Mana je napisao(la):
Meni Halo izglada ocajno. Probao sam je kod ortaka i posle 5 min odustao. Engin radi bump-maping , neke svetlosne efekte i ko zna sta jos ali ja sam konstantno imao utisak da igram neku DX7 igricu.Teksture su takodje blagi uzas. Pritom sam imao utisak da glavni lik uopste ne hoda vec da se kliza, nesto kao u prvom prastarom Half-Life( kad to bese, '97?) Toliko o kvalitetu i zapanjujucoj grafici. A da, igra je neprestano seckala mada je sve to radilo na XP2800+; 9600pro; 512 Kingston hyperX mem. JB hard disku.....
Oooo pa moram da opozovem ovo sto sam napisao. Osecam se pomalo duznim buducim igracima. Citava predhodna izjava doneta je brzopleto. Naime bio sam poprilicno izrevoltiran ocajnim performansa koja igra pruza, naizgled (pa opetm, naizgled) bez nekog dobrog vizuelnog razloga. Mali framerate mi je ubio celokupni utisak. Za prijatno igranje treba vam jakooo mocan hardver, ponajvise graficka.
Date / Time: 10/8/2003 4:38:22 AM (10745109ms)
2000MHz, 512MB, 128M ATI Radeon 9700 PRO (DeviceID=0x4e44) Driver=6.14.10.6378 Shader=1.4
C:\Games\Microsoft Games\Halo\halo.exe -videomode 1024,768,85 -timedemo (Version=1.0.0.564)
Frames=4700
Total Time=135.18s
Average frame rate=34.77fps
Below 5fps= 20% (time) 0% (frames) (28.202s spent in 12 frames)
Below 10fps= 21% (time) 0% (frames)
Below 15fps= 21% (time) 0% (frames)
Below 20fps= 22% (time) 0% (frames)
Below 25fps= 23% (time) 1% (frames)
Below 30fps= 29% (time) 6% (frames)
Below 40fps= 50% (time) 27% (frames)
Below 50fps= 75% (time) 59% (frames)
Below 60fps= 94% (time) 88% (frames)
Memory used Max=169MB, Min=136MB, Ave=156MB
Ajde recimo da kako tako i mogu da igram u rez 800X600. Sada je atmosfera potpuno drugacija. I dalje stojim iza toga da je pocetak na brodu najlosiji segment igre. Ljudi su coskasti, pokreti usana ne sinhronizovani, prostor u brodu oskudan i igrac klizi , ne koraca, kao i automobil kasnije u igri ali to cu zaboraviti. No to je utisak koji naglo zaboravljate nakon izlaska iz maticnog broda. Okolis je ogroman ( pojedini nivoi su daleko glomazniji od slicnih u Unreal II) i ne oskudeva sa objektima. Ima ih taman koliko je potrebno, no to opet varira od nivo do nivoa. Ne deluje siromasno i svaka tekstura je ispupcnena/udubljena. Intenzivan bump-maping je moguc razlog zasto igra koci u zatvorenom prostoru. Moram reci da su neki predeli fenomenalni dok su opet drugi ispod proseka. No ostavimo vizuelni ugodjaj po strani. Sada cu govoriti o atmosferi koja je specificna. Igra je neverovatno zarazna. Frka od samog pocetka, sa postepenim uvodjenjem u pricu za koju ne moze da se kaze da je plitka. Pozdravljam kontinuitet radnje, koja je zanimljivija, neizvesnija i napetija sa svakim odmaklim satom igranja. Ne bavi se psiholoskom analizom likova i ne analizira stanje i vreme sveta u kome se nalazimo - citaj ne smara, zato sto je ovo pucacina iz prvog lica, suvise teksta moze da ugusi akciju, a to u ovom naslovu sigurno necete doziveti. Taman kada vam dosadi lutanje po lavirintima vi izadjete na otvoreno, kada puca smori dobijete drugu, kada vam se smuci voznja vi poletite, igra je izbalansirana u svakom pogledu. Pod ovim podrazumevam i AI protivnika koji se znatno menja sa promenom tezine igre. A ovo mi je bilo posebno zanimljivo, pored toga sto se ponasanje i broj protivnika menja sa promenom tezine igre, takodje se menja i doba dana i ko zna sta jos. Tako da cete na odredjenim nivoima morati da ukljucite lampu jer je isuvise mracno, a to opet unosi dodatni nemir,probleme...
Da li je igra za decu ili nije? Pa cinjenice su pomalo kontradiktorne. Vas svi oslovljavaju sa "master chief" to vam je ime. Dovoljno. Pojedini neprijatelji zvuce krajnje detinjasto, ali nailazite i na situacije kada marinac iz vase ekipe psuje i nezasito puca u les vanzemaljca. Pa susrecete i marinca koji je odlepio od straha i koga jedino vas metak moze da smiri, a ni kolicina krvi ne manjka. Ovo su neki detalji koji nisu bas za decu, ne nikako od Microsofta. E sada, sve ovo pisem jer sam stigao do dela u kome se radnja korenito menja, ( Well Enough Alone) postaje ... jako uzbudljivo, goni me znatizelja. Ko bude igrao dozivece. Da li je onda igra dobra? Odlicna je! Dinamicna, igriva (ne snimam pozicije, postoje checkpoint-i), kada izgubite zivot trenutnto nastavljate gde ste stali, nema ucitavanja nivoa, postoje samo sitne naznake da ste presli isti, ambijetalni zvuci su fenomenalni i ..... sada razumem onu armiju ljudi koji su se navukli na Halo.