Šta je novo?

hard do 60 70 evri

babac

Čuven
Učlanjen(a)
15.07.2005
Poena
619
Meni sve to izgleda isto, samo se imena razlikuju.
Pa sta vi predlazete. Sto veci kapacitet.

i jos jedno pitanje sta znaci: ATA , SATA , SCSI ... ???

Western Digital WD 1600AAJS - cena negde oko 60tak eura. 160GB.

Osim kapaciteta (gigabajti), treba obratiti paznju i na kes memoriju na hdd-u (2,8,16 MB, vise je bolje), i brzinu rotacije (5200, 7200, 10000... , trenutno aktuelni i najrasprostanjeniji su 7200 obrtaja)

ATA, SATA i SCSI su standardi tj prikljucci kojima se hdd spaja(vezuje) na maticnu plocu. Osim sto razlicito izgledaju, imaju razlicite brzine protoka podataka.
HDD koji sam ti preporucio je SATA, trenutno aktuelni standard, ATA je stari, a SCSI ima samo u malom broju (vecinom na serverima, ne u desktop racunarima).
HDD mora biti kompatibilan sa prikljuckom na maticnoj ploci, tj. moras imati SATA prikljucak da bi nakacio SATA HDD.
Koju plocu imas, da bi mogli da ti preporucimo HDD koji ce ti odgovarati.

Poslednja izmena:
Iako sam bio jako protiv Maxtora (malo me razocarala moja 120tka, al sad i ona radi ko zmaj ;) ), danas sam sredjivao kevinom burzu komp, na zhalost HDD mu pobenavio od bad sektora, a njemu bilo hito, i otishli da pazarimo HDD, poshto su od PATA 160tki imali samo Maxtor uzeli smo njega. Kad sam ga ubacio u komp veoma sam se prijatno iznenadio. HDD se nechuje, ali bukvalno, i posle par sati drljanja je bio mlak (moj WD bez ventilatora bi usput postao i shporet :p isto vazhi i za 120tku ), iako ima samo 2Mb kesha, maximum read mu je ~70Mb u sekundi (po hd tune-u), dok moj WD SataII (16Mb) na sataI kontroleru ima 69?

Uglavnom, moj glas ide Maxtoru sa cenom od 4200din i 3g garancije mislim da je sasvim pristojna kupovina.
:wave:

Poslednja izmena:
@Activated1: Ni moj se nije cuo uopste jedno 2~3 meseca od kupovine, pa je do skora mleo kao rucna vodenica za kafu!!!!! Naravno problem sam resio ACM-om. Do sada sam u racunaru imao samo maxtore i nakon svega, ne mogu ih preporuciti.... WD zato mogu, prvenstveno zbog ogromnog iskustva sa njima.

@Luckies onda Maxtor i dalje ima boljki, a ja pomislio da su se popravili malo, jeste da sad moja 3 god stara 120tka posle jednog LL formata prede ko kad je bila nova. Za WD se slazhem imaju dobre diskove, ja sam sa ovim mojim zadovoljan, sem shto se greje ko vrag ako ne duva neki ventilator na njega :\

A Seagate mi josh uvek ostaje neostvarena zhelja :\ i sad sam hteo da uzmem 320tku od Seagate-a ali niko nije mogao da nabavi ovde, nudli su mi jedino 250tku PATA shto ja nisam heteo.

P.S ako shta znachi, ovaj Maxtor nema one stare maxtor oznake tipa 6Y120LO, nego neke nove koje dosta podsecaju na Seagete-ove tipa SXXXXXX , mozhda su to prvi Maxtori iz Seagate pogona.

Poslednja izmena:
@Activated1: Verovatno je to seagate/maxtor. Sa njima stvarno nisam imao dodira, tako da ne mogu da sudim, ko zna, mozda su stvarno dobri.

Western Digital WD 1600AAJS - cena negde oko 60tak eura. 160GB.

Osim kapaciteta (gigabajti), treba obratiti paznju i na kes memoriju na hdd-u (2,8,16 MB, vise je bolje), i brzinu rotacije (5200, 7200, 10000... , trenutno aktuelni i najrasprostanjeniji su 7200 obrtaja)

ATA, SATA i SCSI su standardi tj prikljucci kojima se hdd spaja(vezuje) na maticnu plocu. Osim sto razlicito izgledaju, imaju razlicite brzine protoka podataka.
HDD koji sam ti preporucio je SATA, trenutno aktuelni standard, ATA je stari, a SCSI ima samo u malom broju (vecinom na serverima, ne u desktop racunarima).
HDD mora biti kompatibilan sa prikljuckom na maticnoj ploci, tj. moras imati SATA prikljucak da bi nakacio SATA HDD.
Koju plocu imas, da bi mogli da ti preporucimo HDD koji ce ti odgovarati.

Moja maticna je Gigabyte GA-8PE800, sad da je SATA MLATA nemam pojma :)
Cuo sam da je Seagate dobra marka ?

Sve mi je manje jasno. Sad gledam neke cenovnike, skoro nigde ne pise PATA. Ali sam nasao na sajtu pakoma bas stavka PATA. Kad kliknem na njega pise da se povezuje preko ATA. Sad, da li je PATA i ATA isto ?

Zahvaljujem na pojasnjenju :) Znaci ATA HD trazim !
Najzad, ima li neko preporuku odredjenog modela, ili da uzmem od bilo koji model od firmi WD-Seagate-Maxtor ? 250 ili 160 gb

Ako kupujes WD, uzmi JB seriju (npr. 1600JB ili 2500JB). Ako kupujes Seagate-a kupi pravog, moje misljenje je da SeagateMaxtora treba da preskocis. Kod Seagate-a ne mogu ti preporuciti odredjene modele jer nemam iskustvo sa njima i ne poznajem materiju dovoljeno.

Ako kupujes WD, uzmi JB seriju (npr. 1600JB ili 2500JB). Ako kupujes Seagate-a kupi pravog, moje misljenje je da SeagateMaxtora treba da preskocis. Kod Seagate-a ne mogu ti preporuciti odredjene modele jer nemam iskustvo sa njima i ne poznajem materiju dovoljeno.

Zasto da preskoci Maxtor-a? Voleo bih pojasnjenje obzirom da je Maxtor sada u vlasnistvu Seagate-a, daje se 3 godine na diskove, izuzev veceg buffer-a kod nekih modela Seagate-a nema drugih razlika, performanse prakticno identicne.

Kupi onaj koji je jeftiniji i sa garancijom od bar 3 godine.

Zasto da preskoci Maxtor-a? Voleo bih pojasnjenje obzirom da je Maxtor sada u vlasnistvu Seagate-a, daje se 3 godine na diskove, izuzev veceg buffer-a kod nekih modela Seagate-a nema drugih razlika, performanse prakticno identicne.

Kupi onaj koji je jeftiniji i sa garancijom od bar 3 godine.

Kada bi lepo procitao sve od pocetka shvatio bi poentu.

Ja imam wd 200 giga ali je oznaka wdc wd2000JS.Imam ga vec skoro dve godine i radi bez problema a nemam nikakav cooler da ga hladi.
Hteo bih da pitam koja je razlika u oznaci izmedju JB i JS?

@bojke1: Trenutno na trzistu mogu da se nabave serije BB, JB, JS(AAJS), KS, YS..

BB i JB su ATA HDD-ovi, BB imaju 2MB casha, JB 8MB.
JS i KS su SATA HDD-ovi, JS imaju 8MB casha, KS imaju 16MB.

Brzina rotacije kod svih(navedenih) i ATA i SATA je 7200 obrtaja/minuti.

Razlika izmedju JB i JS je u interfejsu (kes i brzina obrtaja su isti), tj. u standardu kojim se povezuje HDD na plocu, samim tim i u maksimalnoj propusnoj moci (citaj brzini) koja je na strani SATA, u ovom slucaju JS modela.

@bojke1: Trenutno na trzistu mogu da se nabave serije BB, JB, JS(AAJS), KS, YS..

BB i JB su ATA HDD-ovi, BB imaju 2MB casha, JB 8MB.
JS i KS su SATA HDD-ovi, JS imaju 8MB casha, KS imaju 16MB.

Brzina rotacije kod svih(navedenih) i ATA i SATA je 7200 obrtaja/minuti.

Razlika izmedju JB i JS je u interfejsu (kes i brzina obrtaja su isti), tj. u standardu kojim se povezuje HDD na plocu, samim tim i u maksimalnoj propusnoj moci (citaj brzini) koja je na strani SATA, u ovom slucaju JS modela.
Ok hvala puno na odgovoru.Sada mi je puno jasnije,posto nisam bas upucen u ovu problematiku ali me interesuje.
Pozdrav.;)

Kada bi lepo procitao sve od pocetka shvatio bi poentu.

Da, shvatam poentu:

prvo ide ovo:

"Verovatno je to seagate/maxtor. Sa njima stvarno nisam imao dodira, tako da ne mogu da sudim, ko zna, mozda su stvarno dobri."

a onda ovo:

"Ako kupujes Seagate-a kupi pravog, moje misljenje je da SeagateMaxtora treba da preskocis. Kod Seagate-a ne mogu ti preporuciti odredjene modele jer nemam iskustvo sa njima i ne poznajem materiju dovoljeno."

Pises napamet i bez pokrica. Za razliku od tebe ja nemam nikakvu predrasudu i pisem samo na osnovu licnog iskustva.

Pises napamet i bez pokrica. Za razliku od tebe ja nemam nikakvu predrasudu i pisem samo na osnovu licnog iskustva.

Do sada sam u svom racunaru imao samo maxtor hdd-ove i zbog velikog iskustva sa njima, ne mogu ih preporuciti. Imam ogromno iskustvo sa WD-om, njega sam i preporucio za kupovinu. Rekao sam da ne znam kakvi su Maxtor hdd-ovi u izvedbi Seagate-a, i da ako se kupuje Seagate, neka se kupuje pravi (koji je proverenog kvaliteta) a ne Seagate/Maxtor, jer je mala razlika u ceni, a samim tim ne treba rizikovati sa Seagate/Maxtor diskom. Nisam propustio dovoljno modela Seagate diskova kroz sake da bih mogao da predlozim odredjeni model (kao sto mogu kod WD-a).

Sta je ovde napisano napamet i bez pokrica?

Nema predrasuda, cisto iskustvo. Sta ti mislis na temu preporuke hdd? Nisi izneo svoje misljenje tj. preporuku. Voleo bih da je cujem i ako se ne slazes sa mojim predlogom, iskusni razlog zasto.

Imam i Seagate-a i Maxtor-a od po 320 GB kao i 2 WD-a od po 160 GB iz AAJS serije.
U pitanju su aktuelni modeli, Maxtor 8 MB kesha a Seagate 16 MB kesha. HD Tach rezultati su u granicama akademskih razlika, moze se reci da ih i nema. Po pitanju zagrevanja i buke/tisine razlike NEMA. Svakodnevni rad bez primetne razlike. Jedina primetna razlika je u ceni (~15-tak %) i garanciji (pod uslovom da se za Seagate-a dobije 5 godina garancije) i to je sve sto ce neko realno osetiti. U vecini radnji su u prodaji i Maxtor i Seagate diskovi iz Kine tj. iz iste fabrike. Ako zanemarimo garanciju (a da ne govorim da cu za 2 godine najdalje da prodam ove i uzmem vece diskove) i uzmemo u obzir da razlike u brzini prakticno nema sta ide u prilog Seagate-u? WD AAJS od 160 GB je po performansama u rangu sa gore navedenim diskovima ali nista ga posebno ni ne izdvaja. Maxtor za razliku od ostalih ima dobru cenu a sada se nudi sa 3 godine garancije koliko je meni sasvim dovoljno.

Konkretna preporuka ide za disk koji nadjete po najboljoj ceni a da ima (bar) tri godine prave garancije, zvao se on Seagate, Maxtor ili WD potpuno je svejedno.

Poslednja izmena:
@ Vlada

Pošto vidim da izgleda imaš diskove koji mene interesuju, koji od ova dva je po tebi tiši?

- Seagate ST3320620AS 320 GB 16MB
- WD Caviar WD3200AAKS 320GB 16 MB

Poslednja izmena:
Imam Maxtor Diamond 10 160GB (8MB) ATA133
Na istom je kablu sa Pioneer-om 111 (DVD je slave).
Hoću da kupim još jedan ATA od recimo 300GB (16MB).
Koji na primer? Vidim da ima MAxtor 10-ka za 100e 16MB ATA133, a ima i SEAGATE ST3320620A 320GB 16MB ATA100 za oko 80e.
Koliku razliku pravi ATA133 u odnosu na ATA100?
Da li da oba harda povežem na isti IDE (onaj sa windowsom kao master), a DVD na drugi?

Svaki savet je dobro došao.

Ako se dobro sećam ATA133 je podržavao samo Maxtor (kojeg je uzgred kupio Seagate).Neke velike razlike nema (nije merljivo).

Pozeljno bi bilo da Windows "spustis" na novi disk, posto je (verovatno) brzi - zbog vece gustine podataka po ploci. Ukoliko imas nedoumice, provrti HDTach ili neki slican program pa utvrdi koji je brzi od njih, ali sam 100% siguran da ce noviji odneti pobedu.

Potrudi se da razdvojis CD na posebnu granu, posto ti delimicno usporava rad HDD-a. Preporuka je da HDD-ovi budu zasebno na jednoj i optike na drugoj grani, sem ukoliko nemas neke specijalne zahteve tipa prebacivanje ogromne kolicine podataka sa jednog na drugi HDD (bekap i sl), kada bi bilo bolje da su oba HDD-a masteri, svako na svojoj grani, a CD tu dodje secondary slave kao kolateralna steta.

btw, malo su ti naduvane cene za te diskove: Segate 7200.10 (perpendikularac) kosta ~70e za 320Gb model, a Maxtor (tj opet Seagate) oko 65e...

Poslednja izmena:
10x ostoja, tako sam nešto i mislio.
Q[malo off]: Windows mi radi great(za moje potrebe), podešavam ga već godinu dana i ima sve što mi treba. Zanima me da li mogu samo da prebacim image na novi veći brži hdd (inače već imam acronis pomoću koga povremeno pravim backup image sistemske particije) iako su različiti?

Darius, hvala i tebi. Potvrtvrdio si mi ono što sam čuo.

Nazad
Vrh Dno