Šta je novo?

Hard "iskace" iz RAID-a 0!?

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
395
Prije 2 dana kupio sam dva 500 GB-na diska (WD5000AAKS oba), danas sam ih uvezao u RAID 0, napravio 3 particije, podigao XP sa SP3 i nakon drugog, treceg restarta (nisam posteno ni ispodesavao XP), za jedan od diskova pise "Non-RAID", a za drugi "Inside RAID"?
Sta da radim, je li moguce ista popraviti ovdje?

Napomenucu da sam nakon instalacije sistema prilikom jednog restarta (gasenja) sistema, iskopcao jedan data SATA kabl (sa hard diska, na ploci nista nisam dirao), samo da bih ga razmrsio od drugih, vratio nazad i RAID je pukao, vise nista ne mogu uciniti?

Nemam nikakvog iskustva sa RAID-om, ali ne mogu vjerovati da se iz diska ne smije izvuci kabl i vratiti (na ugasenom racunaru)? Ili je to normalno kod nekih RAID-ova?

Naime, koristim Gigabyte-ov RAID (GRAID), ploca je GA-EP35-DS3. Diskovi su identicni modeli (AAKS)...
Takodje sam pokusavao zamijeniti pozicije data SATA kablova na hard diskovima, ali opet nista, BIOS uvijek prijavi da je prvi disk "Non-RAID", drugi "Inside" (cini se kao da ploca brlja).

Molim za bilo kakvu pomoc, savjete ili iskustva...

Pozdrav!

Kao kranja (a verovatno u tvom slucaju jedina solucija, posto pretpostavljam da ti se ne vidi RAID :)), moraces da rekreiras RAID sa istim podesavanjima (bitan je i order diskova, tj. da budu na istim portovima na kojima su bili).
Izvlacenje kabla nece puknuti RAID, sem ako to ne uradis dok je racunar ukljucen.

Ali nemoj da te cudi da diskovi padaju iz RAID-a, ja imam dva enterprise kontrolera iz cijih RAIDova padaju diskovi kao kisa u Bangladesu.

Kao kranja (a verovatno u tvom slucaju jedina solucija, posto pretpostavljam da ti se ne vidi RAID :)), moraces da rekreiras RAID sa istim podesavanjima (bitan je i order diskova, tj. da budu na istim portovima na kojima su bili).

Da li pod rekreiranjem mislis na bukvalno ponovno kreiranje RAID-a (sa "Create RAID" opcijom u mom slucaju)?
Posto Gigabyte-ov RAID nema nista kao "Recerate RAID" ili "Repair RAID"!?
Da li ce mi ovo unistiti podatke na diskovima, pod uslovom da RAID kreiram sa ISTIM podesavanjima (pretpostavljam da da :( )?

Izvlacenje kabla nece puknuti RAID, sem ako to ne uradis dok je racunar ukljucen.

Nisam izvlacio pod naponom, naravno! Ali sam skontao da nije to dovelo do pucanja RAID-a, vec prikljucivanje dodatnog "Non-RAID" diska...
Znaci, nakon instalacije sistema na RAID-ovane diskove, sve radi perfektno dok ne ukljucim dodatni SATA II disk od 500 GB, nakon toga RAID bezuslovno puca (uvijek prvi disk "iskace" iz RAID-a)!?
Cini mi se kao problem sa plocom, ili pak BIOS-om (probacu sa flash-ovanjem na F4 verziju, mada mislim da to nece pomoci)?
Ima li ko ikakav predlog ili savjet?

Ali nemoj da te cudi da diskovi padaju iz RAID-a, ja imam dva enterprise kontrolera iz cijih RAIDova padaju diskovi kao kisa u Bangladesu.

Hm, zaista za ne povjerovati, nisam znao da je RAID i dan danas toliko problematican, mislio sam da je to malo vise usavrseno.

Hvala na odgovoru, poz!

Da li pod rekreiranjem mislis na bukvalno ponovno kreiranje RAID-a (sa "Create RAID" opcijom u mom slucaju)?
Posto Gigabyte-ov RAID nema nista kao "Recerate RAID" ili "Repair RAID"!?
Da li ce mi ovo unistiti podatke na diskovima, pod uslovom da RAID kreiram sa ISTIM podesavanjima (pretpostavljam da da :( )?
Mislio sam na ponovni Create RAID. Ako nije neki blesav firmware, trebalo bi da ti ostanu podaci, ali to ti ne mogu garantovati :(

Nisam izvlacio pod naponom, naravno! Ali sam skontao da nije to dovelo do pucanja RAID-a, vec prikljucivanje dodatnog "Non-RAID" diska...
Znaci, nakon instalacije sistema na RAID-ovane diskove, sve radi perfektno dok ne ukljucim dodatni SATA II disk od 500 GB, nakon toga RAID bezuslovno puca (uvijek prvi disk "iskace" iz RAID-a)!?
Cini mi se kao problem sa plocom, ili pak BIOS-om (probacu sa flash-ovanjem na F4 verziju, mada mislim da to nece pomoci)?
Ima li ko ikakav predlog ili savjet?
Hmmm, a da promenis port na kome je taj dodatni disk? Mozda RAID "kontroler" pamti u NVRAM-u a ne na diskovima, tako da to moze da sj*** RAID kad prikacis novi disk.

Hm, zaista za ne povjerovati, nisam znao da je RAID i dan danas toliko problematican, mislio sam da je to malo vise usavrseno.
Ma nije to do RAID-a nego je halapljivost...
Mrzi ih da urade sve kako treba, pa testiraju sa sto manje diskova, koji se koriste u najvecem trzistu za njih i j***s ostalo...
Za taj novac stvarno ocekujem da BJ a ne da puca RAID :D

Hmmm, a da promenis port na kome je taj dodatni disk? Mozda RAID "kontroler" pamti u NVRAM-u a ne na diskovima, tako da to moze da sj*** RAID kad prikacis novi disk.

Od svih stvari koje sam pokusavao, mislim da sam vec i to radio (siguran sam da sam non-RAID disk kopcao na SATA 0 i SATA 3, dok preostala 2 cini mi se nisam isprobavao)... Istestiracu i preostale varijante!

Nisam napomenuo jedu bitnu stvar, ploca je prihvatila RAID i dodatni disk ukoliko se Windows XP instalira sa vec prikljucenim diskovima!!!
Naimu, tu sam imao problem sto je glupi XP (mojom greskom), prepoznao dodatni (inace storage) disk kao primarni i na njemu postavio boot loader (vjerovatno, jer mi je instalacija, tj. instalacioni fajlovi XP-a bili rasuti na i na njemu, osim na XP-ovoj glavnoj particija sa RADI-ovanih diskova)...
Ako se ovo desilo, je li moguce da dodatni boot loader smjesten na Non-RAID disku zeza stvar? Da li ga je moguce izbrisati bez posledica po podatke (cuo sam da ni format ne pomaze da se ovi loader-i uklone sa diska na kome su jednom bili kreirani)?

Ono sto sam ja zeznuo u cijeloj ovoj prici jeste sto nisam pazio kada sam prvi put instalirao sistem (XP), kada su svi diskovi bili ukljuceni (RAID i Non-RAID), pa je redoslijed diskova ostao po default-u, tako da je Non-RAID disk prepoznat kao primarni (C: ) od strane Windows XP instalacije, a ja usled neiskustva, nisam se vratio u BIOS da ovo promijenim, nego misleci da ce XP to sam izregulisati, nastavim instalaciju i totalno zeznem sve (pri cemu dobijem instalaciju razbacanu na dva diska, tj. dvije particije, RAID-ovanu i ovu obicnu od Non-RAID diska)...

Komplikovana prica - smorih! :(

Ma nije to do RAID-a nego je halapljivost...
Mrzi ih da urade sve kako treba, pa testiraju sa sto manje diskova, koji se koriste u najvecem trzistu za njih i j***s ostalo...
Za taj novac stvarno ocekujem da BJ a ne da puca RAID :D

To vec ima logike! Kako mi se cini opet problem lezi samo u nasem trzistu i cesto losim komponentama...

Poslednja izmena:
Hmm,ja imam RAID0 na kucnoj masini ali ja sam prvo instalirao windows samo sa ta dva diska iz raid array-a pa sam onda dodao neki tamo disk za storage.U svakom slucaju,smrdi mi do da on nezna koji su diskovi u RAID-u a koji nisu,moja ploca ima nvidia raid controler tako da sa time nisam imao nekih problema.Jedino sto me muci je sta cu kad budem trebao da menjam plocu i kada budem trebao da isprebacujem sve podatke :S.

Ja bih te savetovao da:
1.Ukoliko nemas bitnih podataka na ta dva diska sa kojima si pravio RAID,flashuj bios na najnoviju verziju,ja inace imam neke GB ploce sa kojima imam uzasnih problema cak i sa f10 biosom,no nije vezano za raid vec za proizvodjaca (^^).
2.Napravi RAID bez tog dodatnog diska ali ispostuj sata portove (0,1).
3.Po zavrsetku instalacije i podesavanja onako skolski dodaj disk.Trebalo bi da radi,a i izbegnuces velike muke koje se mogu javiti kasnije.

P.S.Ukoliko iko ko cita ovo ima ikakve veze sa Gigabyte-om,zvanicno ili nezvanicno,molio bih da se javi,hvala unapred.

Hvala na savjetima, nogga...

1. Nemam bitne podatke, samo instaliran sistem, ali to je nebitno - podicu ga opet... BIOS mi je F3, postoji jos F4, bas sam kontao da ga flash-ujem juce, ali nisam stigao (prilicno sam ubijedjen da flash BIOS-a nece pomoci, ali opet vrijedi probati)!
2. Ne mogu "hardverski" ispostovati portove, jer mi je RAID samo na portovima 4, 5, ostali su "obicni" SATA (0-3)... Ali kontam da bi ovdje pomoglo da u BIOS-u promijenim redoslijed diskova (ono podesavanje za prioritet boot-ovanja: floppy, CD-DVD, hard, pa tu ima i opcija da se vise hardova poslozi po prioritetu - kontam da znas na sta mislim, mislim da ce to rijesiti moj prvobitni problem sa primarnim diskom, tj. particijom).
3. Tako sam vec jednom uradio, ali je bas tad nastao problem sa pucanjem RAID-a (vjerovatno zbog toga sto je Non-RAID disk koji sam naknadno ukopcao imao vec kreiran boot loader na sebi)!?

...Jedino sto me muci je sta cu kad budem trebao da menjam plocu i kada budem trebao da isprebacujem sve podatke :S.

I ja sam razmisljao o tome, prilicno veliki problem... Ovdje me zanima da li su RAID-ovi na razlicitim plocama istog proizvodjaca kompatibilni (naravno Intelov RAID sa Intelovim, Gigabyte-ov sa Gigabyte-ovim itd.)

Intel-ov RAID je cross compatible na svim plocama (sa izuzetkom RAID5 kojeg nema na svim, ocigledno).

To sto ti je non-RAID disk bio boot disk nije bitno, to je samo odredilo gde ce biti loader, i to je to. Ne bi to moglo da zezne RAID.
Ako nemas bitne podatke, samo ponovo napravi RAID sa istim opcijama (isti diskovi, stripe size ako uopste mozes da biras, etc.) i _trebalo bi_ da ostanu podaci.

Slazem se sa tobom.Doduse ja kada sam podizao windows,bili su mi zakaceni samo raid diskovi,bas iz tog razloga kako bih boot birao preko biosa a ne preko windows boot managera,tako da je vrlo verovatno da se tu nesto shebalo.

Komponente su uzete vani ;)

Pih, bedak! :( Ocigledno vise nema pravila!

OK, pokusacu sa rekreiranjem RAID-a, pa cu se oglasiti sutra sa rezultatima...

Inace, sto se kompatibilnosti tice, nisam ni sumnjao da je kod Intel to uradjeno na nivou. Medjutim, sta je sa Gigabyte-ovim RAID-om, bilo bi super kad bi neko, ko se vec susretao sa slicnim "problemom", podijelio iskustva ovdje na forumu?!

Ne postoji GB RAID, oni koriste ne znam koji beshe kontroler (mislim da beshe Sil. Image). Ako jeste SI onda ne zelis da menjas RAID na drugi SI RAID kontroler. Nekad ce raditi nekad ne.

Da, u pravu si, cini mi se da je u pitanju Silicon RAID... Pisao sam "Gigabyte RAID" jer mi je bilo lakse objasniti na taj nacin! ;)
Kazi mi jos, molim te, da li bi pokusaj kopcanja na drugi SI RAID kontroler, bez dodatnih rekonfigurisanja, unistio sadrzaj diskova u slucaju da ne uspije da ih ocita? Ili bi jednostavno ignorisao pokusaj uvezivanja u RAID bez dodatnih posledica?

Ignorisao bi. Ili bi prepoznao kao nezavisne diskove.
Ne bi nista pisao.

Poslednja izmena:
Hvala za info, alfaunits!

Ako nemas bitne podatke, samo ponovo napravi RAID sa istim opcijama (isti diskovi, stripe size ako uopste mozes da biras, etc.) i _trebalo bi_ da ostanu podaci.

Inace, sinoc sam pokusao sa rekreiranjem RAID-a... Podaci nisu opstali (bar se sistem nakon toga nije mogao boot-ovati, particije sam zaboravio provjeriti)!
Moguce da sam ja nesto zeznuo kod pomenutog rekreiranja... Naime, kada sam krenuo sa prostim "Create RAID", nije mi dozvolio, izbacivsi poruku "Nema dovoljno diskova za RAID" (vjerovatno zato jer je jedan disk vec bio "Inside" a drugi je "Non-Radi" jer je iskocio). Kako to nije uspjelo, imao sam opcije "Delete RAID" i "Revert to Non-RAID" (ili tako neka opcija), izabarao sam drugu, zatim ponovo kreirao RAID sa istim parametrima (bio je i stripe size, njega sam takodje ostavio istog kao i ranije - 128 KB), i kao sto gore rekoh - nije uspjelo!

Potom sam uradio instalaciju novog sistema, ovaj put sa ukljucenim i "Non-RAID" diskom kao i prvi put (samo sam ovaj put pomocu Hiren's Boot CD-a kreirao particija, izvrsio podesavanja tipa primary, active i sl., da ne bih opet dobio loader na pogresnom disku) i za sada sve radi normalno (testirao sam iskopcavanje "Non-RADI" diska, pa ukopcavanje, pa prikljucivanje dodatnog 160 GB-nog eSATA diska i RAID fercera bez pucanja, bar za sada)...

I dalje mi nije jasno sta se desilo ranije, i kakave veze instalacija XP-a ima sa RAID-om i njegovim pucanjem, ali eto...!? Nabitnije je da sve radi, nadam se da se tako i ostati! ;)

A reci mi koji je razlog da ne koristis Intel RAID?

Zato sto ga nemam (Gigabyte GA-EP35-DS3)! :(

Dobar je manual, ali kao sto vidis, to je za jos jednu plocu osim moje ("GA-EP35-DS3R"). Jedina razlika je u onom "R" na kraju, koje upravo oznacava Intelov RAID kod Gigbyte-ovih ploca (preuzeto je sa chipseta, ICH9R)... Kod mene nazalost nema tog "R", tj. moj chipset je "ICH9"!

Nazad
Vrh Dno