lazabd
Slavan
- Učlanjen(a)
- 30.10.2009
- Poena
- 319
Iz koje predpostavke si zakljucio da je password slab? Isto to pitanje važi i za ostale "pale" sajtove.
To što je neko uspeo da postavi komentar na nekom sajtu ne mora da znaci da je šifra tog sajta slaba. Cak štaviše, možda nije ni probio šifru tog sajta vec nekog drugog koji se nalazi na tom serveru, pa je uspeo da dode do admin naloga na tom serveru, možda je ... Ima previše mogucnosti tako da je glupo predpostaviti i poverovati u cinjenicu da su possword-i slabi.
Da sam ja na mestu nekog vladinog/državnog službenika pre bih rekao da mi je šifra na sajtu slaba nego što bih priznao da mi je neko "upao" na server. Upad na server je mnogo ozbiljnija stvar nego "upad" na sajt.
Pre sam sklon mišljenju da su ovi sajtovi hostovani na lošim i slabo zašticenim serverima nego što cu da poverujem da su "probijeni" prostim dictionary attack-om.
Ne postoji 100% bezbedan sistem.![]()
Stoji sve sto si rekao, mada je manje verovatno da je tako, a evo ti i zasto:
- sajtovi kao sto je sajt odeljenja za high tech kriminal i sajt viseg suda MORAJU biti na sigurnim dedi serverima, i to ne sherovani sa nekim drugim sajtovima, ili barem u dobrom proverenom komsiluku. Cinjenica da nije tako je dovoljna da ih diskvalifikuje od bilo kakvog opravdanja imho
- John the Ripper sluzi za dictionary attack - bas to se i desilo
- ne bi bilo prvi put da znacajni domaci sajtovi koriste admin/admin
- ne bi bilo prvi put da neki policijski sajt ima neku nevidjenu glupost na sebi (hint: pogledaj moj prvi post na benchu)
- domaci serveri su blagi ocaj - nemu tu ni standarda, ni rezona, zastite su slabe, vulnerabilities brojni. Tu si u pravu, daleko je gore priznati da je stvar ozbiljnija od prosto loseg admin naloga
- finally, to sto high tech crime sajt jos uvek nije operativan mi govori da ga odrzava neko ko bas i ne zna svoj posao. Ili to, ili prima naredjenja od takvih.
No, mislim da je najveci problem sajtova domacih institucija to sto svi jedva cekaju priliku to go medieval on their ass, umesto da pomognu. To govori o tome koliko su nepoverenje zasluzili, ali malo govori i o nama koji smo seirili nad njihovim glupostima. Srpska posla, na zalost.