Šta je novo?

Handheld Gaming PC (Asus ROG Ally, Ayaneo, GPD Win...)

N
Pozdrav ljudi da li neko zna
Ako bih uzeo neki handheld tipa Asus rog ally da li bih mogao da igram sa gamepass koji je na turskom regionu
Ne treba ti tako skup handheld za gamepass, ako ces da koristis gamestreaming, imas dobar net, mozes da uzmes i neku android konzolicu za tri puta jeftinije

Interesuje me Rog Ally z1 obicna verzija, dal moze da gura preko emulatora zelda botw i totk? Kakva mu je baterija i jel ima snage da gura u medium neke od naslova kao Tlou, rdr2 rdr1 i nesto novije od igara?

Konzola ispod haube krije:
Intel Core Ultra 7-258V (2.2GHz - 4.8GHz) + Intel Arc Graphics 140V 8 Xe Cores,
8" 120Hz Full HD IPS-Level (1920 x 1200) 100% sRGB Touch Screen Display,
32GB LPDDR5X-8533MHz Onboard Memory,
1TB PCIe 2230 NVMe SSD Gen 4x4,
Killer WiFi 7 BE1750,
Bluetooth 5.4,
Thunderbolt 4 x2,
Hall Effect Joysticks and Triggers,
80 Whr battery,
Microsoft Windows 11 Home.

Već su dostupni neki testovi i ovaj handheld ostavlja prilično dobar utisak.

Koja su vaša mišljenja?

P.S. - S obzirom da handheld igranje postaje sve popularnije i sve više proizvođača pravi modele sa odličnim čipovima kao što su AMD Z1 Extreme, pa sada i Intel Core Ultra 7 258V, a uskoro se očekuje i da AMD izbaci Z2 Extreme sa RDNA 3.5 890M grafičkim čipom.

Poslednja izmena od urednika:
Moje mišljenje je da je handleld mimo Nintenda niche kategorija gejming proizvoda i to će i ostati. Imam nekoliko retro konzola i Asus ROG Ally. Ti svi uređaji stoje po fiokama, kada odvojim vreme za gejming sednem za PC kao i većina gejmera. Verovatno ću uzeti Steam Deck 2 kada izađe ali mislim da to neće promeniti stvari. Drugi PC handheldi bazirani na Windowsu su inferiorne sprave, nešto od igara radi okej a nešto nikako, sa Intel GPU je situacija sigurno još gora.

Moje mišljenje je da je handleld mimo Nintenda niche kategorija gejming proizvoda i to će i ostati. Imam nekoliko retro konzola i Asus ROG Ally. Ti svi uređaji stoje po fiokama, kada odvojim vreme za gejming sednem za PC kao i većina gejmera. Verovatno ću uzeti Steam Deck 2 kada izađe ali mislim da to neće promeniti stvari. Drugi PC handheldi bazirani na Windowsu su inferiorne sprave, nešto od igara radi okej a nešto nikako, sa Intel GPU je situacija sigurno još gora.
Mogao bih na ovo da kažem da je sve osim ps vite i switch lite modela, zapravo niche kategorija handheld konzola. Switch oled sa 7 inca ekranom i switch 2 koji ce biti i veci, daleko prevazilaze granice "dzepne' nosivosti. Između ostalog tek nedavno sam kupio steam deck i iako moze da gura novije naslove uz fsr tehnologiju, gušt mi je na njemu igrati sve iz sedme generacije na high/ultra podesavanjima na tvu (uz dock)

zavisi sta se igra, ja do kako imam Legion Go sve igrice sa PC-ja sam obrisao...dodushe bitno mi je da mi rade igre koje volim da igram....
MK11, street fighter 5 i 6, Injustice 2, Uncharted 4, TopSpin 2k25 i 4, Fifa 24, PES 21+Patch, KOF15, NBA 22, Wolfenstein ovi novi, i gomila platformi..... sve to radi od 60 do 144fps....
jedina mana je kratko trajanje baterije kada se igra na preko 20w .... a igrice toliko fluitno i tecno rade da je to neverovatno. Jedina igra koja mi lose radi ali i to moze sa Lossless Scalingom da se na nabudzi je Mortal Kombat 1, mada mislim da je to los port i optimizacija.... mk11, injustice2 i sf6 rade na cistih 60fps zakucano! a moze i sa AFMF2 na 120.....
jedva cekam da izadje Legion Go 2 sa 32gb rama, VRR Oled ekranom, boljom baterijiom i Ryzen Z2 Extreme 890M grafikom.... rdna 3.5
slazem se sa vama da je zalosno to sto radi na windows-u, ali sta da se radi....

Meni skoro sve radi na Steam Decku, iako bih mozda voleo da je malo manji,ali ergonomija je bolja nego Switch. Mada je meni i Lite bio jako dobar, iako stvarno na momente mali..

Video sam skoro Lenovo u radnji, ono je ogromno :D
Meni je problem bio što igre koje volim (real-time tactics) nisu za gamepad, a i generalno više volim miš i tastaturu. Ali ne mogu da sedim toliko. Poslednji put sam igrao platformer na laptopu sa bežičnim kontrolerom. Tako da možda i kupim SD2, nema drugog načina da odigram ono što imam. Dok sam imao SD, jesam igrao više nego ranije.

Generalni problem sa uređajima je što su i dalje preskupi, posebno kad se uporedi sa NS-om. Ulaze u opseg gejming laptopova boljih performansi. A koriste standarde čipove, koji nisu možda najbolje izbalansirani sa CPU i GPU snagom za taj uređaj. Intelov 258V model je ok, sa 4+4 jezgra, ali grafika bi verovatno mogla biti bolja. Ryzen Z2 Extreme sa 16 CU je dobar skok, ali 8c/16t je samo bespotrebno trošenje struje i silicijuma. Z2Go je 4c/8t, ali 12 CU. Jasno mi je da im se ne isplati zaseban čip za ovo tržite, ali to je nešto što generalno "tražimo" već 10 godina, može da ide i u laptopove i miniPC.

Problem je u ceni i sporom napretku. Ne može Claw 8 sa GTX 1650 performansama da se prodaje za ravno €999 kad praktično daje iste performanse kao i Z1 Extreme od pre dve godine koji se sada može naći u polovnoj spravi za 350-400. Zbog toga nikad neće otići u mejnstrim, dok će Switch 2 da razbije sva očekivanja najpre zbog optimizacije. Sve ovo u x86 svetu je čist brute force, a svaki naredni napredak košta papreno. HX370 navodno duplo skuplji od 8840U, to vez 900-1000 evra ne može da bude. A za te pare ima i laptop sa RTX 4060, te se gubi poenta kompletno.

Switch je skup sport, to je konzola što znači da je ekosistem vrlo zatvoren a cena igara vrlo visoka. Ja sam involviran u PC već 30 godina i zbog toga je Steam Deck jedini izbor za mene. Problem je slaba dostupnost ali vrlo verovatno ću uzeti dvojku. Asus ROG Ally sam probao, Windows nije dobro rešenje za ovaj tip uređaja.

Pa ti stavi SteamOS na Rog Ally, ili Bazzite ne znam sta sad ima trenutno. Ali mislim da ce ove godine Ally biti medju prvima da ima ful SteamOS podrsku

Meni recimo SD odgovara za KCD,ali za neke druge igre mi fali nesto tipa izmedju SD i NS lite,nesto sto je lakse a ima snage dovoljno za osrednje igre. I da vrti Linux naravno. Ionako sam prosle godine igrao Gothic 1 i 2 vecinu vremena na NS lite.

Vrh Dno