Šta je novo?

Hard disk zuji u idle modu

Bojan84

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2007
Poena
330
U pitanju je WD 250 GB ATA hard star otprilike godinu i po. Hard disk se nalazi u kompu sa jos jednim WD 250 GB SATA 2 na kome je instaliran sistem. Problem (a mozda i nije) se javlja kada je hard neaktivan, a manifestuje se tako sto se povremeno cuje iritirajuce pistanje koje nije toliko glasno ali iritira zbog visoke frenkvencije. Cim nesto pokrenem sa njega (otvorim film ili neku sliku) zujanje nestaje. Sa ovim simpomom radi dosta dugo (oko 6 meseci sigurno) i nisam primetio nikakve probleme druge prirode osim ovog iritirajuceg zujanja. Sta bi ovo moglo da bude.

Poslednja izmena:
U pitanju je WD 250 GB ATA hard star otprilike godinu i po. Hard disk se nalazi u kompu sa jos jednim WD 250 GB SATA 2 na kome je instaliran sistem. Problem (a mozda i nije) se javlja kada je hard neaktivan, a manifestuje se tako sto se povremeno cuje iritirajuce pistanje koje nije toliko glasno ali iritira zbog visoke frenkvencije. Cim nesto pokrenem sa njega (otvorim film ili neku sliku) zujanje nestaje. Sa ovim simpomom radi dosta dugo (oko 6 meseci sigurno) i nisam primetio nikakve probleme druge prirode osim ovog iritirajuceg zujanja. Sta bi ovo moglo da bude.

moglo bi da bude cak i napajanje, tj da od njega potice zujanje (zavojnice), koje je obichno iritirajuce i relativno visokofrekventno, a ponekad se desava da varira u zavisnosti od "opterecenja" napajanja.
lepo izvadish disk i samo ga prikachish na power, upalish comp i utvrdish da li je on. Ako je on, verovatno je motor, tj "lezajevi"...

Napajanje nije sigurno jer zujanje prestaje odmah nakon sto nesto pokrenem sa hard diska, takodje zujanje dolazi od njega kada se priblizim kompu jasno cujem da je od hard diska. To zujanje se ne javlja stalno kada je hard disk u idle modu, vec povremeno.

Poslednja izmena:
tako je kod te cele serije WD-a, ja isto imam WD 250KS model sa 16mb i pisti/zuji povremeno, koliko sam saznao radi kalibraciju zbog promene temperature... dok je bio sistemski disk redje se desavalo sad kad je 2nd isto se ponasa kao i tebi........ znaci sve je normalno samo sto zna malo da iritira pogotovo one koji imaju "silent" PC..... ostali verovatno ni nemogu primetiti pistanje...

Drugari, meni je zujao i sada vise ne radi, elektronika je otisla pa molim da ako neko ima disk da proda jer su mi bitni podaci. Javiti na 0642242242. Hvala.

Vidim nesto mi poznata tema, kad ono ja je pokrenuo pre skoro godinu i po dana, a kao da je juce bilo :D. Samo da napomenem da pomuniti hard disk jos i dalje lepo radi, a zujanje koje sam cuo sada se cuje ali mnogo redje nego ranije, zbog cega, ne znam, mada sam od tada promenio dosta toga u racunaru, ukljucujici i napajanje pa je mozda i ono razlog zasto se zujanje redje javlja odnosno cuje.

tako je kod te cele serije WD-a, ja isto imam WD 250KS model sa 16mb i pisti/zuji povremeno, koliko sam saznao radi kalibraciju zbog promene temperature... dok je bio sistemski disk redje se desavalo sad kad je 2nd isto se ponasa kao i tebi........ znaci sve je normalno samo sto zna malo da iritira pogotovo one koji imaju "silent" PC..... ostali verovatno ni nemogu primetiti pistanje...

Kod mene pistanje (zujanje) prestane kada hdd rukom pritisnem odozdo :). Znaci sakom i prstima prekrijem elektroniku. Ovo nije bas pametno sto sam probao, ali je tako (pre toga rukom se uhvatim za radijtor :) ). Disk je 2nd, dakle cesto je idle.
Ceo racunar malo koristim tako da nije relevantno to sto disk radi duze od godinu dana.

Nazad
Vrh Dno