Šta je novo?

Hard disk na ruter

grdoje

Cenjen
Učlanjen(a)
22.08.2011
Poena
170
Pozdrav ljudi. Ovako imam sledecu ideju, a vi mi recite da li je moguce nekako da je ostvarim. Hocu nekako da direktno prikacim externi hard disk na ruter, da mi ne mora racunar non-stop biti ukljucen kada delim fajlove, odnosno torrente. Da li je to nekako moguce uraditi ? Kontam da mi je potrebna neka jedinica koja ce da glumi racunar (npr. raspberry pi) pa da preko nje prikacim neki hard disk na kojem ce biti fajlovi koji se dele, odnosno, gde cu preko Teamviewer-a da dajem naloge sta da se skida, naravno ovo mi ne bi koristilo samo za torrente, vec i za privatnu FTP varijantu. Da li je ovako nesto moguce uraditi i da li nesto slicno vec postoji ? Kao sto rekoh, ideja mi je da "izbacim" sam racunar iz cele price i da gabarite (a i potrosnju) smanjim na minimum.

Ukoliko moderatori smatraju da je potrebno da ova tema stoji u nekom drugom delu, slobodno mogu da je prebace.

Odluci se prvo da li hoces da kacis disk direktno na ruter ili na Pi (pa onda njega na ruter).

Deljenje fajlova (ftp server) nema veze sa torentima.

Svejedno mi je da li ce da bude prikacen direktno na ruter ili preko Pi. Bitno mi je samo da "radi" posao.

Uzmi najjeftiniji NAS.

To sto ti zelis je definitivno NAS.
Mozes da se poigras i sa RPI, ali da znas da su brzine strasno ogranicene jer RPI koristi istu jedinicu za svu komunikaciju (USB i mreza). Ovo znaci da bi i prebacivanje na HDD sa umrezenog kompa kao i sam download, direktno na rpi, bili spori. Ja na RPI3 dobijam oko 13MBps. Meni je ok jer je ovo sekundarna funkcija, a RPI je media player, ali kao NAS nije bas neko resenje.

Pa imaš nekoliko rešenja. Ukratko:
1. NAS. Najfleksibilnije i najbrže rešenje. Uključen je 24/7. Svi imaju u sebi torent klijent. Brzine su pristojne, zavisno od modela. Nedostatak-treba biti koliko-toliko upućen.
2. HDD direktno na ruter ako postoji mogućnost. Nedostatak- HDD radi non-stop. Brzine su uglavnom bedne.
3. RPI - suviše komplikovano. Brzine su diskutabilne.
4. Kupiš nov ruter koji u sebi ima instaliran torent klijent. Ovo je moje rešenje. Torenti se skidaju direktno na fleš koji je uboden u ruter tako da mi je NAS rasterećen ovog posla i služi mi kao storage. Takođe, fajlovima na ruteru se može pristupiti sa bilo kog računara u mreži. Brzine nisu kao kod NAS-a ali su pristojne, za moje potrebe.

Poslednja izmena:
Hvala vam na informacijama. Pretrazicu sva ponudjena resenja :) pa javljam ishod.

Poslednja izmena:
Vrh Dno