kada koristim windows-ove default drivere (standard dual channel ide cont.) sve radi manje- vise ok, jedino sto hdd radi na UDMA5.

Kada instaliram sistemske drajvere koje sam dobio uz plocu (nforce2), hdd je prijavljen kao udma6, medjutim, prilikom kopiranja vecih fajlova sa particije na particiju (npr. film) slobodna sistemska memorija je 3 - 8 mb!!! i bilo kakav rad za to vreme je nemoguc. Probao sam i druge verzije drajvera (3.13 je najnoviji, ako se ne varam) ali nema razlike. Instalacija windowsa je nova, par dana, nema virusa, nista nije menjano oko velicine sistemskog kesha ili slicno. Isto je bilo i pre formatiranja diska. Ponekad se isto desava i kada nesto rezem iz Nera, ali uglavnom je ok...

Da li bi eventualni update bios-a pomogao?

Ploca je MSI k7n2 - delta l, hard je maxtor 120 gb sa 2 mb kesha, procesor athlon 2000+ (8*200) , 256 mb NCP ram, ostalo nije bitno...

I jos jedna stvar, kako predlazete da podelim disk od 120gb? Trenutno je c 20 gb, d 40 i e 60

intruder je napisao(la):
...
I jos jedna stvar, kako predlazete da podelim disk od 120gb? Trenutno je c 20 gb, d 40 i e 60

Mislim da je ovo i previse subjektivno pitanje, pa je odgovor Deli kako hoces, jer ako ti treba jedan sistem deli ovako, dva sistema onako, koliko podataka onako itd. Znaci deli kako hoces, tj. kako mislis da ce ti odgovarati, a sto se tice problema oko HDD-a ja mislim da je to do nekog podesavanja u Bios-u... Proceprkaj malo... :beat:

Poz.

Znaci deli kako hoces, tj. kako mislis da ce ti odgovarati

Ovo je manje bitno pitanje, mislio sam pre svega da li ima nekog uticaja na brzinu mada koliko znam nema...

Sto se tice bios-a mislim da je tamo sve u redu, ali pogledacu...

hvala!

Neke druge ideje?

Instaliran Nforce BEZ onog njihovog IDE drajvera (pita te na pola instalacije da li hoces da instaliras i to). Ja sam imao slican problem i resio sam ga tako sto sam stavio Nforce bez IDE.

a za pocetak da odrdis defragmaciju i disc clean up :twisted:

Kao sto rekoh, bez nforce ide drajvera je ok, ali hdd radi u ultra dma 5 modu, a sa nforce drajverom je udma 6, da li je velika razlika?

@c3

Defragmentaciju radim redovno (diskeeper), takodje i disk clean up, mada nema sta da se cisti... :)

Link ka nekom ide drajveru koji radi? Mada sam trazio po google-u i sve sto dobijem su drajveri u paketu od 12,13 mb :(

Razlika izmedju udma5 (ata100) i udma6 (ata133) moda postoji u teoriji
ali ne i u praksi.

Vrh Dno