Šta je novo?

Haaa..... zmaju!!!

Aleksa

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
9
:whip Maxtor Fireball 3 30GB je prava kornjača... Zaobići u širokom luku. (Ima li neko iskustva sa njim?)

Moj primerak (u slim varijanti; veoma tih - skoro da se ne čuje; 2MB keš) je na prvoj IDE grani sam na kablu - master. Dok je na drugi IDE priključen stari Quantum lct_08 8GB kao master i LG 52x CDROM kao slave. (Ostale komponente: Chaintech AJA2e ploca, Duron 850, 2x64 MB SDRAM...)

Oba diska su NTFS formatirana bez particija sa klasterom od 2 KB. Sistem je Windows XP Professional a drajver VIA Hyperion 4in1 4.45 (IDEWinXp 5.1.2600.120) pri čemu Maxtor Fireball 3 gura UDMA5, stari Quantum na UDMA4 dok LG 52x CDROM na UDMA2.

Kratka definicija - BOLEST!!! Najobičnije kopiranje jednog velikog fajla (capture sa PCTV) veličine 609 MB, sa novog Maxtora na stari Quantum Lct08, traje 160 sekundi tj. 3.8 mb/s... Tužno. (ista stvar i sa Microsoftovim IDE drajverima)

XP se ponaša kao da je ovisnik od neke psihoaktivne supstance, prosto je sav u fazonu "Što je brzo to je i kuso..." Kroz direktorijume se šeta uz stalne zadrške od par sekundi - jednostavno, sa Maxtora je sve očajno sporo (istovremeno, stari disk fura bez ikakvog usporenja) U početku nije bilo tako (čini mi se) ali kroz vreme "promenilo se mnogo toga"... Nekako neprimetno. Ustvari, odmah po kupovini, Maxtora sam postavio na secondary master, formatirao i na licu mesta testirao Sandrom 2001... ~20.000 poena nije malo pa sam mislo - Maxtor je OK. Tim pre što se u realnom radu činio bržim od Quantuma Lct08... Posle sam prebacio na primary master, instalirao XP itd itd... Kad ono ali međutim:

Sandra 2001.3.7.50:

Maxtor Fireball 3 60% popunjen (6342 poena)

Buffered Read 33 MB/s
Sequential Read 10 MB/s
Random Read 2,529 MB/s
Buffered Write 6 MB/s
Sequential Write 3,769 MB/s
Random Write 2,364 MB/s
Average Access Time 19 ms

Quantum lct_08 78% popunjen (11235 poena)

Buffered Read 46 MB/s
Sequential Read 18 MB/s
Random Read 5 MB/s
Buffered Write 6 MB/s
Sequential Write 4 MB/s
Random Write 5 MB/s
Average Access Time 9 ms

Ima li neko ideju u čemu je problem? (Napomena: Windows XP je ko stena - nije se desilo da prsne "plavi ekran" ali...)

Aleksa je napisao(la):
:whip Maxtor Fireball 3 30GB je prava kornjača... Zaobići u širokom luku. (Ima li neko iskustva sa njim?)

Moj primerak (u slim varijanti; veoma tih - skoro da se ne čuje; 2MB keš) je na prvoj IDE grani sam na kablu - master. Dok je na drugi IDE priključen stari Quantum lct_08 8GB kao master i LG 52x CDROM kao slave. (Ostale komponente: Chaintech AJA2e ploca, Duron 850, 2x64 MB SDRAM...)

Oba diska su NTFS formatirana bez particija sa klasterom od 2 KB. Sistem je Windows XP Professional a drajver VIA Hyperion 4in1 4.45 (IDEWinXp 5.1.2600.120) pri čemu Maxtor Fireball 3 gura UDMA5, stari Quantum na UDMA4 dok LG 52x CDROM na UDMA2.

Kratka definicija - BOLEST!!! Najobičnije kopiranje jednog velikog fajla (capture sa PCTV) veličine 609 MB, sa novog Maxtora na stari Quantum Lct08, traje 160 sekundi tj. 3.8 mb/s... Tužno. (ista stvar i sa Microsoftovim IDE drajverima)

XP se ponaša kao da je ovisnik od neke psihoaktivne supstance, prosto je sav u fazonu "Što je brzo to je i kuso..." Kroz direktorijume se šeta uz stalne zadrške od par sekundi - jednostavno, sa Maxtora je sve očajno sporo (istovremeno, stari disk fura bez ikakvog usporenja) U početku nije bilo tako (čini mi se) ali kroz vreme "promenilo se mnogo toga"... Nekako neprimetno. Ustvari, odmah po kupovini, Maxtora sam postavio na secondary master, formatirao i na licu mesta testirao Sandrom 2001... ~20.000 poena nije malo pa sam mislo - Maxtor je OK. Tim pre što se u realnom radu činio bržim od Quantuma Lct08... Posle sam prebacio na primary master, instalirao XP itd itd... Kad ono ali međutim:

Ima li neko ideju u čemu je problem? (Napomena: Windows XP je ko stena - nije se desilo da prsne "plavi ekran" ali...)

Mislim da sandra bas nije dobar tester za hard diskove. Probaj HDD Tach. Jer meni na raid-u cas pokazuje 36000 cas 49000 mislim da je to malo nelogicno ???

Aleksa je napisao(la):

Pazi šta sam ja primetio... Svaki put kada priključim nov, neformatiran HDD, particionišem ga i formatiram direktno iz XP-a (obično u NTFS, disk nikada ne proglašavam za dinamički), u početku kopiranje i uopšte pristup novom disku je KATASTROFALNO sporo. Ne znam u čemu je stvar, desilo mi se nekoliko puta, i to naravno uvek kada žurim na nekome nešto iskopiram. Nikada se nisam nakanio da utvrdim zbod čega se to dešava, ali jednostavno kasnije (posle par restarta) stvari dođu na svoje mesto.

Prema tome, mislim da nije kriv Maxtor nego XP.

XP... :cuss:

Nego, rezultat HD Tach-a je zanimljiv.... (pogledajte prikačeni GIF)

Maxtor ima očajno vreme pristupa od 24 ms koje je katkad prelazi 35 ms... Transfer je za 50% veći od transfera starog Quantuma ali ove učestale i potpuno nasumične oscilacije ubijaju u pojam... (ne pojavljuju se uvek na istom mestu)

Možda je defragmentacija rešenje?

Aleksa je napisao(la):
XP... :cuss:

Nego, rezultat HD Tach-a je zanimljiv.... (pogledajte prikačeni GIF)

Maxtor ima očajno vreme pristupa od 24 ms koje je katkad prelazi 35 ms... Transfer je za 50% veći od transfera starog Quantuma ali ove učestale i potpuno nasumične oscilacije ubijaju u pojam... (ne pojavljuju se uvek na istom mestu)

Možda je defragmentacija rešenje?

Transfer za Fireball 3 je OK, ali (naravno) vreme pristupa je katastrofalno (sporo). Nemam pri ruci neki disk, ali ne bi smeo da predje 50% sadasnje vrednosti...

Defragmentovao sam Maxtor i gle čuda - performanse su osetno bolje... Programi se mnogo ali mnogo brže otvaraju, šetanje kroz start meni više nije mučenje itd.
Sandra 2001 je Maxtor ocenila sa 12.150 poena (dakle, duplo bolje) ali su zato HD Tach rezultati ostali nepromenjeni... A najviše me zabrinjava vreme pristupa koje i dalje varira od 22 ms do 35 ms dok je kod dve godine starog lct_08 ono konstantnih 12ms...

Da li je ovo uopšte normalno?
Da li je veliko vreme pristupa pokazatelj kvara bilo elektronike ili mehanike?
Da li je normalno da sekvencijalni transfer pri testiranju HD Tach-om nasumično pada čak i na 1 MB/s? (Pogledajte prikačeni GIF)
Da li se i ostali FireBall 3 modeli ponašaju isto ovako?
Kakva je situacija kod vas?

Stari Quantum je žestoko fragmentovan čak i više od Maxtora ali mu performanse ni slučajno ne opadaju u ovolikoj meri... Štaviše, sa svojih 418 Kb keša i 4400 rpm šije novi Maxtor u realnom radu...

Aleksa je napisao(la):
...

Stari Quantum je žestoko fragmentovan čak i više od Maxtora ali mu performanse ni slučajno ne opadaju u ovolikoj meri... Štaviše, sa svojih 418 Kb keša i 4400 rpm šije novi Maxtor u realnom radu...

Lct 8 radi na 5400rpm...

maxtor slim je ******. ako ti je on na masteru, pokusaj da ostale diskove stavis na cable select

Kod mene na staroj masini (Cel400 i BX ploca - znaci UDMA33) Maxtor DiamondMAX 9+ 80Gb sa iskljucenim DMA ~6000 poena u Sandri, a sa ukljucenim ~17000. Mozda je u tome fora posto je po defaultu iskljucen, bar u 98-ici. Inace ima veze i sa BUS master driverima.

Originally posted by Paja
Lct 8 radi na 5400rpm...

E baš fino...:)

Originally posted by Miroslav
maxtor slim je ******. ako ti je on na masteru, pokusaj da ostale diskove stavis na cable select

Hajde i to čudo da probam...:)
(Maxtor je sam na prvom IDE kablu... Na drugom IDE kablu su lct 8 i LG-52...)
Ako ti nije teško molim te pojasni šta ti znači ******... Na forumu sam pročitao da se kod nas pojavljivalo više verzija slim Maxtora od 30 GB a razlika je po buci koju proizvode (tihi-bučni-mnogo bučni) i tu se priča završava... Zar niko nema iskustva sa ovim diskom?

Originally posted by Delija
Mozda je u tome fora posto je po defaultu iskljucen, bar u 98-ici. Inace ima veze i sa BUS master driverima.

Maxtor Fireball 3 je na UDMA5, 100% provereno... Drajveri su OK, dakle nije do toga.

U časopisu PC, broj 83 (novembar 2002) dali su skroman prikaz novih Makstor diskova. Prema njihovim merenjima za Fireball 3

Sandra indeks 25096
Max. brzimna čitanja 38,11 MB/s
Max. brzina upisa 23,10 MB/s
Vreme pristupa 22,4 Ms

Daću ti podatke za moj disk. Podaci nisu baš za direktno poredjenje jer je u pitanju disk na 7200 obrtaja (WD serija JB, 40MB, Bufer 8MB, ATA 100) ali čisto da imaš neku relaciju.

Index 23663
Buffered Read 38 MB/s
Sequential Read 33 MB/s
Random Read 7 MB/s
Buffered Write 35 MB/s
Seqential Write 34 MB/s
Random Write 14 MB/s
Average Access Time 8 Ms

Malo mi je neobičan podatak za rad sa baferom. Čini mi se da je dosta sporo.

Ja sam imao slicne probleme sa starim diskom (6,4 CX)
bio je jako spor - naravno ja sam mu krkao sve moguce i nemoguce drajvere (4in1 i IDE) i sve to na starom sistemu (WIN98)....
posle odredjenog vremena on je crko...nezelim da baksuziram tebi samo kazem sta se desilo...
inace moj savet je da deinstaliras IDE drajvere posto njih u XP-u ima vec...(valjda)...najbolje bi bilo da skines i te 4in1 drivere, pa da probas sve ponovo...
ajde javi sta ucini

Hvala svima... Ispostavilo se da je XP zapržio iz nepoznatih razloga... Proradilo je tek posle nekoliko uzastopnih instaliranja/deinstaliranja bus master drajvera...

Probaj da formatias NTFS-om od 512 bajtova, zasto si isao na 2kb?

Izvini, tek sam sad video post. Manji klaster ubrzava pretrazivanje i ucitavanje velikog broja manjih fajlova (tipicno kod servera) ali i podizanje sistema - narocito ako imas veliki broj fontova. S` druge strane kada imas veci klaster, brzi je rad sa vecim fajlovima (filmovi, Photoshop, montaza itd...). Ja u principu drzim sistemsku particiju pod NTFS-om od 512b, particiju gde radim isto pod NTFS-om (zbog sigurnosti) a jednu ostavljam za filmove, mp3... pod Fat32. Inace pre ovog Maxtora na 7200 i ja sam imao isti disk kao tvoj, i nije bio tako losh, mislim da problem u necem drugom.

Vrh Dno