Šta je novo?

Hard ne pali iz prve :)

Lost GhOsT

Čuven
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poena
630
Recimo posle nestanka struje kada se pali cuje se kako ploce pokusavaju da se pokrenu i led dioda sija non stop. U postu ga detektuje , krene dalje ali ne moze da bootuje (can not boot error ili tako nesto).

E sad ono sto je zanimljio jeste da se hdd vidi u biosu ali ne prikazuje informacije o sebi (broj sektora, cilindara i ostalo).

Dovoljno je sacekati odredjeno vreme i ponovo upaliti kompjuter i sve radi bez problema. Ponekad uspeva i menjanje pozicije sata kabla, ili iskljucivanja i ponovnog ukljucivanja naponskog kabla u hdd, ali bez odredjenog pravila, tj. nekad uspe, nekad ne. Ovo se nikada ne desava prilikom restarta, vec samo nakon naglog prekida stuje i ponekad vrlo retko standardnim shut down i pokusaja paljejna odmah nakon toga.

Konfiguracija je iz potpisa.

Pozdrav.

Vjerovatno je elektroniak otisla na disku pa pali random. Takodjer ne vjerujem da igra ulogi mjenjanje kablova bilo naponskih ili sata jer opet random pali.

Nisam siguran da se nesto konkretno moze s tim diskom osim da izmjenis kompletnu elektroniku.. il ista vec. Moze biti da je problem samo el. motorčić.

moze biti ili napajanje ili disk. U ovom slucaju tipujem na disk.

ako imas ista bitno od podataka na njemu, prebaci ih dok jos mozes, a ja bih se licno oprostio od diska (ako hoces probaj ga kod nekog u masini...)

Probaj odraditi tetsove sa hd tune. Vidi sta on kaze i da li ima kakvih errora.

Nikakvih gresaka. Sto je najzanimljivije ovako radi vise od godinu dana :), (da ne ureknem sad). Evo malopre sam iskljucio racunar standardno (shut down), i nisam mogao da ga upalim nikako. Tek nakon mozda ~sat vremena upalio je iz prve :). Napajanje ne verujem da je problem, kabal sam probao da zamenim i nista, tako da to iskljucimo. Taj motorcic mozda... moze li to nekako da se proveri ?

Kada nece da se pokrene Led dioda je ukljucena sve dok se ne pojavi poruka boot disk failure. Kod normalnog ispravnog rada led dioda se gasi par sekundi nakon posta i nastavlja se normalan boot. Takodje se cuje i poznat zvuk kada pokusava da zavrti ploce, maltene zavrti i stane, i onda pokusava tako par puta.

Najverovatnije je elektronika otisla, koji je tacno disk u pitanju? Verovatno ces moci da nadjes elektroniku jer ih ima vise sa neispravnom mehanikom tj bad sectorima nego sa crknutim elektronikama. Javi koji je tacno model pa da vidimo, mozda se nadje nesto.

10058293.jpg

Pa nemas losih niti realociranih sektora...
Probaj stavi drugi sata kabal, mene jedanput on zezao...
Ne bi trebalo da je napajanje, kvalitetno je, ali ako imas mogucnost probaj ga na drugom napajanju, cisto da to otpisemo, a ako mozes probaj ga i u drugom kompu.

Verovatno motor ima mrtvu tacku pa se ne zavrti svaki put. Taj motor se ne menja (menja se ali MNOGO skupo).

Vrh Dno