Šta je novo?

hard cvili ?!

gaggi

Slavan
Učlanjen(a)
10.04.2007
Poena
304
U pitanju je hitachi 250Gb sata 2 i cesto ispusta neki metalizirani piskutavi zvuk (visokofrekventni), veoma iritirajuci! Mislim da nisam umislio jer sam probao da sve kulere zaustavim, ali je i dalje cvilelo. Ali kada sam iskljucio hard, vise ga nije bilo. Ovo traje vec jedno dve nedelje i nameravam da ga nosim na reklamaciju jer ima tek 1 god, a jos dve je pod garancijom. Ima li neko slicno iskustvo sa hardom?

Jesi li ga probao na drugom konektoru napajanja? Mozda nije do harda...

konektor je onaj za sata diskove (ne znam kako li se zove), probao drugi iste grane koja ide od napajanja (lc power 550w) i ista prica..

Probaj da ga odvojis, tj odsrafis od kucista i stavis na neko privremeno postolje (neki sundjer ili slicno). Moguce je da zvuk dolazi od nekog od harmonika koji nastaju od vibracija prenesenih na lim od kucista.

bolje odnesi na reklamaciju.
ja sam imao problem sa klasicnim krljanjem, usled okretanja ploca u hardu, koje sam smanjio acoustic management software-om, tako sto sam smanjio brzinu okretanja.
ali ovo mi ne deluje da je isti slucaj.

ma to sam vec odlucio, nije u pitanju zvuk krljanja prilikom pisanja po hardu, vec konstantan cvilll!

ma to sam vec odlucio, nije u pitanju zvuk krljanja prilikom pisanja po hardu, vec konstantan cvilll!

Ako ti se javlja povremeno u trajanju par sekundi taj zvuk koji su neki opisali i kao "mjaukanje", nemoj da se brineš - u pitanju je tzv. termalna rekalibracija.
Ako je zvuk konstantan u dužem periodu, onda već nešto nije u redu.

Meni je tako jedan stari Maxtor poceo konstantno cvileti,sto kazes da je i kod tebe slucaj,za par dana je tako skiknuo da rodjena majka (ploca) nije mogla da ga prepozna,crko.E sad moram da napomenem da je poceo da cvili,zuji ili kako vec hoces nakon sto mi je prilikom nekog rondanja po kucistu ispao na pod :lupko: :crash: :D .

gotovo, zamenio hard i sada mjaukanje traje po par sekundi - da li su to zavojnice na ploci ili neka rezonanca harda i necega jos ne znam - sad je dobro

Isti problem ali drugi hdd, Maxtor 320 GB SATAII 8MB. Lupio sam search za Acoustic Management na Benchu jer stari linovi za download vise ne rade i naleteo na ovu temu, vidim da on ne pomaze. Zvuk nije konstantan, i vrlo ga je tesko opisati, visoka frekvencija, stvarno zvuci kao modulirano mjaukanje, traje oko sekunde i vezan je za rad glave na sitno recimo skidam nesto i on upisuje nesto malo, znaci kad se kopira nesto krupno ne cuje se, samo u tom sitnom radu u idle. Da li je hdd ispravan? S.M.A.R.T. parametri su svi odlicni.

Ja imam WD (WD1600JS) i umesto tog kratkog (par sekundi) VF zvuka cujem neko tiho zujanje... Isto tako je radio i stari WD800JB i neki Hitachi Deskstar tako da verovatno nije nikakav problem u pitanju...
A inace skoro svaki vlasnik Hitachija se zali na taj zvuk ;)

Nazad
Vrh Dno