Šta je novo?

hackintosh laptop za arhitekticu [1000e]

Lucas

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2002
Poena
690
devojka mi uzima laptop - pa me je pitala za pomoc - a ja pitam vas

laptop treba da je

15" sa sto vecom rezolucijom
i5 / i7
4gb rama
min 500gb hdd
da sve radi na snow leopardu

i da je kul fensi lagan kvalitetan itd...
budzet je 1000e

dajte predloge :)

nazalost budzet ne dozvoljava macbook - pa cak ni voyagerov...

Cesljaj po konfiguracijama, konkretno sve sa i5/i7 i Nvidia 320/330M grafikom ce raditi, ali je pitanje za ostatak hardvera, to niko ne moze napamet da ti kaze (ukoliko sam nije probao), jer u laptopove zaista trpaju sve i svasta. Za 1000e ti je najbolje da malo sacekas i pratis oglase, znaju da se pojave malo koriscene 13ice MBP za oko 900e i cenim da ti je to najbolja kupovina

suvise je velika lova u pitanju i suvise su ti jake potrebe da bi ciganisala s hackintosh varijantama. za soma eura uz nesto cimanja mozes da nadjes MBP. obican macbook bez frke nadjes, ali ima suvise malu dijagonalu ekrana i suvise je slab za ono sto trebas

Uh, 13-ca i arhitektura?

:)

Nisam siguran koliko je za 'arhitekticu' pogodan 17" zbog tezine, ipak je to 3kg i vise za vucaranje okolo. Drugi problem zbog kog ne bih uzeo 17" su sharke koje drze poklopac i koje stvarno moraju biti odlicne da bi izdrzale 5-10 otvaranja dnevno (sto iskljucuje jeftine 17"). Mada iskreno ne bih se zalio da mi neko pokloni HP Pavilion dv7 ili Envy 17 :)

Elem, u toj klasi cena imas i ThinkPad T510 sa 1366/768 15" ekranom. [size=-20](ThinkPad T510i Core i3-330M 2.13GHz/3MB, 2GB DDR3, 320GB 7.2k, 15.6" HD LED (1366x768) non glossy, Cam, DVDRW, nVidia NVS 3100M (512MB), Glan, Wlan 1000 BGN, BT, FPR, Bat-6cell, 5-1, Win7Pro 64)[/size]

I da, garancija 3 godine.

Poslednja izmena:
pa rekao sam da joj 13'' bas i ne odgovara

17'' je tezak i habast za nosanje okolo... bolje resenje je manja dijagonala + ext monitor, tastatura i mish... ja godinama ne koristim nista vece od 12-13 incha... externi monitor sve to resi

Vidi Tošibe, koliko se sećam moj poznanik je asistent na građevinsko-arhitektonskom i koristi Leopard. Baš zbog hevi-djuti problema koje je opisao @milanbb je pao izbor a i zbog garancije/podrške. Imaš i sajtove posvećene Tošibi i Hekintošu (postupak instalacije) pa proguglaj da vidiš koji modeli podržavaju koji OS X.

@miloshz: nisam tebi odgovarao, ali se svakako slazemo da je 13" malo za arhitekturu ;)

Drugi bitan problem je sto taj laptop treba da se koristi na faksu, sto iskljucuje monitor/mis/tast... vec se mora pronaci kompromis izmedju tezine, velicine ekrana, rezolucije, ergonomije, performansi i naravno izgleda :) Ne treba zaboraviti ni robustnost jer to treba da se nosi na vezbe, crtanja, kroz bus, taksi, auto,....

U zavisnosti od toga koliko ce vremena taj laptop provoditi na "terenu" treba definisati i ostalo. Mislim da je 'novatorija' vucaranja DTR-a od 17" ludost, bolje uzeti papir i 13" za ucenje *CAD programa, ali ja sam mator... :D

Poslednja izmena:
ne dolaze u obzir ni 13 ni 17. 13 je neupotrebljiv bar za arhitekturu a 17 preveliki za cimanje.

@miloshz - o tome se i radi... mbp 15" je prvi mac koji zadovoljava a on je out of range...
@milanbb - preslaba je to rezolucija za 15". nista ispod 1440x900 ne dolazi u obzir. (a bolje da je 1680x1050). ta 1366x768 se pakuje cak na 11" ekrane... jel postoji taj think pad sa jacim ekranom?

Poslednja izmena:
Imaš jedan MacBook Pro 15" i5, nov, na SMUG-u za 1200e.
Pogledaj.
Pozz

Pala cena na 1100, a ima ih 2.

Lucase, sad il' nikad. (ali rezolucija je 1440x900, tako da ne znam, ako to odgovra, razmisli)

Poslednja izmena:
@milanbb - preslaba je to rezolucija za 15". nista ispod 1440x900 ne dolazi u obzir. (a bolje da je 1680x1050). ta 1366x768 se pakuje cak na 11" ekrane... jel postoji taj think pad sa jacim ekranom?

Naravno da postoji, samo sto bi se to moralo porucivati posebno. Ali je 1680x1050 zlo za rad, imamo par ThinkPada u firmi sa tom rezolucijom i meni je to presitno.

Uzmi bre ovo za 1100 :)

Dell xps m1530 preporucujem zato sto je extra moderan i zadovoljava sve pomenuto gore ;)

Zašto? 2.5kg i nije puno... :)

Mene takođe interesuje ta Tecra.

Ima solidan hardver i veoma dobar displej sa rezolucijom 1600x900, čak ga je Toshiba deklarisala kao workstation računar, mada na NB kažu: How confidently Toshiba has labelled the Tecra S11 as a mobile workstation. 'Office all-rounder' would have been closer to the mark, in our opinion.

Mada, ne znam koliko će arhitektici da se svidi ovo: :D
The Tecra S11's plastic casing looks so cheap that it actually has a certain charm of its own. However, as a top-flight business machine, they should really have paid more attention to its appearance.

Meni iskreno ne smeta, baš volim taj look koji imaju Tecra mašine, bolje i tako nego neki lipicaner koji se savija i uvija ko plastična fascikla. ,)

E sad, ima bolje ali 120+ 'iljadarki.

Takođe me interesuje Mac BookPro, ali da li ovi sa oglasa novi imaju garanciju, tj. da li je to kod Apple-a worldwide? Da li na njih može da se stavi opušteno Win ili Linux, ali direktno na HW, ne u nekoj vrsti virtuelne mašine?

Poslednja izmena:
Da, Apple garancija je za ceo svet, ali samo uz račun (koliko ja znam).

Ja opušteno držim Linux na MacBook-u, a držao sam isto toliko opušteno i Windows.

Ali instalacja Linux-a nije baš opuštena. Trebalo mi je dosta pokušaja dok nisam ubo kako treba.

Pa nije zato što je hardver prilagođen softveru i obrnuto, tj. macbook je pravljen da tera OSX (i eventualno Win pod bootcamp-om, ali ovo je glupost živa). Ipak, može se uz izvesne akrobacije na macbook-u poterati ubuntu, koji, koliko videh kod tebe Ivane, sasvim lepo radi.
Ja sam svojevremeno probavao razne Linux distroe na mac miniju (early 2009) i najveći problemi su bili sa zvukom i mrežom, sve ostalo manje više proradi, ali sa zvučnom i mrežnom karticom sam morao da pribegavam hackovima - ovo je bio čisto eksperimenta radi, kada sam imao viška vremena i instalirao SL od nule, pa rekoh da probam.
Od tada sam samo na OSX-u (ne računam XP pod VM za online banking) i ne treba mi ništa više.

Hvala ti na iscrpnom odgovoru.

U Mac BookPro-u vidim pre svega kvalitetan računar, cena jeste malo jača, ali ni PC laptopovi nisu jeftiniji ako su kvalitetno izrađeni i sa kvalitetnim displejom, pa sam mislio da je moguće sa njim imati neko all-in-one rešenje, gde bih OSX koristio primarno, a Win i Linux po potrebi. Problem mi je što postoje određeni softveri za Windows koji su mi neophodni na dvenoj bazi, a koji ne postoje za OSX i Linux, niti je izvesno da u skorijoj budućnosti hoće... Da li OSX ima nešto kao Wine u Linuxu, odnosno da mogu da podignem Windows aplikaciju bez podizanja celog Win OSa?

A koji su softveri u pitanju? Možda može da se nađe OS X zamena.

Pre svega Sybase PowerDesigner. Sličnih softvera ima, ali zamena ne dolazi u obzir jer već imam(o) desetine projekata i stotine modela izrađenih u njemu, tako da je bilo koja vrsta zamene neprihvatljiva. Može da radi i kao Eclipse plugin, ali ni to nije dovoljno, potrebna mi je aplikacija u full-u. Čak ni pod Wine-om neće da radi kako treba, mora Win. :(

Na MBP-u mozes koristiti winbez problema (radice u knap isto kao bilo koji ostali laptop sa slicnim hw-om)... Inace nema problema ni sa Ubuntu-om https://help.ubuntu.com/community/MacBookPro kao bilo koji drugi ekvivalentan laptop ;) Danas MBP nije nista drugo nego klasican PC koji tera MAC OS bez problema (to je jedino sto ga izdvaja od drugih, proslo je vreme PowerBook-ova :( )

da se pohvalim i zakljucim temu

Prilozi

• photo.jpg
    photo.jpg
    118.6 KB · Pregleda: 104
Vrh Dno