Šta je novo?

Hard Disk ispravan vracen neispravan

bugi bugisa

Slavan
Učlanjen(a)
07.12.2007
Poena
319
evo moje iskustvo sa prodajom hard diskova
znaci prodao sam dva hard diska ispravna koji su bukvalno izvadjeni iz racunara i poslati exspress postom sutra zove covek kaze diskovi ne rade meni nije jasno sta cu kazem da ih vrati i zaista probam kod mene jedan disk lupa drugi nece da se ocita e sad nije mi jasno sta se desilo da li su ovi iz poste toliko bili nezni da su ih bacali prilikom transporta pa su ih sjeb..i ili je do kupca neka greska da li su kod njega doziveli neki strujni udar ili ..???? interesuje me da li neko ima slicno iskustvo da li su ovi iz poste krivci ili kupac

Kako su diskovi bili upakovani pri slanju?

Tu je garantovano bio problem u transportu.
Sa poštom oni nikad nisu bili nežni niti pažljivi.
Sigurno su se u tom tumbanju delovi rasklimatali. Tu nema dileme.

bas sam vodio racuna o pakovanju dole stiropor 1.5 cm disk stiropor disk stiropor nema mrdanja

Poslednja izmena:
Pa tu je i problem, sam stiropor nije odgovarajući materijal za pakovanje hard diskova jer nedovoljno ublažava vibracije, pogotovo ako dodamo i mogućnost da se sa paketom nije rukovalo na odgovarajući način prilikom transporta. Trebao si da upotrebiš sunđer koji bi adekvatno ublažio sve moguće vibracije i potrese.

Prilozi

• Nortek-3.5-Inch-Hard-Drive-Packaging.jpg
    Nortek-3.5-Inch-Hard-Drive-Packaging.jpg
    6.4 KB · Pregleda: 153
  • hard disk drive hdd pu foam pe foam eva foam epe foam foam cushion.jpg
    hard disk drive hdd pu foam pe foam eva foam epe foam foam cushion.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 149
  • hard disk drive hdd pu foam pe foam eva foam epe foam foam cushion (2).jpg
    hard disk drive hdd pu foam pe foam eva foam epe foam foam cushion (2).jpg
    38.9 KB · Pregleda: 145
  • hdd.jpg
    hdd.jpg
    46.1 KB · Pregleda: 160
Poslednja izmena:
ok slazem se sa tobom sto se tice pakovanja sledeci put neki sundjer
interesantno ove nove koje sam kupio bio sam kod prodavca kad su stigli isto kombijem su dovezeni nisu bili uopste upakovani ni u sundjer nikakav stiropor znaci samo ona folija i bili su u nekoj kutiji i nista im se nije desilo a kad ja ili neko drugi salje treba sto gluposti staviti da se ne ostete elem danasnji diskovi ne bi trebalo da su tako osetljivi na tumbanje??

Iz fabrike sigurno izlaze propisno upakovani u ambalažu sa sunđerastom tj penastom (foam) ispunom. Šta se dešava između većih distributera i maloprodaja gde je količina diskova relativno mala možemo samo nagađati. Pretpostavljam da tu zavisi od ozbiljnosti onoga koji transportuje tj. da li se poštuju neke utvrđene procedure pri pakovanju i transportu osetljive elektronike ili se pakuje kako ko ume i stigne.

diskovi iz VP-a u maloprodaju stizu tako upakovani da su vibracije svedene na minimum...

stizu sa pregradama od stiropora koje su pravljene za hdd jer tako VP dobija od proizvodjaca...

uglavnom VP imaju svoje kurire koji taj dan prevoze samo njihovu robu i vode racuna,tj. ne bacaju kao neki,jer znaju sta se nalazi u paketima i koliko je osetljiva roba...

koji su modeli bili u pitanju, ako nije tajna?

koliko sam ja razumeo prodavca ima takozvano bulk pakovanje kada se narucuje veca kolicina diskova diskovi stavljeni jedan uz drugi tj. sabijeni da ne mogu da se pomeraju u kutiji bez sundjera ili stiropora bem li ga ko je tu pametan i opet ja smatram da za kvar mojih diskova je kriva posta naznacio sam da su hard diskovi u pitanju i sta sad nista pojeo vuk magarca i gotovo

koje si diskove slao? tacni modeli?

hdd-ovi ka dse kupuju vece kolicine stizu u kutiji sa specijalnom penom-sundjerom nazo vi ga kako oces... ta pena ima takav oblik da zaglavi hdd i izgleda takoreci kao sace i tu nema mrdanja... to je najbezbedniji nacin da se transportuju... naravno mogo si i da nabavis one kesice sto imaju vazdusne mehurice jer one dosta pomazu... ja sam skoro dobio posiljku brzom postom i desilo se da su u transportu slomili CD koji je bio unutra :p onda ti je jasno koliko su nezni

heh... AKS, CityExpress... kod svih sam dozivao da vozac bukvalno uzme paket u ruku, pogleda za koga je, vidi da to nije moj paket i BACI ga nazad u kombi sa 1m visine - kao da ga namerno baca.

ili im je plata mala ili... ne kapiram takav odnos prema poslu.

U zavisnosti od modela HDD bi trebalo da je imun na šokove do 300G. Po meni je to dovoljno za bilo kakav transport, čak i bacanje sa navedene visine.

99% ti je lik kome si poslao upropastio diskove

na kojoj spravi se testira sila ubrzanja od 300G?

Verovatno si pomislio na neku od naprava kojima se podvrgavaju ljudi (piloti, astronauti i sl.) prilikom testiranja maksimalno podnošljive G sile, ovde nije reč o tome. U pitanju je izdržljivost na potrese čvrstih tela (hdd koji pada na pod ili bude udaren čvrstim predmetom).
A i hwfanatic je delimično pogrešno naveo mernu jedinicu.

Shock resistance

Shock resistance is especially important for mobile devices. Some laptops now include active hard drive protection that parks the disk heads if the machine is dropped, hopefully before impact, to offer the greatest possible chance of survival in such an event. Maximum shock tolerance to date is 350 Gs for operating and 1000 Gs for non-operating.

izvor Wikipedia

ne mislio sam na napravu sa kojom testiraju hard diskove na te sile G

^^ taj Shock resistence radi samo dok je racunar ukljucen, right?

koristi se senzor u laptopu koji signalizira harddisku da padaju sa stola?

Nema naprave, to je čista matematika. Zna se masa hdd-a, zna se zemljino ubrzanje pa se mogu izračunati i sile koje se iz toga pojavljuju.
U principu te jedinice u ovom slučaju predstavljaju silu koja se generiše kada hdd udari u drugo čvrsto telo, tj. sila koja se oslobodi kada npr. hdd sa 1m visine padne na betonski pod i zaustavi se skoro momentalno. Ta sila je, koliko god delovalo čudno, veoma velika.
Bolje bi bilo da se umesto tih 350-1000Gs prosto naznači sa koje visine u cm/m bi hdd preživeo slobodan pad, makar okvirno.

@kovacm

Da, ugrađena je neka vrsta akcelerometra koji detektuje nagla ubrzanja (kao ona prilikom pada) i u kratkom vremenu parkira glave na hdd-u.

aha znaci to su oni ustvari lupili (ne mislim bukvalno lupili) i to je samo teorijska pretpostavka da ce hard preziveti 300G, niko to nije testirao na sili od 300G

Pa izvesno je da je bilo nekih merenja tipa ispuštanje sa određene visine, ne verujem da bi tek tako napisali. Mada ima slučajeva kada hdd padne sa stola pa prođe neoštećen dok neki drugi pretrpi mnogo manji potres pa ne preživi. Mnogo je faktora u igri, visina, ugao pod kojim pada na podlogu, vrsta podloge i sl.

Moju macolu ne bi preživeli, čak da je baždarim i na samo 200G.:p

chuck_norris_2.jpg

a mozda su tvoja dva medju ovima:

[YOUTUBE]YCcWYu55wwA[/YOUTUBE]

...a mozda ih je covek samo bacio na TESTeru

[YOUTUBE]lpDLj_xsjWA[/YOUTUBE]

Ti hard diskovi, upakovani tako kako jesu, morali bi da prodju poprilicnu fizicku torturu da bi se tako pokvarili. Kurir je morao posteno da ih shibne. Verovatno bi imali i fizicka ostecenja. Ukoliko zakljucis da je zaista nemoguce popraviti ih, pokusaj da ih otvoris, mozda ti to bude nekako pomoglo. Mada mozda ih je on sprzio pa mlatnuo o zemlju kako bi ispalo da je pri transportu ili da si mu ih prodao pokvarene.

Sklon sam da poverujem da ih je ubio taj sto ih je kupio. Hardovi jesu osetljiva oprema ali...

A kako bi ih sprzio, evo da meni kazu "sprzi mi ovaj hard disk da se ne vidi.." ja ne bih znao...
Mozda u rernu, ko ploce :), al to ih moze samo popraviti :D

Kako god se okrene dobio ih je nazad, a ko je kriv, pa to sad i nema veze, on ih mora prihvatiti...

P.S. Ne stavljajte naslove velikim slovima, uzasno je...

Nazad
Vrh Dno