Western Digital WD 1600AAJS - cena negde oko 60tak eura. 160GB.
Osim kapaciteta (gigabajti), treba obratiti paznju i na kes memoriju na hdd-u (2,8,16 MB, vise je bolje), i brzinu rotacije (5200, 7200, 10000... , trenutno aktuelni i najrasprostanjeniji su 7200 obrtaja)
ATA, SATA i SCSI su standardi tj prikljucci kojima se hdd spaja(vezuje) na maticnu plocu. Osim sto razlicito izgledaju, imaju razlicite brzine protoka podataka.
HDD koji sam ti preporucio je SATA, trenutno aktuelni standard, ATA je stari, a SCSI ima samo u malom broju (vecinom na serverima, ne u desktop racunarima).
HDD mora biti kompatibilan sa prikljuckom na maticnoj ploci, tj. moras imati SATA prikljucak da bi nakacio SATA HDD.
Koju plocu imas, da bi mogli da ti preporucimo HDD koji ce ti odgovarati.
Moja maticna je Gigabyte GA-8PE800, sad da je SATA MLATA nemam pojma
Cuo sam da je Seagate dobra marka ?
Sve mi je manje jasno. Sad gledam neke cenovnike, skoro nigde ne pise PATA. Ali sam nasao na sajtu pakoma bas stavka PATA. Kad kliknem na njega pise da se povezuje preko ATA. Sad, da li je PATA i ATA isto ?
Ako kupujes WD, uzmi JB seriju (npr. 1600JB ili 2500JB). Ako kupujes Seagate-a kupi pravog, moje misljenje je da SeagateMaxtora treba da preskocis. Kod Seagate-a ne mogu ti preporuciti odredjene modele jer nemam iskustvo sa njima i ne poznajem materiju dovoljeno.
Zasto da preskoci Maxtor-a? Voleo bih pojasnjenje obzirom da je Maxtor sada u vlasnistvu Seagate-a, daje se 3 godine na diskove, izuzev veceg buffer-a kod nekih modela Seagate-a nema drugih razlika, performanse prakticno identicne.
Kupi onaj koji je jeftiniji i sa garancijom od bar 3 godine.
Ja imam wd 200 giga ali je oznaka wdc wd2000JS.Imam ga vec skoro dve godine i radi bez problema a nemam nikakav cooler da ga hladi.Ako kupujes WD, uzmi JB seriju (npr. 1600JB ili 2500JB). Ako kupujes Seagate-a kupi pravog, moje misljenje je da SeagateMaxtora treba da preskocis. Kod Seagate-a ne mogu ti preporuciti odredjene modele jer nemam iskustvo sa njima i ne poznajem materiju dovoljeno.
Ok hvala puno na odgovoru.Sada mi je puno jasnije,posto nisam bas upucen u ovu problematiku ali me interesuje.@bojke1: Trenutno na trzistu mogu da se nabave serije BB, JB, JS(AAJS), KS, YS..
BB i JB su ATA HDD-ovi, BB imaju 2MB casha, JB 8MB.
JS i KS su SATA HDD-ovi, JS imaju 8MB casha, KS imaju 16MB.
Brzina rotacije kod svih(navedenih) i ATA i SATA je 7200 obrtaja/minuti.
Razlika izmedju JB i JS je u interfejsu (kes i brzina obrtaja su isti), tj. u standardu kojim se povezuje HDD na plocu, samim tim i u maksimalnoj propusnoj moci (citaj brzini) koja je na strani SATA, u ovom slucaju JS modela.
Kada bi lepo procitao sve od pocetka shvatio bi poentu.
Pises napamet i bez pokrica. Za razliku od tebe ja nemam nikakvu predrasudu i pisem samo na osnovu licnog iskustva.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari