Šta je novo?

Hard diskovi

dr.Tiristor

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2005
Poena
379
Evo, gledam po malim oglasima....
6giga hard za "SAMO" 1100 dinara....

Ljudi,meni nije jasno, CEMU te cene?
Sta tu vredi 1100 dinara? 6 giga prostora? DVD 40 dinara 4 giga. Sta moze da se radi sa 6 giga, sem da se instalira OS i osnovni programi. Sa druge strane, i to bi jako sporo radilo, jer su ti hardovi stari....
Da ne bude samo ovaj primer, ko prati zna sta se sve nudi.
20 GB za 25€, 30GB za 30-35€, 10GB za 15€..... Zasto su tolike cene. To su stari hardovi, koji su radili ko zna koliko, i vrlo je verovatno da nece jos toliko. Zasto hard od 10 giga kosta 15€? Moze ili IKO to da mi objasni. Bilo je i ono, 2.5GB za 10€......

Sto im nabijate cene tako? Ko zna kada ce se na njima pojaviti BS, ili kada ce otkazati bilo sta, zbog starosti.

Sa druge strane, vidjao sam po MO 160GB za 50€, sto je i realna cena.
Zasto onda 10GB kosta 15€?

Sta je tu toliko vredno? :mad: :wall: :trust: :smackbum: :smack: :alo:

Antikviteti,shto su stariji to im je veca cena...:)

Slažem se u potpunosti. Ali, proizvod vredi onoliko koliko može da se proda. Ima dosta overpriced primera i u auto industriji, modnoj industriji...

dr.Tiristor je napisao(la):
Evo, gledam po malim oglasima....
6giga hard za "SAMO" 1100 dinara....

Ljudi,meni nije jasno, CEMU te cene?
Sta tu vredi 1100 dinara? 6 giga prostora? DVD 40 dinara 4 giga. Sta moze da se radi sa 6 giga, sem da se instalira OS i osnovni programi. Sa druge strane, i to bi jako sporo radilo, jer su ti hardovi stari....
Da ne bude samo ovaj primer, ko prati zna sta se sve nudi.
20 GB za 25€, 30GB za 30-35€, 10GB za 15€..... Zasto su tolike cene. To su stari hardovi, koji su radili ko zna koliko, i vrlo je verovatno da nece jos toliko. Zasto hard od 10 giga kosta 15€? Moze ili IKO to da mi objasni. Bilo je i ono, 2.5GB za 10€......

Sto im nabijate cene tako? Ko zna kada ce se na njima pojaviti BS, ili kada ce otkazati bilo sta, zbog starosti.

Sa druge strane, vidjao sam po MO 160GB za 50€, sto je i realna cena.
Zasto onda 10GB kosta 15€?

Sta je tu toliko vredno? :mad: :wall: :trust: :smackbum: :smack: :alo:

eh aj da ponovim po n-ti put taj hard ce u nekoj firmi itekako dobro raditi na matoroj masini win2k/office/baza podataka/program firme itd...i nekoj tetki/ciki ce zavrsavati posao i ko sto neko rece dok ima kupaca koji ce platiti toliko bice i tih cena a sta reci za bartone koji se prodaju po ceni vecoj od recimo novog semprona 3000+ am2 socket a doticni semp. ih samara po performansama

vec postoji ovakva tema... zove se CRNI BISERI

Ja se oko toga stalno svadjam sa ortakom.

Skoro je prodao HDD od 10GB za 20€, GeForce 4 za 30€.

Shiki Mozak je napisao(la):
Antikviteti,shto su stariji to im je veca cena...:)
Idi molim te! :d
Pa sto se onda pci zvucne prodaju za 200 dinara... ? :trust:
Da dam 15€ da mi sluzi kao antikvitet? Yeah, right!

Ronnie je napisao(la):
ma dosta overpriced primera i u auto industriji, modnoj industriji...
Ali se ne radi o tome, vec o hardovima koji se prodaju, a svi znaju da ne vrede toliko.

momsab je napisao(la):
vec postoji ovakva tema... zove se CRNI BISERI
Znam, ali se ne radi o tome, vec generalno o ceni iako oni toliko ne vrede. Jer to nisu izolovani slucajevi, vec se tako krecu.
Gde moze hard od 10GB da vredi 15 eura? :wall:

Ja se malo nashalio ali me shvatili ozbiljno...Shta te boli uvo,i mene to nervira ali ne obracam paznju...

dr.Tiristor je napisao(la):
...Ali se ne radi o tome, vec o hardovima koji se prodaju, a svi znaju da ne vrede toliko.
O tome ti i pričam. I Škoda Fabia 1.2 Fresh košta 11.250 eura a ne vredi toliko.

Svi hardovi do 8.4GB imaju jaku cenu jer samo oni mogu da pašu na Pentium I računarima. Naime - BIOS-i tadašnjih čipsetova su bili ograničeni na max vrednost od 8.4GB. I džaba vam hard od 40GB za jeftine novce kad on ne može da paše na takvu mašinu. A zapanjili bi ste se koliko Pentium kečeva se koristi po firmama. Uostalom za računovodstvo vam više i ne treba.

BTW - kod mene u firmi šefica radi na Cyrix 233, 32MB memorije, inetgrisana grafika (šeruje do 4MB od sistemeske memorije), hard 4.3Gb - i to sve sjajno fukcioniše sa Win98SE. Kuriozitet je da joj je monitor TFT 17" Acer AL1716As. Znači, žena skontala da joj bolja mašina ne treba, a za novac koji bi je koštala bolje da uzme kvalitetan monitor jer ispred istog provodi po 12 sati dnevno.

^^Taj monitor koshta ko dve takve mashine :d

U svakom sluchaju smatram da ne treba drzati tako visoke cene...

Cene malih diskova su tako visoke jer je njihov broj znatno manji nego broj računara kojima su potrebni. Znači cenu formira odnos ponude/potražnje. Ako nekome ne odgovara cena ne mora kupiti hard disk.

Blue je sasvim lepo objasnio situaciju.
Vrlo se cesto desava da u servis dolaze masine koje ljudima zavrsavaju posao i kojima se isplati da kupe mali hard disk za 20 evra nego da kupe drugu masinu koja bi bila par desetina evra skuplja.
I to ne samo P1 nego i dosta P2 racunara nije moglo da "skonta" diskove vece od 20GB.
Tako da za nekoga ko ima par masina kojima je samo otisao hard disk (ja ih siguno po magacinu imam par takvih komada) ovi stari hard diskovi vrede itekako dvadesetak evra.

Racunica je prosta - zakon trzista diktira cenu za deficitarnu robu.

A opet mali kuriozitet da takve cele masine kostaju u kompletu 40-50 evra ( a HDD im je pola cene ) ;)

E onda bolje uzeti celu masinu, pa da ostatak ode u rez delove, nego postovati zakone naseg 'trzista'

znaci, ja bi sam hddom iz stare masine od magicnih 8.4GB, mogao vise manje izvrsiti free upgrade na nekih 20-30 GB

Evo npr. ja! Imam takvih 3GB hardova na sve strane, naravno rade super i bez BS ali ih ne koristim. Neću da ih prodajem po 200 dinara komad pa ih zato ne prodajem uopšte. Stoje i skuplaju prašinu. Ali je blam da tražim 10€ za jedan od 3GB. Ne vredi toliko. Ne vredi ni 200 dinara jer je DVD 45 dinara. Znači realna cena bi mu bila oko 30 dinara! A sa RW DVD-om ne može da se poredi jer je veći 10 puta a i teži!
Word!

Nadam se da kroz život ne planiraš da zarađuješ kroz bilo koji vid trgovine - ostaćeš na ulici. Ma koga briga za savest - daš oglas za 10 eura komad pa ko hoće neka ga kupi. Ako mu se ne sviđa cena - neka zaobiđe.

Izvini ali ja moram da pogledam u ogledalo svako jutro! Nije novac najvažnija stvar! Od novca živim ali ne živim za njega!

Poslednja izmena:
Worf je napisao(la):
Ne vredi ni 200 dinara jer je DVD 45 dinara. Znači realna cena bi mu bila oko 30 dinara! A sa RW DVD-om ne može da se poredi jer je veći 10 puta a i teži!
pa i nije neko poredjenje tesko da ces u taj dvd/dvdrw da ubodes ata kabl pa da imas preko 4gb znaci treba ti i rezac a to je jos 35e :D

Poslednja izmena:
Worf je napisao(la):
Izvini ali ja moram da pogledam u ogledalo svako jutro! Nije novac najvažnija stvar! Od novca živim ali ne živim za njega!

Ala si ti pošten. Najbolje daj oglas u kome daješ ponudu tipa - prodajem 4 hard diska od po 4GB. Dajem 200 dinara po odnetom disku. Ko odnese đuture sva 4 plaćam 1000 dinara.

Šalu na stranu - neko ko kupuje takav hard za 10 eura zna dobro zašto mu treba i zašto košta toliko. On nema problema sa tom cenom jer zna da je to deficitarna roba.

Uzmi za primer nov računar. Čovek ti kaže sklopi mi računar za 500 eura. I ti kreneš sa sklapanjem i onda kontaš.

Hard od 40gb košta 40 eura a od 80 45 eura. Ma neću da *****em čoveka staviću 80.
Mem 256MB NCP košta 37 eura a Kingston 43. Ma neću da *****em čoveka staviću Kingston.
DVD-RW NEC 3550A košta 30 eura a NEC 4550A 33 eura. Ma neću da *****em čoveka staviću 4550A.
Monitor Samsung 793DF košta 103, a 795DF 108. Ma neću da *****em čoveka staviću 795DF.
itd. itd. dok na kraju ne *****eš njega nego sebe i zaradiš HVALA na celom kompu.

Sva roba na tržištu ima sa razlogom svoju cenu. U trgovini možeš da odereš nekoga sa cenom ali ti taj više neće doći. Ja zbog servisiranja stari hardware dobro cenim kako pri prodaji tako i pri kupovini. Kada mi na servis dodje Pentium I i čovek mi kaže da mu sredim komp, ja ću mu reći da mu se više isplati da mu prodam neku dvojku za 60-tak eura nego da popravlja keca za 20 eura. Ali ako mu taj kec vrši posao, u 90% slučajeva, pristaće pre na popravku. U toj popravci taj hard od 4GB cenim 10 eura a svoje ruke isto toliko. I da li sam ga zeznuo - apsolutno NE. Dao sam mu izbor a to što je on izabrao ono što mu više odgovara a ne ono što mu je bolje nije moja stvar.

Poslednja izmena:
30.gif

Slažem se! Lepo si ovo napisao!

Hmmm da i probaj na taj prazan DVD da instaliras sistem!!!
Sve je to vrlo prosto.
Masina mora da ima hard da bi radila (u 90% slucajeva!!!)
Hard je deo koji procentualno najvise crkava (odmah posle optike)
Rezultat je da ima puno masina u kojima fale hardovi.
Sledi da su hardovi deficitarna/trazena roba.

Iz svega ovoga sledi da ne mogu da budu jeftini.
A ima i mnogo gorih primera gde ljudi prodaju polovan 40GB hard za 35e a nov 80GB 42e. To je mnogo gore od navedenog 6-10GB za 10-15e.

Nazad
Vrh Dno